icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

1975renca
8. feb 2016

@miskacool no,nehadz flintu do žita,poziadaj o rodinne,to potrebujes najskor a zaroven si vypis ziadost na rodicovske,posli to nech to co najskor eviduju...datum je dôležitý,ostatne dovybavujes potom co sa dokladania veci k tomu potrebnych tyka...tehot.knizku nepotrebujes,pojdes na gyndu a vyziadas si potvrdenie o 5 navstevach pred porodom,takisto si z malej preukazu prefotis datumy vysetreni alebo klasika na A4popros lekarku nech Ti vypise navstevy s malou dozadu...posles to tam,ked budu potrebovat extra formular napisu ti to...hovorim,dolezite je to podat a potom uz je cas na dovybavovanie...

miskacool
8. feb 2016

@1975renca 🙂 si fakt super. Dakujem velmi pekne, najviac za podporu. Tiez si myslim ze by im mohlol stacit vypis z karty z gyny alebo teda take potvrdenie... Uz to nevidim tak cierne beznadejne ;) dakujem.

1975renca
8. feb 2016

@miskacool a hlavne ked si sa tam stahovala prednedavnom,ono ma nakoniec všetko nejake riešenie...nic nie je tak zle ako to na zaciatku vyzera

miskacool
8. feb 2016

@1975renca neatahovali sme sa do AT.. Byvame stale na slovensku

1975renca
9. feb 2016

@miskacool jaj,tak to aj tak nevadí,človek má plno toho...no nič,držím palce,hlavne začni vybavovat 🙂

jujka
9. feb 2016

ahojte baby, mám otazku poberame z at rodinne pridavky aj rodicovsky prispevok. rodinne nam pozastavili kvoli novým formulárom ktoré chceli. a otazka to pozastavia aj redicovsky príspevok? Lebo sme v decembry dostali 2x na mesiac november a 30,12 poslali aj za december a teraz vo february neposlaly rodicovsky. poberame od 6/2015 varianta 20+4 aj tam treba vsetko zaciatkom roka znovu vyziadať?

1975renca
9. feb 2016

@jujka od noveho roku treba znovu vyziadat a všetko poslat,aj na rodinne aj na rodičovský

jujka
9. feb 2016

@1975renca dakujem 😉

kovanka
9. feb 2016

@1975renca mne rodinne neprisli v january ale 1. ferbuara a teraz uz prisli zase za februar ako chodili, myslela som si ze ich pozastavili tento tyzden prisiel nejaky papier ide asi o pokracovanie a teda dokladovanie ze rodinne maju pokracovat. zajtra idem k tlmocnicke tak budem vediet viac

sivamyska1
9. feb 2016

Dievčence viete aj mne pls trošku ujasniť situáciu . Pracujem na TPP na SK, soboty pracujem na skrátený pracovný pomer ako Samstagaushilfe v rakúsku, odvádzané sú za mňa aj odvody. vraj po pol roku práce mám nárok na materkú alebo niečo také a to 8 týždňov pred a 8 týždňov po pôrode.
ak ich vyžiadam v rakúsku, strácam nárok na časť materskej tu na SK, alebo ak poberať materskú budem tu na SK, v Rakúsku strácam nárok na to ?

Ďakujem

1975renca
9. feb 2016

@kovanka tak toto nechapem,mne jasne napisali ze ich budem mat do konca roka a vzdy zaciatkom roka musim ziadat o vsetko znovu,otras...neverim ze su take rozdiely medzi Viednou a inymi mestami

1975renca
9. feb 2016

@sivamyska1 ahoj,rozmysli si kde chces matersku poberat co sa ti viac oplati financne pretoze v materskej nieje ziadne vyrovnavanie,buj ju mas na sk alebo v at,o doplatenie poziadas len pri rodicovskom a rodinnych

1975renca
9. feb 2016

@sivamyska1 ak sa rozhodnes pre rakusko,chodievaj tam rovno na tehotenske prehliadky a budes mat mutterkindpass kde sa potom zaznamenavaju aj lek prehliadky dietata co k poberaniu rodic.prispevku v at potom

balkica
9. feb 2016

@jujka v rozhodnuti o prznani pridavkov a prispevku je presne napisane do kedy su schvalene..niekomu schvalia na pol roka niekomu na rok a pol..tak si to najdite v papieroch a podla toho sa zariadte
@1975renca

1975renca
9. feb 2016

@balkica ved sa zariadujem,kazdý rok to isté 🙂 v januári podávam rok čo rok už automaticky 🙂

balkica
9. feb 2016

@1975renca omylom som Teba oznacila 😀

1975renca
9. feb 2016

@balkica v pohode 😀

sivamyska1
9. feb 2016

A co je to pls Wochengeld ?

kovanka
9. feb 2016

@1975renca ja neviem ci mi to nebrali do marca ked sa bude mat mala rok a potom zase vsetko dokladovat, treba k tomu aj formular? alebo len papiere ze stale pracuje v AT, rodny list?

balkica
9. feb 2016

@sivamyska1 rakuska materska-8t pred porodom a 8t po porode

sivamyska1
9. feb 2016

@balkica no ja myslela ze ju maju dlhsiu 😏

1975renca
9. feb 2016

@balkica po cisarskom 12 tyzdnov po porode,zavisi ale od toho kolko zarobis aby sa to oplatilo,ame myslim ze tam bude určite lepšia

1975renca
9. feb 2016

@kovanka všetko ako prvýkrát 🙂

1975renca
9. feb 2016

@sivamyska1 vymera dennej davky ktoru Ti vyrataju a budes ju dostavat pocas celej materskej

1975renca
9. feb 2016

@sivamyska1 po cisárskom trva materska 12 tyzdnov po pôrode

1975renca
9. feb 2016

@balkica sory,to mo ist sivejmyske1 🙂

lauraa
9. feb 2016

@sivamyska1 znamena ze pracujes len geringfügig v at , zaropbis menej ako 430 mesacne v cistom?

miriam05
9. feb 2016

má niekto prosím skúsenosť, mne schválili FBH od roku 2015 do roku 2018, t.j. od narodenia po dovršenie troch rokov..to už nebudem teda musieť o rok žiadať ani nič dokladovať? automaticky mi to budú do troch rokov z FA vyplácať? ďakujem

marcah
9. feb 2016

@jujka ano, rodicovsky vyplacaju iba vtedy ak mate sucasne schvalene pridavky. Pozastavene pridavky=pozastaveny rodicak. Staci potom preposlat na krankenkassu rozhodnutie z finanzamtu o predlzeni pridavkov

1975renca
9. feb 2016

@miriam05 ano,pokial to mas datumovo tak na papieri budes poberat pravidelne kazdy mesiac do toho uvedeneho datumu