icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

mercedes12
9. mar 2016
mercedes12
9. mar 2016

@marcah nie nezijen v Atvale mozem tak odbehnut. Ja mam ale asi trochu problem. Lebo som bola zamestnana na tpp ale mala som uraz a bola na pn dlhodobo a dostala som vypoved a potom som hned otehu a bola aj cele tehu pn a pn som nastupila na matersku. Takze pracovna zmluva sa nekona mam len vypoved. Myslis ze to bude problem?

marcah
9. mar 2016

@mercedes12 ahaaa.... a manzel? teda otec dietata? ... lebo pokial v AT nezijes a nepracujes a ani manzel/otec tu nepracuje, tak narok mat bohuzial nebudes.....

mercedes12
9. mar 2016

@marcah to vazne? Ja som sa na to bola pytat na bgkk a povedali ze vsetko dostanem tak teraz tomu vazne nechapem.

mercedes12
9. mar 2016

@marcah ja som pracovala cez 10 rokov a aj pnku mi nkrmalne platili dokonca tak si myslim ze by to nemal byt priblem. Manzel pracuje na sk.

marcah
9. mar 2016

@mercedes12 mozno sa mylim a mozno ma niekto opravi, ale pokial ja viem, tak ten narok naozaj nemas. S PN nemam velmi skusenosti. BGKK ti vravela ze dostanes aj KBG aj ked tu nemas platny pracovny pomer? Nebavili ste sa nahodou len o wochengeld?
Wochengeld sa vypocita z toho co mas odpracovane, takze to dostavas v pohode, to je ok, ale pridavky a KBG - na to musis mat bud pobyt alebo platny pracovny pomer - aspon jeden z rodicov.
Moj manzel je rakusak, mal v AT odpracovanych 25 rokov ked presiel pracovat od rakuskej materskej firmy do ceskej pobocky - akonahle mu skoncil pracovny pomer v rakusku, hned na druhy mesiac nam stopli aj pridavky aj KBG.... a 2 roky sme nedostali z AT ani euro, az kym sme sa neprestahovali spat do AT..... takze odpracovane roky v tomto vobec nepomohli....

balkica
9. mar 2016

@marcah ale je mozne ze je tam nejaka ochranna lehota, kedze ona nepresla pracovat do ineho statu, tak je mozne ze ma narok v ramci nejakej ochrannej lehoty ale s tymto som sa ani ja nestretla, ale nech skusi podat ziadost, za to nic neda 🙂

marcah
9. mar 2016

@balkica no nam to zrusili na zaklade toho ze sme boli vyradeni zo zdravotneho a socialneho systemu (to ze mal prac.pomer niekde inde nevedeli). Jedina moznost bola ze im dokazeme ze zijeme v AT. Kedze sme zili iba prechodne, nestacilo.
Ale jasne, ziadost podat moze, nema co stratit.

@mercedes12 zisti si aj to ako to je s rodicakom na sk aby si zbytocne neprisla este aj o to ak to spatne nevyplacaju . .

mercedes12
9. mar 2016

@marcah ok dakujem vam. V piatok to pojdem zistovat. Ale mne este stale plati aj poistenie vsetko takze nechapem. A dokonca mi bolo povedane ze aj na urad prace mozem ist. A kedze moja pn neni este ukoncena a mna caka este operacia( bolo mi povedane ze po porode) takze uvidime. V kazdom pripade vam dakujem.

balkica
9. mar 2016

@marcah to ano, ale kedze presla pocas prac.zmluvy na PN a z PN rovno na WCHG(ak to spravne chapem) Tak to by sa na nu mal vztahovat cely zdravotny aj socialny system, aj na SK je to tak...tak uvidi ako sa jej vyjadria ked poda ziadost 🙂

balkica
9. mar 2016

@mercedes12 a ked manzel pracuje na SK, tak urcite treba poziadat na SK, lebo mate narok na SK a AT vyplati len doplatok(ak ho priznaju) ..AT Vam urcite nevyplati celu sumu, len rozdiel..ak ak neschvalia, tak len na SK a z AT nic

mercedes12
9. mar 2016

@balkica ano spravne chapes. Len teraz ja nechapem. Je to dobre pre mna ci zle ze sa to na mna vztahuje aj tu na Sk?

balkica
9. mar 2016

@mercedes12 na SK sa to vztahuje na manzela...je to dobre, lebo SK schvaluje rychlejsie ako AT, tak budes mat aspon nejaky prijem...Ale budu od Teba chciet potvrdenie zo SK soc.poistovne ze si na SK nemala narok na matersku, a potvrdenie od kedy do kedy si poberala WCHG, a to spolu so ziadostou a s kopiou rodneho listu na UPSVAR, a mozno aj muzovu prac.zmluvu

mercedes12
9. mar 2016

@balkica no lenze muz je zivnostnik. Aj tak je to cele jeden velky gulas. Alebo len ja tomu nechapem. Ako mozem byt dalej poistena v At a aj maly dosravat wochengeld a na ostatne nemam narok?

balkica
9. mar 2016

@mercedes12 nechapem ani ja tie ich zakony..dolezite pri schvalovani je na akeho uradnika narazis 🙂

marcah
9. mar 2016

@balkica
@mercedes12 aha, tak ja som myslela ze PN uz bola ukoncena. Tak potom neviem. To sa ozaj skus radsej informovat. Ak mas platne poistenie v AT tak asi tam nieco bude . . .

lauraa
10. mar 2016

@mercedes12 cele som to rychlo presla, neviem KDE trvalo zijes alebo budes po porode zit.cisto teoreticky ako ti uz dievcata napisali, narok na wochengeld mas lebo mas odpracovanych, to vyplyva zo zakona, rovnako ako za tie dva mesiace dostanes rodinne pridavky bez problemov. O rodicak a rodinne pridavky po skonceni wochengeld budes ziadat v state kdes dietatom trvalo zijes. Narok na doplatok rodicaku a Pridavkov v At by si mala len v pripade ze mas pracovny pomer v At , teda dohodu zo zamestnavatelom alebo manzel pracuje v at. Uvidime ake Info ti da kassa ale informuj saaj naFa kvoli rodinnym, pokial ti ich nepriznaju nemas narok na rodicak

slavinocka16
10. mar 2016

@mercedes12 ja som tiež pracovala na Tpp a po wochengelde má At vylúčili z poistenia..prišiel mi domov list že som není ďalej poistená..musela som sa poistiť na Sk..ešte že mi to dali vedieť.

1975renca
10. mar 2016

@slavinocka16 jasné,aj mne to napísali,počas rodičovskej sme poistené v AT neni 🙂 chodíš k pediatrovi do AT alebo máte prehliadky len na SK? ja chodím aj tam,každé vyšetrenie ma stojí 40,- eur,nevieš ako je to s preplácaním potom? ked vybavím malej E card vraj by to mali preplatit...lebo zdravotka na SK to sotva preplatí,musím sa poinformovat v Unione

mercedes12
10. mar 2016

@lauraa ja som teraz normalbe prekvapena z tohto vsetkeho. Mne povedali ze mam na vsetko narok takze nechapem. Nevadi zajtra tam idem a uvidim.

1975renca
10. mar 2016

@mercedes12 no na wochengeld ano,len na rodičovský asi nie kedže ti zrušia po materskej,tj.po 8.týždnoch,po cisárskom 12.týždnoch s krankenkassou zmluvu,takže to ti ani nebude mat kto vyplácat,kedže už ani prac.pomer nemáš takže ani dohodu so zamestnávatelom nebudeš môct predložit...a teda dovtedy si požiadaj aj o rodinné,ale po materskej už žialbohu dostávat určite nebudeš...ale najlepšie osobne i ked aj info ked Ti podajú tak je to jak v kocúrkove aj tam niekedy...ako aj u nás...všetko ide a ked si nárokuješ tak nárok nemáš,ale za pokus to stojí,požiadaj a uvidíš...i ked si myslím že nárok na rodičovský po materskej nemáš ked tam už nerobí ani jeden z rodičov

mercedes12
10. mar 2016

@1975renca my mame prvu prehliadku 14.3 v At. Na Sk sme boli u pediatra a povedal ze ani zmluvu nebude s nami uzatvarat ked chodime do At.

1975renca
10. mar 2016

@mercedes12 ja zmluvu mám aj na SK aj v AT,preto sa pýtam ak niekto takto chodí,či nevie ako je to s uhrádzaním vyšetrení našou poistovnou,kedže lekára si vybrat môžeme ale zase na druhej strane to nie je povinnost chodit aj tam aj tam...dobre,a kto ti prepláca vyšetrenia ked tam chodíte,dieta zazmluvnené s poistovnou v AT nieje kedže žijete na Sk a ste na materskej...tak ako je to s vami?

mercedes12
10. mar 2016

@1975renca no ja to tiez akurat riesim. Poslala som emailom na krankenkasse rodny list a spravu rodicke lebo som mala cisarsky. Vcera mi odposali ze to riesia. Takze podla teba si budem platit teraz v At tu prehliadku? Lebo mne povedali ze maly tiez dostane ecard. Tak nechapem. Vsetko to pozeraju podla mojho versich.nummer tak asi vedia o co sa jedna. Som z toho uz dost na nervy. A keby som si dodatocne vybavila trvaly pobyt to sa neda? Chodia to kontrolovat ci tam zijeme?

mercedes12
10. mar 2016

Je to cele divne. Na som mala tazky uraz a vypoved som dostala len kvoli tomu ze este stale nemozem robit tu pracu. A este ma caka operacia teraz niekedy a tiez v At tak neviem ako to chcu riesit. A to teraz nemaozem ani na urad prace ist ci ako? Ved na to mam narok.

1975renca
10. mar 2016

@mercedes12 to ta kontrolovat určite nebudú a ak máš možnost vybavit si trv.pobyt urob to,no ja som prehliadky platila tak preto sa pýtam,dieta E card nedostane kedže teba vylúčia z krankenkassy tiež pokial tam nebudeš zase robit alebo nebudeš mat trv.pobyt tam...toto všetko s tou E card povedali aj mojej kolegyni ktorá má tie isté podmienky ako ja a potom bolo všetko inak,najskor som neplatila prehliadku a pri druhej mi to dali doplatit...takže asi tak,čiže informácie sú mylné a pokial už neriešiš samotný problém tak vediet nebudeš a nikto ti to ani na 100% nezaručí čo ti povie...ved ano,rod.list a správu o narodení dobre že si poslala,to je potrebné k wochengeld,na rodičovský budeš potrebovat aj iné doklady tak podla toho čo tu píšeš predtým nárok mat nebudeš...pokial teda ten trv. pobyt mat nebudeš ak tam nerobíte ani jeden ani druhý

slavinocka16
10. mar 2016

@1975renca my chodíme na Sk k pediatricke ..fuu v tomto ti neviem poradiť!

mercedes12
10. mar 2016

@1975renca a to nebudu kontrolovat ze som sa teraz na poslednu chvilku prihlasila na trvaly pobyt? Lebo ked zajtra pojdem vybavovat na Fa tak uz bude neskoro na zmenu trvaleho pobytu ci?

1975renca
10. mar 2016

@mercedes12 ved to môžeš zo dna na den,a ked sa stahuješ trebárs...ale potom musíš mat na sk prechodný,ten ti daju na základe potvrdenia že máš v at trvalý...a kto by ta kontroloval?pokila platíš poplatky je to každému jedno...ale skus si to zistit,podla mna je to blbost aby niekto niekoho kontroloval či tam býva 🙂

marcah
10. mar 2016

@1975renca
@mercedes12 u mna bol pan z krankenkassy osobne. Tvaril sa ze mal cestu okolo tak sa prisiel spytat na par veci ale bolo mi jasne ze to nebola nahoda. A stale sa vypytoval ako fungujeme kedze manzel ma pracovny pomer v CR 🙂.
Inac teraz az teraz mi tuklo ako je to mozne ze mas poistenie v AT - to je vlastne tym ze poberas wochengeld. Tym padom aj maly je poisteny po cely cas s tebou, takze zatial mozes k pediatrovi v AT - ale ked ti to skonci tak vas asi odhlasia