Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
Baby prosím vás ja mam variantu 20+4,manžel si tie 4.mes žiadať nebude lebo zarobí viac. Môžem ešte zostať s malou doma?ja by som chcela dať výpoveď a nájsť si prácu na Sk..nikto ma nebude zato stíhať?
@slavinocka16 Ostat s malou doma zrejme mozes (zalezi ako si sa dohodla so zamestnavatelom, kedy nastupis), ale KBG nedostanes, iba do toho 20. mesiaca veku dcery. Ak das vypoved a najdes si pracu na SK, preco by ta mal niekto za to stihat?
So zamestnavatelom som sa dohodla, že nastúpim po 24.mes.ale pravdu povediac už by som sa nechcela vrátiť
@slavinocka16 len nezabudni poriesit tvoje zdravotne poistenie... Kedze budes doma a nebudes poberat Kbg zostavas bez poistenia...
@lauraa zdravotne poistená som na Slovensku odkedy som dobrala wchg a čakala som na schválenie Fbh. Na Slovensku beriem aj rodinné aj detské.
Ahojte, chcem poprosit o radu. Manzel pracuje v Rakusku ako opatrovatel na rakusku zivnost. Ja som bola zamestnana na dobu urcitu tu na slovensku do 30.6.2015, v polovici juna ma dr vypisal na PN na ktorej som bola az do nastupu na MD. Ta mi skoncila teraz 22.4. ,, isla som si na UPSVR poziadat o rodicovsky, ale tam ma zrusili, ze nemem narok a ma si to ziadat v plnej vyske manzel v Rakusku aj s pridavkami. Poradte prosim ako postupovat. Dakujem.
skús Múdra Ravion...alebo vygoogliť a cez recenzie...
Dobry den. Idem si po radu ci nahodou neviete kolko trva kym poslu vyjadrenie ci nam schvalili pridavky z finanzamtu a z krankenkasse? A ci vobec posielaju vyjadrenie dakujem
@mercedes12 Zdravím...dobrá otázka,ako kedy sa im zachce,píšem z vlastnej skúsenosti,s kassou sa dá naštastie komunikovat aj cez mail,urobte to hned a z Finanzamtu aj ked budete stokrát volat,zostáva len čakat...raz to trvá mesiac,raz pol roka,raz rok...ako kedy a závisí aj od konkrétneho Finanzamtu,podávalai ste papiere osobne alebo ste posielali poštou?Na Finanzamt radím íst osobne...Kassa sa vyjadrí a obvykle reagujú aj na mail
@1975renca podavala som osobne v Eisenstadte. A to sa mam normalne opytat ze ako to vyzera? Wochengeld mi konci koncom maja tak mam este pockat?
@mercedes12 jasné,bud zavolat alebo ked sa dá osobne ist na finanzamt,ale určite ti povedia všetko je o.k.treba čakat,do GKK treba poslat papiere,či už si poslala? ak ti končí materská koncom mája tak oni sa ohladom KGB ozvú potom,ešte majú čas...ale v podstate ti pošlú len vyrozumenie čo ešte treba doložit a budeš potrebovat vydokladovat potupne vyšetrenia-pečiatky od pediatra a gynekologa pred tehotenstvom,takže potom budu na to čakat,tak KBG nebudeš dostávat tak skoro,moja malá má 8 mesiacov a ešte mi nedali ani haka
@1975renca vsetko mam uz podane a cakam preto sa aj zaujimam kolko ste cakali vy. A to teda z coho maju akoze tie mamicky zit? Vsetko som bola odniest osobne a na gkk uz si fotili aj mutterkind pass. A od pediatra staci aj z Sk ako som tu citala vsak? Lebo mame len jednu prehliadku zatial v At u pediatra a ten isiel do penzie a gkk mi povedali ze staci aj na Sk prehliadky. Tak dufam te potom nezmenia nazor a nebudu nic vyzadovat. Alebo si mam najst pediatra aj v At zasa?
@mercedes12 jaj no tak potom ked to bude aktuálne tak sa ozvú písomne z GKK,ku komu ste chodili,k Dr.Prokschovi? lebo aj nám šiel do penzie Proksch 🙂 no vraj stačia aj z SK od pediatra,netuším po kolkých prehliadkach začnú vyplácat ,to by zaujímalo aj mna a snád na to miesto u Prokscha niekoho v najbližšej dobe nájdu...pevne verím...ved teda posielajte priebežne prehliadky a uvidíte,prípadne napíšte mail a spýtajte sa,kolko prehliadok treba aby začali vyplácat,dúfam že nie všetkých 5,lebo to by bolo až po poslednej a tá je až medzi 10.-14 mesiacom...a čo sa rodinných týka,tam potrebujete rozhodnutie z Finanzamtu že Vám ich priznali,bez toho Vám rodičák nebudú vyplácat,čiže ked príde papier rovno to preskenujte a pošlite mailom nech to majú čo najskor...ja som s malou chodila aj do AT aj na SK,len teda ked šiel do penzie tak tuto v 7.-9.- mesiaci máme potvrdenú z SK...a všetko som poslala tak snáááď už čoskoro nejaká odozva bude...no Vy máte ešte čas ked končíte len s Wochengeld o mesiac...zaujímajte sa potom mailom,oni rýchlo odpovedajú to je super na rozdiel od finančáku..
@1975renca takze nam preto nic neposlali lebo uz vybavujeme aj na moju prvu dceru z predosleho vztahu a idu ich uz posudzovat spolu vsetky papiere vraj poslali uz na Sk potvrdit a potom nam uz zacnu chodit pridavky naraz. A az ked to schvalia tak zase poslat na rodicak potvrdenie a cakat
@kovanka no je to s nimi niekedy na dlhé lakte,síce maju na to pol roka na finanzamte zo zákona,lenže dost často časovo prešvihnú a človek len čaká a čaká a stále sa na niečo vyhovárajú,no s prídavkami je to raz tak raz tak,mne raz nedali rok a pol peniae bez žiadneho upozornenia,papiera alebo nejakej info že prečo...a tento rok som do mesiaca už mala aj na účte peniaze,mali by vždy poslat písomnú informáciu o poberaní prídavkov a dokedy ich vlastne schvaluju aby si človek podal potom o predĺženie,mne vtedy neposlali nič a preto som nevedela že čo sa vlastne stalo ked som tak dlho čakala...takže netuším prečo je to raz tak a raz tak...čo sa rodičáku týka,neviem,čakám tiež,všetky papiere tam už mám a čakám...neviem po kolkej pečiatke od pediatra začínaju vyplácat..uvidím,ale ako som už spomínala s nimi komunikujem aj mailom,takže odpovedia v podstate vždy
má niekto skúsenosť s tým vyplácaním rodičáku do 30mesiacov dieťaťa? A potom následne vybavovanie rodičáku na Sk do 3rokov dieťatka?...že či ste obstáli tu na Sk s papiermi a vyplatením spätne peniaze...Ďakujem
Baby ja som čakala vyše roka kým mi poslali prvé peniaze za rodicak, oni majú čas a nie vždy aj keď nejaké papiere chýbajú tak vám dajú vedieť no záleží to aj pod aký región patríte, ja som si stále musela vyvolávať aby som niečo zistila.
@lucilulux ved toto,že aj stokrat budu tvrdit že je všetko o.k. nakoniec aj tak nie je a niečo chýba,preto je fajn sa spojit a cez mail s nimi nakolko to máte potvrdené čo napíšu,kdežto cez telefon zaprú aj nos medzi očami...ja tiež nečakám peniaze skôr ako po poslednej pečiatke od pediatra medzi tým 10. - 14.mesiacom ked nie neskôr...

@marcah prosim Ta,ak mi vieš poradiť,mohla by som na 4mesiace poziadat rodicak v AT na priatela pri variante 20+4 s tym ze by on chodil stale do prace a s malou by som bola doma ja?zistuju to oni nejak alebo sa doklada nieco z jeho prace ze zostava doma s dieťaťom na tie 4 mesiace?dik