icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

veronicka12
4. máj 2016

@1975renca ano byvali sme spolu normalne to pobera

1975renca
4. máj 2016

@veronicka12 tak to potom využíva,papier že máte spoločné bydlisko dokladuje odvtedy ako ste spolu bývali,tým pádom nevie nikto že ste od seba a on nežije s dcérkou,inak by nepoberal,určite nie...takže mu možete povedat,že ak Vám nedá celú sumu tak ho udáte za podvod...ale idete v tom aj tak spolu...pretože o tom viete aj Vy no ja by som to v AT teda neriskovala,sankcie sú vysoké

veronicka12
5. máj 2016

@1975renca normalne mame na papieroch kazdy svoju adresu nie je to nezakonne ved ked nam to potvrdziju na urade tak asi vidia kazdy ma inu adresu a danovnik Co to robi tak tiez s tym nikdy nebol problem povedal ze je to v poriadku

nikulka79
5. máj 2016

dobre rano mamicky.nepodavala niektora na manzela ziadost na kbg do at?mojmu to zamietli vraj preto lebo nepracuje a ani nerobi v at.je to mozne?

1975renca
5. máj 2016

@veronicka12 ak to som prekvapená,a tak ked je to tak tak je to tak potom,len sa divím tomu,a tak možno sa zase niečo zmenilo,tak držím palce a tamto si zisti,či mu to už schválili,ved snád sa niekto nájde kto vie nemecky a zavolá ti tam,pekný den 🙂

tecko28
5. máj 2016

Spolocne trvale bydlisko je podmienka! Zaciname riesit rodinne pridavky a rodicak a ako jednu z prvych podmienok sme dostali prave doriesit si spolocne trvale bydlisko

1975renca
5. máj 2016

@tecko28 no ved píšem že je to podmienka,tiež sme to riešili,a tiež som z toho paf u ,,veronicka12,, že nežijú spolu a ex ani dieta nevychováva a dostáva vraj na malú rodinné...može byt spoločné aj prechodné...ale musí byt...tak potom je tam iný zádrhel,už si to neviem vysvetliť

vroni
5. máj 2016

@tecko28, @1975renca, spolocne bydlisko je podmienkou na rodicak. Na rodinne pridavky nie.

tecko28
5. máj 2016

@vroni tak beriem spät, preto mi musime mat spolocne
@1975renca staci teda aby si manzel k nam prihlasil trvale a mozme poberat rodicak?

1975renca
5. máj 2016

@vroni ah,tak už v tom mám jasno teda 😉

lenkavy
5. máj 2016

To spolecne trvale bydliste neni nahodou podminkou jen pro zadate a dite?

lenkavy
5. máj 2016

@lenkavy oprava: ... zadatele a dite? 😊

marcah
7. máj 2016

@nikulka79 😀

nikulka79
7. máj 2016

@marcah podavali ste nove kbg?

marcah
7. máj 2016

@nikulka79 nepracuje a nerobi v at? Asi nechapem otazku. Ty pracujes v at? Alebo na zaklade coho ziadate v AT? Bydlisko?

nikulka79
7. máj 2016

ja robim 10rokov v at a moj manzel tu na slovensku.mam poslednu variantu a ziadala som polroka na manzela kgb ako ma na to narok no oni nam to zamietli a ja neviem preco,ked je vela mamiciek ktorym manzelia robia v at a oni poberaju s rakuska kbg alebo opacne

vroni
7. máj 2016

@nikulka79, podla mna musi manzel ziadat o doplatok, dorovnavaciu davku (predpokladam, ze na Sk nepobera nic, ale zarataju mu asi tych cca 200 €, ktore poberat moze a doplatia do vysky rakuskych davok). Ale nemam to nijako overene, je to len cisto moja predstava.... Kompletne poberanie mu neodklepnu, lebo ma aktivne poistenie v inom state EU...

nikulka79
7. máj 2016

a aky formular je na dorovnanie.zatial aj tu a aj v at poberam len ja

vroni
7. máj 2016

@nikulka79, hm, to neviem, to si treba zistit v poistovni, v ktorej si poistena...

dalila25
7. máj 2016

@nikulka79 jasne ze, je to tak. Manžel s AT nič nemá tým padom mu ani materská nebude schvalena

nikulka79
8. máj 2016

@dalila25 a mamicky ktorym muz robi v at a oni su doma?ako mozu poberat matersku so slovenska a at im doplaca?pred rokom mi prisiel papier ze manzel mesiac pred nastupom na matersku ma poslat ziadost a ked sme tak spravili prisla nam odpoved ze neni u nich registrovany a pritom ma na papieri pridelene cislo a mna tiez napisanu ako manzelku s cislom.nechapem ze sa tu nejaka maminka nenasla ktora ma kgb v rakusku ?

zuzcao8
9. máj 2016

baby je niekto takýto prípad...treba nahlásiť zmenu v Rakúsku ak tam manžel pracuje,ja som tam nepracovala a poberali sme rodičák,že ja som na úrade práce tu na Sk od 6.5.2016...skončil rodičák...hoc stále čakám na dorovnanie peňazí,ale na úrade som sa bola hlásiť...junior mal 3roky....ďakujem vám

zuzcao8
14. máj 2016

máme konečne rozhodnutie 🙂, bohvie do koľkých mesiacov príde zvyšok peňazí 🙂...a treba nahlásiť zmenu v Rakúsku,že som nezamestnaná alebo to už tam nemám nič s nimi? Ďakujem

peta28
12. jún 2016

Ahojte maminky. Velmi pekne vas poprosim o info ktora mate skusenosti. Manzel pracuje v AT, ja som s detmi na Sk. Od 1.6. som nezamestnana, rodicak som na cas prerusila a isla na urad prace kvoli podpore. Teraz riesim ale zdravotne poistenie. Ak mam spravne informacie, tak manzel by si nas s detmi mal pripoistit v AT. Zistovala som si to aj u nas v poistovni, ale pani na ktoru som natrafila bola informovana asi este menej ako ja. Podla nej by sme mali vypisat formular e406 a az po schvaleni nam daju ecart. E406 vypisoval manzel ked ziadal o ecard, je treba to vypisat este raz? Lebo niekde som sa tu docitala ze tie preukazy by mali vystavit na pockanie. Je to tak? Mozem ist teraz s malym k lekarovi so starym preukazom ked nove neviem kedy dostaneme? A este som sa docitala na stranke dovera.sk ze pripoisteni sme mali byt uz pocas mojej rodicovskej dovolenky. Ale to priznam sa mi ani nenapadlo riesit ked som bola zamestnana. Tak hadam teraz este s tym nebudu problemy. Dakujem za rady.

peta28
12. jún 2016

Oprava ten formular je e106 nie 406

6mia6
12. jún 2016

@peta28 ahoj my sme ecard nedostali len modru karticku poistenec v zahraničí

peta28
12. jún 2016

@6mia6 dakujem a to je na pockanie v poistovni? Daju mi to hned? Co treba dokladovat?

6mia6
12. jún 2016

@peta28 ten formular sa daval potvrdit a karticky poslali.
Ja som tiez na up a mne zatial nikto nepovedal ze by som sa mala poistit k manzelovi. Ked som bola na materskej áno tak neviem ci sa mam ist tiez na to opytat

lauraa
12. jún 2016

@peta28 pocas poberania rodicaku si poistena na sk , teda naco riesit pripojistenie v at, kedze mas narok na podporu na sk tak musis byt aj zdravotne poistena nie? a za deti plati stat do 18 alebo....
ak vsak chces riesit pripojistenie v at terba podat ziadost na prislusnej krankenkassa ked je manzel poisteny, mesacne to stoji nejake % z jeho hrubeho platu...

peta28
12. jún 2016

@lauraa dakujem za info. Konecne som sa dopatrala kto je nezaopatrena osoba lebo tak to definuje zakon. A ked budem poberat davku v nezamestnanosti tak mam poistenie na sk, ked mi skonci podpora tak sa musim pripoistit v rakusku k manzelovi. Dokonca az teraz som zistila ze sme s detmi mali byt pripoisteni uz pocas poberania rodicaku a my sme ostali poisteni na sk, tak teraz neviem co s tym