icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

avinika
11. apr 2013

Ahojte kocky,
sa chcem spytat. Vcera mi prisiel papier z WGKK, vraj im mam priniest potvrdenie zo Slovenska, ze nikto z mojej rodiny ( manzel, dcera a ja) nemame trvaly pobyt na SK. Ziadali to aj vas? A kde to mam ist pytat pre dceru? Ona sa narodila minuly rok vo Viedni a nikdy nemala trvaly pobyt na SK, ma len slovensky rodny list, ktory jej vydali na specialnej matrike v Bratislave. Ak to neprinesiem do 4 tyzdnov, tak mi zrusia matersku 😢 .

denianjelik
13. apr 2013

@avinika ja som musela tiež priniesť potvrdenie o zrušení trvalého pobytu na Sk,ale iba moje a synove,a ty máš kde trvalý pobyt?

avinika
13. apr 2013

@denianjelik
ja mam trvaly pobyt v Rakusku aj na SK vlastne od vcera uz na Slovensku nemam, bola som ho zrusit a odovzdala som obciansky, chcela som to spravit uz skor, ale nebol cas. Ty si v tom case ked ta ziadali o to potvrdenie mala tiez trvaly pobyt aj na SK? a chceli to prelozene aj v nemcine?... pretoze mne vcera to potvrdenie dali len v slovencine. A tvoj syn mal niekedy trvaly pobyt na SK?
Stale nieco chcu, len som prekvapena, ze mi poslali matersku a hned nato mi prisiel z WGKK papier, ze chcu to potvrdenie o zruseni pobytu.

denianjelik
13. apr 2013

@avinika moj syn sa narodil na Sk,az neskor sme sa prihlasili na tp tu v rakusku,ale trvaly pobyt na Sk som nam zrusila az ked po mne ziadali to potvrdenie,a musela som to dat prelozit do nemciny.Ja tiez nemam este vsetko vybavene,stale si nieco najdu

avinika
13. apr 2013

uf takze to chcu prelozit do nemciny a asi aj peciatku od notara vsak? tebe este stale nedali matersku?

lauraa
14. apr 2013

@avinika naco peciatku? staci uradny preklad....

avinika
14. apr 2013

@lauraa
som myslela notarsky overene 🙂 pretoze zatial vsetky dokumenty co od nas ziadali, chceli overene notarom

katavinka
14. apr 2013

Kočky, čo vlastne treba k vybaveniu "wochengeld???" Kedy treba ísť požiadať??

lauraa
14. apr 2013

@avinika ja som vzdy davala uradne preklady a stacilo im razitko registrovaneho prekladatela, jedine co som mala od natora potrvdene bola kopia aj s prekladom rodny list dcery , lebo tento preklad tam zostaval ale inak nic....

denianjelik
14. apr 2013

@avinika stačí úradný preklad,dostavam už všetko len ešte musím doniest potvrdenie od môjho sk gynekologa,tých 5 vyšetrení pred pôrodom alebo čo to je ,a som zvedaví ci aj to budem musieť dať prekladat

avinika
14. apr 2013

prosim ta a nemas na niekoho kontakt v Rakusku, kto robi tieto uradne preklady? 🙂 Inac tych 5 vysetreni chce od nas teraz Finanzamt, pretoze nam schvalili pridavky az od marca a mala sa narodila v auguste. Tak im mam priniest preskenovany mutter kind pass.

duska88
14. apr 2013

@avinika tu si dáva kamoška prekladať, nevedela som si spomenúť na meno 😀 https://www.facebook.com/pages/Mgr-Lucia-Cihono...

avinika
15. apr 2013

@duska88
dakujem 🙂

duska88
16. apr 2013

@janka0408 ahoj no ako, niečo nové?? mne dnes drahý písal, že volal na FA vraj včera poslali vyrozumenie aj peniažky, keď mu príde musí zaniesť na kk a zasa ďaľšie čakanie 😀 🙄

martanek321
19. apr 2013

ahojte.Moze mi niekto poradit?byvam aj s dietatom na Slovensku,otec dietata byva v Grazi v Rakusku,tu na Sk som si podavala ziadost o rodinne pridavky a rodicovsky prispevok,Teraz som ziskala z Rakuska rodinne pridavky za 5 mesiacov a to len v obdobi ked otec dietata pracoval,udajne pokial nepracuje,mam na tie davky narok tu na sk.a to iste sa tyka rodicovskeho prispevku.a mala by som udajne kazdy mesiac takto dokladovat ci otec dietata robi alebo nie,ked ano,tak budem poberat odtial,ked nie,tak zo slovenska.je to mozne,aby to tak bolo? ved pokial viem,minimalne rodinne pridavky plati stat,a predsa keby som zila s otcom dietata v rakusku trebars a na materskej by som bola a on dobrovolne nezamestnany ,to co potom nedostaneme nic? su to peniaze predsa pre dieta ..poradte

martanek321
20. apr 2013

ahojte.Moze mi niekto poradit?byvam aj s dietatom na Slovensku,otec dietata byva v Grazi v Rakusku,tu na Sk som si podavala ziadost o rodinne pridavky a rodicovsky prispevok,Teraz som ziskala z Rakuska rodinne pridavky za 5 mesiacov a to len v obdobi ked otec dietata pracoval,udajne pokial nepracuje,mam na tie davky narok tu na sk.a to iste sa tyka rodicovskeho prispevku.a mala by som udajne kazdy mesiac takto dokladovat ci otec dietata robi alebo nie,ked ano,tak budem poberat odtial,ked nie,tak zo slovenska.je to mozne,aby to tak bolo? ved pokial viem,minimalne rodinne pridavky plati stat,a predsa keby som zila s otcom dietata v rakusku trebars a na materskej by som bola a on dobrovolne nezamestnany ,to co potom nedostaneme nic? su to peniaze predsa pre dieta ..poradte

popelka88
22. máj 2013

Ahojte,
neviete ci mam narok na rodicovsky prispevok, ak manzel pracuje v rakusku ale obaja mame trvaly pobyt na SKa manzel len dochadza do rakuska (nema tam ani prechodny pobyt)?
Dakujem za odpoved.

duska88
23. máj 2013

@popelka88 ahoj mala by si mať, ak nie mesačne tak dorovnanie raz ročne, treba tam požiadať o rodinné prídavky

lauraa
24. máj 2013

@martanek321 ano, zial je to tak len za mesiace kedy pracuje dostanes peniazky .... keby si zila tu bola by to ina situacia, musis tu mat trvaly pobyt, anmeldebescheiniging ty aj dieta.... tu neexistuje dobrovolne nezamestany....

lauraa
24. máj 2013

@popelka88 ano , ak ty nepracujes na sk tak mas narok na rodicak a rodinne z rakuska....treba si dat ziadost na FInanzamt a GGK

popelka88
24. máj 2013

Dakujem za odpovede, manzel si to uz vybavuje, ale vsade hovoria nieco ine, na finanzamte povedali ze treba najprv poziadat na SK a oni potom doplatia rozdiel. Na urade prace mu zase dnes povedali ze to musi cele ziadat z Rakuska, tak uvidime ako to dopadne 🙂.

evka214
24. máj 2013

@daskak1985 ahoj chcem poradit manzel pracuje v Rakusku dostavame rodine pridavky na dieta vzdy spatne za cely rok dostavali sme kazde 2 mesiace ale ked som sa zamestnala na slovensku tak nam dali diferancial to znamena ze dostavam celu sumu na slovensku a ostatne mi doplatia v rakusku takze to je cele 170eur dnes nam prisiel papier ze budeme dostavat zase nieco velmi tomu nechapem preco moze to byt preto ze mali chodi uz do skoly ,tak nam budu davat viac vraj nam to bude chodit kazde 2 mesiace ale pridavky nam vyplacaju vzdy naraz za cely rok,toto by ak som to pochopila spravne mala byt nejaka pomoc.poradte mi prosim dakujem.

katymaus
3. jún 2013

Ahojte je tu niaka slobodna mamicka pracujuca vo Wiedni s trvalym bydliskom ,ktora by mi vedela poradit na ake vsetky urady a kam musim ist??:o((Som v 17tyz a neviem vobec co a ako dalej:o((Alebo niaka dobra dusa,ktora vie poradit?Dakujem

lauraa
4. jún 2013

@katymaus a co chces vybavovat? najskor musis ist k doktorovi , vystavi ti MKP a da ti potvrdenie pre zamestnavala.... musis mu oznamit ze si tehotna, lebo od tohto dna si chranena zakonom ..... a inak nemusis teraz vybavovat nic..... doktor ti napise do MKP predpokla. datum porodu a datum nastupu na wochengeld(teda 8 tyzdov pred porodom) tesne pred nastupom na wochengeld si das ziadost tam kde si zdr. poistena o wochengeld.... vyska zavisi od tvojho prijmu, tieto budes dostavat 8 pred a 8 po porode....dieta pri narodeni dostava automaticky obcianstvo matky , takze ak porodis v at , budes musiet na sk poziadat o slovensky rodny list,ale na toto mas este dost casu......

kadabaho
7. jún 2013

Dobry vecer dámy, som velmi stastna, ze som nasla toto forum. O tri tyzdne sa chystame s manzelom a s 5 mesacnou dcerkou prestahovat do Rakuska blisko Viedne. A mala som docela obrovsky misung v tom, co vsetko musim vybavit, aby nam prispeli a aby som mohla poberat rod.pridavky a rod prispevok. Ak som dobre pochopila, najprv musim vybavit rod. pridavky a az potom rodicovky prispevok. Manzel bude vo Viedni pracovat, ja budem zatial s malou doma. Chcem sa opytat...na tych uradoch sa toto vsetko riesi v nemcine...mam z toho docela stres, lebo neviem ci moja nemcina je na takej urovni. A mam uz nieco vybavovat teraz kym sa prestahujeme? Alebo s tym cakat az kym budeme na mieste? A co sa tyka poistenia, to vsetko sa vybavuje asi az ked tam fyzicky budeme vsak? Chcem sa srdecne podakovat osobke, co mi odpise a poradi...uz som pomaly v koncoch zo silami...srdecna vdaka!!! Katka

levandel
7. jún 2013

Ahoj,ja som pracovla v Rakúsku,teraz žijem v BA,najprv je treba vybavit rod.prídavky a až potom môžeš požiadat rod.príspevok.Ja som tam papiere posielala poštou.A samozrejme komunikácia v nemčine,ale sú v pohode,alebo som mala štastie,iked viem velmi dobre po nemecky.Držím palce

ericica
11. jún 2013

ahojte chcem sa spytat uz po piaty raz mi posielaju z gebiertskrankenkasse naspet papiere ze im nieco chyba ohladom rodicovskeho prispevku a az teraz som dosla na to co je to mutter kind pass,na tomto fore 🙂 chcem sa spytat ci staci potvrdenie od gynekologa ze som pravidelne navstevovala prenatalnu poradnu + na malu od pediatra tiez potvrdenie ze som s nou chodila pravidelne na poradne popripade ockovaci preukaz???,dakujem za vsetky rady lebo uz len ten MKP mi chyba....

tehula
11. jún 2013

@ericica este potrebujes kopiu tehotenskej knizky, kde su zaznacene poradne. Od pediatra staci potvrdenie o poradniach dietata a ockovani

tehula
11. jún 2013

@kadabaho podat mozes rovnako aj na Finanzamt ziadost o rodinne pridavky a na Krankenkasse o KBG, ale rodicak ti KK vyplati az ked na FA priznaju pridavky, KBG bude dovtedy v cakani.