Rodičovský príspevok v Rakúsku - prosím radu
Ahojte chcela by som sa spytat ci mi mevie niekto poradit....s rodinou sa chystame ist zit do rakuska...mam dve deti sedem rocnu dceru a osem mesacneho syna som s nim na materskej ktora mi nedavmo skoncila a budem mat uz iba rodicovsky...nie ame zosobaseny...priatel bude mat pracu v
budeme tam mat trvaly pobyt a ja budem nadalej na materskej....prislucha mi rodicovsky prispevok aj v rakusku ked som tam nepracovala?
@dime ano bude...ale nie je moj manzel...a jto bude poberat...ja alebo on?
Prednostne zo zakona ma narok matka a platit ma ten stat, kde pracuje, aj ked trvalo zije v inom clenskom state. V pripade ze kazdy ale pracujete v inom clenskom state, uplatnuje sa “wohnlandprinzip” cize plati ten stat kde zijete. Ale budes musiet dokazat, ze tu ozaj zijete, ze tu mate “stredobod” svojho zivota.
@dime no snad im bude stacit na dokazovanie ze dcera bude chodit tam do skoly priatel bude mat pracu a budeme tam mat trvaly pobyt...aj auto budeme mat prihlasene tam...uplne chceme nechat zivot na slovensku za nami
Hej, oni chcu anmeldebescheinigung, to si ale musite tak ci tak vybavit. A potom ucty (plyn, elektrika ci gis) atd.

Manzel bude robit v Rakusku? Ak ano, tak budete mat narok na rodicak.