Szčo a materská
Ahojte, potrebujem poradiť. Plánujeme tretie dieťatko s manželom. Som SZCO 4 roky, z toho vyše dva roky si platím odvody do socialnej poisťovne v minimalnej vyske 140 eur. Chcela by som ukončiť činnosť, len neviem či sa mi to oplatí. Mala by som nárok na materskú aj v pripade, ze by som teraz ukončila SZCO a isla by som na matersku dajme tomu v septembri, októbri keď sa zadari? Alebo to musim vydržať a do materskej musim byt SZCO a platit odvody??? Dakujem velmi pekne za kazdu radu.
@zalka chcela by som vás pekne poprosiť o radu :Dobrý deň, chcel by som sa opýtať z čoho sa mi bude vypočítavať materská na ktorú by som mala ísť 1.3.2018, na koľko som Szčo (od roku 2009) od decembra 2017 by som mala byť ako zamestnanec. Ako szčo som bola toho roku PN a očr, bude sa mu to krátiť? Za odpoveď vopred ďakujem.
Ahojte ak by ste mi vedeli pomoct bola by som vdacna. Momentalne som SZCO od oktobra 2017. Pred tym od maja 2016 do konca septrmbra 2017 som bola riadne zamestnana. Ako zacinajuci zivnostnik neplatila som odvody do soc.poist. Rodit budem zaciatkom jula. Mam narok na matersku? Pisala som do soc. Pois.mail a tam mi odpovedali ze narok mat nebudem kedze teraz niesom soc. Poistena. Nieje to nahodou tak ze musim byt za posledne 2roky minimalne 270 dni platcom soc.poist a narok tym padom mam kedze som normalne pracovala? Ja uz som z toho sialena.prosim o pomoc a radu. Dakujem 🙂
@katka34311 Nemas narok. Tvoje NP nie je aktívne.
@katka34311
Stačí uzatvoriť dobrovoľné poistenie pred nástupom na MD. Materské síce bude z minima, ale lepšie ako nič.
Ahojte, prosím vás vie mi niekto k tejto téme poradiť v mojom prípade?
Som SZČO - začínajúca živnostníčka - čiže si neplatím odvody do sociálnej poisťovne. Mám ale splnenú podmienku 270 dní poistného za posledné dva roky. Viem, že aby som dostala MD musím odchádzať na materskú z prac. pomeru v ktorom odvádzam odvody do soc. poist.
Preto by sme to chceli urobiť tak, že by ma môj manžel zamestnal 90 dní pred predpokladaným nástupom na materskú a vyplácal by i odvody z maxima - a išla by som na materskú z tohto nového prac. pomeru.
Čo ale neviem je, kedy by som mala zrušiť/pozastaviť živnosť. Stačídeň pred nástupom do nového zamestnania - teda k mužovi - alebo to musí byť aspoň 6 mesiacov pred nástupom na materskú? V rôznych článkoch som sa totiž dočítala iné informácie.
Ďakujem pekne
@zalka Ahoj mohla by si mi poradit s mojim pripadom ci sa s nim da nieco robit? Som Szco a odvody si platim 4 roky z minima. V 4/18 som otehotnela. Teraz som v 25tt a od 5/18 som na Pnke a zostavam az do materskej na ktoru by som mala nastupit 5.12.2018. Od doby co som na Pn tak odvody neplatim. Dalo by sa s tym este nieco robit aby som si nejako zvysila matersku, napr. prihlasit sa na DNP? Musi sa DNP platit aj ked som Pn? Dakujem
@zalka praveze ja by som ju chcela zrusit nakolko uz po rodicaku neplanujem byt Szco a chcela by som sa zamestnat. Plus si este platim poistenie v nezamestnanosti tak pridane by som potom mohla vyuzit podporu ak by som sa nezamestnala. Je tam este nejaka ochranna doba po RD aby som dostala podporu?
Ahojte, chcem sa spýtať ohľadom materskej. V roku 2018 (júl - december) som bola zamestnaná na TPP pol roka (takže hradené nemocenské poistenie). Teraz mám živnosť a zatiaľ neplatím do sociálnej poisťovne lebo jeden rok nemusím (mám prvýkrát živnosť). Keď si začnem platiť sociálne poistenie budem mať nárok na materskú ? Ak to dobre chápem, musím byť 270 dni nemocensky poistená za posledné dva roky. 6 mesiacov už som, takže mi stačí doplatiť zvyšné tri ? Ďakujem za odpoveď 🙂
Ahojte, viete mi poradiť, mal niekto takúto skúsenosť? Som szco, nástup na materskú mam plánovaný koncom októbra2020. Odvody do sociálnej poisťovne som platila od júla 2018 do júla 2019. Minimálne. Mam nárok na matersku? Ak áno v akej výške, z čoho sa to vypočítava? Vďaka za odpovede

@biancarv no tak potom z platu z hrubej mzdy bude mať rátanú PN i MD ...