Ahojte baby, stala sa mi taká vec,v práci som dala výpoveď a teraz čerpám dovolenku, takže od 1.1.2019 som bez práce.... čo mám robiť....je možné že ma vypíše aj na rizikové tehotenstvo, nakoľko je to už moje druhé, prvé bohužiaľ nedopadlo dobre,baby mám nárokna materskú a vlastne čo mám robiť ísť na úrad práce (pracovala som 4 roky v tej firme) amoju výpoveď niesli dosť zle
@jankalukasova Nie je to o zaplatenom NP.😉
@evittam myslim, ze presnym vykladom zakona tu nikomu nepomozes 🙂 ale na Tvoje reakcie a komentare som zvyknuta 🙂
@jankalukasova Tu nejde o presný vyklad zakona. Ale o praktickú vec. A neviem na co konkrétne si si akoze zvykla ale ja tu radim zenam a viacerým som pomohla k MD,podpore ci dokonca max.MD a podpore, a i.
@evittam no ved ja viem. V poriadku. V tejto veci Ta povazujem za spicku...
Ja som bola v rovnakej situacii. Dala som vypoved po 12tich rokoch a o mesiac som zistila, ze som tehotna. Bola som vo vypovednej lehote, prebiehali pohovory do dalsej prace. Ja som to nechcela riesit PN, pretoze sa blizilo leto, mam dceru skolacku, cize cez prazdniny by som mala obmedzene vychadzky, co by bolo nemyslitelne, aby dcera kvoli mne sedela doma..nikam by sme nemohli ist, ani na dovolenku. Tak som poberala podporu, z tej som plynule presla na matersku. Podpora bola aj vyssia ako PN. Na PN som bola prvych par dni po skonceni pomeru, vyratala som si kolko dni, aby som mala vykryte vsetky dni do materskej, aby som tam nemala nejake hluche dni, za ktore by som musela platit odvody. Snad som to napisala zrozumitelne.
@zuzans258 ahoj mna vyhodili pocas PN a na urade mi povedali ze kym si PN ta ani nezaeviduju a budes dostavat davky od statu za to ze si PN ale je to len okolo 150 euro teda pre mna len 150 euro na kolko mam najom 300 a som slobodna mamicka teda buduca mamicka dvojiciek... Ked skoncis PN sa musis zaevidovat cize ak ta po 1.1.2019 da na PN tak ta nezaeviduju
@zuzans258 a este takto najlepsie urobis ak sa najprv zaevidujes a az potom pojdes na PN lebo si chranena statom ja som chranena len 95 dni po 95tich dnoch bud si budem sama platit zdravotnu alebo sa dam vypisat s PN
@evittam
@patrica8
@majka2211993
Ďakujem za rady baby,aj som rozmýšľala nad tým úradom, nakoľko pol roka mám nárok na podporu, akurát sa obavám toho, že ma budú posielať kade-tade po pohovoroch ako to oni zvyknú, preto som premýšľala radšej na PN,ale gynekologička ma objenala až na 3.januara...tie tri dni nebudem musieť platiť alebo som v ochrannej ešte???keby idem na PN bolo by možné využiť podporu niekedy potom či by to prepadlo???
@majka2211993 O akych 95dnoch pises?! Ak si PN neplatis ziadne poistne ani do ZP a ani do SP.
@evittam na urade prace a socialke mi povedali presne to co pisem ze som chranena zakonom 95 dni kedy nemusím nic platiť a potom ze mam prist a mi zistia viac
@majka2211993 To je pekna hlupost. Dali ti to pisomne? Akoze pred cim nie si potom chránena? A pred čím si tych 95dni? Zistia ti viac? Oni to nevedia-kompetentni?!
Btw.plati co som už napísala.
@majka2211993 A PN má každý pocitany z hrubého príjmu, z ktorého sa odvadzali odvody na NP. Cize podľa toho co pises si pravdepodobne pracovala na polovičný, čiastočny uvazok alebo dohodu.
@evittam nie pracovala som na riadnu pracovnu zmluvu...
@zalka tehotna som... Inak by som nebola na rizikovom...
@evittam jedno nepochopim clovek napise len to co mu bolo povedane a uz tu idete pisat o nejakych "novinkach" pekne som napisala ze mi bolo povedane ze mam prísť po 95 dnoch ta urad prace a ze mi povedia viac...
@majka2211993 ak si na PN tak PN dostávaš normálne zaplatenú zo SP , a ak máš splnenú podmienku 270 dní poistenia za posledné dva roky tak aj materskú dostaneš z OL ... a OL pre teba nie je 95 dní ale 8 mesiacov , alebo čas od skončenia PP do nástupu na MD ak je to menej ako 8 mesiacov.
@zalka dakujem konecne niekto slusny kto vie pekne jednat s ľuďmi... A ano prisiel mi nejaky papier zo SP ze mi priznaju nemocenske alebo co to prestne je... Dakujem za slusne a nepohrdave jednanie...
@majka2211993 máš tých 270 dní poistenia? či nebudeš mať nárok na MD
@majka2211993 Kde s tebou jednam neslušne?! Nebodaj pohŕdavo?! Jasne som ti napisala to iste. Proste,ze ti na urade povedali hlúposť. Dalsia vec-ak mas PN len 150Eur nemohla si pracovať na normalnu zmluvu nakolko toto nie je PN ani z minimálnej mzdy. Ak by si pracovala cely r.2017 u toho istého zamestnávateľa co aj v r.2018 tak ak by si pracovala na normalnu zmluvu aspon na minimálnu mzdu tak tvoja PN by bola minimalne cca 235-242Eur.
@evittam ale ja som nepovedala ako dlho som pracovala na posledy u daneho zamestnavatela... A bola to riadna pracovna zmluva ukoncena pocas skusobnej doby... A pred tym som pracovala dva roky u ineho zamestnavatela... Uvidim kolko mi pride lebo este som nedostala ani cent na kolko marodim poriadne len tento mesiac... Takze tak...
@zalka za posledne dva roky ano u posledneho zamestnavatela nie...
@evittam ano... viem, ze to je o zaplatenom NP, len ked to sem napises, tak sa do toho vacsinou pytajuca este viac zamota... ale samozrejme je to o NP...