icon

Všetko o materskej dovolenke

rainbow22
4. aug 2016

Ahojte zienky prosim vas niekto kto je alebo bol alebo pojde na matersku a rozumie sa tomu potrebovala by som poradit lebo ja som uz z toho magor..dokonca ani na socialke mi to nevedela poriadne vysvetlit..potrebujem vediet kedy mam nanu narok a ci pred odchodom na nu musim byt zamestnana? Dakujem 🙂

Strana
z3
evittam
9. aug 2016

@ivuss01 S akým "platením"? Ak myslíš DNP, tak ak neukončíš pracovný pomer, tak si nemôžeš platiť DNP - a ako som ti napísala tebe by to aj tak pomohlo len v prípade, že by si ukončila pracovný pomer a stihla sa prihlásiť na DNP, ktoré by muselo trvať minimálne 26 týždňov pred nástupom na MD aby sa ti potom MD rátala z tohto VZ.

enusamt
9. aug 2016

@evittam ďakujem, toto som potrebovala vedieť 🙂 že vz je za celý predchádzajúci rok... bez ohľadu na to či ide žena v marci alebo v septembri na materskú... ešte raz vďaka 🙂
inak pracujem v kuse od 2. mája 2014

ivuss01
9. aug 2016

@evittam aha, uz rozumiem, tak nejdem uz spekulovat, ale na MD pojdem v ochrannej lehote? zamestnavatel mi posle na konci decembra rozviazanie pracovneho pomeru, ja budem na pn.

nivea777
9. aug 2016

@evittam este prosim ta,vsimla som si,ze pises o nejakej ochrannej lehote? vztahuje sa to na mna aj ked mi 8.2.2017 konco PP a predpokladany nastup na MD je okolo 24.2.2017? co ta ochranna lehota zahrana a ake su tam vyhody ? dakujem moc

evittam
9. aug 2016

@ivuss01 Ano si v ochrannej lehote. A zamestnavatel ti nebude posielat ziadne rozviazanie PP. Tebe konci zmluva a hotovo.😉

evittam
9. aug 2016

@nivea777 Ochranna lehota pre tehotne je 8 mesiacov a znamena to,ze ak pracujes a si tehotna a tvoj PP skonci este pred nastupom na MD tak narok na MD vznikne-to je zaroven ta vyhoda.

nivea777
9. aug 2016

@evittam rozumiem a este ze... ked ste mi radili sa medzi casom skoncenia PP a nastupom na MD ist na PN... v com to je pre mna lepsie ako ist na tie 2-3 tyzdne na urad?

evittam
9. aug 2016

@nivea777 No v tom,ze ak do 7 dni od skoncenia PP pôjdes na PN tak dostanes ju vyplatenu a potom nastupis rovno na MD...A ak mas narok na podporu tak tu môzes vycerpat po skonceni MD. Zbytocne riesit urad na 2tyzdne.

mis_h
9. aug 2016

@nivea777 ak by si bola na urade prace tak nedostanes nic a kedze si v ochrannej a pojdes na pn tak normalne dostanes nemocenske

evittam
9. aug 2016

@nivea777 Beriem spät tych 7dni,pre tehotnu je to 8mes.😉. Ale na tvojom mieste sa necham vypisat od 9.2. a hotovo.

mis_h
9. aug 2016

Suhlasim s @evittam...hned na druhy den ako ti skonci zmluva chod na PN aby ti nevznikla medzera medzitym inak by si si musela sama doplatit poistne

ivuss01
9. aug 2016

@mis_h som na pn 🙂

gapa
9. aug 2016

@mis_h
takže tvoje nem.poistenia:
NP č. 1 (prac.poemr na dobu určitú): 1.1.2015-31.5.16., z toho pn 15-19.2, 24.2-31.5.16
NP č. 2 (dohoda) 27,6.-20.11.16 dohoda s pravid.príjmom
22.11.2016 je 6týž. pred termínom pôrodu, tak???? sedí ???????
Podstatné je, či si mala v roku 2015 platené nem.poistenie aspon 90dní??? tj. pracovala si celý čas, nemala npar. očr, alebo ešte pn vtedy či nejaké iné dni, neplatené volno???? to je podstatné. A či máš dohodu u iného zamestnávatela ako bol ten pracovný pomer?? tiež podstatné a teda či si mala zaujímavý príjem v tom období, viac ako 429eur v hrubom?? na mesiac
Potom ak by si bola počas trvania dohody pn tak, aby si nemala platené nem.poistenie 90dní počas trvania dohody, ak začala 27.6.16 a je 9.8.16, tak ešte 90dní nie je. Ak máš vyšší ten príjem, tak by sa dalo získať takto materské z vym.základu roku 2015, ak nástup na md je rok 2016 a v roku 2015 máš aspon 90dní platené nem.poistenie u iného zamestnávatela ako je ten, u ktorého budeš mať tersz menej ako 90dní platené nem.poistenie. To všetko musí paltiť. A nárok na materské vznikne presne 6týž. pred termínom, aj ked dudeš na pn do nástupu na MD.
Ak mzda bola nižšia ako 429eur alebo niečo nevyjde a na dohdou máš len 40eur na mesiac, tak po ukočení dohdody 20.11. sa prihlás na dobrovolné nem.poistenie + dobrov.dôch.oistenie od 21.11., ak máš nástup na md 22.11., tak ale treba pod správnym variabilný symbolom a špecifickým symbolom zaplatiť poistené do 8.12.!!! za ten 1den, inak nárok nevznikne. MATERSKé by sa rátalo z 429eur.

tehulka22
15. aug 2016

Ahojte 10.8.2016 som nastupila na MD a povedali mi na socialnej poistovni že nemam narok na materske az po pol roku si mozem požiadať o rodičovský prispevok a to len z toho dôvodu že na Slovensku nemam nič odpracované kedze som rok a pol pracovala v Českej republike nevie mi k tomu niekto nieco povedat?

majusqa77
15. aug 2016

@tehulka22 ak mas zo socialky papier, ze nemas narok na matersky, po narodeni dietata mozes poziadat o rodicak. Zisti si, ci nemas narok na materske z cr

tehulka22
15. aug 2016

Zatial mi ten papier poštou nedošielale na socialke mi rovno povedali ze nemam narok a dakujem

ritamama
15. nov 2016

ahojte! Poprosim Vas o radu aj ja🙂. Nastup na MD mam 27.12.2016. Citala som info o zmenach od januara 2017. Zaujala ma veta:
suma najvyššieho materského sa zvýši o 27 eur, teda z 918,20 na 945,20 eur.
To znamena, ze keby moj dr presunul nastup MD na 1.1.2017, tak by som mala narok na vyssiu MD (vyska VZ by to vydalo)?
Dakujem za odpoved a prajem Vam pekny den🙂!

evittam
15. nov 2016

@ritamama To o čom píšeš sa týka maximálneho VZ pre MD. Tvoj VZ pre MD závisí od toho aký si mala hrubý príjem - ak nastúpiš na MD v r.2016 a celý rok 2015 si odpracovala tak tvoj VZ pre MD bude hrubý príjem za r.2015, ak nastúpiš v r.2017 tak tvoj VZ pre MD bude hrubý príjem za r.2016. Podávaš málo informácii o sebe - od kedy si zamestnaná - alebo od kedy ti teda trvá nemocenské poistenie. 😉

ritamama
15. nov 2016

@evittam viem, ze ked nastupim teraz, vypocet bude z r.2015 a ked od januara, tak z r.2016:-)
Chcela som len vediet, ci je pravda, ze sa zvysi suma najvyssieho materskeho 🙂 . V tej spolocnosti pracujem nepretrzite od r 2011 a hrubu mzdu mam dost vysoku na to, aby som mala narok na vyysiu MD, (preto som pisala, ze "VZ by to vydalo").
Napisala som to trosku nepochopitelne 😎 , vola sa to tehotenska demencia 😀 😀 😀
pekny den!

evittam
15. nov 2016

@ritamama Veď v pohode - to poznám ja mám zase ten pocit, že niekedy trpím "materskou demenciou"... 😉 😅 😅 😅 Ja som ťa pochopila. No a tak záleží od toho na koľko zvýšia ten maximálny VZ - pre tento rok to bolo myslím 1287Eur....

ritamama
15. nov 2016

@evittam myslim si, ze nic s tym nepokazim, ked (ak bude dr ochotny o zmenu!) nastupim az od 1.1.2017.

evittam
15. nov 2016

@ritamama No tak pokaziť nepokazíš, len je možné že dostaneš menej týždňov MD....to je všetko. A ak sa bude zvyšovať zo 70% na 75% tak by si to tak či tak dostala aj ty - pri takomto zvyšovaní sa MD prepočítava k aktuálnej zmene. Čiže už len záleží na tebe - ak si mala vyšší hrubý príjem za r.2015 ako za r.2016, tak by som išla na MD ešte tento rok a ak opačne tak spravím to čo píšeš - ty si to musíš vypočítať.

ritamama
15. nov 2016

@evittam o nieco vyssi som mala za rok 2016, ako za r 2015. A preco by som dostala menej tyzdnov MD? Nie je to 34 tyzdnov 😕 😕 😕 😕 odo dna nastupu na MD?

evittam
15. nov 2016

@ritamama No áno je to 34.týždňov od nástupu na MD, ale príklad ak máš termín 14.2. - nastúpiš na MD 1.1. - teda 6 týdňov pred pôrodom a porodíš 31.1. tak stále máš tých 34.týždňov....- je jedno že si porodila skôr a mohla si ísť skôr na MD. 😉

Strana
z3