Vyplatia mi pôrodné, ak som bola do 29tt v zahraničí?

katarinaluk
19. júl 2019

Ahojte baby mám otázku?
Dobre som pochopila že ja nedostanem pôrodné tých cca 830 euro keďže som bola v zahraničí a tam som mala prehliadky a na sk až od 29tt?😟

gabu_lienka
19. júl 2019

@katarinaluk ved je tam napisane “alebo na obdobnych prehliadkach v cudzine” a na tie si chodila, nie?

1975renca
19. júl 2019

@katarinaluk distanes, ved si prehliadky absolvovala v cudzine

bluka2
19. júl 2019

Podľa mňa si zle pochopila a dostaneš to. Ale nemám osobnú skúsenosť ani nie som expert, iba z toho textu

katarinaluk
autor
19. júl 2019

@gabu_lienka chodila ale keďže tu mam zapísané až od 29tt tak potom musím mať pečiatku aj z uk aby mi uverili že som chodila aj tam?

katarinaluk
autor
19. júl 2019

@1975renca len ako im to dokážem😬 keďže v tejto tehotenskej knižke mi preškrtli, tie predchádzajúce mesiace

gabu_lienka
19. júl 2019

@katarinaluk urcite mas nejaky zaznam z tych prehliadok

1975renca
19. júl 2019

@katarinaluk v texte stoji od 4.mesiaca,t.j.16.tyzden cca, ak si absolvovala od 16.tyzdna prehliadky v uk kazdy mesiac a po prichode na sk pravidelne tu, tak dostaneš

1975renca
19. júl 2019

@katarinaluk no musis mat zaznamy z prehliadok aj z uk od cca 4.mesiaca

sellycka13
19. júl 2019

@katarinaluk ak máte TERAZ CENTRUM ZÁUJMU na SR peniaze dostanete

madeleine
19. júl 2019

Ja som absolvovala vsetky prehliadky v zahranici, porodila v zahranici a dieta ma trvaly pobyt na slovensku, suma mi bola pripisana na ucet automaticky, ten som uvadzala vo formularoch, ktore som v ziadosti o materske vyplnala.

atislava9
20. júl 2019

Mne formular potvrdila gynekologicka, u ktorej som rodila a ziadnu tehotensku knizku som uradom nedokladovala

martus5220
20. júl 2019

Ja dom tiez absolvovala pri prvom dietati kontroly aj v zahranici (Svajciarsko)tam ide o to aby si kontroly absolvovala ci uz doma alebo mimo a zalezi kde mas trvaly pobyt ty a dieta ci sk alebo mimo takze urcite dostanes aj ked sestra bola tiez ale v UK a robili jej problemi pri prispevku aj rodicovskom narok mas len tety na uradoch niekedy v tom maju gulas tak same nevedia

evittam
20. júl 2019

@madeleine Nic sa nedeje automaticky. Ty si v žiadosti o MD žiadala o prispevok pri narodeni dietata? To nie je mozne.

terezia32
20. júl 2019

@katarinaluk to potvrdzuje gynekológ a úrad to nekontroluje. Čiže ak tvoj lekár vie, že si bola na kontrole v UK tak ti tam dá len pečiatku.

lavender21
20. júl 2019

Ja som absolvovala prehliadky v ČR kde som aj rodila, česká gynekologička mi to ale potvrdila do žiadosti o príspevok pri narodení a dostala som ho... Podľa mňa ak máš záznamy o tom, že si prehliadky absolvovala tak ti to aj tvoj slovenský doktor potvrdí a nebude to problém 😉

madeleine
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
23. júl 2019

@madeleine Porodne dostanes po doziti sa dieťaťa 28dni ak splnas podmienky nároku. Neviem kde si vzala 6tyzdnov.

evittam
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
23. júl 2019

@madeleine Zjavne nevies o com pises.
O pôrodné ziadas po porode. Ako mozes on žiadať pri ziadosti o MD?! O ktoru ziadas 6-8 týždňov pred TP?
Urcite si nevyplnala na SP v žiadosti o MD ziadost o príspevok pri narodení dieťaťa. Splietas tu hrusky s jablkami.
Žiadosť o MD ti dava gynekolog pre zamestnávateľa 8-6tyzdnov pred porodom. Nema to nič spoločné s prispevkom pri narodení dieťaťa. Dokonca ten vyplaca úplné ina inštitúcia. A nikdy nebolo možné to kombinovat. Skus si najskôr naštudovať o co si vobec žiadala a potom vypisuj kraviny.

madeleine
24. júl 2019

@evittam bolo by minimálne fajn, keby si komunikovala na úrovni a je ako doma s rodinou, ak je toto vás štýl, ja ti to neberiem, tu sa skus správať ako dospelý človek komunikujúci s cudzími.

Ja som si tie papiere nasla. Papier od lekára som odovdzavala na SP v čase keď som žiadala o pôrodné. Bola to vyninmka, nakolko mam lekárov aj bydlisko v zahraničí. Mala som to tak dohodnuté so svojou pracovníčkou. A áno, aj som jej odovzdala oba, lebo to postúpila za mňa. Neuveriteľné, však? Aj takí ľudia sú.

Nabudúce sa, prosím, skus najprv pýtať a informovať o tom co možné je a nie je. A komunikuj s ľuďmi ako s ľuďmi, nech už sa doma rozprávate ako vám to vyhovuje.

olimar
24. júl 2019

bože ženy, nezvyknem sa zapájať..
úplný súhlas s @evittam 🙂 ja nerozumiem prečo tu dávajú rady tie, ktoré ani nevedia rozdiel medzi rodičovským a materskou...
@katarinaluk
Podmienky nároku na príspevok pri narodení dieťaťa sú:

narodenie dieťaťa,
trvalý pobyt a bydlisko oprávnenej osoby na území Slovenskej republiky.
Bydliskom sa rozumie miesto, kde má oprávnená osoba a dieťa sústredené najdôležitejšie záujmy na základe objektívnych kritérií, ktorými sú najmä dĺžka pobytu, výkon zárobkovej činnosti, povinné verejné zdravotné poistenie, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, bývanie s rodinou, návšteva predškolského zariadenia, plnenie povinnej školskej dochádzky.

evittam
24. júl 2019

@madeleine Ja sa vyjadrujem slusne. Rozumiem danej problematike. Nemusim sa informovat. A komunikujem s tebou ako s dospelou osobou. Dovolila som si vysvetliť ako to je. A to,ze nejaká pracovníčka SP za teba riesila pôrodné na UPSVaR je naozaj zaujimave. Nakolko SP nemá nic s porodnym takze tazko povedať komu to postupila. Pekny deň.

katarinaluk
autor
24. júl 2019

@olimar ďakujem pekne 🙂