Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@soi MD vypočítajú z príjmu dosiahnutého za rok 2013 ... PN je vylučiteľná doba, tj. dni poistenia sa rátajú ale pri výpočte sa na to neprizerá.
Pr. Chodíš do práce od 1.1. do 30.6. od 1.7. si na PN do konca roka ... za každý mesiac si mala hrubú mzdu 500 eur
5.1.14 ideš na MD ... tak SP Ti vypočíta MD z príjmu 6x500 = 3000 eur odpracovala si 181 kalendárnych dní tak MD sa vypočíta ako 65% z DVZ.
DVZ = 3000 / 181 = 16,5745 eur .. tj. výška MD bude 10,7734 eur na deň
zalka, prosim pocita sa do 270 dni aj MD+RP, ak som po ukonceni RP cerpala riadnu dovolenku zo zamestnania /20 dni/,zial potom sme ukoncili PP dohodou. teraz som od 20/3/2013 na upsvar.
zalka, prosim pocita sa do 270 dni aj MD+RP, ak som po ukonceni RP cerpala riadnu dovolenku zo zamestnania /20 dni/,zial potom sme ukoncili PP dohodou. teraz som od 20/3/2013 na upsvar.
@zalka
@butterfly38 áno počíta
@zalka , ospravedlňujem sa, že Vám skáčem do diskusie, ale prihlásila som sa dnes do Modrého koníka, lebo potrebujem poradiť s materskou, keďže niektoré informácie sú pre mňa trochu zmätočné. Na materskú dovolenku by som mala nastúpiť zajtra (25.10.), ale som presne rok nezamestnaná. Predtým som bola 4 roky riadne zamestnaná do 1.novembra 2012, čiže podmienku 270 dní poistenia v posledných dvoch rokoch spĺňam. Napriek tomu mi pani v sociálnej poisťovni povedala, aby som prišla najbližšie až po narodení dieťaťa aj s rodným listom. Pochopila som správne, že mi nárok na materské nevzniká ??
@lupasia nie nárok na MD ti nevzniká, ale môže vzniknúť ... utekaj dnes na SP, prihlás sa na dobrovolné poistenie stačí z minima 393 eur VZ ... a zajtra si daj vypísať MD z DNP ... a dostaneš 255 eur .
Na tomto liste sa prihlásiš http://www.socpoist.sk/ext_dok-rlfo-27122012-v2... tu máš poučenie http://www.socpoist.sk/ext_dok-poistne-13022013... a stačí vypísať hore prihláška, DPO , potom osobné údaje čiže 2,3 oddiely potom oddiel 10 a 11 a do 10 oddielu napíšeš dátum vzniknu NP 24.10.13 a VZ 393 eur , dátum vzniknu DP 24.10.13 a VZ 393 eur ... a v pokladni zaplať 4,50 eur ...
@zalka teda, si fakt dobrá 🙂)..bohužiaľ, nestíhala som to. Nebývam totiž priamo v Nitre a o dvanástej som odtiaľ práve prišla (bola som u lekára a aj na tej sociálke). Dnes sú tam len do druhej a navyše mám ešte ďalšie dve deťúrence, ktoré práve prišli zo školy a bolo ich treba nakŕmiť 🙂). Nevadí, bolo by to síce nejakých 55 € k dobru, ale prežijeme. Inak klobúk dolu, ja som v týchto veciach úplný analfabet..ďakujem za rýchlu odpoveď
@zalka práve ma napadlo (nie že by som kvôli tomu nemohla spávať🙂 )..bola som tento rok zamestnaná na dohodu od 5.3. do 10.3., na sociálnej sa ma pýtali, kedy som otehotnela a ja pravdovravná, že 17.3., tak mi ten papier na materské pani s veľkým úsmevom vrátila. Teraz som sa dočítala, že ochranná lehota pre mňa by tam mala byť 5 dní, teda toľko koľko som bola poistená a oficiálne sa tehotenstvo ráta na 40.týždňov, v mojom prípade od 2.3.2013. Ak mi lekár vystaví potvrdenie o tom, že v tom čase som už bola tehotná, mala by som nárok na materské asi mať, z čoho sa mi potom bude vypočítavať a bude mi stačiť ak vybehnem na sociálne až v pondelok, môj lekár má navyše dnes dovolenku.. 😒 Vopred ďakujem.
@lupasia No tehu sa ráta odo dna poslednej menštruácie, takže mohla si byť teoreticky tehotná ale zase ak to bola taká krátka dohoda, asi z nej neboli platené odvody do SP na nemocenské poistenie.
Lebo len z dohody s pravidelným príjmom sú platené nemocenské odvody, z dohody s nepravidelným príjmom nie sú platené odvody na nemocenské poistenie.
Urobíš lepšie ak zabehneš na SP a dnes sa prihlásiš na DNP a MD ti lekár vypíše na DNP ... a v pondelok im zanesieš s dnešným dátumom vypísanú MD ... ale dnes sa prihlás na to DNP ...
@zalka
ahoj, len som Ti chcela dodatočne dať vedieť, ako som dopadla..tak som sa rozhodla, že to predsa len skúsim, tým mojím spôsobom, keďže som sa dočítala, že v takýchto prípadoch sa materská vypočítava z predchádzajúceho zamestnania (čo je v mojom prípade viac ako tých 255 €), prišla som na sociálnu s potvrdením od lekára a tam si to pekne prevzali, orazili a vraj zo zákona mi rozhodnutie musia poslať do 60 dní.. najviac ma mrzí, že sa na mňa neusmievali, ako keď mi oznamovali, že na materskú nemám nárok 🙂
ešte raz veľmi pekne ďakujem, hlavne nech toto fórum pomôže aj ostatným mamičkám v podobnej situácii a podobne finančne negramotným 🙂 🙂
@zalka Ahoj, moja, môžem jednu otázočku? neviem totiž, kedy mám nastúpiť na MD :D :D :D Ide totiž o to, že oficiálny termín pôrodu mi doky zatiaľ nedal, no podľa mojich výpočtov by to malo byť okolo 25.1.2014. Chcela som nastúpiť na MD až v januári 2014, aby sa mi počítal základ zo zárobkov v roku 2013, no vraj nezáleží na tom, kedy na MD pôjdem - či v decembri či v januári, že aj tak sa to bude rátať z roku 2012, že nie je dôležitý deň, kedy nastúpim na MD, ale dátum pôrodu - 6 týždňov pred mojim pôrodom je polovička decembra 2013 :( Rozdiel vo výške MD je medzi týmito rokmi viac ako 100 €. Nechcem sa trápiť a ničiť sa v práci takmer do pôrodu, keď mi to aj tak bude prd platné - čo sa výšky materského týka. Vedela by si mi, prosím, poradiť?
@tahivka To aj mňa zaujíma, ale myslím si, že je to ako vravíš - vznik nároku neposunieš aj keď pôjdeš na MD neskôr. Vznik nároku je v zákone presne definovaný - 6 / 8 týždňov pred pôrodom. Jedine, že by ti doktor napísal predpokladaný termín pôrodu 12.2.2014, a teda nástup na MD 1.1.2014, moja dr. s tým nemala žiadny problém.
@havana_frost rozmýšľala som aj nad takou možnosťou, lenže tým pádom je to problematické pri samotnom pôrode - hoci by som v skutočnosti rodila napr. v 40tt, podľa "nového" dátumu pôrodu by to bolo už v 38tt - čiže ako predtermín 😕 Problém, ktorý by som mala, je ten, že pôrodnica, kam chcem ísť, ma neodrodí pred 36tt a ak by som zmenila termín pôrodu, už ma nemusí zobrať (lebo "papierovo" budem len v 34tt). Uvidíme, čo na to odpovie zalka...a zatiaľ škrípem zubami nad našim úžasným systémom 😠
@liz_lemon ahoj prečítala som si tvoje príspevky, zdá sa, že máš prehľad o dávkach, chcem poprosiť o radu..s manželom plánujeme ďalšie dieťa, len neviem či budem mať nárok na materskú, keďže po ukončení rodičovskej 19.8.2013 ma hneď 22.8.2013 prepustili z práce. som evidovaná na úrade práce a od 1.9.2013 mi priznali podporu v nezamestnanosti..má význam si priplácať dobrovoľné nemocenské poistenie?ak áno v akej výške? tehotná zatiaľ nie som ,ale plánujeme to..budem mať nárok na materskú? ďakujem vopred
@liz_lemon ďakujem, niečo som si o tom čítala aj v témach o poistení..teraz mám síce peknú podporu, ale to len pol roka (z ktorej by som si mohla dovoliť platiť aj to DNP v sume 414,40= na max. materskú) ale po skončení podpory do pôrodu to už nebude z čoho platiť ..ak otehotniem v priebehu podpory, tak už ma nik nezamestná..a ak zase budem čakať na nejakú prácu nemôžem otehotnieť a to už v mojom veku môže znamenať aj to, že s ďalším dieťaťom sa môžem rozlúčiť, keďže mi už ťahá pomaly na 40..takže si asi nepomôžem..ďakujem pekne si zlatá
@tahivka @havana_frost babenky tak v tomto neporadím ... :(
@tahivka Áno dôležitý je dátum pravdep. dôrodu, lebo od neho sa odvíja nástup na materské. Tam nie je žiadna pomoc, iba tá ako písala havana_frost, že by ti gynekológ posunul dátum pravdepodobného pôrodu na 12.2.2014 a nástup na materské by bol (6 týž. pred pravdep. pôrodom) 1.1.2014. Iba v tomto prípade by sa ti počítalo z príjmu z roku 2013.
Ak by si sa dala v tomto roku 2013 na PN, tak príjem pre výpočet nemocenského by bol rok 2012. Pre materské by sa bral zase príjem od 1.1.2013 do dňa nástupu na PN.
15.5.2014 mi konci rodicovska dovolenka. Som retazovo na materskej - rodicovskej - materskej - rodicovskej. Vyzera ze termin porodu mam jul - august. Budem mat narok na matersku? Co ak budem musiet nastupit na 2 tyzdne do prace aj s bruchom - isto mi daju podpisat ukoncenie pracovnej zmluvy lebo im uz 4 roky robim zbytocne naklady. Mam este nejaku moznost ako neprist o zamestnanie? Trebars kvoli nepriaznivemu zdravotnemu stavu uz narodeneho dietatka si predlzit rodicovsku dovolenku - prejst na neplatenu a tym by som nemusela na tie 2 tyzdne, mozno mesiac nastupit do prace? Z coho sa mi bude ratat materska? 65 percent z rodicovskeho? Mam moznost si jej vysku este nejak ovplyvnit? Dakujem za rady.
@kloranebb no oznám písomne zamestnávateľovi, že si tehotná, a po skončení RD môžeš čerpať dovolenku čo ti vznikla za dni na MD alebo môžeš ísť na PN ... a potom môžeš ísť na MD ... a MD sa bude rátať z predpokladaného VZ .. teda z toho čo ti napíše mzdárka do papierov pre SP.
A vyhodiť ťa nemôžu , lebo si tehotná. Preto to tehu oznám písomne.
A nevies zalka co to bude v praxi obnasat - nastup do prace (teda cerpanie dovolenky - to je tusim cca mesiac lebo sa to nezratuva za roky pokial viem - budem mat ten mesiac urcite vyssi prijem ako na PN) a nastup na (zrejme rizikovu) PN? Myslim co sa tyka papierov..
Inak sa ti chcem velmi pekne podakovat za radu.

@zalka Co znamená presne vylucitelna doba? Budu mi to ratat len z 9-tych mesiacov z rok 2013 alebo ešte k tomu budu brat 3 mesiace z 2012?