icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

zalka
1. jan 2014

@tatis rado sa stalo ...

rybkaa
2. jan 2014

@zalka ahoj, predčasom som ťa žiadala o radu okolo materskej, je to na 20. strane. No... nakoniec moje tehu skončilo MA ☹ Takže, ideme sa pokúšať znova cca za 2-3 mesiace. Deti nemám žiadne, som slobodná, ale o chvilku sa idem vydávať, som zamestnaná na riadny PP 6 rokov u jedného zamestnávateľa.
Mám niekoľko otázok:
1./ To teda znamená, že ak stihnem otehotnieť a rodiť v roku 2014, bude sa mi materská rátať z príjmu za rok 2013?
2./ Ak by som otehotnela v roku 2013, ale rodila až v roku 2014, bude sa mi materská rátať z príjmu za rok 2014? Momentálne mám na papieri hrubú mzdu 340 € a čistú mzdu 294,44 €. Na koľko by mi musel šéf zvýšiť mzdu, aby som dostala max. materskú?
3./ Oplatilo by sa mi platiť si DNP? Ak áno, koľko by som musela platiť a ako dlho? Vyšla by mi potom max. materská?
Vopred ďakujem veľmi pekne za odpoveď na moje všetečné otázky 🙂

sandra3
2. jan 2014

Ahojte kočky, prosím, potrebujem poradiť, nečakane som otehotnela a teraz ....
od 12.9.2010 som v PP a od 18. 9.2010 na MD, od mája 2011 na RP do 29.10.2013, čerpanie dovolenky 30.,31.10. a 31.10.2013 skončenie PP, od 1.11.2013 na ÚP.
Termín pôrodu 5.8.2014, nástup na md 24.6.2014. Viem, že nárok na md mám, spĺňam 270 dní, ale v akej výške? z čoho mi bude vyrátaná md?
Ochrannú dobu asi spĺňam, len md by bolo asi z minima, že?
Najlepšie by bolo, ak by som skôr ukončila evidenciu na ÚP a odpracovala 90 dní. Len môžem u toho istého zamestnávateľa, kde som ukončila prac. pomer?
Ešte chcem napísať, že teraz pracujem na dohodu u toho istého zamestnávateľa, kde som ukončila prac. pomer.

Veľmi pekne vopred ďakujem.

zalka
2. jan 2014

@rybkaa
1) áno ... ak stihneš otehotnieť a nastúpiť na MD v roku 2014 tak tvoja MD bude r átana z príjmu za rok 2013
2) ak by si otehotnela v roku 2014 ale nástup na MD by bol v roku 2015 tak MD bude rátaná z príjmu za rok 2014
na max. MD potrebuješ mať príjem za rok 2014 pri nástupe na MD v roku 2015 vo výške 1207,50 eur .. tolko by mala byť hrubá mzda
3) radšej si nájdi dalšiu prácu na dohodu s pravidelným príjmom , z ktorej dni poistenia môžeš potom využiť na DNP ...
DNP max. je ako som spomínala VZ 1207,50 eur .. mesačne sa platí 33,15% resp. 35,15% z VZ ...
VZ pre DNP zistíš 1207,50-tvoja hrubá mzda = VZ pre DNP optimálne.

sandra3
3. jan 2014

baby , prosím , neviete mi poradiť? ďakujem.

zalka
3. jan 2014

@sandra3 už si na dohodu odpracovala viac ako 90 dní?

sandra3
3. jan 2014

ešte nie, november 30, december asi 25, január bude okolo 25 dní

zalka
3. jan 2014

@sandra3 rátajú sa kalendárne dni nie pracovné ... vieš čo urob .. skúšku ... z akého VZ ti vyrátajú PN tak z takého VZ ti vyrátajú MD ... chod na PN ... ale musíš byť na PN viac ako 10 dní ...
alebo chod na OCR to platí od prvého dna SP ... a zistíš či budeš mať maximum ale budeš musieť dohodu ukončiť ... a už nikde sa nezamestnať .. alebo ak ti vyrátajú menej tak potom to poriešiš PZ zo zamestnávateľom ...

sandra3
3. jan 2014

@zalka, nedá sa mi ísť na PN ani OČR, musím pracovať a ešte k tomu rozbieham niečo nové, čo už bolo dlhšie naplánované, tehotenstvo nebolo vôbec plánované, ešte to stále predýchavam....
Nebolo by lepšie zamestnať sa na 90 dní s najvyšším VZ, len neviem, či môžem u toho istého zamestnávateľa? u ktorého mi skončil prac. pomer, u ktorého pracujem na dohodou...

Ty myslíš, že by mohlo vzniknúť maximum z tej preplatenej dovolenky? Ráta sa MD ako podpora?, lebo mi
vyšla najvyššia.

vopred Ďakujem

zalka
3. jan 2014

@sandra3 no práve mohlo by vzniknúť maximum z tej preplatenej dovolenky ... ale istotu nemám ... treba vyskúšať ...
a zase ak odpracuješ viac ako 89 dní na dohodu tak MD sa ti bude rátať z dohody, to radšej ukonči dohodu na ten 89 kalendárny den ... ale spravila by som skúšku z čoho by vyrátali PN ... a podla toho by som sa zariadila ..
lebo ak by vyrátali z preplatenej dovči aj MD ... tak potom by si mohla každý PP začať a skončiť tak aby si nemala viac ako 89 dní odpracovaných ked nechceš ísť na PN ... a tak to výjde lacnejšie .. ako platiť z maxima ... odvody tri mesiace ...

sandra3
3. jan 2014

@zalka a prosím ťa,tak, keď by som mala v roku 2014 prac. pomer napr. 30 dní, tak MD bude z ochrannej 8-mesačnej lehoty ? Dobre to chápem? za predpokladu, že spravím skúšku s PN a bude max.?

zalka
3. jan 2014

@sandra3 aj z dohody sa platia odvody ... si treba uvedomiť, že ak budeš mať túto dohodu viac ako 89 dní ... tak už nemáš šancu získať možno max. MD z preplatenej dovolenky ...
a MD nie z ochrannej lehoty ale SP bude hľadať 90 dní poistenia z nejakého PP ... aj dohoda je PP .. takže dohodu ukonč ... a poprípade sa zamestnaj .. a uvidíš ... čo dalej

sandra3
3. jan 2014

@zalka a ešte prosím Ťa, viem, že Ťa trápim, ale tiež si s tým neviem dať rady

a kebyže urobím dohodu s nepravidelným príjmom? tam sa neplatia odvody?

zalka
3. jan 2014

@sandra3 no tam sa neplatí nemocenské poistenie ... ale robili teraz dáke zmeny od 1.1.14 ešte neviem presne o čom sú ...
pozri ja na tvojom mieste by som skúsila tú OCR ... uvidíš koľko ti zaplatia a podla toho sa zariadiš .. či spravíš novú zmluvu na 90 dní teda nový PP aby z toho bola rátaná MD .. alebo ukončíš dohodu a spravíš novú dohodu ... proste možnosti vieš ... treba zvážiť možnosti a vypočítať si kedy najneskôr môžeš pristúpiť k zmene .. aby si potom nenadávala, že máš minimálnu MD ...

sandra3
3. jan 2014

@zalka ďakujem, takže zhrniem to:

takže skúsim OČR, je to tuším 5 dní a zatiaľ pozastavia podporu, uvidím, koľko vyplatia, či max. alebo nie.
Len mi prosím, potvrď, alebo nie, či ten nový PP 90 dní môže alebo nemôže byť u toho istého zamestnávateľa?

zalka
3. jan 2014

@sandra3 no hej pozastavia podporu potom ju obnovia ... ale pozor na konci januára budeš mať 90 dn í ... takže ukonč túto dohodu ... a založ novú s novým pracovným miestom .. nezabudni včas dať na UP a vo februári uvidíš koľko ti pošlú z akého VZ ti vyrátajú tú OCR .. a chod tak aby si cez víkend bola na OCR ... ked si nemôžeš dovoliť byť dlho na ocr ani na PN ...
a prečo by nemohol byť nový PP u starého zamestnávateľa.

sandra3
3. jan 2014

@zalka ešte prosím Ťa dohoda bola od 4.12. do 30.12. to je 26 kalendárnych dní, aj tak sa ráta 30 dní?

a keď bude dohoda vo februári s novým pracovným miestom u toho istého zamestnávateľa, lebo má dve prevádzky, je to možné?

ďakujem.

zalka
3. jan 2014

@sandra3 aha ja som myslela že si hned od 1.11. zamestnaná na dohodu .. nie rátajú sa dni od kedy vznikla dohoda tj. december 26 dní január 31 dní - dni na OCR .. tak to budeš vedieť vo februári ( príde už OCR na účet ) ... či ti má vzniknúť nová dohoda ... alebo nový PP ...

sandra3
3. jan 2014

@zalka ja mám každý mesiac novú dohodu, nie vždy od 1. dňa v mesiaci, napr. v januári ešte nemám a prac. deň bude až 7., takže 90 dní to možno spraví aj v marci.

Takže to zhrniem, skúsim OČR, keď bude max. , budem sa snažiť nespraviť za rok 2014 - 90 dní a potom by mala byť MD ako OČR. je to tak dobre?

zalka
3. jan 2014

@sandra3 tak počkaj dávaš tie informácie tak, že človek ti neporadí presne ...
takže ja som to pochopila asi tak, že ty máš dohodu s nepravidelným príjmom, vždy inú každý mesiac .. tým pádom nemáš platené nemocenské odvody .. a tak nemáš nárok na platenú OCR ...
tým pádom ani na MD nárok nebude.
Treba mať nejaké poistenie ... nemocenské ...

sandra3
3. jan 2014

@zalka já mám dohodu s pravidelným príjmom napr. 40 hod. mesačne, ale či ich spravím za 5 dní kalendárnych alebo za 30 kalendárnych dní - to je jedno, odvody som platila aj v novembri, aj v decembri.

zalka
3. jan 2014

@sandra3 panebože .. ak je dohoda s pravidelným príjmom tak ide o dlhotrvajúcu dohodu ... tj ... nerobí sa nová zmluva každý mesiac ... pozri výplatnú pásku či si tam mala stiahnuté nemocenské odvody ...
a v novembri si kedy začala robiť? dôležité sú dni kedy si prihlásená v SP .. a nie kedy si pracovala

ak ťa zahlásili do SP 4.11 abo kedy ... a si tam nahlásená nepretržite tak sa to ráta dni doteraz ... a nie na dni kt. si robila že robíš každý druhý piatok v mesiaci .. abo jak ste dohodnutý ... a dohoda s pravidelným príjmom nemôže byť kratšia ako 1 mesiac ...

no nechápem čo to tam za čary robite v robote

sandra3
3. jan 2014

@zalka tak to asi spackala účtovníčka, v SP som prihlásená od 4.11. a nepretržite, takže za november boli odvody, takže tá dohoda mala byť na dlhšie obdobie asi.

zalka
3. jan 2014

@sandra3 tak to treba porátať dni a ukončiť túto dohodu určite pred uplynutím 90 dní ... a skúsiť to s tou ocr , zistiť z akého VZ sa bude vyplácať MD.

sandra3
3. jan 2014

@zalka všetko zistím od účtovníčky, skúsim tú OČR a potom dám vedieť.

Zatiaľ ti veľmi pekne ďakujem za tvôj čas a prejem ti pekný víkend. Ešte raz ďakujem.

zalka
3. jan 2014

@sandra3 no pozisťuj si a ustriehni si dátumy a skús ocr ... ešte tento mesiac ...rado sa stalo

depa
3. jan 2014

@zalka ahoj moja chcem sa ta opytat vlani som od septembra na chorej a na md by som mala ist už v aprili mesčne som som mala hruby prijem okolo600eur ako sa mi vypočita materska vieš mi poradit

zalka
3. jan 2014

@depa od kedy si robila? zrátaj si hrubé príjmy od 1.1.13 do 8/2013 ( tj. do nástupu na PN ) a vydel počtom dní kalendárnych za to obdobie .. a získaš DVZ ... a MD je 65% z DVZ ... na deň.
Čiže teoreticky pri hrubom príjme 600e by bola MD 600x65% = 390 eur cca

anakristin
4. jan 2014

zalka mohla by som sa ťa opýtať aj ja niečo? ja som doma s post synom a poberám opatrovatelský pp zo socialky. vraj sa to ráta ako normalne zamestnanie. Poberám cca 270e príspevok. Mám druhorodenú dcéru a vtedy pred 10 rokmi som poberala aj opatrovák aj materskú/či to bola rodič. dovolenka?/. teraz som v 7 mesiaci a neviem či mám nárok na materskú a ked hej či mi zase nevezmú opatrovák a kolko vlastne by som asi mala dostať tu matersku... dakujem ti velmi velmi pekne

dena1973
4. jan 2014

@anakristin Opatrovateľský príspevok je sociálna dávka vyplácaná ÚP, nemocenské poistenie z tohto titulu nie je, tak ani nárok na materské vzniknúť nemôže nakoľko nie si nemocensky poistená. Nárok na materské vzniká ak si riadne nemocensky poistená - si zamestnancom, resp. si platíš dobr. nem. poistenia. Inak vzniká nárok na rodičovský príspevok od narodenia dieťatka.