icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

misacina
4. feb 2014

@zalka dakujem pekne

zalka
4. feb 2014

@misacina rado sa stalo

kanka14
4. feb 2014

Ahojte. Chcela by som poprosiť o radu. Zmenila som prácu a som v skúšobnej dobe a na dobu určitú. Snažíme sa o bábätko a ak by sa nám teraz zadarilo tak neviem ako to je, či by mi mohol dať zamestnávateľ výpoveď a či by som mala vôbec nárok na materskú. Dostala som aj takú radu, že ak zistím že som tehotná tak sa mám dať na PN-ku. Tak neviete mi prosím poradiť 😔

dena1973
4. feb 2014

@kanka14 Podmienkou nároku na materské je 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom(neviem ako dlho si predtým pracovala - to nepíšeš).
2. podmienka je trvanie pracovného pomeru resp. ak je ukončený PP, tak ochranná lehota pre tehotné je 8 mes. po uk. PP. Ak by sa náhodou teraz ostala tehotná, tak odporúčam to povedať zamestnávateľovi až po uplynutí skúšobnej doby. V skúšobnej dobe ťa prepustiť môže....

kanka14
5. feb 2014

@dena1973
predtým som pracovala 6 rokov ...

bambinkaa
6. feb 2014

ahojte, chcela by som sa opytat, vlastne neter ma poprosila, lebo nevieme ako to je. Ona teraz konci skolu a hned potom sa idu brat a chceli by aj babatko hned ako to pojde. Kedze v lete sa budu brat, tak predpokladam ze babo sa narodi v roku 2015. No ale ona sice pracuje, ale len brigadne ako studentka. Ak by od juna-jula zacala v tej firme pracovat na TPP, tak ako sa bude ratat materska? Dostane vobec matersku? vlastne co moze preto spravit, aby dostala co najlepsiu matersku? a bude sa to ratat iba z obdobia ked pracovala a spriemeruje sa to, alebo aj tieto zimne mesiace, ked nema TPP sa do toho rataju? a mozem sa opytat kolko je to v % z hrubej mzdy? dakujem pekne

dena1973
6. feb 2014

@kanka14 V tom prípade podmienku 270 dní poistenia máš splnenú.....2. podmienka - PP resp. ochranná lehota musí byť tiež splnená (t.j. musíš byť v PP resp. spĺňať ochr. lehotu). V takomto prípade nárok na materské máš....

dena1973
6. feb 2014

@bambinkaa Berme, že bude v roku 2015 platiť zákon v takom znení ako je teraz....v takomto prípade, musí spĺňať 1. podmienku byť nemocensky poistená (prac. pomer) a druhá podmienka je byť nemocensky poistená 270 dní pred pôrodom (berie sa poistenie v posledných 2 rokoch pred pôrodom). Ak nástup na materské bude v r. 2015, tak príjem sa bude počítať z roku 2014 (od nástupu do PP - do konca roka) za predpokladu, že PP bude u toho istého zamestnávateľa do nástupu na materské.....%-tuálne je to 65% z denného vymeriavacieho základu.

bambinkaa
7. feb 2014

@dena1973 mozem sa este opytat? ja som v takej situacii, ze nechcem sa vratit do predchadzajucej roboty. Ak by som tam podala vypoved, tak nejaka minimalna suma podpory je priblizne 200E? a ak by som (otehotnela, co by sme uz velmi chceli, ale sustavne sa nedari) dostanem nejaku matersku? robila som tam 5 rokov, teraz bezi siesty, ale teraz som na rod. dovolenke. Nemocensky poistena som celu dobu poriadne. Este nie celkom chapem tu 8 mesacnu ochrannu lehotu. Rata sa to odo dna vypovede do dna kym porodim? Cize v ramci tych 8 mesiacoch uz by malo byt bejby aj na svete? ci staci aj to ked iba otehotniem? No a na zaver posledna moja otazka: ak neotehotniem - vobec sa to nepodari a prejdu vsetky lehoty tak nic nedostanem? ani matersku? a aj nemocenske si potom musim platit sama? Dakujem pekne za cas, ktory si mi venovala - venujes.

zalka
7. feb 2014

@bambinkaa tehotná musíš byť pri skončení PP aby pre teba platila tá 8 m ochranná lehota,
a ak budeš tehotná pri konci RD tak oznám zamestnávateľovi, prepustiť ťa nebude môcť.

Ak v zamestnaní po RD odpracuješ aspon 1 deň ( čerpanie dovolenky napr. alebo práca ) tak sa ti obnoví poistenie, a ak by si otehotnela tak by sa ti stačilo zamestnať na pár dní ... ale ak neodpracuješ 1 deň po RD, tak sa ti poistenie neobnoví, a keby si potom otehotnela tak nárok na MD ti nevznikne lebo budeš potrebovať nanovo 270 dní poistenia. Čo už nezískaš.

bambinkaa
7. feb 2014

@zalka planujem odrobit mesiac-dva, alebo aj 3 aby som aspon nejake financie mala a ak to bude tak isto drezura ako predtym, tak podat vypoved. Ak tehotna nebudem, tak s 8 mesacnou lehotou sa mozem rozlucit. To znamena, ze nedostanem vobec ziadnu matersku? Aj ked poistenie bude v poridaku? a po pol roku podpory kto bude musiet platit poistenie? ja ci najeky urad prace? ci? ako to je? Samozrejme clovek si potom zhana nmovu robotu, ale ak nahodov nebude. A este ma zaujima, keby som sa zamestnala iba na pol uvazok, aku matersku dostanem?

zalka
7. feb 2014

@bambinkaa ak odpracuješ tak budeš môcť mať MD ... som ti to písala vyššie ..
stačí odpracovať 1 den po RD ... a ak by si otehotnela do 15 mesiacov , a vzniklo by ti dalšie poistenie tak nárok na MD mať budeš. Aj ked odpracuješ potom v novom zamestnaní menej ako 270 dní .
Ak sa zamestnáš na pol úväzok tak MD bude rátaná ako 65% z hrubej mzdy z pol úväzku

bambinkaa
7. feb 2014

@zalka 15 mesiacov to znie dobre 🙂 Dakujem pekne Zalka 🙂 mozno za take obdobie by sa nam uz konecne podarilo to babo. A ak mi nevznikne dalsie poistenie? Trebars ak by som sa rozhodla zalozit si zivnost, alebo s.r.o.? mozem si to zaplatit aj sama? to poistenie je to zdravotne poistenei? tych cca 50 E mesacne?
Preto sa pytam, lebo ak sa nam podari babo, tak ja sa uz nezamestnam, neriskovala by som, lebo uz o 1 sme prisli.

zalka
7. feb 2014

@bambinkaa hm... treba sa snažíiť zamestnať ... do 15m bud porodíš ... vtedy ti stačí založiť DNP den pred nástupom na MD ... alebo do 15 m otehotnieš ale to potrebuješ bud DNP platiť abo byť zamestnaná aby si mala dni poistenia.
To že si založíš živnosť nemá vplyv na MD, lebo ak neplatíš povinne odvody do SP .. čo je tento rok cca 133,42 eur mesačne tak nárok na MD mať nebudeš.

bambinkaa
7. feb 2014

@zalka aha chapem, dakujem Ti velmi pekne.

zalka
7. feb 2014

@bambinkaa rado sa stalo

bambinkaa
7. feb 2014

@zalka este ma napadla taka moznost, ze predlzena materska (ta neplatena) + pol uvazok niekde? to by mozno mohlo byt riesenie, mala by som cas aj na svoju zivnost. V tom pripade poistenie by bolo v poriadku a matersku by som dostala z oboch zamestnani?
Ak si zalozim zivnost, tak som povinna platit odvody. Alebo nemusim ak mam pri tom aj zamestnanie? juuuuj ja som uplne 100% priklad ekonomicky negramotneho cloveka :D 😀

zalka
7. feb 2014

@bambinkaa no tak by to šlo .. u prvého zamestnávateľa požiadať o predlženú RP ... + iná robota na pol úväzok + živnosť zo živnosti by si odvody neplatila ... a MD by si dostala z 1 práce, a z 2 práce ak by si splnila podmienku 270 dní poistenia ...

bambinkaa
7. feb 2014

@zalka joj dakujem kraaasne Ty si taka zlata Zalka 🙂

zalka
7. feb 2014

@bambinkaa rado sa stalo

niky21
7. feb 2014

Ahojte žienky, prepáčte ak tu už taká otázka zaznela,ale potrebujem vedieť,koľko asi majú materskú maminky,kt. majú min. plat ako ja. Či je medzi rod. prispevkom a materskou z min. alebo veľmi nízkeho platu veľký rozdiel. Dakujem veľmi pekne za každú odpoveď, môžte mi to kľudne napísať aj do správy.

dena1973
8. feb 2014

@niky21 Ak si nemocensky poistená (máš pracovný pomer), spĺňaš podmienku 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 roky pred pôrodom, tak nárok na materské ti vznikne. Platí sa z vymeriavacieho základu, ktorý ti platí zamestnávateľ na nemocenské poistenie. Ak by ti materské vyšlo z tvojej hrubej mzdy (VZ) menej ako 204,20 e (to je výška rodičovského príspevku), tak sa dá požiadať o doplatok do tejto výšky na ÚP od narodenia dieťaťa.

kanka14
8. feb 2014

@dena1973
Ďkuejm za odpoveď 🙂

bambinkaa
9. feb 2014

@dena1973 mozem sa opytat este pre neterku, kolko je max. vyska materskej? ona vravi ze pocula 550E, ale tu som citala aj viac. Ked sa zamestna vo firme na PP, kde teraz robi brigadne ako studentka, tak bude mat super vyplatu, mozo aj cez 1000E. To je vyhoda velkeho mesta, ze da sa pekne zarobit, su moznosti.

dena1973
9. feb 2014

@kanka14 Nemáš začo... 🙂

dena1973
9. feb 2014

@bambinkaa Max. denný vymeriavací základ platný od 1.1.2014 je 39,6987 EUR z toho 65% (pre materské) činí 25,8041 na 1 kal. deň x počet dní v mesiaci.

barbika579
9. feb 2014

Ahojte 🙂 vedeli by ste mi poradiť či mám nárok na materskú ak mám termín pár dní po ukončení strednej školy? ]pracovala som predtým len ako brigádnička..vopred ďakujem 🙂

dena1973
9. feb 2014

@barbika579 Nárok budeš mať iba na rodičovský príspevok od narodenia dieťatka....nebola si nemocensky poistená (nepracovala si riadne na PP), tak nárok na materské ti nevzniká.....

barbika579
9. feb 2014

A rodičovský príspevok sa ráta podľa čoho??

dena1973
9. feb 2014

@barbika579 Rodičovský príspevok je štátna dávka, ktorá sa vypláca od narodenia dieťaťa v prípade, že nevznikne nárok na materské. Je to fixne daná suma, ktorá mesačne činí 203,20 od 1.1.2014.