Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
Ďakujem 🙂
Dobry den chcem sa opytat som zamestnana ale chcela by som ist na PN ako my vypocitaju matersku? Nevadi ked som pred tym nez pojdem na matersku pojdem na PN?
Zamestnana som uz desat rokov ale menila som zamestnavatela od 1.10.2013 som nastupila do noveho zamestnania mala som hz 550 dva mesiace a teraz mam 730. Kedy sa mi oplati ist na PN?
@jana23456789 no ak budeš na materskej .. a budeš dostávať MD tak sa nemôžeš zaevidovať na UP a poberať podporu pol roka.
Ale ak ti skončí MD, tak o RP nech požiada manžel .. ty sa zaeviduj na UP a budeš dostávať pol roka podporu, potom prepíšte RP z manžela na teba a budeš sa môcť odhlásiť takto z UP.
Ahojte, vedeli by ste mi poradiť? Pri prvom dieťati som mala nárok na materskú, nakoľko som bola pred nástupom na MD niekoľko rokov zamestnaná. Teraz som na rodičovskej dovolenke. Dcéra sa narodila 23.2.2012 (teraz bude mať 2 roky). Chceli by sme ešte druhé dieťa, ale nakoľko mám teraz nejaké zdravotné problémy, tak ešte musím min. mesiac počkať. A teda potrebovala by som vedieť, že keď dcéra dovŕši 3 roky (23.2.2015), aby som dostala opäť materskú, tak už toho 23.2.2015 musí byť druhé dieťa na svete, alebo stačí, že v tom období budem už na materskej (6 týždňov rozdiel). Zo sociálky mi odpísali tak, že som tomu vôbec nepochopila. Tak ak by niektorá z vás vedela, tak by som bola veľmi vďačná, lebo každý týždeň bude asi dobrý 🙂
@zalka len ja už by som to takto nechcela riešiť, teda nástupom do práce ani PN, ale kebyže už som toho 23.2.2015 na MD, tak by to bolo super. Teda hovoríš, že kebyže som už na MD, tak mi bude vychádzať materská cca taká ako pri prvom dieťati? No teda podľa toho, čo mi potvrdia v robote, ale tak tam si myslím, že nebudú robiť problémy.
Dievčatá, môžem sa spýtať? Materská je len 8 mesiacov a potom je rodičovský príspevok,alebo materská trvá počas celých 3 rokov? Dakujem vám.
Ahojte, chcela by som sa opýtať, som u zamestnávateľa na dohodu, ako sa mi bude počítať materská alebo rodičovský, ked som si nepriplácala žiadne dobrovoľné pripoistenie? Kolko vychádza teraz materská?
Ahojte. Od 1.1.2014 som na PN. Na matersku mam nastupit nejako v polovici jula. Pracujem vkuse uz 4apol roka u jedneho zamestnavatela. Z coho mi vyrataju matersku ak budem pn az do materskej? Z priemerneho platu za rok 2013 alebo z PN? Dakujem 🙂
@jarkovamamina nemocenske davky sa pocitaju z predchadzajuceho kalendarneho roka, takze podla roku 2013. v podstate budes mat rovnaky vymeriavaci zaklad aj pre PN, aj pre matersku
@majusqa77 dakujem 🙂
Baby mám nárok na materskú teda ak by som zostala tehu. Mám 13 rokov odpracovaných s teraz ťahám 5 mesiac ako nezamestnana zaroven som na ID. Dakujem vopred za kazdu odpoved.

Chcem sa spitať,mam dilemu som tehotna a da sa povedať ze asi termin porodu bude november 2014,ale som zamestnana na dobu určitu,do 1.4.2015,vedel by mi niekto poradiť ci po skonceny pracovnej zmluvy keby nahodou ma zamestnavatel prepustil si mozem narokovat od uradu aj polrocne vypocitanie s platu ak som tam bola dva roky ci to sa neda?Mozno to vyzera blbo s prepacenim ale velmi by nam bodlo este nejake peniasky plus.