icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

lelocka
25. feb 2013

dakujem zalka, aspon nieco pozitivne 🙂

hviezdoslavov
25. feb 2013

Ahojte 🙂 Mohli by ste mi prosiiim poradit?Chcela by som otehotniet,mam velmi naročnu pracu tak by som chcela ist na rizikove od prveho mesiaca,len ja si to neviem ako sa to ma vypočitat že kolko cca budem dostavť 😒 plat mam cca 500 eur.Dakujem Vam pekne vopred,a za odpoved 🙂

zalka
25. feb 2013

@hviezdoslavov trošku googliť a nájdeš si odpoved dokonca skoro presnú kalkulačku na to koľko dostaneš http://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/kalkulator-n...

hviezdoslavov
25. feb 2013

Dakujem🙂A nahodou niekto viacej o tom?🙂)

arielka134
25. feb 2013

Ahojte, potrebujem poradit 🙂 Pracovnu zmluvu mam od 1.decembra 2012 rodit by som mala v oktobri. Predtym som bola rok na urade prace a predtym na VS. Budem mat narok na matersku dovolenku?
Dakujem

zalka
25. feb 2013

@arielka134 ak tvoj PP potrvá do nástupu na MD resp. cca do konca augusta resp. skôr začiatku septembra, tak nárok na MD mať budeš. A bude rátaná ako 65% z VZ ( hrubá mzda ) dosiahnutého za obdobie 1.12.12 -31.12.12

vierocka92
20. mar 2013

Ahojte mam z tychto poctou celkom chaoz potrebovala by som poradit s vypoctom materskej: V roku 2012 som pracovala do 5 mesiaca (dostala som vypoved, spolu som u tohto zamestnavatela pracovala cca 6rokov). Od 1.6 som na PN (vyplacali mi aj nemocenske pripoistenie). suhrnne som zarobila za obdobie od 1.1 do 31.5.2012 cca 5900E brutto(mesacna mzda plus odstupne). Od 19.2 som nastupila na matersku. PLS aka materska by mi mala patriť??? (zo SP mi vypočítali 7,6E na den, zda sa mi to malo ☹ )

zalka
20. mar 2013

@vierocka92 ty si sa prihlásila na DNP po skončení pracovného pomeru že? resp. nebola si tehu ku skončeniu PP.

dudulkaaa
21. mar 2013

Ahojte, obraciam sa na Vás s takýmto problémom. Od januára 2011 som s dcérkou na rodičovskej dovolenke. V júli 2012 som zistila, že som tehotná. Kedže sme dieťa plánovali, tak som si od januára 2012 som si začala platiť dobrovoľné poistenie z maxima, kedže som chcela dostávať maximálnu matersku. Nakoľko to treba platit 26 týždňov, tak som to v polovici septembra zrušila. Posledné poistenie bolo splatné teda do 8.októbra. Ja som ho však zaplatila myslím 17.októbra aj za mesiace jul a august. Je pravda, že teraz už nemám nárok na maximálnu materskú, tým, že bolo zaplatené neskoro? 6e som vlastne 50,- Eur mesačne platila zbytočne?

zalka
21. mar 2013

@dudulkaaa no urobila si chybu, trebalo zaplatiť načas ... ak chceš zachrániť aspon čo to , tak den pred nástupom na MD sa poisti z minima z DNP , bude MD aspon minimálna z DNP aj to lepšie ako žiadna.

moon1979
21. mar 2013

@dudulkaaa
pokial posledná platba nie je zaplatená na čas, teda max 8ho nasledujúci mesiac tak strácaš nárok na akékolvek dávky z daného poistenia a teda si platila zbytočne ... jedinú možnosť máš ako písala zalka poistiť sa ešte aspoň deň pred nástupom na MD na celý balík, zaplatiť ten jeden deň a tak ísť na MD, ale za maximálnu MD už môžeš zabudnúť, budeš dostávať MD len z minima teda cca 255 eur ...

dudulkaaa
21. mar 2013

to vazne sa s tym uz nic neda robit?

dudulkaaa
21. mar 2013

dakujem za radu

moon1979
21. mar 2013

@dudulkaaa len to, čo bolo uvedené, poisti sa na balík deň pred nástupom na MD aspoň z minima teda z 393 eur, zaplať ten jeden deň ALE NAčAS ani o deň neskôr a dostaneš aspoň minimálnu MD ...

moon1979
21. mar 2013

@dudulkaaa ak si neaktivuješ nový balík poistenia podľa odporučenia, tak nedostaneš ani to a budeš poberať len rodičovský ...

dudulkaaa
21. mar 2013

hej chapem

vierocka92
21. mar 2013

@zalka Po vypovedi som sla na PN a kedze som bola dobrovalne nemocensky pripoist., zacali mi vyplacat marodku aj s pripoistenim cca 500E. otehotnela som cca mesiac po zacati PNky.

zalka
21. mar 2013

@vierocka92 no to je jasné, máš minimálnu MD ... lebo si otehotnela po skončení PP takže z PP nemáš nárok na fMD, len z DNP ... a to máš rátané z minuloročného maxima .. trebalo prerušiť DNP tento rok .. prihlásiť sa nanovo .. alebo sa aspon prihlásiť po zistení tehotnosti na vyšší VZ ... ale ty máš DNP z minima že? Preto si mala PN vysokú a teraz MD máš malú .. lebo PN bola platená z DNP a zo zamestnania ... kým to MD je platená len z DNP.

ketrinka17
25. mar 2013

Prosim vas baby poradte, sesterka teraz otehotnela ale az v juni bude mat odpracovanych 270 dni ? bude mat aj tak narok na matersku ked si ich odpracuje ako tehu ? Alebo tych 270 dni musi mat odpracovanych ako netehotna ? dakujem 🙂

zalka
25. mar 2013

@ketrinka17 270 dní treba mať odpracovaných do dna pôrodu .. takže neboj sa sesterka to v pohode stíha a ak ostane v pracovnom pomere tak nárok na MD mať bude.

ketrinka17
25. mar 2013

@zalka dakujem velmi pekne, zmluva jej konci v juni a mali by jej predlzit zase na rok teraz druhykrat ale ak zistia ze je tehu a nepredlzia jej nebude mat aj tak matersku ?

zalka
25. mar 2013

@ketrinka17 kedy jej vznikol pracovný pomer a kedy má termín nástupu na MD?

ketrinka17
25. mar 2013

no nastupila zaciatkom juna okolo 10.6.2012 a termin ma zaciatok decembra
@zalka

ketrinka17
25. mar 2013

@zalka nastup na MD nema naplanovanu este chcela by porobit, ona je sestricka na sestonedeli 🙂

zalka
25. mar 2013

@ketrinka17 hm... ak jej skončí PP v 6/2013 tak bude mať odpracovaný rok ... a kedže bude tehu pri skončení PP tak bude mať nárok na MD z ochrannej lehoty čo je pre tehotné 8 mesiacov.
Kedykoľvek v tomto období môže ísť na PN ... dostane zaplatenú ... alebo potom na MD .. ak jej samozrejme nevznikne nové poistenie lebo tým by si zrušila OL.

ketrinka17
25. mar 2013

@zalka dakujem ti velmi pekne za info 🙂

zalka
25. mar 2013

@ketrinka17 rado sa stalo.

nr_andulka
Odpoveď bola odstránená
liz_lemon
13. apr 2013

@nr_andulka ako mozes pisat pracu o teme, o ktorej zjavne nic nevies? MD trva len 8 mesiacov, a nasleduje RD, ktora je do 3/6 rokov veku dietata, pleties dokopy 2 rozne veci
otazka typu ako dlho ste na MD, a k tomu uplne scetne odpovede typu viac ako 3 roky....
oprav si dotaznik, lebo na statnici rovno vyhodia

tanickaskorokubikova
13. apr 2013

kočky tu si to viete presne vypočítať 😉
http://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/vypocet-mate...
na ročnom zúčtovaní daní máte sumu ktorú treba uviesť do prvého políčka a do druhého uvedte: "ročný"