icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

dena1973
3. mar 2014

@marianita17 Nárok na materské ti vznikne ak si riadne nemocensky poistená v SP. Odvody sa robia z hrubého príjmu (ak si mala aj prémie, tak aj z toho). V tvojom prípade to bude z roku 2013 ak nástup na materské bude v roku 2014. Nebude to vysoká suma, pretože ani veľa nezarábaš. 6 týždňov pred pôrodom budeš dostávať iba materské, ale ak sa narodí dieťatko, tak môžeš požiadať úrad práce v mieste bydliska o doplatok do výšky rodičovského príspevku.

barborkark
3. mar 2014

Ahojte, prosím vás žienky, čo sa v tom vyznáte.. V septembri mam datum porodu, zacala som 4.mesiac tehu a premyslam ze by som sa dala vypisat na PN prípadne na rizikové, lebo v práci uz mam toho vyse hlavy, casto som tam pod stresom aj ked sa snazim to eliminovat..
Ide o to, ci mi to nepokazí materskú. Vypocet materskej sa vypocítava z predchadzajuceho roku? A to, ze tento rok by som bola PN az do nastupu na matersku by v tom nehralo ziadnu rolu?

zalka
3. mar 2014

@barborkark nie na výšku MD nemá vplyv prípadná PN ...

luk25
4. mar 2014

@dena1973 oki dakujem

dena1973
4. mar 2014

@luk25 Nemáš zač.... 😉

alias313
5. mar 2014

Ahojte ja by som sa chcela opytat, planujeme druhe babo..Zamestnana som 2 roky, kedze robota je dost stresova, ked otehotniem chcem ist na rizikove. Rizikove je vlastne platene ako pn. Do vymeriavacieho zakladu spatne sa mi teda bude ratat plat a ta pn ked budem na rizikovom?Ďakuem za odpoved 😉

dena1973
5. mar 2014

@alias313 Do vymeriavacieho základu sa nemocenské nezapočítava.....berie sa iba vym. základ, z ktorého sa platí poistné na nemocenské poistenie....

alias313
5. mar 2014

@dena1973 dakujem za odpoved 🙂

dena1973
6. mar 2014

@alias313 nemáš začo.... 😉

zuzanapup
13. mar 2014

Ahojte - prosím Vás, a čo kedy som napr. 180 dní pracovala za 300e, dala výpoveď a potom u iného zamestnávateľa odpracovala zvyšných 90 dní za 1200e. z čoho by sa mi vypočítala materká?
Ďakujem krásne za info

luslus
13. mar 2014

@zuzanapup to zavisi od toho, v ktorom roku si pracovala. ak obe prace boli v r. 2013 tak z oboch

zuzanapup
13. mar 2014

my ešte len plánujeme bábo, tak rozmýšľam ako by to bolo najlepšie....

zuzanapup
13. mar 2014

čo ak by som do konca roka 2013 pracovala u jedného a u druhého následne, a bábo by sa narodilo napr. v januári 2014?

elisa111
13. mar 2014

Ahojte,chcela by som sa Vás opýtať,či budem mať nárok na
materskú.Zmluvu mám na dobu určitú do konca mája.Teraz som v 5.mesiaci,momentálne som na pn a tak to vyzerá ,že aj ostanem do
konca.Chcem vedieť,že ked mi skončí v máji zmluva plynie mi ochranna lehota. Koncom aprila mi urcite daju podpisat papier,ze zmluvu mi neprdlzuju.Mam ju podpisat ci nie? Okolo 20.6 by som mala nastupit na matersku. Do tej doby budem na PN .V tejto práci by bol v máji rok čo u nich pracujem.Ďakujem za
odpoveď.

dena1973
13. mar 2014

@elisa111 Ak v posledných 2 rokoch už máš spolu 270 dní nemocenského poistenia, tak nárok na materské ti vznikne. Ochranná lehota po ukončení prac. pomeru splnená bude (OL 8 mes. po uk. PP). Nástup na materské tým, že to bude v ochrannej lehote musí byť presne 6 týž. pred pravdepodobným pôrodom.

mircecka
14. mar 2014

Ahojte mamičky chcem sa opytat prišla vam dnes uz materska Dakujem

zuzanajs
24. mar 2014

cez leto si budem cerpat 17 dni dovolenky z roku 2011 (musime nejako lepit leto, kedze skolky su az od septembra), s manzelom sa chceme zacat snazit o druhe mimi, ak sa nam podari, je viac ako pravdepodobne, ze budem musiet ostat na pn-rizikove tehotenstvo a druhy porod a nastup na matersku bude pravdepodobne az v roku 2015, potom pre vypocet materskej sa bude brat rok 2014, v ktorom vlastne budem do 28.6.2014 na RD, potom mozno chvilu v praci a potom na pn az do nastupu na dalsiu MD...viete mi poradit, z coho sa potom bude vyska MD ratat?... a este z coho sa bude ratat vyska PN ak toho 29.6.2014 nastupim do prace a potom ostanem na PN?dakujem velmi pekne za pomocemoticon

dena1973
24. mar 2014

@zuzanajs Ak nastúpiš na PN v roku 2014, tak ak si bola celý rok 2013 na MD, príjem sa bude brať pravdepodobný (dáva ho zamestnávateľ). Ak v roku 2014 odpracuješ nejakú dobu a budeš mať príjem, tak materské v roku 2015 sa bude brať z tohto príjmu...za predpokladu rovnakých podmienok nároku ako je to teraz....

zuzanajs
24. mar 2014

cize ked nastupim a budem mat teda nejaky plat, tak sa mi bude ratat ako tych 65% z hrubej mzdy?aj ked odrobim napr mesiac alebo dva? ale nepokazi mi to to cerpanie dovolenky?dakujem velmi pekne za prvu odpoved, ste mila🙂

nada1
25. mar 2014

Prosim vas, som v takejto situacii........bola som zamestnana vkuse 7 rokov, potom som bola na rizikovom tehotenstve, z neho som plynule presla na MD a rodicovsku do 3roku dietata. V zamestnani som cerpala dovolenku cely januar. Od 1.2. som nezamestnana a poberam "slusnu" podporu. Chceme ist na umele oplodnenie. Ak sa podari, a budem tehotna mam dobrat podporu a potom co? Ak pojdem zase na rizikove, budem podporu poberat dalej? Alebo nejaku PNku? Budem mat narok na matersku, z coho sa mi bude pocitat? Vie mi niekto poradit?

zalka
25. mar 2014

@nada1 kedy Ti skončila RD napíš dátum ...

nada1
25. mar 2014

31.12.2014

nada1
25. mar 2014

@nada1 2013 samozrejme

zalka
25. mar 2014

@nada1 ak otehotnieš, podporu budeš poberať dalej... ale nárok na PN mať nebudeš ... jedine, že si nájdeš zamestnanie ... čo sa týka MD, tak tiež nárok mať nebudeš .. jedine, že by si si našla prácu alebo sa den pred nástupom na MD poistila na DNP .. tak z DNP by si mala nárok na MD vo výške cca 260 eur.

nada1
25. mar 2014

Ten datum, "den pre nastupom na MD" je dolezity? nemoze to byt skor?

zalka
25. mar 2014

@nada1 môže ale musíš platiť za každý den a z DNP nebudeš mať nárok na PN .. takže je zbytočné sa prihlasovať skôr a tlačiť peniaze do SP.

nada1
25. mar 2014

to DNP mam chciet asi na maximalnu sumu...???

zalka
25. mar 2014

@nada1 no či sa prihlásiš na DNp z maxima 1207,50 eur alebo z minima 402,50 eur .. den pred MD tak MD bude v oboch prípadoch 260e cca .. na PN z DNP bude nárok až po skončení MD ..

nada1
25. mar 2014

tak tieto informacie su pre na nad zlato...DAKUJEM...
a snad uz posledna otazocka......Ako dlho by malo platit DNP? Naozaj staci, ak bude trvat 1den?

zalka
25. mar 2014

@nada1 stačí sa prihlásiť den pred nástupom na MD ... zaplatiť 1 den ... a požiadať o MD z DNP ... a po skončení MD sa odhlásiť z DNP pred nástupom na RD ...
počas MD, a PN po MD sa odvody za DNP v tvojom prípade platiť nebudú .. počas RD sa už musia platiť preto to potom treba skončiť.