Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
Ahojte baby, mam na Vas taku prosbu o radu ohladom materskej. Od februara r.2008 do konca oktobra 2012 som bola zamestnana u jedneho zamestnavatela. Od 1.11.2012 som nezamestnana. Hned som sa bola nahlasit aj na urad prace a so soc. poistovni poberam davku v nezamestnanosti (ta mi uz teraz konci). V decembri 2012 som bola u ganekologa a zistila som, ze som tehotna. Cize tehotna som zostala po skonceni pracovneho pomeru.Termin porodu mam 11.08.2013. Moja otazka je mam narok na matersku? Velmi mila pani ( myslim to v opacnom zmysle) mi na socialke povedala, ze nemam narok na matersku. Na stranke socialky som si preciatala (tak ako aj tu pisete), ze musite byt poistena 270 kalendarnych dni v priebehu 2 rokov. Nerozumiem, preco nemam narok na matersku, ked ja mam splnenych tych 270 dni. Vobec tomu nerozumiem a mila pani so socialky mi podala vysvetlenie, ze nemam pracu, tak nemam narok na matersku ☹ Este len dodam, ze nie som dobrovolne poistena. Pani na socialke mi povedala, ze sa mi to neoplati. Budem Vam straaaaaaaasne moc vdacna, ak mi poradite, pripadne vysvetlite tu matersku, ked som nezamestanana a tehotna.
Teraz mi prislo rozhodnutie zo socialnej poistovni a tom aký mám denný vymerievací základ, ak tomu dobre chápem tak tým myslia dni v mesiaci (30/31) a nie pracovné dne. Pre mna to znamená DVZ x počet dni v mesiaci napríklad 30 a vyjde mi suma ktoru dostanem?
@lilly888 no keby si sa opýtala v decembri .. tak si mohla mať maximálnu materskú ... teraz len minimálnu ... 255 e ak sa prihlásiš den dva pred nástupom na MD na DNP ... alebo MD zo zamestnania .. ak sa zamestnáš čo i len na krátko na pár dní a je jedno za akú mzdu ... vtedy aj prípadná PN po skončení toho PP by bola zo mzdy z predošlého zamestnania ..
Zalka dakujem Vam za Vasu odpoved. Cize, keby som sa prihlasila den dva pred nastupom na MD na DNP, tak mesacne budem platit DNP okolo 220€ a mesacne dostanem matersku 255€, chapem to spravne? A to druhe, co pisete MD zo zamestnania myslite tak, ze sa mam niekde zamestnat priklad na 1 az 2 tyzdne, musim ist na PN a nasledne mi da zamestnavatel vypoved pocas PN a a budem mat potom plnu matersku z predosleho zamestanania? Alebo myslite to tak, ze sa mam zamestnat na 1 az 2 tyzdne bez toho aby som isla na PN, zamestanavatel mi da vypoved po 1 az 2 tyzdnoch a tak aj vtedy dostanem plnu matersku z predosleho zamestnania? Prepacte, ze sa tak polopatisticky pytam, ale naozaj tomu nerozumiem a na socialke v decembri mi povedali, ze ked si budem platit DNP ( co mi povedala, ze vychadza 220€), tak vraj dostanem min. matersku. A neviem, ci sa to oplati platit mesacne 220€ DNP a nasledne dostavat mesacne matersku 255€ pocas pol roka. Dakujem
@lilly888 no ak sa prihlásiš na DNP napr. v piatok na 7 dní a toto DNP zrušíš .... tak zaplatíš cca 32 eur ... vznikne TI ochranná lehota .. kedy kedykoľvek môžeš ísť na PN ... PN dostaneš 216 e mesačne ... a MD 255 e mesačne ...
ale pred nástupom na MD by som sa prihlásila ešte 1 den vopred z DNP a zaplatila 4,50 eur po skončení MD pred nástupom na RD by som DNP zrušila ...
Takže celkovo by si zaplatila bajočko 40 eur ... a mohla by si mať aj od pondelka PN 216 e mesačne... a MD 255 e mesačne ... myslíš že sa to neoplatí ...
a mimochodom počas PN a MD sa odvody neplatia ...
detto ak sa zamestnáš ... na týžden a dostaneš výpoved tak každá PN alebo potom MD bude rátaná z predošlého zamestnania ... toto je aktuálne vtedy ak si v tvojom predošlom zamestnaní mala hrubú mzdu vyššiu ako 393 eur ...
DNP z minima má vymeriavací základ 393 eur .. to sa uvádza v prihláške .
Ahojte, poprosila by som o radu v mojej situacii, kedze "mile panie" na socialke ma viac-menej odbili. V aprili 2011 som nastupila na matersku, platila som si DNP, takze matersku som dostavala tych 65% z hrubej mzdy + z DNP, co bolo celkom slusne. Avsak pracovny pomer mi skoncil v juni 2011, cize nieco vyse dvoch mesiacoch po nastupe na matersku. Teraz ma maly dva roky a planujeme druhe babo. Len som trochu zmatena z toho ako mozem dosiahnut to, aby som dostavala matersku a nie rovno hned len rodicovsku,kedze, teraz som akoby nezamestnana a nema sa mi z coho vypocitavat. Viem, ze sa to da asi len tym ze si zacnem platit DNP. Avsak nikde mi nepovedali kolko mam platit. A nie som si ista, ci by sa to oplatilo, kedze su zmeny v plateni DNP a musi sa platit cely balik co je dost. No dufam, ze je to ako tak zrozumitelne. Dakujem za kazdu radu.
Vdaka, toto mi nebol schopny povedat nikto na socialke. Este, ze su tu dobre duse 🙂
@zuzu32 hm... no nemyslím si, že sa oplatí platiť si minimálne odvody do SP ... kedže materská bude len o málo čo vyššia ako RP ... a RP je bez platenia .
príklad ...
DNP odvody 130,27x9 mesiacov ... zaplatené 1172,43 eur
MD z DNP ... 255 x 7,5 mesiaca ... dostané 1912,50 eur
rozdiel teda zisk .... 1912,50-1172,43 = 740,07 eur
RP ... zaplatené 0 eur ...
dostané 199,60 x6 mesiace ( rátam po pôrode na čas ako keby MD ) ... 1197,60 eur
Takže ak si začneš platiť DNP z minima tak budeš v strate oproti RP, a neplateniu DNP .......457,53 eur ...
Sama vidíš že z minima sa vôbec neoplatí ... jedine, že potom ideš na PN .. ale na PN by si musela byť minimálne 2 mesiace aby sa tá strata dostala na 0 eur ...
Suhlasim, ze sa to neoplati. Nevedela som sa dopatrat k sume, aku by som dostavala s platenim a bez platenia. Teraz ked to vidim cierne na bielom naozaj sa do toho neoplati ist. A kedze si nemozem dovolit platit DNP z vyssieho VZ asi to nebudem riesit a budeme sa musiet uskromnit. Ale je to nefer, co urobili s tym DNP, lebo stat dava peniaze kade-tade a ked si mozu maminy na materskej trochu prilepsit tak to zrusia. No,ale to tu my asi neporiesime. Tak este raz vdaka za info.
Ahoj dievčatá chcela by som Vás poprosiť o radu pre známu či sa dá ešte vylepšiť alebo ako sa vypočíta materské v roku 2013 termín nástupu na matersku 11.7.2013 pôrod 22.8.2013
od 12.6.2003 do 29.10.2012 bola zamestnaná
30.10 -31.10.2013 bola zamestnaná u druhého zamestnávateľa VZ 198,84 €
od 1.11.2012 je vedená na ÚP dávka v nez. jej vyšla 50% zo sumy 34,,398
predtým :
PN od 11.2.2005-28.2.2005 /18dní/
od 14.10.2005-31.10.2005 /18 dní/
od 2.12.2005 - 31.12.2005 /30dní/
materska 1.1.2006 -15.7.2006
rodicovky od 10.8.2006-2.5.2008
dalsia materska 3.5.2008 -14.11.2008
rodičovsky od 17.12.2008-29.10.2012
dobrovolné nemocenské si platila od 30.1.2012 z VZ 805 € v sume 35,42 mesačne
no kedže neotehotnela v oktobri sa prihlásila na dobrovoľné z celeho balíka ale z minimálneho VZ
/ za oktober platila v novembri sumu 54,50/
/potom 119,46/
sem mala ešte aj ošetrovačku
10.12.2012-20.12.2012 tu jej vyšiel VZ 13,498
11.1.2013 - 21.1.2013 sem mala VZ 13,01
dňa 22.1.2013 sa odhlásila aj z tohto dobrovolného a momentálne je na UP
Ahojte. Mozem Vas poprosit o radu? 5.6.2011 som nastupila na MD, teraz som na RD, ktora mi ma koncit 8.7.2014. K 1.4.2012 mi bolo oznamene, ze rusia moje pracovne miesto, t.z., ze ak po RD nastupim do prace a nebude ine volne miesto, tak dostanem vypoved. Ja by som vsak chcela ist na dalsiu MD. Prva variantaje, zenastupim na MD este pred skoncenim prvej RD. A druha varianta je, ze nestihnem nastupit na MD este pocas RD, ale budem musiet odrobit nejake mesiace v praci. Otazka znie: z coho sa mi bude vypocitavat materska v jednom a druhom variante? je vyhodne sa prihlasit aj na DNP?
Velmi pekne Vam vopred dakujem za kazdu cennu radu
Zalka mala som v predošlom zamestnaní hrubú mzdu vyššiu ako 393 eur. Skusim sa este znamej opytat, ci by ma zamestanala na 1 tyzden a potom by som teda mala narok na PN 216 e mesačne... a MD 255 e mesačne. Cize zamestnam sa na 1 tyzden ( budem mat 3 mes. skusobnu dobu), nasledne mi daju po 1 tyzdni vypoved a potom mam ist na PN alebo sa nahlasit opät na urad prace a nasledne ist na PN? Alebo pocas toho tyzdnoveho zamestanania mam ist na PN? Po skonceni pracovneho pomeru sa mam prihlasit aj na DNP?
Zalka a co sa tyka tej druhej moznosti, ze by som sa mala teraz prihlasit na DNP na socialke, tak to mam chapat tak, ze teraz sa prihlasim na DNP a za 7 dni sa odhlasim. A nasledne ked mi gynekolog vystavi tu ziadost na matersku pojdem na socialku, kde ju ododvzdam a zaroven sa opät prihlasim na DNP, budem kazdy mesiac platit DNP a nasledne po skonceni MD a nastupom na RD to DNP zrusim? (ale pred nástupom na MD by som sa prihlásila ešte 1 den vopred z DNP a zaplatila 4,50 eur po skončení MD pred nástupom na RD by som DNP zrušila ...) Spravne som to pochopila? Este raz sa ospravedlnujem, ze sa stale pytam, ale mam z toho gulas. Ked som behala po uradoch, tak kazdy mi len povedal, ze nemam narok na matersku a bodka. Zalka straaaaasne moooooc dakujem
@lilly888 akú hrubú mzdu si mala v tom predošlom zamestnaní? ... píšeš že vyššiu ale nepíšeš akú ...
a ak ťa známa zamestná na týžden ... tak môžeš ísť potom nazad na UP ...
a kedykoľvek budeš potrebovať môžeš ísť na PN ... PN bude 55% zo mzdy čo si mala predtým v predošlom zamestnaní a MD bude tiež 65% zo mzdy z predošlého zamestnania ... v prípade zamestnania sa na 7 dní ... už v žiadnom prípade nezakladaj DNP ak si mala ako píšeš hrubú mzdu vyššiu v predošlom zamestnaní ako 393 eur ....
DNP je druhá možnosť ... ak si nenájdeš zamestnanie na 7 dní ... výhodnejšie je pre teba nájsť si zamestnanie na tých pár dní ... cca 7-8 dní
Zalka v predoslom zamestnani som mala hrubu mzdu okolo 600-700 eur. Dnes sa mam stretnut so znamou, tak sa jej opytam, ze ci by bola ochotna ma zamestnat na 1 alebo 2 tyzdne. Preco mi toto nepovedali na socialke, ze sa to da takto? Proste ma len odbili a hotovo. Nechapem ☹ No tak uvidim, ci sa to s tou znamou podari alebo nie. Ak nie tak pojdem na tu druhu moznost. Zalka naozaj Vam velmi pekne dakujem 🙂
Zalka to bola len taka moja vnutorna otazka 🙂 Je jasne, ze takto radit na socialke nemozu, ale z tej druhej stranky je to aj dost smutne. To mate pravdu, ze tam mi skor poradia, tak aby som nemala nic. Bola som s prepacenim nasrata, ked som chodila po uradoch a kazda pani na urade mlcala a odbila ma s kamennou tvarou. Tak som to dalej neriesila a az kamoska mi poradila, ze mam skusit napisat sem a uvidim sama, ze ci mi tu niekto poradi. Dam Vam vediet ako som dopadla 🙂 Este raz Vam velmi pekne dakujem.
Zalka dakujem a ozvem sa Vam.
Ahoj, mám tiež otázku, momentálne sa u nás prepúšťa, pracujem tam od r.2002 sústavne, keby mi teraz dali výpoveď, 3 mesiace výpovedná doba a 3 mesiace odstupné, po skončení výpovednej lehoty by som šla na Pn až do nástupu na materskú, mala by som nárok na materskú?
Ahoj zalka. Mohla by si mi poradiť ak Vies, na buduci týždeň nastupujem na materskú a chcem sa spytat ked mi od 1.1 zvýšili hrubú mzdu na 650 eur tak z čoho sa mi bude počítať materská z tejto novej či z minuloročnej 450 eur. Dakujem
@monik83 si tehotná, tak ak by ti aj zajtra skončil PP tak nárok na PN a MD by si mala ... ochranná lehota pre tehotné je 8 mesiacov ... mimochodom teba vyhodiť nemôžu , ak si ich písomne upozornila na tehu ...
môžu sa s tebou dohodnúť na skončení PP dohodou ... ale v žiadnom prípade nie výpovedná lehota ...
@bambina18 no ak ťa neodhlasovali zo SP na konci roka .. ale len zvýšili mzdu .. tak sa bude brať na v ýpočet MD základ čo si dosiahla v roku 2012 teda fMD bude počítaná zo sumy 450 eur

dole vám potom vypočíta denný vymeriavací základ a ten si vynásobíte počtom dní v mesiaci (teda februarx28 december x31) a vynásobíte x 0,65
napr: DVZ 20eur vo februári dostanete 364eur a v decembri 403eur