Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@gapa ahoj. Ak nastupim v januari2015 na mat.dovolenku a pracovala som od dec.2012 do dec.2013 mam na matersku narok?-teda ci som odpracovala pred nastupom 270 prac.dni? Dakujem za radu..
@zvolsiinylogin Podmienka 270 dní nemocenského poistenia musí byť splnená 2 roky pred pôrodom, nie pred nástupom na materské. V tvojom prípade podmienku 270 dní nem. poistenia by si splňať mala za predpokladu, že budeš zamestnaná aj pri nastupe na materské resp. by si splňala ochrannú lehotu 8 mes. po ukončení PP. Z tohto poistenia, čo si uviedla, ak ti skončil PP 12/2013 už ochr. lehotu nestihneš...
@zvolsiinylogin súhlas s dena
Prosím vas o radu ked som na sk bola dohromady zamestnaná 4mesiace na SK a teray som momentalne po 3mesiacoch v rakusku dala výpoved mam narok na matersku a rodicovský príspevok momentalne som v rakusku a
@jannnkka Podmienka 270 dní nemocenského poistenia v tomto prípade je splnená za predpokladu, že nepôjde o predčasný pôrod. 270 dní nemocenského poistenia sa počíta 2 roky dozadu pred skutočným pôrodom. Príjem pre výpočet materského sa bude brať z príjmu za obdobie od od 3.9.2014 do 31.12.2014 za predpokladu, že bude v tomto období odpracovaných 90 kal. dní bez PN, OČR....
@gapa @dena1973 ahoj prosim ta vedela by si napisat, odpracovane mam, narok na MD budem mat, len by ma zaujimalo, kedze mam predbezny nastup na MD na 27.12.2014 bude sa mi ratat z prijmu za rok 2013? Keby mi termin dr posunul o 6 dni aby mi nastup na MD vysiel napr na 02.01.2015 uz by sa mi MD ratala z prijmu za rok 2014?
@barny Ak si v pracovnom pomere, tak nástup na materské je možný podľa zákona 6-8 týž. pred pravdepodobným pôrodom. Ak by si nastúpila neskôr ako 6 týž. pred pravdepodobným pôrodom, tak by sa ti materské krátilo....jedine by si sa mohla s Dr. dohodnúť, či sa nedá posunúť dátum pôrodu, ak ti nevychádza presne tých 6 týždov.....
@dena1973
To znamena, ze aj z PP, ktory by mi skoncil 30.10.2015 ( trval od 6.10.2014, t.j. viac ako 270 dni- bez OCR a PM) by som mala narok na materske, pokial by som nastupila do 8 mesiacov, teda do juna 2016 na MD? Materska by sa mi pocitala z ktoreho roku, pokial by som na nu stihla nastupit do konca r.2015, tak z roku 2014?
Dakujem za odpoved.
Ahojte, potrebujem radu. Som zamestnaná od 1.7.2013, začiatkom roka chceme začať pracovať na bábätku, takže termín pôrodu cca september, oktober. Budem mať nárok na materskú alebo nie? Ďakujem za odpoveď.
@zalka dobrý den, sledujem ze sa dost vyznate v narokoch na MD, ako aj vyp. vysky MD. Potrebovala by som poradit co by bolo pre mna financne najvýhodnejsie, ako zvýsiť nárok na PN a aj MD. Situacia je nasledovna, zistila som pred par dnami, ze som tehu (konkretne 6tt), momentalne som na RD do 1.4.2015, stale zamestnana od 02/2007. Kvoli velkemu predpokladu rizikového tehotenstva budem musiet hned po skonceni RD zostat na PN až do MD. Prosím budem mať narok na PN a nasledne aj na MD ? V akej vyske, teda co sa bude brat ako VZ ? Je moznosť si tieto dávky navýšiť platenim DNP ? Ešte je tu jedna varianta : vyčerpanie starej dovolenky cca. 10dni, potom PN a nasledne MD. Aka bude vyska davok potom? Vopred dakujem ak si najdete na mna cas a ozvete sa. S pozdravom LT

Ahojte baby, mam otazku ohladom vypoctu materskeho, a budem rada, ak mi niekto zodpovie otazku. objasnim situaciu: v r. 2015 by som chcela ist na MD, otazka je, z ktoreho roku sa mi pocita vyska?
moje zamestnania su: od zaciatku maja 2012 do konca februara 2013 u jedneho zamestnavatela (pracovny pomer), od 19.3. 2014 novy zamestnavatel - pp trva ( kratsi uvazok), plus od 6.10 2014 mam druhy kratsi pracovny pomer (na dobu urcitu do 30.10.3015), sucasne od 1.1.2014 praca na dohodu s pravidelnym prijmom, ktora trva, ale bude skoncena, ked by som otehotnela (pracu nemozem vykonavat, ako tehu).
je mi jasne, ze pracovny pomer, ktory mam na dobu urcitu, skonci aj ked budem tehu.. ale neviem z coho by sa mi pocitala materska? ci len z pracovneho pomeru, ktory mam od 19.3. 2014, alebo aj z toho, ktory mam od 6.10.2014, ale skonci 30.10.2015? z dohody narok na materske nebudem mat, pokial by som ju ukoncila v r. 2015?
este jedna otazka: pokial by som ciste teoreticky nastupila na MD este pred ukoncenim prace na dobu urcitu, to jest do 30.10.2015, vznikoll by mi narok na materske z tohto prac. pomeru? alebo pokial by som nastupila na md v dec.2015, uz by mi nevznikol narok na materske z tohto v tom case ukonceneho prac. pomeru?
neviem, ci som to napisala zrozumitelne, len tym, ze mam viacerych zamestnavatelov, sa tomu moc nerozumiem. viete mi niektora dat odpoved? pripadne poslite ip, dakujem za odpovede