Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
Ahojte, poradili by ste mi prosím výpočet materskej? Som práve na rodičovskej a zamestnaná na dobu neurčitú. Rozumiem, že ak by som teraz nastúpila na druhu materskú, jej výška bude 65% podľa predpokladaného príjmu. Mám ale možnosť v marci 2015 nastúpiť späť. Ako sa materská vypočíta ak by zacala v decembri 2015? Je pre mna lepšie ísť na materskú až v roku 2016? Ďakujem za každú radu 🙂
@zizonka Ak by si nastúpila na materské 12/2015, tak príjem sa berie za rok 2014. Tým, že by si bola celý rok 2014 na RD, tak príjem je pravdepodobný, ktorý určí zamestnávateľ. No ak by si nastúpila na materské v roku 2016, tak materské by sa počítalo z príjmu, ktorý by si dosiahla v roku 2015 (všetko za predpokladu, že sa nebude meniť zákon o sociálnom poistení).
Ja by som poprosila poradit, pracovala som od januara do aprila,potom pn do augusta a zase pracujem od septembra, ako a z coho mi budu ratat matersku,ked mi to nevychadza ze budem mat za tento rok kedze buduci rok rodim,odpracovanych 9 mesiacov,ale len oslem,co mam robit ? 🙂
@miminkova aj tak nie je problém ... do nástupu na MD nazbieraš dosť dní poistenia ak ťa neprepustia z novej práce. A MD sa bude rátať z platov od septembra 2014 do konca mesiaca pred nástupom na MD. Ak na MD nastúpiš napr. 15.5. tak MD sa ti vyráta z priemerov hrubých miezd od nástupu od septembra 2014 do apríla 2015
@dena1973 predsa by som sa chcela ešte spýtať na detail: musela by som v dec 2015 aj porodiť alebo stačí iba nastúpiť (predpoklad 6 týždňov pred) na materskú? Rozumiem, že inak bude materská ratana z príjmu za rok 2015 alebo ako súhrn príjmov do pôrodu ( ak by som pracovala od marca 2015, dovtedy rodičovská a rodila napr v apríli 2016)? Ďakujem veľmi pekne 🙂
@zizonka Stále sa bavíme iba o nástupe na materské - pôrod už musíš nechať na prírodu...Tam musí byť iba dodržaný nástup na materské - 6 až 8 týž. pred pravdepodobným pôrodom....(no pracovný pomer ku dňu nástupu na materské musí trvať). Tak ešte raz: Ak by si nastúpila na materské v roku 2015, tak by sa ti počítalo z roku 2014 - predpokladaný príjem - určí zamestnávateľ (ak by si bola celý rok 2014 na materskej - čo zrejme aj budeš). Ak by bol nástup na materské v roku 2016 - príjem by sa počítal z roku 2015. Stále všetko za predpokladu, že bude platiť tento zákon čo je teraz a nič sa nebude meniť.
http://poradna.hnonline.sk/otazka/vypocet-druhe...
Podľa tejto poradne som na tom rovnako, no ta pani nepotvrdila ten výpočet z roka 2014, ak by som pracovala aj rodila v roku 2015. Ďakujem dena1973 za tvoj cas a všetky komenty, stále sa neviem rozhodnúť ako ďalej..
@zizonka V poradni sa píše o súbehu poistení: To zo súbehu poistení by bolo v tvojom prípade vtedy, ak by si mala dve zamestnania a z oboch by si nazbierala 270 dní nem. poistenia... resp. by si nastúpila do toho istého zamestnania počas RP, ale na novú prac. zmluvu a aj z tohto poistenia by si do nástupu na materské nazberala 270 dní nem. poistenia.....vtedy by to mohlo byť zo súbehu poistení.....
Inak je to tak ako som už písala....(nebudem sa opakovať..... 😉 )
Ahojte, som z toho jelen uplne 🙂
K 1.1.2015 budem menit zamestnavatela - budem mat aj vyssi mesacny prijem ako v roku 2014.
Moja otazka je, ak by som isla na matersku v novembri alebo decembri 2015 z ktoreho mesacneho platu by sa mi pocitala materska ? Z roku 2014 ? Aku ulohu tam zohra novy zamestnavatel a vyssi prijem od roku 2015? Alebo je lepsie ist na matersku az od roku 2016 aby sa vypocitavala materska z vyssieho prijmu ? A nevadi ze prve tri mesiace roku 2015 som v skusobnej dobe ?
DAkujem za odpovede.
@zalka
Ahoj, vies prosim poradit - svagrina je tehulka..
Do 30.6.2014 bola zamestana (v skole ako ucitelka), potom bola 1.7. - 19.10.2014 na urade prace,
od 20.10.2014 do teraz zamestnana v inej skole.
Chceme urobit toto:
od 1.12.2014 by sa zamestnala v manzelovej firme s maximalnym vymeriavacim zakladom,
nasledne od 1.1.2015 by jej dal minimalnu mzdu az do nastupu na matersku.
Ak tomu spravne rozumiem, mala by sa jej vypocitavat materska od posledneho zamestnavatela, kde ma nemocenske poist. aspon 90dni a to z predosleho roku ako nastupi na matersku.
Predpokladany nastup na matersku je 06/2015.
Bude sa jej materska pocitat z decembrovej vyplaty 2014?
Dakujeeem 🙂
@katren bohužial ale to z max. mzdou v decembri a z minimom od januára jej nepomôže zmenil sa zákon .. a MD sa jej bude počítať od nástupu do zamestnania rok 2014 do mesiaca pred nástupom na MD rok 2014
čiže napr. ako si napísala MD by sa jej rátala od 1.12.14 až do napr. 31.5.15 ak by šla v júni na MD ...
@zalka - ahoj, vedela by si aj mne poradit, v otazke vyssie? Pozeram ze ale teda asi to bude tak ze ak by som isla na matersku napr. 1.11.2015 tak sa mi bude ratat z platu od 1.11.2014 - 1.11.2015 ?
@littledesire tebe sa bude rátať MD z nového zamestnania takže z roku 2015 nie z roku 2014 ani z prechodu .. lebo začneš PP v januári ...
@zalka dakujem velmi pekne za odpoved.
este mam dve 🙂
1. - ak by som pracovny pomer nemenila tak ako by to bolo ?
2. - ak by bol nastup do noveho zamestnania vo februari 2015?

Prosim vas a tych 270 dni sa rata do porodu? Od 15.5 2014 som zamestnana na dobu urcitu,a to do jula 2015, som to ratala a tych 270 uplynie v juni,cize ak by som otehotnela teraz a budem moct robit do 34. Tyzdna budem mat narok na matersku?? Za odpoved dakujem