Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@mirien22 áno presne tak ... pôjdeš na MD .. nič nedostaneš a po pôrode dieťaťa ak porodíš neskôr tak ti SP doplatí spätne celý nárok od nástupu
čiže defakto pred pôrodom nič nedostaneš a po pôrode dostaneš doplatené všetko ..
takže trošku prišpor ale nárok na MD máš ak budeš zamestnaná
Mám otázku kedy dostanem vyplatenú dovolenku keď idem na materskú teraz od 11.2. ale pracovný pomer mám na dobu určitú teda do júna? Ďakujem 🙂
@lena1234 súhlas s vyššie napísaným, pri ukončení pp.
takých prípadov ako si ty, vela nie je. Nezabudni si dať prihlásku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov najneskôr prvý den po ukončení prac.pomeru (dieťa už bude na svete predpokladám, to je podstatné tiež) a ako dátum začiatku poistenia uved den po ukončení pp, tj. ak končí napr. 30.4.2016, tak uved 1.5.2016. Lebo počas poberania mateského a trvania povinného dôchodkového poistnia zamestnanca si automaticky dôchodkovo poistená štátom, ale ked ti skončí povinné dôch.poistenie zamestnaca (ukončením prac.pomeru), už toto neplatí. (aj ked postupy soc.poistovne sú rozne a možno by ti to nechali, ale ked to budú kontrolovať o pár rokov, tak to možno opravia a mala by si medzeru v poistení). Tj. treba dať prihlášku na tlačive RLFO (registračný list fyzickej osoby)+ prehlásenie o riadnej starostlivosti o dieťa + kopia rodného listu dieťaťa. VEeeelmi odporúčam si urobiť z tlačiva RLFO kopiu a dať pečiatkou potvrdiť prevzatie soc.poistovnou. Inak nemáš dôkaz do budúcna, že si toto urobila a nemáš to ako dokázať.
Príp. si napíš na soc.poistovnu, cez ich formulár, ako máš postupovať, či som ti dobre poradila. 😉
tu je link: http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
@zalka ahoj vedela by si mi prosim poradit? som zamestnana od roku 2007 u jedneho zamestnavatela, u druheho od roku 2010 ( som zamestnana sucasne u dvoch zamestnavatelov na dobu neurcitu) od roku 2013 som cerpala Md, od roku 2014 RD, u jedneho zamestnavatela som ukoncila RD a nastupila do prace od 1.4.2016, u druheho stale cerpam RD , syn ma 3 roky az v decembri, ak by som do synovych 3 narodenin nastupila na PN, resp MD vznikol by mi narok na matersku od oboch zamestnavatelov ? dakujem pekne
@zalka to mi je jasne ze uz v case pn musim byt tehotna a teda mat aspon na jeden den obnoveny prac.pomer , dakujem velmi za radu 🙂 a este teda len pre ujasnenie, ak by som napr odrobila len mesiac u tohto zamestnavatela a isla na pn a nasledne Md , nic sa nedeje, proste prac pomer mam stale aktivny a tym ze som zamestnana nepretrzite od 2007 u tohto zamestnavatela nepotrebujem opat 270 dni poistenia ( myslim odpracovania na novo od 1.4.2016 ako som sa vratila do prace ) ???
Ahojte,mam narok na matersku,ak:od r.2008 do februara 2015 som bola riadne zamestnana(medzitym MD a RD),potom som poberala podporu a od 1.10.2015 som sa opat zamestnala,no po 5 dnoch som isla na PN z dovodu rizikoveho tehotenstva.Zamestnana som stale,termin porodu mam 18.6.2016.Vdaka za info
Ahojte, chcem sa spýtať...Od roku 2013 až do teraz do 31.3.2016 som bola zamestnaná.K 31.3.2016 som dostala výpoved a som evidovaná na úrade práce.Chceme s tento mesiac pokúšať o bábatko a preto sa chcem spýtať, či by som mala nárok na materskú, kedže kvôli výpovedi sa mi prerušilo nemocenské poistenie a čiže pred nástupom na MD by som nebola nemocensky poistená...A tak isto by ma zaujmalo,, že keby som si to nemocenské poistenie dobrovolne platila a na MD by som stihla nastúpiť ešte v tomto roku, či by sa mi materská počítala z vymeriavaceho základu z platu z roku 2015, kedže sa to počíta za predchádzajúci kalendárny rok...Ďakujem za info...
Ahojte, chcem sa spytat. Som zamestnana na TPP od 5.10.2015. Zmluvu mam na dobu urcitu do 4.7.2016 a v polke septembra mam termin porodu. Na 99% som si ista ze mi zmluvu nepredlzia, nakolko v auguste mam planovany odchod na matersku a predtym by som este cerpala dovolenku, takze v praci by som bola do zaciatku/polky jula. Ak som spravne pocitala, do 4.7.2016 mi vychadza 274 dni co by som mala byt nemocensky poistena, cize by mi mal vzniknut narok na matersku. Ak vsak ostanem PN, vznikne mi narok na matersku alebo by bolo vhodnejsie sa este na mesiac zamestnat (u otca) aby mi vznikol narok? Dakujem
Ahojte chcem sa opýtať 14.3.2016 mi skončil rodičovský príspevok, 15.2.2016 som nastúpila do zamestnania budem mať nárok na materskú ak termín pôrodu má m 3. 10.2016,
Ahojte, chcem sa spytat 2 roky som pracovala v jednej firme az do 13.1.2016 a od 14.1.2016 som u ineho zamestnanca, na matersku idem 26.5.2016 ako sa mi vypocita materska? Dakujem za kazdu odpoved potrebujem to surne vediet !
Ahojte baby, chcem sa spytat na to, ci by ste mi niektora vedeli cca vypocitat vysku materskej za tychto okolnosti:
od 1.6.2016 sa chcem zamestnat na 1, max 2 hod denne (za minimalnu mzdu) do 30.9
a od 1.10 budem mat normalnu zmluvu, na 8 hod denne, hruba mzda 1080 eur.
ako sa v takomto pripade rata vyska a kolko musim mat odrobene? zaratat sa mi budu aj tie dni pocas toho skrateneho uvazku?
a kedy za takychto okolnosti by bolo vhodne najskor porodit, za predpokladu ze tu matersku by sme chceli dostavat?
dakujem za pomoc!
@zalka vedela by si mi prosim poradit ? momentalne som v situacii, ze som od 16. 1.2016 nezamestnana. prave riesime s priatelom IVF kedze sa nam nedarilo otehotniet prirodzene. a ak to teda v maji vyjde a otehotniem chcela by som zabezpecit aby som mala narok na materske.
takmer cely rok 2015 som pracovala az na vynimku cca 3 tyzdnov vo februari 2015 ked som bola nezamestnana cize za posledne 2 roky mam 270 dni poistenia a i v decembri 2016 (mozny termin porodu) by som to splnala. otazkou je, ze by som potrebovala aktivne nemocenske poistenie a kedze pracu si momentalne najdem asi tazko rozmyslame nad dobrovolnym poistenim. otazkou je kedy by bolo najvhodnejsie zacat platit dobrovolne nemocenske poistenie. chceme samozrejme pockat kym budeme mat potvrdene tehotenstvo (cca v polke maja). a este by som sa chcela opytat ci by sa mi materska vypocitavala z mzdy v roku 2015 alebo by jej vysku ovplyvnil aj vymeriavaci zaklad dobrovolneho poistenia. pytam sa preto, lebo uvazujeme ci neni lepsie si dat najprv minimalny vymeriavaci zaklad. v zamestnani som mala hruby prijem 800,- eur . dakujem ti vopred za rady 🙂
@boba245 ak sa zamestnáš a odpracuješ menej ako 90 dní tak sa MD bude rátať zo mzdy z predošlého zamestnania
ak sa zamestnáš a odpracuješviac ako 90 dní .. tak sa MD bude rátať zo mzdy z nového zamestnania
ak sa poistíš na DNP tak sa MD bude rátať z DNP
ak sa poistíš do 6-8 týždna tehu na DNP z maxima napr. a budeš mať poistenie 26t nepretržite tak MD bude r átaná z maxima
ak sa poistíš neskôr tj ... 8 týžden a 1 den .. tak nestihneš mať poistenie 26t a MD bude minimálna aj napriek tomu, že sa poistíš zmaxima
ak sa poistíš z minima MD bude minimálna ...

@zalka takže môžem ísť na materskú a nepoberať ju? To akože nebudem dostávať žiadne peniaze ani z práce, ani od štátu, ale keď uplynie 270 dní, tak potom mi to uznajú?