Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@kamed 270 aj 90 sú kalendárne dni. Takže áno, všekto platí.
Ahojte, je tu niekto, kto vypocitava matersku, zivi sa tym, alebo to ovlada na profesionalnej urovni? Aj za poplatok, dakujem.
@scarlett111 No veď napíš kedy nastupuješ na MD, od kedy do kedy si zamestnaná.....Ak nastupuješ na MD v r.2017-čo podľa termínu vychádza a máš odpracovaný celý rok 2016 tak tvoj VZ pre MD bude hrubý príjem za r.2016 - ten si vydeľ 365 a z toho čísla 70% je VZ pre deň pre MD - no a to si vynásob počtom dní v mesiaci a máš výšku MD....Napríklad si mala hrubý príjem 10 000Eur čiže: 10 000/365=27,39726 z toho 70% = 19,17808 no a v kalendárnom mesiaci s počtom 31 dní bude tvoja MD 594,52. Ak zvýšia percentá na 75% tak sa ti zvýši MD. 😉
A výpočtom MD sa tak akurát "živí" SP. 🙂
baby mala ma ux 3,2 rokov skoro 3,5r .stale som bola v tom ze moj MM dostava pridavky na dieta.zacala mi chodit suma na ucet 23,52 zistila som ze to tie pridavky tak som sa bola pytat ci sa nahodou nepomilili ze posielaju 2x a predstavte si mne od roku 2013 nevyplatiti tie pridavky do 2016..to co je uz ??????😭
No u mna to je trochu zlozitejsie: bola som zamestnana od 16.11.2012-11.1.2016 za 1000€ v hrubom, ale pocas toho som bola PN 16.2.2015-11.1.2016. Po skonceni PN som dostala vypoved a na urade prace som bola 12.1.2016-15.8.2016. Od 16.8.som znova zamestnana za minimalnu mzdu a od 19.10.na PN. Takze neviem, ci mam vobec narok a ci sa mi viac oplati ist na matersku este tento rok za 70%, alebo buduci za 75%. Podla socialky by som mala mat narok, lebo do tych 270 dni sa rataju aj dni PN. Viac som sa od nich nedozvedela.
@kotatko1232 No hlavne nič smiešne - ty si bola v tom, že ich dostáva manžel a nedostával a ani ty. Podala si vôbec žiadosť a kedy? Na základe čoho ti zrazu prišli na účet?
@scarlett111 No tak v prvom rade musíš mať splnenú podmienku 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom. Čo u teba vyzerá, že je splnené, ďalej musíš byť buď v ochrannej lehote alebo mať aktívne NP...Tu je skôr otázka z čoho ti bude vypočítaná MD. A to fakt na 100% neviem. Poprosíme o pomoc @zalka? 😉
@evittam
@scarlett111 môj názor MD bude rátaná z platov v novom zamestnaní lebo trvalo viac ako 90 dní ...
@scarlett111 Tak to máš dobrého zamestnávateľa.....A ak máš zmluvu na dobu neurčitú tak ešte lepšie - ak by sa vám pošťastilo druhé do nástupu do práce tak budeš mať nárok aj na ďalšiu MD. 😉
@zalka Ale ked pojdem v tomto roku, tak MD sa pocita z r.2015, nie?
@evittam Ano ano, tych 90 dni som nedosiahla.
@scarlett111 baby ospravedlnujem sa, nemáš odpracovaných 90 dní zle som to porátala, tak MD bude z minima, nakoľko ani v roku 2015 v predošlom zamestnaní si nemala odpracovaných 90 dní.
A je jedno kedy nastúpiš na MD, pretože aj keby si v roku 2017 nastúpila tak aj tak bude z minima, pokial neodpracuješ ešte ten mesiac .
Tých 90 dní nemusí byť v kuse. Ak by sa polepšilo .. môžeš skúsiť sa vrátiť do práce napr.
@zalka No a nie je rozdiel 70% z minima, keby som isla teraz a 75% z minima, keby som isla az v januari? Lebo sa to meni? A keby som odpracovala tych 90 dni, tak by tam bol zevraj skoro nebadatelny rozdiel, nakolko to zamestnanie je za minimalnu mzdu, to je asi pravda, ze?
@scarlett111 hm... ak dvihnú MD na 75% tak dvihnú všetkým aj tým čo majú priznané a poberajú už MD,
a dvihnúť to majú až od mája 2017 čo som postrehla a neni to vôbec isté ...
ak máš zamestnanie za minimálnu mzdu tak tam rozdiel nie je ...
@zalka MD sa maju dvihat od januara uz na isto na 75%. Rodicovsky myslim az od marca. OK, takze teda do prace sa vracat nemusim, lebo moja minimalna mzda mi tam nespravi rozdiel. Ale teda aj ked nastupim na MD trebars 1.1.2017, budem mat narok na matresku, ano? Bude mi tam vychadzat tych 270 dni? Nemusim nastupit v roku 2016? Pokial to teda dobre chapem
@scarlett111 si stále zamestnaná takže je jedno kedy nastúpiš
ak nastúpiš v roku 2016 tak za rok 2016 dostaneš MD 70% a od januráa 2017 dostaneš MD 75% to je celé .. fakt je jedno kedy nastúpiš,
ak nastúpiš 2017 tiež dostaneš 75% ked tvrdíš od januára...
@zalka Dakujem velmi pekne. Pytala som sa uz vela ludi, aj na socialke a nepochodila som 😒 Este posledna otazocka - z minima znamena co? Ta minimalna vyska materskej, kt.je 285,40€? Dakujem este raz velmi pekne.
@evittam ano podavala samozrejme este 1.6.2013
terazn ako som nezamestna tak mi zacali chodit
@kotatko1232 a kde si podávala žiadost? z ničoho nič ti nemohli same od seba príst
@kotatko1232 No tak asi tak nejak ako ti bolo napísané - ty si podala žiadosť, žiadne prídavky vám nechodili a až po 3 rokoch si na to prišla a teraz len tak začali chodiť samé od seba? Zaujímavé.....
@scarlett111 Áno presne tak ako píšeš. A na SP je zbytočné sa pýtať - teda česť výnimkám - bohužiaľ.
@obcansr ved chlap bol na socialke predsa..ked vybavoval vsetky papiere ohladom narodenia dietata
@kotatko1232 No a čo vybavil keď vám 3 roky nechodili prídavky?! A čo je na tom samozrejmé, že bol na sociálke chlap? Ja som si vybavovala všetko sama - teda spolu s mužom. A mimochodom sociálna poisťovňa nemá nič spoločné s rodinnými prídavkami.
A ešte raz - tak 3 roky vám nič nechodilo a zrazu len tak prišli prídavky? Znovu - veľmi zaujímavé.....
Nie je to náhodou tak, že ty si sa bola prihlásiť ako nezamestnaná a vypisovala si ešte aj iné žiadosti a doklady a nevieš aké? Akože nič v zlom, lebo ak ti 3 roky nechodili prídavky a zrazu začali tak je to viac než divné - tvoj muž pravdepodobne žiadosť pred 3 rokmi nepodal (máš kópiu?) a preto vám nechodili.....inak celé zle - nie je to síce nejaká horibilná suma ale patrí vám to.....
Ahojte, mozete poradit? manzel bol do 1.6.2016 zamestnany, prijem cca 1200 eur. Od 1.6. je evidovaný na Up a do 1.12. pobera podporu. V marci sa nam narodi tretie dieta, ja nemam narok na MD a tak by si ho chcel uplatnit manzel, viem ze ziadat moze az 6 tyzdnov po narodeni, podmienku 270 dni NP za posledne dva roky ma splnenu. Ale co ma urobit od toho 1.12. do poziadania o MD? zo socialky mu odpisali ze staci ked bude mat aktivne NP v case ziadania, ale je tam tiez nejaka podmienka kolko dni? a hlavne aby sa mu bral vymeriavaci este z roku 2016, teda do toho maja ked bol zamestnany?
Ahojte,vedela by ste mi niektora poradit? Od 1.4.2016 pracujem na prac.pomer na dobu urcitu,zamestnanie trva do ukoncenia t.j. 31.1.2017. Od 1.1.2016 do 31.3.2016 som pracovala na dohodu na 40hod mesacne. Zistila som ze som tehotna,predpokadany termin porodu je jul 2017.Mam narok na materske? Do tych 270dni nemocen.poistenia sa zaratava aj poistenie z dohody? Teda vznikne mi narok na materske aj napriek tymto skutocnostiam,ze PP zanikne koncom januara a bola tam len ta dohoda? DAKUJEM

Ahojte. Od 1.6 do 30.9 som pracovala u muza vo firme iba na 1hod denne. Kvoli tym 270dnom. Od 1.10 pracujem na plny uvazok inde a hrubu mzdu mam cca 1100eur. Vraj mi staci odrobit 90dni v novej praci a materska sa mi bude pocitat z toho. Co je ale presne tych 90dni??? Odpracovane+vikendy a sviatky? Dni mimo PN a OCR? Potrebujem to vediet presne 🙂 Potom chcem ist na pn a tak byt az do nastupu na MD. Termin porodu mam 15.5.2017. A druha otazka: je naozaj pravda ze ak budempo tych 90dnoch PN tak aj tie dni sa budu ratat do tych potrebnych 270? Na socialnej poistovni mi cez telefon povedali ze ano. Prac. pomer trvat pocas pn samozrejme bude. Dakujem za pomoc 🙂