Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
No a za r.2016 to uz aj tak nestihnes, jedine ze uz by si platila odvody z max.VZ.
@ouroboros mozes,ale najskor musis rok platit tie vysoke odvody a az potom istna matersku.Zivnost prerusovay nemusis.Odvody za teba bude odvadzat stat.Niekto pisal,ze zdravotne sa musi,ale mm zivnostnik pocas materskej neodvadzal nic.Ved by mu to potom pri zuctovani sj tak vratili
@katarinka289 @evittam ďakujem dievčatá,takže si asi veľmi nepomôžem 🙂 to je blbosť platiť rok vysoké odvody a potom mať pol roka relatívne vysokú materskú...
@ouroboros hovorime o tom, ze si platis nemocenske, pravda? To, ci a kolko si platis zakonne odvody do zdravotnej poistovne s tym nema nic spolocne pokial viem.
Baby a ako to je, moja mala bude mat v auguste 3 roky, keby ze chcem dalsie dieta...nezamestnam sa...dostavam pri druhom dietati len rodicak? Alebo ked sa zamestnam...tak po kolkych dnoch mam narok na matersku...keby som chcela znova otehotniet?...vdaka
Ok...vdaka...a este sa opytam...keby som dala malu v septembri do skolky...a nasla by som si len prigadu...aj vtedy sa mi rata tuch 270 dni...ci iba pri plnom pracovnom pomere
@evittam tie vysoke odvody by musela platit z tohto danoveho(ak si dala odklad a nepodala ho do kobca marca) Vyssie odvody by platila od augusta za Jul...ak by aj v decembri isla na matersku,vysku jej vypocitju este z odvodov,co platila v r.2016
@katarinka289 To nie je take iste. Fakt v tomto pripade neviem dobre poradit. Urcite bude vediet zalka. A vyzera,ze este nie je tehotna, tak tazko pojde na MD tento rok. A bol tu uz podobny pripad a myslim si,ze jej by sa stacilo zamestnat na 90dni bez PN a OCR na max.VZ a pocitala by sa MD z toho.
@katarinka289 To ostatne velmi dobre viem.
@zuzana271 No ak to bude dohoda na pravidelny prijem kde sa odvadzaju odvody na NP tak aj tie dni sa pocitaju.

@ouroboros Zisk ti nepomoze, ty potrebujes max.VZ pre odvody do SP. Za r.2016 to bolo cca 1300Eur.