Výpočet materskej a príjem z dohody počas materskej
Ahojte, ako sa ráta materská? Vyjde mi materská ak som si platila dobrovolne nemocenske od 27.9.2011 do 27.5.2012, predtým som bola zamestnaná od 1.8.2009 do 31.8.2010 a teraz mám možnosť dostať prac. zmluvu od 1.4.2012 až dokým nepôjdem na materskú , dalšia vec, môžem dostávať príjem z dohody počas materskej????? Vopred vdaka za odpovede.
@dena1973 ahojky,mam prosbu,neviem ci som dobre pochopila zalku,ona taketo veci radi babam.Ide o to,ze som tehotna a TP podla sona je teraz okolo 18.aprila 2017.A teraz poistenie som mala do 04/2015 a potom od 16.8.2016 DNP do 21.8.,potom TP od 22.8.do 15.9. a od 16.9.do 14.10.DNP a od 15.10.budem mat trvaly pomer,ide o to,ze viem ze sa pocita aj DNP poistenie do tych 270 dni a zabudla som budem mat aj dohodu do konca roka od 15.10.,vraj by sa mi dni dohody mali zapocitavat do tych 270 dni aj ked bude subeh TPP a dohody,dohoda bude asi 2 mesiace a budu platene odvody na nemocenske.A este je to ok,ze bude mat za dohodu okolo 150 eur v hrubom,ci kolko musi byt?dskujem krasne za radu☺
Ahojte chcela by som sa spytat ci aj dohoda sa rata do materskej.bola som 2 mesiace na dohode a potom 2 a pol mesiaca uz zamestnana.
Ak to spravne chapem z diskusii, tak ak matka na RD da vypoved u povodneho zamestnavatela (niekolkorocny prac. pomer trva aj pocas RD) a zamestna sa pred dovrsenim 3. roka dietata u nového zamestnavatela, moze poberat sucasne aj rodicovsky prospevok.
Prosim o upresnenie: V pripade, ze v tom istom roku nastupi na MD, bude sa jej pocitat vymeriavaci zaklad z nového prijmu, aj ked by bol novy pracovny pomer/pripadne pomer na dohodu na dobu urcitu (90 kalendárnych dni) a napr. skoncil sa este pred nástupom na MD? Dakujem vopred.
Dobry den,chcem sa spytat,som ma RD a u povodneho zamestnavatela som sucasne na Dohode o prac.cinnosti posledne 3m.
1.ovplynuje toto nejako vysku mojej potencialnej materskej v dalsich rokoch?
2.v pripade dochodku sa mi tato dohoda oplati len vtedy,ak pocas celeho roka zarobim v priemere viac ako je priemerna hruba mzda?
3.je mozne ze v buducom roku budem musiet zaplatit na daniach nieco viac?
Dakujem pekne.
@luckatomka 1. nie
2. vysku by som vzhladom na vypocet dochodku neriesila
3. nechapem. ved si platis preddavky, preco by si mala zaplatit viac? akuratze manzel si nebude moct na teba odratat, resp. len na rozdiel medzi nczd a tvojim prijmom

@eleonora21 Ak sa zamestnáš u nového zamestnávateľa a pôvodné zamestnanie bude trvať, tak do nástupu na materské musíš mať splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 r. pred pôrodom u OBOCH zamestnávateľov ZVLÁŠŤ.
Ak splníš podmienku do 270 dní NP za posledné 2 r. do pôrodu u oboch zamestnávateľov ZVLÁŠŤ, tak sa bude materské počítať z oboch nemocenských poistení. No ak bude splnená podmienka iba u jedného zamestnávateľa, tak sa bude počítať iba z toho poistenia kde sa podmienka 270 dní NP splní.
V prípade, že terajšie zamestnanie ukončíš a nastúpiš do zamestnania u iného zamestnávateľa, budeš mať splnenú podmienku 270 dní NP v posledných 2 r. pred pôrodom a u nového zamestnávateľa odpracuješ minimálne 90 kal. dní bez PN a OČR do nástupu na materské, tak sa bude materské počítať z vymeriavacieho základu, ktorý dosiahneš u nového zamestnávateľa.