icon

Výpočet materskej dovolenky

martinka150
7. jan 2013

Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede

dena1973
23. apr 2014

@danielko1 Nárok na PN mať budeš. Ak od 21.1. do 30.4.2014 si odpracovala 90 kal. dní (bez PN, ošetrovného), tak sa ti bude PN počítať z príjmu od terajšieho zamestnávateľa (obdobie od 21.1. do 30.4.2014 - za predpokladu, že nástup na PN bude v máji 2014). Ak nemáš odpracovaných 90 kal. dní, tak sa ti bude počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý ti určí zamestnávateľ. Aj na materské by si mala mať nárok. 270 dní poistenia do pôrodu stihneš. Počítať sa bude rovnako ako PN (za predpokladu, že na PN budeš až nástupu na materské).

zalka
23. apr 2014

@tulipanikdiddlina no trošku som rátala, ak jej vznikne DNP najneskôr 11.7.2014 tak má nárok na platenú PN hned od toho dátumu,
ak by jej DNP vzniklo napr. 20.7. tak musí zaplatiť prv 87 dní a až tak jej vznikne nárok na platenú PN
Takže ešte má čas trošku ... aby mohla využiť DNP čo platila. ... ak by sa napr. teraz prihlásila na DNP a šla na PN na mesiac. Tak sa jej to predlži o mesiac tá lehota ... do kedy môže využiť DNP.

tulipanikdiddlina
23. apr 2014

@zalka pretlmocila som jej to. Ze sa skusi dat hned na PN na mesiac. Takze sa ma prihlasit na DNP z max VZ a hned na druhy den sa dat vypisat na PN (na dobu 1 mesiaca)? Po mesacnej ukoncenej PN sa ma odhlasit z DNP alebo ho platit dalej? Dakujem.

zalka
23. apr 2014

@tulipanikdiddlina ak sa nenahlási na DNP tak nemá nárok na PN ...
musí sa nahlásiť na DNP aby jej vznikol nárok na PN ... a aby sa jej rátali dni poistenia ...

tulipanikdiddlina
23. apr 2014

@zalka Takze sa ma prihlasit na DNP z max VZ a hned na druhy den sa dat vypisat na PN (na dobu 1 mesiaca)? Po mesacnej ukoncenej PN sa ma odhlasit z DNP alebo ho platit dalej? Dakujem.

zalka
23. apr 2014

@tulipanikdiddlina no načo z maxima .. stačí z minima sa nahlásiť ... a bud nebude platiť .. a ukončí DNP alebo bude platiť a DNP si nechá pár mesiacov ... ako ja fakt neviem čo viac sa dá napísať ...

ak teraz sa prihlási na DNP a po 30 dnoch ho zruší ... tak sa jej doba kedy môže ísť na PN z DNP predlži do 11.8.2014
ak sa teraz neprihlási na DNP tak sa jej doba kedy môže ísť na PN z DNP zruší 11.7.2014

ak otehotnie v septembri ... a prihlási sa na DNP .. tak musí platiť 3 mesiace a až potom môže ísť na PN
ak otehotnie v júni .. a prihlási sa na DNP a pôjde na PN tak neplatí.. a PN dostane zaplatenú ...

tulipanikdiddlina
23. apr 2014

@zalka kamaratka dakuje za boziu trpezlivost pri vysvetlovani 😅 Ja dakujem za rychlu odpoved. Este raz vdaka.

zalka
23. apr 2014

@tulipanikdiddlina rado sa stalo

danielko1
23. apr 2014

@dena1973
ano cely april budem mat odrobeny a, teda mi to vychadza viac ako 90 dni, len ked teraz pojdem na PN a budem tam az po dobu nastupu na matersku. To viem , ze PN by mi mali vyplatit z VZ , len som si neni ista s tou materskou, lebo som citala , ze PN sa berie ako vylucne dni , ze sa to odratava z odrobenych dni a to by mi potom vyslo nula dni , tak neviem podla coho mi to vyrataju.

dena1973
23. apr 2014

@danielko1 Ak je PN v čase pracovného pomeru, tak aj PN sa započítava do 270 dní poistenia. Nezapočítava sa iba PN po ukončení prac. pomeru.

danielko1
23. apr 2014

super dakujem velmi pekne, potesila si ma 😅

danielko1
23. apr 2014

@dena1973 este jedna otazocka , aby som sa uistila, VZ na matersku mi budu pocitat za tie dni , ktore som odpracovala a nebola na PN od 21.1.14-30.4.14 , priklad VZ 300+900+900+900= 3000 : 99pocet dni = 30,30 (denny VZ) *65% = 19,70 denny VZ na materske ,

gapa
23. apr 2014

@danielko1 tých dní, ak dobre rátam je tam 100, inak ok

dena1973
24. apr 2014

@danielko1 Suma všetkých VZ za celého obdobie (21.1.-30.4. - ak bude nástup na PN v máji) : 100 dní (za celé obdobie 21.1.-30.4.) = DVZ x 65% = suma na 1 kal. deň 😉

adka65432100
24. apr 2014

Dievcata DAKUJEM. Posledna otazocka. Socialka na zaklade datumu narodenia zadeli rok vypoctu materskej alebo papieru predpokladaneho narodenia vystaveneho gynekologom?. Pytam sa preto, ze ja mam podla mojich vypoctov termin 18.12.2014 keby gynekologicka teoreticky napisala 2.1.2015 ale narodilo by sa tomto roku ako by to socialka vyratala? Chapete ma, ci ovplyvnuje matersku vypocitany den pre sporitelnu alebo skutocny den narodenia??mne vyhovuje keby to ratali z roku 2014? Za odpoved dakujem

dena1973
24. apr 2014

@adka65432100 Výpočet materskej sa odvíja od nástupu na materské nie od narodenia dieťaťa. To by bolo iba ak by si porodila predčasne t.j. ešte pred nástupom na materské. Vtedy by bol nástup na materské dňom predčasného pôrodu.

adka65432100
24. apr 2014

Ahojte..a tych 90 dni plati aj u toho isteho zamestnavatela, ak ukoncim s nim pracovny pomer a na druhy den nastupim u neho na novu pracovnu zmluvu a inu poziciu?..takze tym ze mam cca termin 18.12..sa nijako neda ovplyvnit vypocet materskej za rok.2014...lebo na matersku pojdem v tomto roku 😒 y

dena1973
24. apr 2014

@adka65432100 Písala som ti, že musíš uzatvoriť prac. pomer u iného zamestnávateľa. U toho istého zamestnávateľa sa ti neoplatí, lebo to ti bude na nič.....bohužiaľ....

anicka34
5. máj 2014

neviete nahodou, ci bude materska rovnaka ako PN pocas rizikoveho tehotenstva,alebo moze byt ta suma aj ina?? Dakujem @zalka @dena1973

zalka
5. máj 2014

@anicka34 PN je 55% z VZ , MD je 65% z VZ .. čiže logicky MD bude vyššia .. ak je rovnaké rozhodujúce obdobie pre PN i MD

dena1973
5. máj 2014

@anicka34 Súhlasím so zalka...

anicka34
5. máj 2014

@zalka Dakujem za odpoved.bola som len prekvapena z toho,ze PNku mala 600,- a matersku 290,- No vraj sa akosi menil zakon a oni splnali akusi vynimku este pri vypocte PN, no teraz uz im bola materska pocitana podla noveho.Tak nejak som to pochopila. Ale dakujem za ochotu aj @dena1973

dena1973
5. máj 2014

@anicka34 Tak potom sa počítalo nemocenské iného rozhodného obdobia ako materské.....no neviem posúdiť, lebo neviem súvislosti a nemám info o dátumoch PP....

lagunasa
7. máj 2014

ahojte.
o tom kedy a ako ma zena narok na matersku uz mam nastudovane. vsetko relativne zariadene, len sa chcem spytat este jednu vec.
viem, ze ked nebudem mat pred nastupom na matersku v novom zamestnani odpracovanych minimalne 90 dni tak sa mi materska rata z predchadzajuceho kalendarneho roka. viem, ze v case nastupu na matesku musim byt nemocensky poistena ( v mojom pripade novym zamestnavatelom ). okrem toho musim mat za posledne 2 roky od terminu porodu 270 dni plateneho nemocenskeho. to tiez mam v minulom kalendarnom roku urcite. teraz ma zaujima takato vec. to nove zamestnanie aby mi zamestnavatel platil nemocenske a teda aby mi mohli vyratat matersku a vsetko to ohladne materskej bolo splnene aby som na nu narok mala, tak musim byt zamestnana na trvaly pracovny pomer alebo staci aj dohoda??????

zalka
8. máj 2014

@lagunasa ak bude dohoda trvať 90 dní tak stačí aj dohoda .. a MD bude rátaná z dohody z príjmu
ak bude trvať kratšie ako 90 dní ... tak MD bude rátaná nie z príjmu roku 2013 , nie z príjmu z dohody ak bude vyšší ako 402,50 eur ( hrubá mzda) .. ale z dohody ak cena práce bude napr. 150 eur
u zamestnania je to iné .. ak trvá menej ako 90 dní tak MD sa ráta z roku 2013 a príjmu z toho zamestnania z roku 2013

lagunasa
8. máj 2014

@zalka prosim ta, nehnevaj sa, nechcem urazat ale mohla by si pouzivat aspon velke pismena na konci vety alebo aspon bodky na konci vety. ja ti vobec nerozumiem : "tak MD bude rátaná nie z príjmu roku 2013 , nie z príjmu z dohody ak bude vyšší ako 402,50 eur ( hrubá mzda) .. ale z dohody ak cena práce bude napr. 150 eur " Tomuto vobec nechapem co si napisala. z coho sa to teda bude ratat?

zalka
8. máj 2014

@lagunasa
ak máš dohodu z hrubou mzdou 1000 eur ... a máš ju menej ako 90 dní ... tak MD bude rátaná z platu z roku 2013 ( pri dohode s vyššou hrubou mzdou ako je 402,50 eur sa MD ráta tak ako u zamestnania )

ak máš dohodu z hrubou mzdou napr. 150 eur .. a máš ju menej ( alebo viac ako 90 dní .. tu je to jedno ) tak MD bude rátaná z dohody ... tj. MD bude 97,50 eur
a tu je rozdiel v tomto zo zamestnaním ... lebo ak si nájdeš zamestnanie s platom 150 eur a bude trvať menej ako 90 dní .. tak MD bude rátaná z platu z roku 2013 ..

lagunasa
9. máj 2014

@zalka ahaaaaaaaa!!!! uz chapem. chcem aby sa mi materska ratala z 2013 takze bud dohoda s hrubou mzdou nad 402.50e alebo zamestnanie na TPP a menej ako 90dni ( to s tymi dnami som vedela pri zamestnani, pri dohode som nevedela ako to ma vplyv.) Diky.

gapa
9. máj 2014

@zalka nejako nerozumiem, čo píšeš o tej dohode a výške príjmu. Či som niečo nepostrehla, ale ide o nem.poistenie, je jedno, či dohoda (s pravidelným príjmom aby bola aj nem.poistením) alebo prac.pomer.

gapa
9. máj 2014

@lagunasa možno si už vyššie písala, ale predpokladám, že v r.2013 si platila nem.poistenie aspon 90kalendárnych dní (dni pn, očr, rd sa do toho nerátajú) a pôjde o iného zamestnávatela ako v r.2013, ak chceš využiť to, že do nástupu na md budeš platiť poistenie z tohoto nového nem.poistenia menej ako 90kalend.dní, aby sa ti materské rátalo z plateného vym.základu roku predchádzajúceho roku nástupu na md, teda z roku 2013, ak nástup na md je v r.2014.