Výpočet materskej dovolenky
Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede
@azalka diky moc za rady, mna by taketo ani nenapadlo...a ked by som dobrala tu podporu, viem sa este teoreticky vratit na rodicovsku potom naspat ja, to len keby nahodou sa nieco stane, co sa dufam nestane 🙂 som zatial iba na zaciatku tehu max 5 tt. ta minimalna materska je kolko? sa mi zda, ze je to menej ako rodicovsky, cize teoreticky by som radsej ostala so starsou potom na rodicovskom, ak sa to teda bude dat.
@miselinka26 áno vieš sa vrátiť na RP ... prepíšete zase k prvému v mesiaci RP z mng. na teba ..
a minimálna MD 260 e .. ale treba platiť mesačne 133,42 eur ..
na max. MD 780e treba platiť mesačne 414 eur ... ešte by si stihla sa prihlásiť aj na max. VZ 1207,50 eur aby si mala max. MD .. poistenie ti musí trvať 26t
@zalka jak pocitam, tak pocitam, oplati sa mi zaplatit si tych 414 €. a pri poberani rodicovskeho nie je ziadne obmedzenie kolko moze manzel zarabat, ze?
@miselinka26 no hej po 26t môžeš nastúpiť na PN .. alebo na MD ... ak bude trvať menej ako 26t a nastúpiš na MD tak dostaneš minimálnu MD ...
a mng. nemá obmedzenie príjmu ohladom RP
@zalka este jedna otazocka, ten nastup na MD je mysleny, ako ten planovany?keby nahodou idem na rizikove skor, tak to sa potom ako?keby som teda teoreticky teraz od 1.maja nezamestnana, tak nikto neriesi, ci doma lezim, alebo nie, nie?tam sa PN nejako nedava, ci dava? nikdy som nebola nezamestnana, tak vobec netusim, ako to chodi. A ak by som nahodou potratila, co sa dufam nestane, tak to poistenie viem hociked zrusit?
@miselinka26 áno poistenie vieš hocikedy zrušiť ... a aj počas evidencie na UP môžeš byť na PN ... počas PN sa potom DNP odvody neplatia ..
a áno nástup na MD je 6t pred dátumom pôrodu predpokladaného ... takže áno to je ten plánovaný dátum nástupu na MD ...dovtedy treba mať 26t poistenia.
@zalka a este jeden katastroficky scenar: porodim skor ako by som mala planovany nastup na MD. poistenie prepadne nasmu uzasnemu statu? 🙂
@miselinka26 nie len bude MD minimálna ... 260e
@zalka diky moc za vsetko 🙂 musime premysliet a buduci tyzden zacat vybavovat 🙂 pekny zvysok vecera.
@miselinka26 rado sa stalo ....
@zalka ahoj zalka, chcela by som ta poprosit o radu. Do 26.8.2012 som si platila DNP z najvyssieho VZ. V tento den mi to bolo ukoncene zo strany socialnej poistovne - zaplatenych 270dni. 15.12. 2012 som nastupila na matersku. Teraz cakame v novembri dalsie babatko. Je nejaka moznost, ako sa zasa dopracovat k najvyssej moznej materskej? Naposledy som pracovala do 5/2010 (min, mzda) odvtedy som stale materska a rodicovsky, nakolko toto je uz tretie tehu. Dakujem ti velmi pekne za radu🙂
@schramekova nie nie je už šanca ... mala si sa po nastúpení na MD v roku 2012 prihlásiť na DNP ... ale už si veľmi dlho bez poistenia, dostaneš MD len z predpokladaného VZ zo zamestnania
@zalka no, tretie je neplanovane🙂 ale aj tak ti velmi pekne dakujem za nas vsetky, ktore ta tu takto bombardujeme spravami🙂 si zlaty clovek s dobrym srdieckom🙂 Este raz dakujem a prajem pekny vecer🙂
@schramekova rado sa stalo, aj ked som nepotešila
@zalka este sa ta chcem spytat, v pripade, ze by som si nic neplatila dobrovolne, budem mat narok aspon na rodicovsky prispevok pri tom druhom dietati?lebo platit si kvoli min MD sa mi neoplati, preplatila by som viac, ako by som dostala, kedze budem nadalej dostavat rodicovsky na prve dieta. a na tu max matersku, to som nad tym uvazovala a bolo by to dost o chlp a tolko penazi riskovat nebudem, radsej si uzijeme teraz tu podporu :-P
@miselinka26 uvidíš ako ti výjde nástup na MD ... možno budeš ešte v limite sa den pred MD prihlásiť na DNP zaplatiť 4,50 a mať MD z minima, predsa je to o trošku viac ako RP ...
@zalka dakujem pekne za odpoved 🙂 Prosim Ta,ked pojdem po tych 26 tyzdnoch na PN,bude mi vyplacana uz z DNP ako maximalna PN ci minimalna? Dakujem.
@tulipanikdiddlina hm... no ak sa prihlásiš v 6-8t tehu na DNP z maxima ... tak po 26t už ťažko pôjdeš na PN .. kedže to akurát budeš nastupovať na MD ... a PN v období od 1 dna do 26t bude vyplácaná z minima.
@zalka aha, uz mi je to jasne. Dakujem za vyklad 🙂
@tulipanikdiddlina rado sa stalo
Ahojte, potrebujem poradit. Som zamestnana v novej praci od 7.3.2013 do sucastnoti pred tym som pracovala v roku 2012 cely rok. Chcem sa opytat ako mi vypocitaju matersku, termin mame 18.12.2014 , ako budu prihliadat na fakt, ze som bola dobrovolne nezamestnana od 1.1.2013-7.3.2013. A da sa podla novely 2014 dobrovolne pripoistit na socialnej poistovni tak aby som si zdvihla matersku, a ako dlho ju musim platit od teraz : Dakujem 😉
@zalka
ahoj, chcela som sa este opytat v mene mojej kamaratky, pred tym ako nastupila v roku 2012 na MD si platila DNP z coho mala max matersku. Potom jej to zaniklo. (odlhasila sa) Pocas MD sa opat prihlasila na DNP z max VZ a bola prihlasena v case od 28.3. 2013 do 5.9.2013 vratane toho dna bola odhlasena z DNP. Pokusaju sa dlhsiu dobu o dalsie babo, zatial neuspesne. Chce vediet, ako ma postupovat, v pripade ak otehotnie a chce mat max matersku z DNP. Spada na nu este niaka OL? Alebo ked otehotnie dajme tomu az v lete, tak si musi mesacne platit ciastku tych 400 eur na DNP?
Dakujem za odpoved.
@adka65432100 MD ti vypočítajú z príjmu dosiahnutého od 7.3.13 do 31.12.13
to že si bola dobrovolne nezamestnaná, ti nijako neovplyvní výšku materskej.
A už sa ti nedá dopoistiť na DNP, lebo by si nezískala do dna pôrodu 270 dní poistenia z DNP ...
@tulipanikdiddlina a kedy jej zaniklo poistenie kedy sa odhlásila? dátum je dôležitý a podstatný ...
@zalka 5.9.2013 jej skoncila materska dovolenka a preto si vten den aj ukoncila DNP. Od 6.9.2013 doteraz je stale na RD.
@tulipanikdiddlina ja som sa pýtala na toto "pred tym ako nastupila v roku 2012 na MD si platila DNP z coho mala max matersku. Potom jej to zaniklo. (odlhasila sa)"
rok 2013 bol napísaný jasne a zretelne a zrozumiteľne.
@zalka aha pardon- ospravedlnujem sa. Zajtra to prezistim a napisem.
@tulipanikdiddlina nič sa nestalo .. je to podstatný údaj ... a od neho sa bude odvíjať čo dalej
@zalka v roku 2012 si platila DNP od 12.1.2012 do 7.10.2012 na MD nastupila 20.12.2012
Ahojte, potrebovala by som poradit ohladne materskeho ci nejake dostanem. Zamestnana som od 21.1.2014 a predtym som bola SZCO a nevyslo mi platit SP, termin porodu ma v januari 2015 a lekar ma chce poslat od maja na PN. Tak by ma zaujimalo ci vobec nieco dostanem, lebo vsade som sa docitala, ze Pn sa odratava od odpracovanych dni, proste mam z toho chaos. Dakujem za radu

@miselinka26 no tak prepíš RP na mng. k prvému v mesiaci sa to dá, a prvého v mesiaci sa zaeviduj na UP a požiadaj o podporu ....
a ak chceš materskú tak sa ti treba prihlásiť na DNP , a ak si tehotná viac ako 6-8týždnov tak MD môžeš mať už len minimálnu z DNP ...