Výpočet materskej dovolenky
Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede
@jana2014 sorry, že sa zamiešam do debaty, ale tiež rozmýšľame nad druhým bábom. Teraz robím na polovičný úväzok a rozmýšľala som z čoho mi vyrátajú prípadnú materskú. Podľa toho čo píšeš, by mi materskú vyrátali iba z polovičného úväzku (za rok 2012), no žiadna sláva.... 😖 Ale bola by možnosť, ak by som zmenila úväzok na celý s tým, že by som ukončila pracovný pomer a ten istý zamestnávateľ by ma znovu prijal na plný minimálne na tých 90dní???
To by ti pomohlo...nova zmluva, plny uvazok aspon na tych 90 dni PRED nastupom na matersku...a musia tam byt zaplatene tie odvody do socialky
Ďakujem Vám dievčatá veľmi pekne,nebola som si istá či to platí s tími 90 dňami a veľmi ste mi pomohli ďakujem
@helminka dakujem, moja materska bude vyratana za predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012, nakolko cel rok mam normalne odpracovany. Taktiez ak ide napr zena na matersku v roku 2014. materska sa jej rata za 2013. Vždy ten predchadzajuci rok
@jana2014 ak to patrilo mne, tak ďakujem... 😉 Pravdepodobne odrobím aj tak viac ako tých 90dní, len som sa bála, aby to nebolo až tých 270 či koľko to bolo... Len musím počkať, kým malú zoberú do škôlky, aby som mohla ísť na plný úväzok... 😎 Fakt vďaka... 😵
Ahojte kocky, takze ak pracujem napriklad 3 roky u jedneho zamestnavatela kde zarabam dajme tomu 800eur v hrubom, teraz vo februari sa prezamestnam k inemu zamestnavatelovi, bude mi trvat zamestnanie min. 90dni, v juni pojdem na matersku a budem mat plat 1100 eur, tak sa mi bude ratat materska z tychto 1100eur ano?
Medzi tymi dvoma zamestnaniami moze byt aj nejake volno, alebo musia na seba nadvazovat?
dakujem
@mandarinkaa nemusia na seba zamestnania naväzovať, môžeš ísť na UP alebo byť samoplatca v ZP.
A áno ak nové zamestnanie bude trvať 90 dní minimálne a nebudeš počas tých 90 dní na PN , tak tvoj VZ pre MD bude rok 2013 tj. 1100 eur.
Ak bude trvať kratšie ako 90 dní, alebo pôjdeš na PN a tým pádom neodpracuješ 90 d ní .. tak MD bude rátaná z VZ 2012 tj. z 800 eur.
@zalka dakujem moc
@pondelnicka Tak fajn, vsetko dobre! 🙂
@zalka Este mam jednu otazku, teda ak by som sa dajme tomu nezamestnala, ale isla by som na urad prace a prihlasila by som sa ako samoplatca, tak mi tiez staci byt samoplatcom tych 90dni pred odchodom na matersku?
dakujem
@mandarinkaa nie ak by si chcela mať MD z DNP, tak na to aby bola táto MD rátaná zo skutočného VZ , musí DNP trvať minimálne 26 týždňov ... tj. pol roka ... ak by trvalo kratšie MD by bola 255 eur .. čo je menej ako z hrubého platu čo máš teraz tam by bola MD 520 e.
@zalka dakujem, takze ak by som bola teda napriklad evidovana na urade prace, dostavala by som podporu (mam na nu narok) a platila by som si DNP min. tych 26 tyzdnov, tak by sa mi materska vyratavala z tohto DNP, ano?
Este mam otazku, ak som zamestnanec, mozem sa prihlasit este aj na DNP, aby som mala maximalny vymeriavaci zaklad?
@mandarinkaa nie .. lebo si už tehotná a DNP poistenie musí mať 270 dní čo nestihneš. Každé poistenie z ktorého chceš žiadať o MD musí mať 270 dní minimálne ...
@zalka ale s tym nemozem suhlasit, nie je to tak ze za posledne 2 roky musis byt poistena minimalne 270dni, aby si mala narok na materske?
@mandarinkaa a s čím nesúhlasíš? a čo píšem celý čas? len reagujem na tvoje fikcie o skončení PP, alebo o získaní nového PP a podobné veci ... si ešte raz prečítaj čo Ti radím ... alebo mi napíš s čím nesúhlasíš ... .
@zalka dakujem
@mandarinkaa nie je zač ...
@martinka150
Aj ja sa chcem spýtať... v Novembri 2012 som nastúpila do novej práci, tiež som neabola ani deň doma z jednej roboty do druhej.. a termín mi vychádza na September 2013, bude sa mi počítať z tejto novej či z tej predošlej materská? ďakujem zatiaľ
A newiš prosím ťa ako sa to ráta? Koľko percent z platu je materská?
@anicka246 samozrejme MD je cca 65% z hrubej mzdy ...
kokretnejšie .. zrátaš hrubú mzdu za tie dva mesiace a vydelíš to počtom dní ... kalendárnych ... zistíš denný VZ .. a tento vynásobíš 65% a získaš dennú výšku MD .. kt. násobíš počtom dní kalendárnych za mesiac kedy ti nárok na MD vznikol ... čiže MD bude iná v mesiaci kt. má 31 dní a iná v mesiaci s 30 dňami.
@anicka246 mala by sa ti ratať za kalendarny rok 2012
Fuu tak teraz neviem či za ten rok 2012 alebo za 2013.. ale ja nejdem teraz ešte, chcem byť v práci do kedy budem vládať.. tak aj tak sa mi bude za rok 2012 ?
A ked ja mám na páske minimálku 307 ale zarobím viac tak to je asi na prd , budú mi to z tých 307 rátať asi že?
Práve som si zmluvu prečítala a tam mám "zamestnanec zío základným platom 392,64 EUR" ale vravím na páske mám 307? Takže neviem či budú chcieť zmluvu alebo výpl. pásky?
To ani ja, proste šéfka sa ma na začiatku spýtala, či mi bude vadiť ak budem mať na páske minimálku.. tak samozrejme že som povedala že nie...a to zistím ako?z akej sumy platím odvody? Nechápem toto skoro vôbec ☹

@evita68
Ano, pardon, 90 dni sa rata len v tom pripade, ze clovek zmeni zamestnavatela...pomylila som sa, lebo riesim nieco podobne...
Cize napr. ak clovek robi v roku 2012 u jedneho zamestnavatela a potom ho zmeni, naprilad od januara do marca, odrobi 90 dni (samozrejme, pocas tychto 90 dni je odvedene nemocenske do socialky...) a potom v aprili nastupi na matersku, nie je rozhodujuci rok 2012 ale tie posledne tri mesiace odrobene u noveho zamestnavatela v roku 2013.