Výpočet materskej dovolenky
Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede
@evita68 no môj názor ... má tých 307 na páske a platené odvody .. ale ak jej predošlé zamestnanie trvalo aspon 9 mesiacov, tak sa môže prihlásiť na DNP na 7 dní .. vznikne jej OL ak by potrebovala ísť počas tehotenstva na PN .. tak bude mať PN vyššiu o 216 e a potom ak sa prihlási na pred MD deň na DNP .. tak dostane MD vyššiu o 255 eur .. @anicka246
Robila som predtým jeden rok v obchode tam som mala v hrubom 420 normálne na zmluvu a potom som prešla do tejto práci .V tej predtým som robila od 7 novembra 2011 do 1 novembra 2012.. čítam teraz tú pásku a mám tam: Základná mzda 392,64 to je teda hrubá mzda podtým mám čistý príjem 333.16. A výučtovanie mám 306,16EUR
Prepáč ale nechápem ☹ to si mám vybrať??? či ako..
no idem akurát do práce tak potom si prečítam asi už teraz nestíham.. to mne treba po lopate :D hh zatiaľ pa
no ani sa nechystám povedať to zatiaľ...a kde to mám nahlásiť?
@anicka246 potrebuješ vypísať RLFO http://www.socpoist.sk/ext_dok-rlfo-27122012-v2...
poučenie je tu http://www.socpoist.sk/ext_dok-rlfo_poucenie_11...
a tiež aj vyhlásenie http://www.socpoist.sk/ext_dok-poistne_rlfo_vyh...
Treba sa Ti prihlásiť na balík dobrovolného poistenia, VZ = vymeriavací základ si zvol 393 eur ... to je minimum .
Prihlás sa na 7 dní , zaplatíš asi tak 4,50 eur / deň .. takže za 7 dní zaplatíš 31,50 eur .
Potom sa na takom istom RLFO odhlásiš ( hore je v RLFO okienko prihláška, odhláška , zmena ... bla bla bla .. )
nezabudni sa odhlásiť, lebo ináč budeš platiť každý mesiac 138,13 eur .
Týmto krátkym prihlásením získaš ochrannú dobu , lebo si tehotná.
A ked pôjdeš na PN náhodou tak pýtaj lekára 2x marodku , 1x pre zamestnávateľa , a 1x ako dobrovolne poistená osoba DPO ... a dostaneš PN zo zamestnania cca 200 e a aj z DNP cca 216 eur .. spolu asi tak 416 eur.
A deň pred nástupom na MD , sa opäť prihlásiš na DNP z VZ 393 eur , zaplatíš poistné ... a MD si dáš vypísať z 2 poistení .. 1x zamestnanie , 1x DNP ... a MD dostaneš asi tak 510 eur dokopy z oboch poistení .
Po skončení MD, pred nástupom na RD sa odhlásiš z DNP .
Aha no ale musím ísť do poisťovne? Alebo sa to dá takto cz net? čítala som si to viac krát a myslím že som to pochopila.. len neviem na koho sa mám obrátiť tu doma alebo v okolí aby som nejakú chybu nespravila...
A kedy to mám začať riešiť ?
Baby potrebujem radu aj ja ohladom materskej. nastup na matersku mam koncom februara 2013, od oktobra 2012 mi plynie dlhodoba PN. Pocas roku 2012 som bola zamestnana ALE pocas leta jul-august 2012 som bola nezamestana - som ucitelka / ano takto s nami castokrat jednaju , ze ucitelky nemaju platene prazdniny ako si to väcsinou ludia myslia ,ale sme pekne nezamestnane na urade...ale to je ina vec.../ Moja otazka na vas je: ako sa mi bude pocitat materska? neznizi sa mi o tie dva mesiace co som bola na urade? alebo ako to mam ratat?
@anicka246 nájdi si to na stránke SP medzi formulármi http://www.socpoist.sk/formulare-ohc/48016s je tam asi tretí formulár z vrchu .. registračný list fyzickej osoby ..
RFLO treba vypísať a odniesť do SP, je už len na tebe kedy to spravíš, môžeš aj v pondelok. Dôležité je sa prihlásiť na 7 dní , odhlásiť sa a hlavne zaplatiť poistné .. do lehoty ... tj. ak sa prihlásiš 1.2. a odhlásiš 7.2. .. tak najneskôr do 8.3. musí mať SP peniaze na účet , takže treba zaplatiť koncom februára.
@stellina1982 materská sa ti bude rátať z VZ (hrubej mzdy ) 1.1.2012 do 30.6.2012 .. nakoľko tvoj nový PP netrvá 90 dní .
ale to stačí sprawiť raz? prihlásiť sa a odhlásiť?
🙂 okej ďakujem za radu, aj za trpezlivosť ..
@zalka juj nerozumiem ako netrva? ja som dostala teda k 30.6.2012 vypoved ale opät v septembri 2012 som dostala novu pracovni zmluvu na skol rok 2012/2013 koncom septembra som zistila ze som tehu a od 10.oktobra som musela ist na PNku .cize ja som stale zamestana od toho septembra 2012 len momentalne na PN...akych 90dni mas na mysli?dik za vysvetlenie....
@stellina1982 ... na mysli mám 90 odpracovaných dní , lebo v januári sa menil zákon. Aby Ti mohol byť určený VZ , tak potrebuješ 90 odpracovaných dní.
A od septembra 2012 do 9.10.12 neprešlo 90 dní .. takže tvoja MD zo zamestnania bude rátaná z VZ 1.1.2012 - 30.6.2012
Kocky, viete mi poradit. Sestra je zamestnana u jedneho zamestnavatela od cca 5/2011 s tym, ze na paske ma minimalnu mzdu. Teraz planuje dieta(nie je este tehotna) ale teda mat matersku z min. mzdy nie je vyhovujuca. Vedeli by ste mi poradit ake moznosti existuju, co by mala urobit, aby dosiahla podla moznosti max. vysku MD? Nieco som tu citala, len neviem, ze co z toho by bolo najlepsie a na 100% aby to vyslo. Nie je problem ani pripadne prezamestnanie nieco co ste tu pisali o 90dnoch (jej zamestnavatel ma viacero firiem), pripadne ako to je s DNP (nikdy si ho neplatila). dakujem
@mandarinkaa DNP sa jej nevyplatí, je to drahá možnosť lebo by musela platiť 9mesiacov po minimálne 138,13 eur a to je z minimálneho VZ 393 eur z čoho by bola MD 255 eur .
Ak má zamestnávateľ viac firiem, tak nech jej v tej čo robí dá výpoved. A príjme ju v druhej firme na druhý deň. Ak by aj dostala minimálnu mzdu, tak vedela by si k vyššej MD spomôcť DNP ... lebo tak bude mať splnené podmienky. Ale pozor zmena zamestnania musí prebehnúť pred otehotnením.
Takže od 1.2.2013 zmení zamestnávateľa , v 3/13 otehotnie .. v 11/13 nastúpi na MD
ako otehotnie tak jej stačí prihlásiť sa na DNP z minima na 7 dní ... 393 VZ ... zaplatiť 31,50 eur .. vznikne jej OL pre tehotné, a kedykoľvek bude potrebovať tak môže ísť na PN zo zamestnania aj z DNP . PN zo zamestnania dostane bajočko 187 eur z DNP 216 eur .. takže dokopy asi 400 eur ... a MD potom 475 eur ...
chcem sa opytat ako dlho trva vyplacanie materskej tych 65 percent z hrubej mzdy.ci je to pol roka alebo tristvrte roka a potom je matersky prispevok.
@sonka12 zákon o sociálnom poistení:
(2) Poistenkyni vzniká nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, najskôr od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom, a ak porodila skôr, odo dňa pôrodu. Nárok na materské zaniká uplynutím 34. týždňa od vzniku nároku na materské, ak tento zákon neustanovuje inak.
(3) Poistenkyňa má nárok na materské aj po uplynutí 34. týždňa od vzniku nároku na materské, ak porodila zároveň dve alebo viac detí a aspoň o dve z nich sa stará alebo je osamelá. Nárok na materské osamelej poistenkyni zaniká uplynutím 37. týždňa od vzniku nároku na materské a poistenkyni, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí a aspoň o dve z nich sa stará, nárok na materské zaniká uplynutím 43. týždňa od vzniku nároku na materské.
potom sa vypláca rodičovský príspevok, nie materský
neviete nahodou niekto ako mi vyrataju druhu matersku?pri prvej ma asi v 3mes.tehu preradili na nizsiu poziciu teda aj platovo,isla som na pn cize materska sa mi ratala este z toho vyssieho platu,teraz mi ju vyrataju uz z toho nizsieho platu kt.som mala na papieri ked ma preradovali na tu nizsiu funkciu?otehotnela som 10mesiacov od prveho porodu...dakujem za info 🙂
Ahojte. Potrebovala by som poradit ale mozno uz aj neskoro...som sama na seba nahnevana. Ale verim, ze mi poradite a povzbudite ;)
Termin porodu mam 8/4/2013
Babatko sa tlaci dole a mam bolesti a pri mojej sedavej praci ho este utlacam viac dole, lekar mi vypisal matersku od 18/2/2013 tym padom mi aj posunul termin porodu kedze na matersku idem od 8 tyzdna.
15/2/2013 bol moj posledny den v praci
Zial zmluvu mam na dobu urcitu do 30/6/2013 - je mi jasne, ze do 30/6 budem asi iba poberat matersku..tak?
Nemala som radsej robit do konca Feb 2013 a nejak si poradit s bolestami v praci?
Ak chapem dobre matersku budem poberat iba do 30/6/2013 kedze zmluva je na dobu urcitu....tak?
Viete mi poradit ako dalej?
Dakujem za kazdy prispevok,
Hanka

@anicka246 no ved na páske to máš