Výpočet materskej dovolenky
Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede
@dena1973 uz som si to zistila,poberanie PN nema vplyv na poberanie RD,ale aj tak dakujem. No u mna sa to stale viac komplikuje,nakoniec do toho zamestnania nemozem nastupit a ak by som chcela niekde akoze odpracovat tych 90 dni tak som zistila,ze odvody su dost vysoke a mne by sa to neoplatilo. No napadlo mi,ci by som nemohla ziskat nejake peniazky este pred nastupom na matersku a to poberanim PN.....nevies ake tam su podmienky?Musela by som najprv nejake dni odpracovat alebo by stacilo vycerpat dovolenku a tak ist na PN? Prosim ak tomu viac rozumies,porad mi....vdaka.
@jozef01235 môže ísť na PN už teraz, jej vymer. základ pre materské bude obdobie od začiatku roka do nástupu na PN.. dôležité je, aby mala platené poistné minim. za 90 dní a jej prac. pomer trval minim. 270 dní
@mimiky26 Ak by si odpracovala u nového zamestnávateľa menej ako 90 dní, tak sa berie príjem z predchádzajúceho roka, ale s tým že u predchádzajúceho zamestnávateľa si mala v r. 2013 odpracovaných tiež 90 dní. Ak v r. 2013 nebude odpracovaných 90 kal. dní a tiež ani u nového zamestnávateľa, tak sa počíta z minima.
@vero28 áno aj spätne ti môže vypísať MD.
@lukas22 aj z dalšieho zamestnania musíš mať 270 dní poistenia aby bol nárok na MD, takže zamestnať sa u mng. pred otehotnením, napr. dohoda na 89 dní, potom pár dní pauza a dalšia dohoda na 89 dní .. a ked budeš už tehu tak zamestnanie u mng. na 90 dní bez PN a OCR.
Ahojte,
mam otazocku. 😀 Minuly rok 2013 som bola do konca maja evidovana na UP a potom som sa zamestnala. Avsak od 1.1.2014 robim uz u ineho zamestnavatela. Z coho sa mi bude ratat materska a ako dlho mi bude chodit? Dakujem za odpoved. 😉
@julienka333 Ak predpokladáme, že od 1.1.2014 si odpracovala u nového zamestnávateľa aspoň 90 dní bez PN a OČR a teda na materskú si nastúpila niekedy teraz, alebo si bola PN na rizikovom najskôr až od apríla, tak sa ti bude materská rátať z tohto nového platu a to od 1.1. až po nástup na materskú/resp. PN (ak si). Chodiť ti bude 34 týždňov (res. môžeš si vybaviť 37 ak nie si vydatá).
Kocky, mohli by ste poradit aj mojej kamoske, prosim.....
bola zamestnaná 2 roky až do 31.1.2014. Celý február bola na úrade práce (nezamestnaná). Od marca je znovu zamestnaná. Počas tohto zamestnania otehotnela a na materskú by mala ísť v novembri 2014. Prosím Vás, ktoré mesiace presne sa jej budú počítať do priemeru pre výpočet výšky materského príspevku? Ako presne sa to počíta? Ďakujem.
@katren Ak pracovala alebo bude pracovať do nástupu na materskú aspoň 90 dní bez OČR a PN (čo predpokladám že bude, je to dosť dlhý čas od marca do novembra - aby nazbierala 90 dní) tak sa jej bude materská počítať z tohto aktuálneho zamestnania, od 1.3.2014 po nástup na materskú (resp. PN ak by bola na rizikovom). Materská sa ráta z hrubej mzdy, PNka alebo iné štátne podpory sa do nej nezaratavajú. Materská sa ráta ako 65% z vymeriavacieho základu v rozhodujúcom období. Rozhodujúce obdobie sme si už popísali - to je ten marec až nástup na materskú. Vymeriavací základ je hrubá mzda. V zásade je to 65% z hrubej mzdy, maximálne však 800 € mesačne.
@havana_frost dakujem za odpoved.
este ak mozem, chceli by sme jej pomoct k vyssej materskej, kedze teraz by jej vysla najmensia /ak by jej nejaka vysla/.....
ak by teoreticky 3-4 mesiace pred nastupom dala vypoved a vzali by sme ju do zamestnania s vyssim vymeriavacim zakladom, bude sa jej ratat ta materska z toho nasho ci z toho predosleho /predpokladam ze z nasho/ ???ci z obidvoch nejak spriemerovane?
alebo ju mame vziat do zamestnania aj ked jej bude trvat pracovny pomer a u nas bude vo vedlajsom pp len kvoli vyske materskej?
snad ma rozumies, co chcem povedat 😅 😝 dakujem za pomoc velmi
@havana_frost mozem ta poprosit este o odpoved ma vyssie zadanu otazku? teda ak sa da 😉 dakujem 🙂
@katren Ahoj, nevšimla som si ďalšiu otázku, sorry. Neviem ako to je, keď má dve zamestnania naraz, predpokladám, že sa ráta z oboch (koľko vyjde z jedného + koľko výjde z druhého - to sa zráta, maximálne však 800 €).
Ak by ste ju však zamestnali len vy v novom pracovnom pomere, tak sa ráta z toho posledného pravdaže (vášho). Ak trvá aspoň 90 dní. Ak netrvá, tak sa ráta z predchádzajúceho (ak trvalo aspoň 90 dní) atď. Materské sa však zákonite nemusí rátať z týchto 90 dní. Môže sa aj z menej (ak sa lámu roky), alebo z viacej (ak je tam zamestnaná aj po týchto 90 dňoch).
Netreba si tu zamieňať dve veci: Prvá je 270 dní v posledných dvoch rokoch - tieto dni môže získať hocijako, u hocikoľkých zamestnávateľov za ostatné dva roky, s medzerami, súvislo, to je jedno. Potrebuje byť zamestnaná ľubovolných 270 dní v čase dva roky spätne od pôrodu.
Druhá vec je rozhodujúce obdobie, z ktorého sa ráta materské. Tým je spravidla aktuálny zamestnanecký pomer, spravidla za rok predchádzajúci nástupu na materskú. Ale je tam veľa ALE.
@evita68
@havana_frost
@dena1973 ahojte, prepáčte že otravujem...mám otázku
Mám kolegyňu na RD, ktorá zistila že je tehu a pojde na ďalšiu MD v budúcom roku...teraz nám volali z práce či by sme nechceli nastúpiť teraz od oktobra na 7týždňov s tým že za týždeň odpracujeme 20h ( Ide o inú pozíciu akú sme robili pre RD ). Moja otázka znie, či jej týchto 7 odpracovaných týždňov v budúcom roku potom nejako ovplyvní výšku MD ( mala by mať maximálnu podľa pracovnej zmluvy )???
V pracovnej zmluve má teraz aktuál poslednej 1200 Eur...
Za tých 7týždňov by bola platená 5 Eur / h ....
@mirka1004 To bude na inú zmluvu? Ak áno a bolo by to len 49 dní, tak by sa to nemalo rátať ako vymeriavací základ pre novú materskú... ale počkám, či mi to niekto potvrdí. Priznávam, tieto rátačky mi moc nejdu.
Ak by to malo byť na tú istú zmluvu, asi by som poradila miminálne si to dať na nejakú dohodu pomimo hlavného prac. pomeru.
@mirka1004 Ak by to bolo na tú istú pracovnú zmluvu a nástup na materské by bol v r. 2015, tak by sa príjem počítal roku 2014 - za predpokladu, že materské si uplatní z tohto poistenia (čo predpokladám, že áno). V takomto prípade, by to výhodné nebolo. Bolo by najlepšie odpracovať to na dohodu, tak ako to navrhuje @havana_frost......
@havana_frost
@dena1973
ahojte dievcata. mozem vas poprosit o pomoc? potrebujem poradit s vypoctom mojej materskej dovolenky, som z toho jelen.. na matersku by som mala nastupit niekedy v polovici septembra. minuly rok som bola zamestnana do polovice maja. hned som nastupila na dohodu do konca augusta. od augusta do novembra som nepracovala nikde a od 1.12. pracujem na dobu urcitu - do maja. samozrejme som od maja do 1.12. bola evidovana na urade prace, kedy som brala aj davku v nezamestnanosti. mam narok na matersku dovolenku a z coho sa mi bude pocitat? dakujem
Viete niekto poradit v nasej situacii - manzel ide na urad, bude ziadat prispevok na podnikanie a nasledne si otvori zivnost.. takze pocas uradu nebude mat nemocenske poistenie... ja cca k 30.11 budem koncit matersku a cerpat si dovolenku a chcel by potom nastupit on na MD.. ako dlho si ma platit odvody do socialnej, aby sa mu vypocitala uz materska z nich? 90 dni? Pripadne je lepsie nastupit na matersku az v 2015? Za posledne 2 roky splna 270 dni nemocenskeho, v roku 2014 bol 11 dni na urade. @dena1973 @havana_frost
@elizita úradom asi myslíš úrad práce a bude evidovaný nezamestnaný. 270 dní splnené má, ale zároveň musí manžel mať aktívne nemocenské poistenie. A teda buď sa musí zamestnať (túto možnosť nebudem ďalej rozoberať, keďže manžel sa neplánuje zamestnať), alebo si založiť DNP. Ako živnostník (najmenej) až do najbližšieho júla odvody na nemocenské poistenie neplatí, môže si založiť iba dobrovoľné poistenie.
Ak by chcel mať materské z DNP, musel by ho platiť aspoň 26 týždňov, aby sa mu z neho rátalo materské. Ak by ho mal kratšie, mal by materské iba minimálne (okolo 250 €).
@havana_frost takze tych 90 dni sa vztahuje len na zamestnancov, resp povinne nemocensky poistenych a nie na DNP... v pripade, ze by nastupil na matersku v roku 2015 (napr by si zaplatil 2 dni DNP pred nastupom, aby bolo nejake poistenie aktivne) z coho by sa mu pocitala materska? z roku 2014? V roku 2014 bol ale 11 dni na urade, takze nemocenske bolo prerusene.. plus keby si teda platil DNP tych 26 tyz, potom je uz jedno ci nastupi na MD 2015 alebo 2016?
@zalka takze asi nie je ziadna moznost, kde by sa mu ratali byvale zamestnania... to by sa asi musel normalne zamestnat a z toho ist na matersku.. ak by bol zamestnany min 90 dni, tak by sa MD ratala z toho zamestnania, z ktoreho ide na MD a ak by bol zamestnany menej ako 90 dni, tak by sa mu ratalo z... neviem z coho...

Dobrý deň.Chcel by som sa spýtať,priateľka je v 13.týždni a chcela by ísť na Pn,momentálne ja zamestnaná od 18.11. 2013 do teraz.Na materskú by nastúpila začiatkom roka 2015.Chcel by os s spýtať musí mať odpracovaný celý rok alebo ako to je aby dostávala plnú materskú?Dakujem