Výpočet materskej dovolenky
Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede
@zalka mam 170 v hrubom...ale chcem sa zamestnat aj niekde inde...tak uvidim...
@zalka aha, som na plnom...dakujem
@zvolsiinylogin držím palec ... aby sa podarilo si nájsť inú prácu, nezabudni, že z každého poistenia ( zamestnania ) musí byť splnená podmienka 270 dní, ináč nárok na MD nevznikne.
@zalka ale iba za predchadzajuce dva roky zamestnania...dobre hovorim?
@zvolsiinylogin no v posledných 2 rokoch musí byť splnená podmienka 270 dní poistenia z každého poistenia ( zamestnania) ak nie je tak MD sa nedostane.
@zalka ale uz uplne posledna otazocka...do zamestnania ( 270 prac.dni) sa pocitaju aj brigady?
@zvolsiinylogin od 1.1.2013 áno, ale v tvojom prípade nie, v tvojom prípade sa ráta len pracovný pomer, len z pracovného pomeru sa pri občanovi s ID platia odvody na nemocenské poistenie, z brigád sa toto neplatí.
Takže ak si tehotná , a pracovný pomer Ti vznikol po otehotnení tak nemáš šancu stihnúť z toho 1 poistenia 270 dní poistenia
@zalka dakujem
@zvolsiinylogin nie je začo . 🙂
@zalka a predsa este ma nieco napadlo, keby som bola nezamestnana, iba na invalidnom, tak mam narok na matersku? - v podstate to by som bola ako nezamestnana.... citala som dajaku diskusiu tu na MK, ze ked je zena nezamestnana ma narok na rodicovsky prispevok, ale nie na matersku, t.j. az po narodeni dietata...
@zalka ahoj vidím, ze sa vyznas k teme, tak ti pisem 🙂 do tých 270 dní sa rata aj pn a dovolenka? Nevies mi este povedat ako je to s tým, ked budem dva mesiace pred porodom nezamestnana? dakujem 🙂
@ingridka07 áno do tých 270 dní sa ráta aj PN aj dovolenka, ak si počas PN zamestnanou.
A ak by si prišla o prácu , 2 m . pred nástupom na MD, a máš splnených 270 dní tak nie je problém nastúpiš v OL na MD:
@zvolsiinylogin nie nezamestnaným nárok na MD nevzniká, každá matka dostane po narodení dieťaťa rodičovský príspevok, a kedže sa vylučuje súbeh materská s rodičovským, tak matky čo majú nárok na materskú začnú RP poberať po jej skončení. Matky čo nárok na materskú nemajú, poberajú RP po narodení dieťaťa.
@zalka dakujem 🙂)
Ahojte .... mam jednu otazku. po 34t ist požiadať na UP o rodičovský príspevok - ten je stale rovnaky 190,- Eur ? ako dlho mozem poberat od UP rodicovsky prispevok? musim sa hlasit kazdy mesiac na UP ked poberam RP ?
Dakujem za kazdu odpoved. H.
ahojte, neviete mi niekto poradiť, či mi vynde materská, keď som bola zamestnaná do 30.06. 2012 a na materskú dovolenku ma vypísal gynekológ 20.2. 2013 a termín pôrodu mám 3.4. 2013. Dakujem.
@zuzanitaina40 bola si tehotná ked ti končil PP?
ano, ale iba zo 2 dni. Akurat som volala do soc.poistovne, malo by mi to vyjst, uvidime🙂
@zalka ano, ale iba zo 2 dni. Akurat som volala do soc.poistovne, malo by mi to vyjst, uvidime. A dakujem🙂
@zuzanitaina40 no je to tak LTT na tesno ... záleží či ti lekár potvrdí ... si mohla skúsiť ísť niekedy v novembri na PN či by Ti dali .. a podla toho sa zariadiť teraz neostava nič len čakať.
Ahojte, mam otazku. Som momentalne na RD do 10.4.2013. A som tehotna termin porodu je 2.10.2013. Podla noveho zakona sa spomyna akýchsi 90dni. To znamena ze po ukoncení RD musim odrobit 90dni aby som dostala matersku z VZ? Alebo mozem zostat na rizikovom tehotenstve a tiez sa mi bude pocitat materska z VZ. Poradte prosim.
@magdalenajurcova nie, nemusíš robiť 90 dní, to platí len pre tých, ktorý majú nového zamestnávateľa a chcú, aby sa im materská rátala z tohto nového zamestnania
dakujem za odpoved ak mozem este jedna otazka. Predsa len by som po ukoncený RD
isla na 2 mesiace do prace a ostatne by som bola PN ovplyvni to vysku mojej materskej?
@magdalenajurcova materská sa ti bude rátať z pravdepodobného vymer. základu
@evita68 prosim pravdepodobný vymer.zaklad je moja hruba mzda alebo cista mzda alebo uplne nieco ine? Som s tých odborných nazvoch paf.
@evita68 teda oplati alebo neoplati sa mi byt na PN alebo je to jedno dakujem
@magdalenajurcova je to jedno, mzdová ti potom napíše do potvrdenia pre SP, koľko by si zarobila, keby si v mesiaci nástupu na MD mala príjem.. zvyčajne je to podľa príjmu v pracovnej zmluve

@zvolsiinylogin nič naspäť vracať nebudú, a ak si na plnom ID tak ani sa dobrovolne poistiť nemôžeš .