icon

Výpočet materskej dovolenky

martinka150
7. jan 2013

Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede

zalka
16. feb 2013

@hanka760 Materskú budeš dostávať normálne 34 týždňov, to že ti končí PP s tým nič nemá.

hanka760
17. feb 2013

@zalka dakujem za odpoved - prerdpokladam spravne, ze vypocet materskej je 65% z hrubeho platu? ked prejde 34 tyzdnov nastupuje rodivske prispevky alebo sa mam dobrovolne poistit v socialnej poistovni?

zalka
17. feb 2013

@hanka760 áno MD je 65% z hrubej mzdy ... v SP sa musíš na dôchodkové poistenie zahlásiť po narodení dieťaťa, a potom po 34t požiadať na UP o rodičovský príspevok.

matkap
18. feb 2013

Ahojte...chcem sa aj ja spytat..aj ked uz len asi informativne...cely min. rok som bola na rodicovskej dovolenke. teraz nastupujem 18.2.2013 opat na matersku...20.01.2013 mi skoncil rodicovsky a teraz na mesiac som opat zamestnana u povodneho zamestnavatela ako pred prvou materskou. Neviete mi povedat ako sa mi bude, resp. z coho ratat materska?
Dakujem 🙂

zalka
18. feb 2013

@matkap z toho čo ti napíše mzdárka do papierov .. teda z predpokladaného príjmu za rok 2012 ..

matkap
18. feb 2013

zalka dakujem..ja som si to aj tak myslela, len kamosky ma uplne doplietli tak som bola z toho uz celkom pomylena 🙂

zalka
18. feb 2013

@matkap dobré kamošky 😝

hanka760
18. feb 2013

@zalka dakujem za vycerpavajuce odpovede ...pomohli mi

zalka
18. feb 2013

@hanka760 nie je začo 🙂

gapa
18. feb 2013

@matkap
trošku doplním, vzhladom na to, že v r.2012 máš len RD(to je podstatné, to LEN), tak sa ti bude rátať materské z pravdepodobného vym. základu, z ktorého by sa ti platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na md, teda za február 2013, teda záleží kolko teraz zarábaš
suma, ktorú uvedie mzdárka sa vydelí číslom 30 (za každých okolností týmto číslom) a 65% z toho, je tvoje materské na 1kalend. den. ešte pre úplnosť, existuje maximálny denny vym.základ, ktorý je strop pre výpočet dávky

madamechova
18. feb 2013

baby, mna by zaujimalo ci tých 270 dní nemocenského poistenia, musí byť nepretržite teda v kuse?

zalka
18. feb 2013

@madamechova nie nemusí ... ale musí byť 270 dní za 2 roky ... je jedno či mesiac robíš a mesiac nie .. alebo mesiac hej a tri mesiace nie ... len tých dní musí byť 270

kvakykvak
18. feb 2013

@gapa @zalka Ahojte,
potrebovala by som poradiť,lebo po dnešnej návšteve na sociálke som už vymletá...
Som zamestnaná,t.č.na rodičovskej dovolenke ktorá by mala trvať do mája 2013.DNPo som si platila po starom od 17.12 a zo zákona mi zaniklo 12.10.2012...keďže sa nám podarilo otehotnieť tak som sa ešte pred koncom bola pýtať na socke či tú zvýšenú materskú dostanem a či som fakt splnila všetky podmienky...bolo mi povedané,že áno...
02.02.2013 som nastúpila na materskú,termín pôrodu mám 16.3.Dnes som sa bola opýtať kedy mi pošlú rozhodnutie o výške materskej keďže to musím aj zaniesť na ÚP,aby mi ukončili rodičák...a milá tetuška za okienkom mi oznámila,že nárok na materskú z DNPo nemám keďže som zamestnankyňa 🙄 Ako prečo?? Nechápem... Ešte mi povedala,že nárok budem mať z práce,ale to bude zas len žobračina keďže som pracovala za min.mzdu.. Takže som si to platila zbytočne?? Tetka volala asi trikrát nejakej veducej a radili sa tam dlho...mala som pocit,že fakt nevedia o čom točia..a mňa zamotali už úplne...lebo vraj mám počkať na reálny dátum pôrodu...ale prečo??keď už som raz na materskej tak nech mi ju vypočítajú a basta,nie?
Volala som aj do centrálny soc. a tam mi povedali,že nárok by mi vznikol len keby som porodila skôr ako mám určený TP.Ja už ale ani tomu neverím...Myslíte,že je to pravda?Mám ešte nejakú šancu dostávať materskú z dnpo???
Za každú radu moc ĎAKUJEEEM 😅

zalka
18. feb 2013

@kvakykvak ono je to tak, ak porodíš do 16.3. tak nárok na MD z DNP mať budeš, ak porodíš neskôr tak nárok na MD z DNP mať nebudeš. Viem o tom, že baby si dávali vyvolávať pôrod aby stihli porodiť.

gapa
19. feb 2013

@kvakykvak
áno, je to bohužial tak, lebo tým, že si v zamestnaní čerpala RD=mala si prerušené=akoby ukončené poistenie, tak v den nástupu na md zo zamestnania ti vzniklo nem.poistenie zamestnanca, tj. v den nástupu na md už ti netrvala ochranná lehota, tá zaniká vznikom nem.poistenia. Zákon je ale tak písaný, že našli aspon takú možnosť, že nárok na materské z dnp ti vznikne ak ti trvá ochranná lehota v den nástupu na md 6týž. pred termínom (čo ti netrvala) alebo trvá 6týž. pred skutočným dnom pôrodu. Preto teda, ak porodíš aspon den pred termínom, tak 6týž. pred pôrodom ešte spadá do obdobia, kedy ti ochranná lehota trvala.

ruth
19. feb 2013

Ahojte, ja mam taku specificku otazku, som na opatrovatelskom prispevku od augusta minuleho roka, predtym som bola na rodicovskom prispevku, 2O. maja by som mala nastupit na matersku dovolenku, pracovny pomer u zamestnavatela mi stale trva, z coho sa bude pocitat materska a zoberu mi opatrovatelsky ak vypocet materskej presiahne dvojnasobok zivotneho minima t.j. 389 EUR? Dakujem

kvakykvak
19. feb 2013

@zalka @gapa-kočky moc ďakujem...iskrička nádeje mi teda zostala... 😉 Prečo mi to takto nepovedali aj tu na pobočke...nechápem...ako keby peniaze vyplácali z vlastného vrecka... 😝

hanka760
22. feb 2013

Pracujeme, pracujeme aby sme nieco zarobili a potom sa takto nas stat sprava k buducim matkam....je to hrozne citat, zial sa musime prisposobit lebo nic ine nam neostava.
Ja mam este jednu otazku. po 34t ist požiadať na UP o rodičovský príspevok - ten je stale rovnaky 190,- Eur ? ako dlho mozem poberat od UP rodicovsky prispevok? musim sa hlasit kazdy mesiac na urade ked poberam RP ? Dakujem za kazdu odpoved. H.

wchmocha
23. feb 2013

Ahojte, snazila som sa najst odpoved na moju otazku niekde hore v prispevoch ale nepodarilo sa mi to. Tak tu je......z akeho zakladu sa mi bude počítať materská ak na nu nastupim v roku 2014, od 1.6.1013 budem na PN? Za tie mesiace co budem PN sa bude brat za vymeriavaci zaklad standardna mzda alebo nemocenska davka co je 55% z hrubeho prijmu? dakujem

zalka
23. feb 2013

@wchmocha čas strávený na PN je vylučiteľnou dobou, takže sa na neho prihliadať pri výpočte nebude. MD bude vypočítaná z príjmu od 1.1. do 31.5.2013

wchmocha
23. feb 2013

@zalka dakujem, a teda vymeriavaci zaklad na prvych pat mesiacov sa bude rozpocitavat na cely rok, ci iba na tych 5 mesiacov od 1.1 do 31.5.? dakujem

evita68
23. feb 2013

@wchmocha zalka ti napísala, že čas na PN sa vylučuje pri výpočte..

wchmocha
23. feb 2013

@evita68 dakujem

zvolsiinylogin
23. feb 2013

chcela by som sa vas spytat, ked som poberatelkou invalidneho dochodku, budem mat narok na matersku? a ak ano, v akej vyske? okrem ineho pracujem aj na ciastocny prac.uvezok...ako sa potom vyrata pripadna materska?a co je dobrovolne nemocenske poistenie? da sa to niekde vybavit? a kolko sa nan plati...dakujem za odpovede, s priatelom sa nevieme z toho vymotat...

zalka
23. feb 2013

@zvolsiinylogin nárok na materskú má každý kto splní podmienky stanovené zákonom. Tj. 270 dní poistenia v posledných dvoch rokoch. Ak toto splníš tak MD mať budeš. MD je pre všetky ženy rovnaká, tj. 65% z ich hrubej mzdy.
A DNP sa vybavuje na SP, treba platiť 9 mesiacov po 138,13 eur to je z minima 393 eur ... a MD sa vypláca z toho 7,5 mesiaca vo výške 255 e .
Moc sa to neoplatí už.

zvolsiinylogin
24. feb 2013

@zalka takze do tej hrubej mzdy sa mi zapocita aj dochodok alebo nie? dostavam kazdy mesiac dajaku sumu....

zvolsiinylogin
24. feb 2013

@zalka v podstate, bola som zamestnana u jedneho podnikatela predtym, ten mi dane odvadzal, aj ked nemusel, pretoze, ked som na invalidnom, tak za mna zdravotne plati stat...a teraz co pracujem tie 4 hodinky mi platia odvody do socialnej, zdravotnej a na dochodkove, ale kedze som invalid, platia nizsie odvody - aj ten podnikatel platil nizsie...ovplyvni to vysku materskej?

zalka
24. feb 2013

@zvolsiinylogin dôchodok je dôchodok, hrubá mzda je hrubá mzda .... ak ti vznikne nárok na materskú ... tak dostaneš 65% z hrubej mzdy ... a dôchodok dostávaš stále ten istý ... bezíohľadu na to či robíš, či si na pN, či si na MD, alebo na RD:

zvolsiinylogin
24. feb 2013

@zalka a este ma napadlo, co sa stane s dobrovolnym nemocenskym poistenim, ak neotehotniem a nebudem mat dieta? vyplatia to naspet, alebo si tu sumu nechaju?

zalka
24. feb 2013

@zvolsiinylogin do sociálnej za teba platí toľko čo za zdravého občana, do ZP platí menej .. a jasne že ovplyvní to výšku materskej.
Ak zarábaš 200 e tak MD bude 130 eur ( tu dopláca potom UP , do výšky 199,60 eur )
ak zarábaš 500 e tak MD bude 325 eur