icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky, ako postupovať?

tanika5
2. okt 2011

Ahoj, 29.mája 2012 mi končí RD, pred nastupom na MD som pracovala, miesto mi stále držia, nakolko však budem mať asi problem umiestnit Drobca do škôlky pred prázdninami a taktiež by som si tie prázdniny s ním ešte rada užila, chcem dať výpoveď v práci. Popravde už vo firme nadalej ani pracovať nechcem, kôly podmienkam. Neviete mi niektorá poradiť ako mám postupovať, na čo mám nárok? Ďakujem 🙂

tanika5
autor
4. okt 2011

@jaduska no ja sa môzem tvariť, že nastupujem, ale tak či tak budem musiet pred ukončenim RD povedať, že nemôžem nastupiť, bo maleho nemam kde dať, jedine ozaj to uhrať tak nech mi daju to neplatené volno :(

jaduska
4. okt 2011

@tanika5 ešte ma napadlo, mohla by si ísť na predĺženú rodičovskú dovolenku, ale ak je drobec zdravý, tak len neplatenú. Ale zas ti štát platí odvody a ráta sa ti to ako odpracované.

tanika5
autor
4. okt 2011

no na to som tiež myslela, ale tie peniažky by chybali asi dosť :(

gapa
4. okt 2011

@vierkasteffi
no ozaj je podstatné, či ti trvá prac.pomer alebo nie. Skúsila by som to zistiť na soc.poistovni a zdr. poistovni. Ale ak by končil, tak by som predpokladala, že ti pošlú zápočtový list a doklad o príjme za posledný rok, aha, u teba ide o rok 2011. Lebo ak ti poslali poštou doporučene do vlastných rúk oznámenie o ukončení prac.pomeru v skúšobnej dobe (aspon tak som tomu porozumela, že si bola v skúš.dobe, aj ked píšeš o výpovedi, predpokladám nejde o výpoed ale o ukojčenie pp podla § 72 Zákonníka práce), tak aj keby spravili chybu, že ta z poistovne neodhlásia, môžu tak urobiť následne, ked zistia túto chybu.

Tiež máš povinnosť písomne!! požiadať o čerpanie rodič.dovolenky a určit (ale teraz neviem, odkedy platí, že to treba písomne, či nie až od 1.9.11, ak je tak, tak ty si na rd nastupovala skôr, vtedy stačilo aj ústne), dokedy ju chceš čerpať a tiež oznámiť im poberanie rodič.príspvku, ak by tvoj pp trval.

jaduska
4. okt 2011

@tanika5 ale keď budeš na neplatenom voľne, tak tiež nedostaneš peniažky a v podstate nevieš, ako sa zachová zamestnávateľ, či ti tú výpoveď dá....tebe ide vlastne o to, aby si nedala výpoveď ty, aby si mala nárok na odstupné?

jaduska
4. okt 2011

@gapa tá povinnosť oznámiť to písomne platí od 1.9.2011, tak ako píšeš. Porovnala som si teraz zákonníky práce na porade....

gapa
4. okt 2011

dík, tak záleží, kedy nastúpila na rd (nepozerám jej nick, no tuším tam mala 8mesiacov dieťaťa, či 9, ak by bola osamelá tak možno? až po 31.8.)

tanika5
autor
4. okt 2011

@jaduska noo, rada by som to dostala s tým odstupným. pokial budu robiť problem, že mi nebudú chceť dať výpoved oni, ked navrhnem to neplatené volno, tak mi neostane asi nič iné ako dať vypoved ja

bumbuska
4. okt 2011

@jaduska no jasne, ved prave tie prevadzkove dovody su dovod, preco ak nie je osamala, tak jej nevyhoveju....

jaduska
4. okt 2011

@bumbuska ale ja to chápem tak, že ak sú vážne prevádzkové dôvody, tak nemusí vyhovieť ani osamelému rodičovi, ale zas vyhovieť môže aj rodičovi, ktorý osamelý nie je....
Lebo ten tretí odsek rieši niečo iné ako druhý a tam je vyslovene spomínaný osamelý rodič...

vierkasteffi
4. okt 2011

@jaduska ano poslali mi ju doporucene

jaduska
5. okt 2011

@vierkasteffi tak potom je výpoveď platná, pretože v skúšobnej dobe stačí, že ti oznámia ukončenie PP, nemusíš im nič podpisovať. Chybu urobila firma, že ťa neodhlásili zo sociálky. Ak to však urobia so spätným dátumom, tak sociálka zistí, že ti posielali materskú neoprávnene. Si si istá, že si dostávala materský príspevok z DNP aj zo mzdy??? Ja by som na tvojom mieste skúsila zájsť za zamestnávateľom a ak ťa neodhlásili z tej sociálky ani zo zdravotnej poisťovne, tak sa dohodnite na neskoršom ukončení pracovného pomeru a to dohodou, aby si z toho nemala problémy a nemusela vracať materské.... 😒

alenka6
5. okt 2011

Ahojte, vedeli by ste mi poradiť? Mne skončil pracovný pomer na dobu určitú počas PN -ky-rizikové tehotenstvo.(bola som v ochrannej lehote), z PN-ky som prešla na materskú a teraz som na rodičovskom. Začínam si platiť dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti aby som mala nárok na podporu, ak si nenájdem prácu hneď po rodičovskom. Počula som ale niečo také, že ak žena príde o prácu po rodičovskom, bude sa jej rátať doba poistenia ešte pred materskou. Neviem či by sa to týkalo aj mna. Možno by som si ani to dobrov.poist v nezamest. platiť nemusela. Mám v tom guláš.

gapa
5. okt 2011

@alenka6
do doby poistenia v nezam. zamestnanca sa ti ráta len doba, kedy trval pracovný pomer. Od ukončenia prac.pomeru ti už netrvá žiadne poistenie zamestnanca, ani dôchodkové,ani v nezam, ani nemocneské. Trvá ti len ochranná lehota PRE NáROK NA NEM.DáVKY (to je rozdiel).
Štátom môžeš byť poistná len dôchodkovo, ak si si po pôrode podala SAMA prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov. Pozor, toto sa nedá vybaviť spätne!!!! Ale poistená v nezamestnanosti nemôžeš byť štátom nikdy.

Ak by ti trval prac.pomer a čerpala si v zamestnaní rodič.dovolenku (ako nezamestnaná poberáš len rodič.príspevok alebo materské, nečerpáš ani rodičovskú ani materskú dovolenku), tak by sa aj doba čerpania rodič. dovolenky rátala pre nárok na podporu (to platí od 1.2.2010).

a uvidíme čo bude s dobrov.poistením od nového roku.

jaduska
6. okt 2011

@gapa ako to teraz vlastne s tou podporou je? Mne bude končiť RD v apríli 2012, môj pracovný pomer stále trvá, ale neviem, čo bude po skončení RD. Z čoho sa bude vypočítavať výška dávky v nezamestnosti? Ja som pracovala, potom som bola na materskej - rodičovskej - materskej - rodičovskej (reťazovka). Ja len či treba riešiť dobrovoľné poistenie, alebo počkať na nový rok, alebo to stačí riešiť až v apríli..... Ďakujem...

gapa
6. okt 2011

@jaduska
priznávam, zmeny v § 104-cca 108 Zákona o soc.poistení som nepozerala, čo navrhujú. Takže neviem, ako by to bolo po novom roku. Ak by si mala do konca roku 26týž. asi by to bolo istené, ale nie isté. No neviem, či tam budú zmeny.

jaduska
6. okt 2011

@gapa ďakujem.... Ak by však zmeny v zákone neboli, z akého vym.základu by mi počítali dávku v nezam.?

janka_pn
6. okt 2011

dobry den, poprosila by som vas o radu, 8.10.mi konci riadna rd, uz dlhsi cas cakam na schvalenie predlzenej rd kvoli nepriaznivemu zdravotnemu stavu dietata, ktore mi dnes prislo (konecne - schvalene). v praci som dohodnuta, ze budem hned po skonceni cerpat staru dovolenku, avsak mam velku obavu, ze pocas tejto doby dostanem vypoved, kedze zamestnavatel ohlasil prepustanie... ako mam postupovat? zaniest priamo zajtra zamestnavatelovi schvalenie predlzenej rd a zostat doma? alebo skusit cerpat aspon den-dva dovolenku a oznamit to potom? alebo sa na mna vztahuje, ze musim zamestnavatela mesiac dopredu pisomne oboznamit o predlzeni rd aj ked ju neprerusujem?? vdaka.

gapa
6. okt 2011

@jaduska
záleží, kedy pp skončí. Ak poslendým dnom rd a ak si v posledných dvoch rokoch pred zaregistorvaním nemala žiadny vym.základ a čerpala len RD, tak sa bude rátať z obdobia dva roky pred nástupom na RD (ak si nemala v obd. dva roky pred nástupom na rd č.2 žiadny VZ, tak z obd. dva roky pred nástom na rd č.1, predpokladám pn si medzitým nebola),.

ak by si po skončení RD mala ešte vym.základ zo zamestnania, tak by sa rátala podpora z vym.základu v obd. po ukončení Rd do ukončenia PP. Ak by si mala aj dnp, tak aj z tohto obdobia, kedy si bola dnp osoba. Ak sa dni dnp a trvania PvN zamstnanca prekrývajú, tak sa každý den berie len 1x

trinidad
9. okt 2011

@gapa dobrý deň, gapa, ja by som Vás tiež chcela poprosiť o radu. Mám pracovný pomer na dobu neurčitú a po skončení materskej, čo bolo v auguste 2011, som od 1.9. nastúpila späť do zamestnania (pracujem z domu). Všetko bolo takto dohodnuté ešte skôr ako som nastúpila na materskú. Lenže došlo k nečakaným zmenám vo vedení firmy a teraz chce zamestnávateľ so mnou ukončiť pracovný pomer dohodou, z organizačných dôvodov s dvojmesačným odstupným. Vzťahuje sa na mňa nejaká ochranná lehota? Resp. ako postupovať ďalej? Podpísať či nepodpísať? Ďakujem za skorú odpoveď.

gapa
9. okt 2011

@trinidad
ak nie si osamelá zamestnankyna, tak počas vykonávania práce, aj ked máš dieťa do 3rokov môžeš dostať výpoved. No záleží od teba, či dohodu podpíšeš alebo požiadaš o opätovné čerpanie RD, ak by si sa chcela výpovedi vyhnúť. Od ukončenia prac.pomeru ti už nebude trvať žiadne poistenie zaemstnanca (hlavne poist. v nezam, ani nemocneské). Zdravotné poistenie nie je problém, lebo poberáš rodič.prípsevok. Po ukončení pp by si mohla sa evidovať na up a poberať podporu (RP by si prehodila na manžela alebo od nového roku vraj bude možné poberať zároven RP a aj podpru, vraj je taký návrh).

Ale to ozaj záleží od teba, čo uprednostníš.
Inak ak by si čerpala RD v zaemstnaní, tak môžeš pracovať na prac.pomer aj inde. Ak však je firma na tom napr. zle finančne, je výhodnejšie asi zobrať odstupné, aj ked ... ozaj to záleží na konkr. situácii a zákony sa u nás velmi menia, tj. ani v tom nie je záruka a nedá sa s tým kalkulovať na istotu.

trinidad
9. okt 2011

@gapa ďakujem

jaduska
9. okt 2011

@gapa veľmi pekne ďakujem za upresnenie 😉

haruka
23. okt 2011

ahoj, potrebuju poradit. jsem na RD, mam povolenou praci z domova, takze pracujem popri RD, zamestnavatel ale naraz chce, aby som dochadzala pracovat do firmy. Za nejaky cas mi konci toto povolenie na pracu doma. Mozem ostat doma na RD nebo musim dat vypoved?

jaduska
23. okt 2011

@haruka výpoveď určite nedávaj, normálne si ďalej na RD, len ak si zamestnávateľovi písomne neoznámila, dokedy budeš RD čerpať, tak to urob...

haruka
23. okt 2011

@jaduska vdaka za radu, uz na zacatku RD jsem napisala ze chcem byt doma do 3. narodenin dietata. Iba ma teraz zaujimalo, ci som si to tou pracou doma nejako nezrusila, to povoleni mi uz co skoro prestane platit, tak by som dalsie nepodpisala a ostala doma bez prace na RD.

jaduska
23. okt 2011

@haruka nič si tým nezrušila, veď si poberala rodičovský naďalej, že?

haruka
25. okt 2011

@jaduska ano, poberam ho aj nadalej

jaduska
26. okt 2011

@haruka tak potom je všetko OK - tvoja rodičovská trvá naďalej - vie o tom aj ÚPSVaR aj zamestnávateľ 😉

tanitta
8. nov 2011

ahojte chcela by som si nieco overit ... 23.11.2011 nastupujem po RD doprace a vizera to tak ze od 1.1.2012 budem nezamestnana ... bude sa mi podpora pocitat z toho co odpracujem dokonca roka?alebo sa mi zapocitava aj RD aj MD .... a este jedna otazka z coho akeho casu sa vyratuva starobny dochodok??? mam namysli ci napr z poslednych odpracovanych 5rokov alebo 5najlepsich rokov..... @gapa vdaka