icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky, ako postupovať?

tanika5
2. okt 2011

Ahoj, 29.mája 2012 mi končí RD, pred nastupom na MD som pracovala, miesto mi stále držia, nakolko však budem mať asi problem umiestnit Drobca do škôlky pred prázdninami a taktiež by som si tie prázdniny s ním ešte rada užila, chcem dať výpoveď v práci. Popravde už vo firme nadalej ani pracovať nechcem, kôly podmienkam. Neviete mi niektorá poradiť ako mám postupovať, na čo mám nárok? Ďakujem 🙂

Strana
z3
sisaha
2. okt 2011

@tanika5 najlepsie by bolo by si sa s nimi dohodla tak, aby ti dali odstupne. Ale to sa asi dozvies, iba ked im priamo povies, ze nechces tam uz pracovat. Ale nemyslim si, ze by to mal byt problem. Mas bud 2 mesacnu vypovednu dobu, alebo odstupne. Neviem sice ako je to po novom. Ale ak si tam odpracovala viac ako 5 rokov, tak mas narok na 3 mesacne odstupne.

tanika5
autor
2. okt 2011

@sisaha no mne to vychádza aj s materskou a RP 4,5 roka :( uvidím, musím sa ísť popýtať do firmy, ako to oni so mnou dalej vidia, bo raz beru raz vyhadzuju, so mnou boli teda spokojní, 😎 tak snád sa ma vzdajú :D

tanika5
autor
3. okt 2011

no tak dnes som dospela k tomu, že budem mať problém s umiestnením Drobca do škôlky, vypoved budem musieť dať aj keby som nechcela. Neviete niekto, či sa da dobrovolne priposistit aj ked som pracovala a PP mi stale beži, aby som mala vyššiu podporu po podaní výpovede?

sisaha
3. okt 2011

@tanika5 z ktoreho mesta si? nemozes dat drobca na tych par mesiacov do sukromnej skolky? co sa tyka pripoistenia, tak mi bolo povedane, ze treba platit minimalne tusim 26 alebo 27 tyzdnov z max. vym. zakladu, ale potom mi zas povedali, ze ak mam nejaku staru dovolenku, nech si dam preplatit a nech nastupim aspon na tyzden. Tak sa vyhnem plateniu a potom ked vezmem odstupne plus preplatena dovolenka, tak dostanem vysoku podporu..tak neviem

tanika5
autor
3. okt 2011

z NMnV, súkromná je len na dedine pri meste. Dovolenku som si vybrala pred nástupom na MD a odstupne mi nedaju pokial dam výpoved ja :(

tanika5
autor
3. okt 2011

@sisaha zabudla som označiť odpoved 🙂

ivetka5
3. okt 2011

Ahojky, ja som bola na soc. poisťovni a teraz je to tak vraj, že pol roka pre skončením RD sa treba pripoistiť, ak chceme. Ja budem mať problém asi podobný, neviem, kde malého tiež na leto :/ Tak si to budem platiť od 1.10.2011. Ale majú nastať vraj zmeny od nového roka, tak ktovie...čo bude. 😖 Inak ja už som si to platila aj po materskej, potom som to zrušila, lebo to štát platil za nás. No ale ak by si si tohoto pol roka neplatila naviac, aj tak by si mala mať nárok na podporu zo zárobku. Najvyššia suma platenia je z 2990 eur a sú to 2%. Ja som si dala z 1000eur. Snáď som trošku poradila. 😉

tanika5
autor
3. okt 2011

takže sa to dá? bo viem, že sa dá pripoistit pred nastupom na MD , len som chcela vedieť či aj teraz pred skončením RD aj vtedy ak mám pracovný pomer stále. Mám ísť dva mesiace pred skončenám RD na firmu dať výpoved. To mám este cas, ale to pripoistenie si musím íst teda vybaviť 🙂 Už len aby mi Drobca vzali do škôlky od toho septembra :(

sisaha
3. okt 2011

@tanika5 a keby si vypoved nedala a nastupila na mesiac do prace a potom dala vypoved? ci to neriesi nic? A si si ista, ze sa s tebou nebudu chciet dohodnut na odstupnom?

tanika5
autor
3. okt 2011

@sisaha nemám kde dať Drobca ani na mesiac, manžel robí 12-ky :( o tom odstupnom nie som si istá, ale pochybujem žeby dobrovolne dali odstupne, ked nemozem ja nastupit do prace :(

sisaha
3. okt 2011

@tanika5 ved nehovor ze nemozes, zahraj divadlo, ze by si potrebovala neplatene volno schvalit a mozno oni sami navrhnú vypoved

tanika5
autor
3. okt 2011

@ivetka5 a kolko alebo ako sa to potom ráta tá podpora ked si si to pripoistila?

tanika5
autor
3. okt 2011

@sisaha jáj vidíš, to ma nenapadlo 🙂 no vyskusam, nič za to nedam 🙂 dakujem za tip

ivetka5
3. okt 2011

@tanika5 myslím 55% z vymeriavacieho základu?

ivetka5
3. okt 2011

@tanika5 takže z 1000 cca, 500 eur+ešte čo ti vyrátajú vraj z tvojho zárobku 😉 Ale to som si neni úplne istá.

tanika5
autor
3. okt 2011

?? 🙂 to akože mesačne 500 plus ta podpora?

tanika5
autor
3. okt 2011
ivetka5
3. okt 2011

@tanika5 nie som si istá

jaduska
4. okt 2011

@tanika5 presne ako ti radí sisaha - nedávaj výpoveď ty, normálne sa tvár, že nastupuješ do práce, nech ti dajú výpoveď oni, alebo ukončíte prac.pomer dohodou.
Neviem, ako to je teraz s podporou v nezamestnanosti, ale kámoška končila rodičovskú dovolenku v júni, tri dni predtým sa prihlásila ako dobrovoľný platca poistenia v nezamestnanosti, dala si maximálny vymeriavací základ. Potom ukončila prac.pomer dohodou, odhlásila sa ako platca poistenia a dostávala podporu skoro 1000€ mesačne. Stačilo jej zaplatiť poistné za tie tri dni, čo bol smiešny peniaz.... Určite tu taká téma je, kde sa to rozoberá podrobnejšie (v názve má niečo také ako ...možnosť poberania podpory po skončení RD...), skús pohľadať.... 😉

vierkasteffi
4. okt 2011

ahojte ja mam taky pripad
ja som bola este v skusobnej dobe ked som sla na pn koli tehotenstvu, oni mi o mesiac na to poslali vypoved postou ale ja som nic nepodpisala, ked som nastupila na matersku tak mi ju platili z DNPO a dokonca aj z roboty neviem co sa stalo ale pracovny pomer mi tam vraj dalej trva tak tomu nerozumiem ☹ dokonca mi aj odtial chodila materska ...
co mam robit ked mi skonci RD
ja tam tiez nastupit nechcem lebo som robila casnicku dlhy kratky tyzden pri 3 ročnom dietati si to neviem predstavit aby som robila 14-15 hodin denne

jaduska
4. okt 2011

@vierkasteffi pravdepodobne ťa zamestnávateľ neodhlásil zo sociálnej poisťovne, aj keď ti výpoveď poslal. Preto tvoj pracovný pomer asi trvá.
Najideálnejšie riešenie je dohodnúť sa zo zamestnávateľom na ukončení pracovného pomeru. Alebo ma ešte napadlo - ako rodič starajúci sa o maloleté dieťa máš nárok na úpravu pracovného času - je na to paragraf v Zákonníku práce.. Daj si normálne žiadosť o preradenie na inú pracovnú pozíciu, alebo skrátenie pracovného času napr. od 8.00 do 15.00 bez sobôt a nedieľ. Zamestnávateľ to môže odmietnuť len ak mu v tom bránia vážne prevádzkové dôvody.

jaduska
4. okt 2011

@vierkasteffi ale keď pozerám na vek tvojho dieťatka, tak máš ešte dosť času riešiť tieto veci, možno sa dovtedy zmenia zákony 😀

vierkasteffi
4. okt 2011

s tou upravou pracovneho casu to asi nepojde ja som im to navrhovala este ked som bola tehotna nechceli o tom ani pocut vraj bud budem robit normale alebo vobec 😠 asi preto ze tu restauraciu vlastnili japonci tazka bola s nimi komunikacia 😢 ked som tam prisla asi po tyzdni že už mi je lepšie žeby som aj nastupila tak my vynadali ze na tom listku od doktorky že som na PN bolo napisane že budem PN iba jeden den vraj kde som bola doteraz 😠

vierkasteffi
4. okt 2011

@jaduska to ano

jaduska
4. okt 2011

@vierkasteffi ale pozri, ty im normálne pošleš žiadosť o úpravu pracovného času (doporučene, s doručenkou), na to nárok máš. Oni majú právo to odmietnuť - tiež by som žiadala písomnú odpoveď. Ty dáš potom výpoveď z dôvodu nevyhovujúcich pracovných podmienok, alebo sa dohodnete na ukončení prac. pomeru dohodou. Ale predpokladám, že do tej doby sa zákonník práce aspoň 5x zmení, tak sa s tým teraz ozaj netráp 🙂

vierkasteffi
4. okt 2011

@jaduska len ja si myslim že by sa asi cudovali keby som tam aj prisla možno by mi aj vynadali že my poslali vypoved tak co este od nich chcem dufam ze sa to podari vyriesit cez postu ...

bumbuska
4. okt 2011

ale pozor, aj ked si to cez postu neprevezmete, povazuje sa to za dorucene, takze niekedy je jednoduchsie to riesit priamo a osobne....

bumbuska
4. okt 2011

a este co sa tyka upravy casu, podla ZP ma na upravu pracovneho casu iba osamela matka, resp. rodic starajuci sa o dieta. Takze ak mas manzela, nemusia vyhoviet....

jaduska
4. okt 2011

@bumbuska dovolím si nesúhlasiť, v Zákonníku práce nie je uvedené, že musí ísť o osamelého rodiča. Je to paragraf 164, druhý odsek - kopírujem:

§ 164
Úprava pracovného času

(1) Zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti.

(2) Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný jej ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

(3) Tehotná žena, žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako tri roky, osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa môžu zamestnávať prácou nadčas len s ich súhlasom. Pracovná pohotovosť sa s nimi môže len dohodnúť.

jaduska
4. okt 2011

@vierkasteffi a tú výpoveď ti poslali doporučene? Ako vlastne vieš, že ťa sociálka vedie ako zamestnanú? Materskú si možno dostávala preto, že si bola ešte v ochrannej dobe....

Strana
z3