icon

Výška materskej po ukončení rodičovskej dovolenky

tatikmichal
16. jan 2013

Dobry vecer, chcel by som Vas poprosit o radu... manzelka je momentálne na RD (PP jej stále trvá, nástup na MD 11/2010, z nej plynulý prechod na RD). Uvažujeme nad druhým dieťaťom, ale zaujímalo by ma, akým spôsobom by sa jej vypočítavala materská, pokiaľ by sa nejednalo o tzv. reťazový pôrod t.j. druhé dieťa by sa nenarodilo do ukočenia RD s prvým (12/2013). A aký vplyv by na výšku materskej mala skutočnosť, že v r.2012 pracovala na DVP pre iného zamestnávateľa a prípadne by v "medziobdobí" medzi ukončením RD a pôrodom bola na rizikovej PN? vopred dakujem za všetky rady

rainee
27. aug 2014

ahojte, ja som bola 3r. na RD+MD, potom som dostala vypoved z org.dovodov, nasledne evidencia na UP a neskor predlzena platena RD. ak by som eventualne isla na MD s 2.dietatom, tak uz dostanem len tych 200e predpokladam kedze PP mi uz netrva? dakujem za radu.

sufo
27. aug 2014

Neviete kolko penazi sa dostava, ked chcem byt na materskej do 5 tich rokov dietata a pred nadtupom na MD som bola nezamestnana? D.

majusqa77
27. aug 2014

@rainee kym nebudes mat znova 270 dni poistenia tak ano

majusqa77
27. aug 2014

@sufo materska do 5 rokov neexistuje, ked, tak rodicovska.. ..do 3 rokov tych cca 200, potom ak platena = schvalena zo zdravotnych dovodov tak isto, ak je neplatena = nic

havana_frost
27. aug 2014

@sufo máš nárok na rodičovský príspevok 203 €/mesačne od narodenia do 3 rokov veku dieťaťa. Ďalej môže byť predĺžená platená RD až do 6 rokov (v rovnakej výške), ale len zo zdravotných dôvodov dieťaťa.

sufo
27. aug 2014

Pre boha, pri prvej dcere som do 5tich rokov dostavala 5830sk, pomsly co teraz a rozdiel 14 rokov. Tento stat..to je dovidenia !

dena1973
27. aug 2014

@rainee V tejto situácii, ktorej sa nachádzaš mala by si nárok na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa. Inak by si musela spĺňať podmienky nároku na materské:
1. pracovný pomer (nemocenské poistenie)
2. 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom...

sinqa
19. okt 2014

@zuzana909 Ahoj Zuzka, mohla by si mi prosim poradit? Ak by som po RD nastupila do prace dajme tomu na 2-3 mesiace a potom sla znova na matersku, tak ju dostanem v plnej vyske? Ci sa to bude nejako kratit kedze nebudem odvadzat 270dni nemocenske? Prvu matersku som mala v plnej vyske, cize prijem na to budem mat...Dakujem.

anuliiik
20. okt 2014

Spytam sa uplne jak debil.ale som z vas debil 🙂 v roku 2012 som sla na matersku.rodicovsja mi konci o rok.moja materska bola cca 600 eciek.cize ked porodim druhe dieta bez toho aby som sa vratila do roboty tak budem mat zasa tych 600 eur? Lebo niekto ma presviedcal ze ked nenastupim medzi tym do roboty ze tam sa nevyplaca materska ale iba rodicovsky prispevok.

dena1973
20. okt 2014

@anuliiik Ak ti pracovný pomer ešte stále trvá (a bude ti trvať aj pri nástupe na druhú materskú) a z rodičovskej dovolenky prejdeš plynule na materské, tak pre výpočet sa berie pravdepodobnýpríjem, ktorý ti určí zamestnávateľ.....

anuliiik
20. okt 2014

@dena1973 dakujem 🙂 cize sup sup na druhe. 😀

katarinka289
20. okt 2014

@sufo po troch rokoch nedostavas uz nic.Mozes sa nahlasit na soc.poist.,ze chces byt na RD do 6tich rokov dietata a budu za teba hradit len zdravotne poistenie.Peniaze nedostanes ziadne

flavia1
20. okt 2014

Ak porodíš do veku 3 rokov prvého dieťaťa, budeš dostávať takú materskú ako si dostávala pri prvom...

katarinka289
23. okt 2014

@flavia1 do 3 rokov nemusi porodit,ale nastupit na dalsiu matersku.Cize mesiac pred porodom...

katarinka289
23. okt 2014

@flavia1 par don.Treba porodit...som sa prave docitala.Doteraz som si myslela,ze staci nastupit na matetsku.No super.Dcera ma tri roky 10.2.2015 a ja mam termin 19.2.2015.Mam planovanu sekciu,tak dufam,ze bude dost velka a naplanujeme to na 9.2...samozrejme v prvom rade je dolezite zdravie babätka

bimba01
23. okt 2014

ahojte baby, vedeli by ste mi dovysvetlit odpoved zo socialnej poistovne?
Doteraz som bola v tom, ze PN mi neovplyvni MD, ale vyzera to tak, ze ovplyvni.
ak nastupim na MD v roku 2015, bolo by lepsie zacat PN az od januara 2015. ci?
Moja momentalna situacia je, ze som na RD a mam TPP na dobu neurcitu a v maji by som mala ist znova na MD.
Toto je odpoved zo socialky:

- ak sa poberá počas celého rozhodujúceho obdobia materská a rodičovská dávka, materské sa počíta z mesačného pravdepodobného vymeriavacieho základu ( to mi pošle účtovníčka a je to príjem čo by ste zarobili za celý mesiac v ktorom budete nastupovať na materskú)

- ak sa poberá počas rozhodujúceho obdobia aj pracovná neschopnosť materské sa počíta z mesačného pravdepodobného vymeriavacieho základu – z minima (minimum k materskej DVZ 13,4167 X 65% =8,7208 suma na deň/ pre tento rok )

tak ako teda? diik

katarinka289
24. okt 2014

@bimba01 Ked si na RD mozes ist na PN??? Podla mna nelogicke z hladiska zakona.Ved si aj tak doma

katarinka289
24. okt 2014

@bimba01 opytaj sa zalky.Vyzna sa a vsetkym zdy poradila.Inak aj mne napokon potvrdila,to co som si myslela,ze do troch rokov starsieho dietata treba ist na dalsiu matersku,aby som po porode opat poberala matetsku a nie len RP.Netreba do troch rokov porodit
@flavia1

dugyna
24. okt 2014

@bimba01 pokial si na RD a nie si zivnstnik resp. neplatis si do socialky odvody, tak pocas RD na PNke ti je byt zbytocne lebo peniaze ti aj tak nevyplatia, toto islo pokial by si si platila odvody do soc.poitovne este plus sama alebo v minulosti ked si mohla byt DNP cize nechapem dost vyznam tvojej PN,
a ak si na RD matersku ti vypocitaju z predpokladaneho zarobku resp tvoj prijem pred prvou RD valorizovany zvysovanim platou zo zakona resp.zvysenim zivot.minima.

evittam
24. okt 2014

Trošku mimo aj pre tému - len poradiť ako si ešte trošku prilepšiť na chvíľu po MD. Ak stihnete 7-dňovú lehotu po ukončení MD a dáte sa na PN, tak dostávate PN aj RD. 🙂 Ale tiež sa to nedá na dlho - záleží od lekárky - tak na 2-3 mesiace.

bimba01
24. okt 2014

@katarinka289
ano, pocas RD sa neda byt na PN. ja som to ale myslela tak, ze prerusim RD, ohlasim nastup do zamestnania a v den nastupu sa dam na PN. samozrejme HR by bolo informovane o tom, ze som na rizikovom a pojdem na PN, nebolo by to poza ich chrbat. na nete som vycitala, ze to je bezna prax. Len neviem, ako by to ovplyvnilo vysku MD, kedze som moc nepochopila odpovedi zo socialky.

bimba01
24. okt 2014
dugyna
24. okt 2014

@bimba01 tak pokial si bola pred PN na rodicovskej a materkej tak neviem ci mas vobec narok na PN ci nemusis mat odrobenych tych 270dni opat aby si mala narok na PNku

bimba01
24. okt 2014

@dugyna no to prave neviem. preto hladam rady tu 🙂

katarinka289
24. okt 2014

@bimba01 Myslim,ze by si mala narok len z dobrovolneho pripoistenia,ak by si si platila

dena1973
24. okt 2014

@bimba01 Jasne ti napísali z SP, že ak budeš na PN v rozhodnom období (v tvojom prípade je rozhodné obdobie r. 2014), tak sa ti bude materské počítať z minima....lebo v rozhodnom období by si nebola celý rok na RD.
Ak budeš celý rok 2014 na RD a nástup na ďalšiu materskú bude v roku 2015 (PP trvá), tak sa ti bude počítať materské z pravdepodobného príjmu, ktorý ti dá zamestnávateľ....

judy22
11. nov 2014

Dory den, mam otazku. RD po prvom dietati som skoncila 20.5. Potom som nastupila do zamestnania. Od 1.12. nastupim k inemu zamestnavatelovi a na buduci rok 2015 planujeme 2. dieta. Z coho mi ude vypocitana materska davka? Z platu u noveho zamestnavatela alebo z priemeru (u noveho zamestnavatela budem mat vyssi plat)?

evittam
11. nov 2014

@judy22 Záleží kedy nastúpiš na MD, ak nastúpiš ešte v r.2015 tak sa ti bude počítať príjem za r.2014, ak až v r.2016 tak príjem za r.2015. 🙂

judy22
11. nov 2014

takze ak zmenim zamestnavatela, neovplyvni to? lebo teraz mam mizerny plat :/

messi0309
14. nov 2014

Dobrý deň, neviem či to sem patrí ja sa len chcem informovať, som na materskej dovolenke poberám RP, môj priateľ teraz akosi začal hovoriť o ďalšom miminku, len sa chcem opýtať ako by to bolo s peniažkami keby som išla na MD hneď po ukončení RP malý bude mať 3roky v septembri 2015. Predtým som si zaplatila dobrovolné nemocenské či ako sa to volá a dostávala som tú najvyššiu materskú ako by sa mi to teraz počítalo?Stále som akoby zamestnaná aj pred prvým tehu som bola v TPP od roku 2008 vlastne pracovný pomer stále trvá.Dá sa to ešte myslím priplatím si a budem mať zas najvyššiu materskú či nedá či ako by to bolo či je lepšie si niečo odrobiť a pak mať druhé mimi alebo ako ja sa v tom vôbec nevyznám.Ak poradíte budem veľmi rada.Ďakujem!