icon

Z akého obdobia sa mi bude rátať materská?

gotima
7. feb 2013

Ahojte. Potrebujem poradit. Minuly rok som nastupila na TPP v oktobri (dovtedy som bola na materskej/rodicovskej so starsou dcerkou). Termin s druhym babom mam v oktobri 2013 ale kedze mam dost narocnu pracu tak predpokladam ze pracovat budem maximalne do konca juna a potom sa hodim na PN. Z akeho obdobia sa mi bude vyratavat materska? Z poslednych 270 dni pred porodom alebo z priemeru za minuly rok (rodicak + 3 mesiace v zamestnani)? Vopred dakujem za odpovede.

exupery
22. mar 2013

@zalka dakujem.A materska s avyplaca z hrubej ciastky?A na cely kalendarny mesiac ci pracovne dni?

zalka
22. mar 2013

@exupery materská sa ráta z hrubej mzdy, a za kalendárne dni ... vždy sa tak počítala a platilo.

aeowyn22
23. mar 2013

Ahoj, chcela by som poradiť, chceli by sme s mojim partnerom bábätko, pracujem na dobu určitú , ale mám odpracované z minulej roboty 4 roky a v terajšej práci som vyše roka , pracujem bez prerušenia .... Ako sa mi bude rátať materská ? ďakujem

zalka
24. mar 2013

@aeowyn22 kedy si menila zamestnanie? A si tehu už?

meiwe
24. mar 2013

Ahojte potrebujem poradit, za ake obdobie sa mi bude pocitat materska, v roku 2012 som bola 3 mesiace PN, ostatne mam odrobene, bude sa tam ratat aj PN alebo tieto3 mesiace odrobene z tohto roka? 😖 dakujem

zalka
24. mar 2013

@meiwe PN je vylučiteľná doba, určite ti neovplyvní denný VZ z čoho je vyplácaná PN a MD ... a áno ak nastúpiš na MD v roku 2013 tak sa bude rátať z VZ dosiahnutého za rok 2012

aeowyn22
24. mar 2013

Z predchádzajúceho zamestania som dohodou dala výpoveď k dňu 30.8.2011 a hneď na to som nastúpila do nového zamestnania 1.9.2011 ... práve od marca mi predĺžili zmluvu znovu na rok , ale na dobu určitú. Tehotná ešte zatiaľ nie som , ale pracujeme na tom 🙂

zalka
24. mar 2013

@aeowyn22 hm.. no keby si bola menila zamestnanie v roku 2012 tak by si mohla využiť aj DNP ... takto je už neskoro .. a DNP na zvýšenie MD využiješ len ak budeš 9 mesiacov platiť poistné ... z minima sa platí 130,27 eur ... a MD je 255 e. /mes.

aeowyn22
24. mar 2013

Môžeš mi to vysvetliť podrobnejšie , som úplný novačik takže absolutne nerozumiem , ďakujem za pochopenie

zalka
24. mar 2013

@aeowyn22 a čo chceš podrobnejšie vysvetliť...
to že treba platiť 9 mesiacov po 130,27 eur
a dostaneš MD 7,5 mesiaca vo výške 255 e... čo viac ... chceš vedieť pýtaj sa

simirek70
25. mar 2013

ahojte baby....potrebujem tiez poradit....oktober 2008 som sa zamestnala PP trva .....jun 2010 som otehotnela a zostala PN na rizikovom.....samozrejme ze som brala nemocenske bolo to do nejakych 500 eur....malicky sa narodil februar 2011 ....od 6,1,2011 som bola na materskej s prvym babom..... rok nato v juni 2012 som otehotnela znova malicky sa narodil februar 2013.... narok na materske mi teraz vznikol od 13. januara 2013....teraz k otazke .....na aku vysku materskej mam narok....v socialnej poistovni mi bolo povedane,ze materske od zamestnavatela mam vypocitane za rok 2012 a to som bola cely rok uz len na rodicovskej....je to spravne,,,,uz nemam narok na taku istu vysku materskej ako pri prvom ale vypocitanu len z rodicaku😖 dakujem

zalka
25. mar 2013

@simirek70 materská je rátaná z predpokladaného príjmu takže by sa mala bajočko točiť okolo sumy, kt. si dostávala pri prvom dieťaťi.

simirek70
25. mar 2013

no je to o polovicu menej a mzdova pracovnicka mi povedala ze mi ratala za rok 2012 a len z rodicaku....takze nechapem

nibiru
25. mar 2013

@zalka fuha teraz som zostala zaskočena planujeme druhe dieta aktualne som do 7/2013 na rp som stale zamestnanec ak by sa nam podarilo druhe dieta pochybujem že by zamestnavatel mala premna pracu, tak by som to musela riešiť formou pn aždo nasledujucej materskej, dovolenku som cerpala pred 1 materskou, s akeho obdobia by sa mi ratala pn,md ak sa mi nepodarí otehotniet do júla 2013 august budem riešit pn koli tomu že malú nemam kde dať ,skolka je zavreta a chcela by som dať vypoved s tým že by som čerpala podporu v nezamestnanosti ta mi bude s čoho vypočítana?vo firme som zamestnana od 7/2003

nibiru
25. mar 2013

@simirek70 mne v tomto personalistka povedala že po novom za to obdobie čo si doma sa kolegom dvíhal plat,tak sa musí aj mne tým padom je predpokladany vymeriavaci zaklad vyšší teda aj md,bohužial mne to nevyšlo o mimi sa stale snažíme.

aeowyn22
25. mar 2013

@zalka prečo treba platiť tých 9 mesiacov tých 130,27 eur , to je povinné ? ak to nebudem platiť tak materskú budem mať akú ? a kde sa to platí ?

zalka
25. mar 2013

@aeowyn22 nemusíš platiť .. si zamestnaná MD budeš mať rátanú zo zamestnania... toto priplácanie je len ak by si chcela mať vyššiu MD alebo by si nemala nárok na MD ... ty budeš mať zo zamestnania ... nič platiť nemusíš.

@nibiru a z čoho si zaskočená? že aj PN aj MD ak sa ti opdarí otehu bude rátaná z tvojho predpokladaného VZ teda hrubej mzdy čo by si mala keby si chodila do roboty? Neboj sa nárok máš ...
A ak chceš dávať výpoved , tak čerpaj den dovolenky a zvyšok si nechaj preplatiť aby si mala maximálnu dovolenku.

aeowyn22
25. mar 2013

a ako by mi to vlastne vychádzalo tá materská , v čistom mám plat okolo 500 eur

nibiru
25. mar 2013

@zalka jaaaj tak som to zle pochopila hehehe ok tak si ma velmi potešila :o) no dovolenku nemam žiadnu lebo všetkú som ju čerpala pred materskou,ja len dúfam že to mimčo si to rozmyslí a príde :o)

zalka
25. mar 2013

@nibiru hm... si si istá? že všetko si vyčerpala? lebo aj za MD ti vzniká nárok na dovolenku.
@aeowyn22 materská je 65% z hrubej mzdy ...

nibiru
25. mar 2013

@zalka ano ja som čerpala celých 20dni pred materskou šla som pn,dovolenka,materska 8tt pred porodom, nakolko som krívala mala vyskočenú platničku md mi koncila 22.12.2010 odvtedy som na rodičovskom tak viem že nemam žiadnu toto ma vobec vtedy nenapadlo :o( len u nas ej to také všeliake praca na smeny tak vrátiť sa tam nechcem chcela som využit ešte že tam robím tak dlho na jednu materskú a potom jednoznačne nájsť niečo iné.

zalka
25. mar 2013

@nibiru tak to ozaj nárok nie je ... tak držím palec aby sa dalšie mimčo podarilo ...

aeowyn22
25. mar 2013

ďakujem za odpovede 🙂

luckas8
27. mar 2013

ahojte, potrebujem poradiť, chcem sa len opýtať, som nezamestnaná a od 10.03.2011 som bola dobrovolne poistená, ktoré zaniklo 31.01.2012, v decembri a v januári som bola na PN. teraz by som mala nastúpiť na materskú a neviem či ma má doktor vypísať že či budem niečo dostávať alebo ako to vlastne je, vie mi niekto poradiť, kto sa tomu trošku rozumie. a čo treba vlastne na úrad práce zaniesť.ĎAKUJEM VEľMI PEKNE

limetka713
27. mar 2013

ahojte, ja by som mala len takú hypotetickú otázku 🙂 pracovala som od 1.4.12011-31.12.2012, od 1.1.2013 som evidovaná na úrade práce a poberám dávky v nezamestnanosti; rysuje sa mi práca, ale až tak od júla, navyše to nie je isté. ak by sa mi to podarilo a zároveň by som koncom roka otehotnela ( t.j. termín pôrodu by bol až tak august-september 2014) ,splnila by som tu zákonom danú lehotu 270 dní pred pôrodom a materská by sa mi vypočítavala za rok 2013 (júl-december). ale kedže je mám zvlástny zmysel všetko vidieť čierne 😀 , chcela by som sa spýtať, čo v prípade keby mi tá práca nevyšla a navyše by sa mi nedajbože nepodarilo zamestnať ani do konca roka?? nedostávala by som absolútne nič?? ak by mi niekto vedel hypoteticky odpovedať bola by som veľmi vdačná 😉

zalka
27. mar 2013

@luckas8 prihlás sa na DNP , a den pred nástupom na MD, zaplat ten 1 den cca 4,50 a lekár ti vypíše materskú z DNP . Budeš dostávať cca 255e
@limetka713 hypoteticky, by si sa vedela poistiť na DNP najneskôr niekedy v marci 2014 a z toho poistenia mať PN aj MD.

limetka713
27. mar 2013

@zalka ďakujem 😀 to už naozaj, nie hypoteticky 😎

tinka177
27. mar 2013

ahojte,môžem vás tiež poprosiť o radu? som v 24 t.t na TPP som pracovala do augusta 2012,potom som bola na urade práce a dostávala podporu,popritom som však pracovala na dohodu na pár hodin týždenne popri podpore a to len do januara 2013 viac mi nepredlžil dohodu z dôvodu že som bola tehotná...tak mi prosím poradte...ako mi bude vipočítana materska a či sa to počíta za posledný rok kde som bola zamestnaná na zmluvu,tam kde som pracovala na TPP som robila 2.roky...vobec vtom nemám jasno,ale asi som natom neni dobre,kedže som pred tým ako som otehotnela nepracovala na TPP,že? nemala som ani DNP...vopred pekne ďakujem za váš čas žienky 🙂

zalka
27. mar 2013

@tinka177 no akú hrubú mzdu si mala v posladnej robote do aug usta 2012?

tinka177
27. mar 2013

neviem to presne ale asi okolo 400eur,ale to bola tak postavená zmluva popritom nam ešte viplácal na ruku