Zánik príspevku pri narodení dieťaťa
Ahojte,
mate niekto taku skusenost, trvaly pobyt mam na sr,pracujem tu, platim odvody, vsetko, avsak rodit budem v cz a tam budem aj pocas materskej byvat, trvalý pobyt si ale nezmenim. Dieta bude mat teda lekarov v cz. Chcem tam odist uz tych 6t.pred porodom. Na urade prace mi totiz pov.ze ked bude mat dieta lekara v zahranici a rodina sa nebude zdrziavat na sr, nemam narok na prispevok pri narodeni. Je to pravda?? Dakujem!
@1tanicka1 hej,skuma sa centrum zaujmov a ked mas vsetko v CR,tak je jasne,ze ho nemas na Slovensku
@littleslovak v Čechách je příspěvek mnohen nižší a je závislý od příjmu rodičů a tam je tuším, že nesmí přesáhnout součet obou rodičů asi 600€ nebo 700€, takže je to jenom pro ty méně majetné 🙂
@zuzanka.zuzu ty si to představuješ jednoduše 🙂 já to mám do ČR k rodičům tak 2,5hodiny cesty ( nevíme jak daleko to má zakladatelka ) cestovat s týden starým novorozencem nebude teda nic moc, navíc třeba já jsem byla po císaři a byla jsem ráda, že jsem si tak došla nechat vybrat stehy 🙂
co se týká porodu tak ten si snad sama platit nebud muset, to by jinak bylo docela dost 400€ - 2000€ , ale ani ty cesty hore dole nejsou zadarmo
u pediatra taky nebude stačit jedna návštěva, než jí tu žádost schválí a dostane peníze tak dítě bude mít tak 2-3 měsíce a to už by mělo mít za sebou 2-3 poradny, vyšetření kyčlí, možná 1. očkování a to bude muset absolvovat na SK, protože v Čechách ho do té doby nebude moci přihlásit, takže bude muset tak 1x-2x za měsíc přijet a to za předpokladu, že bude mimčo úplně zdravé, bude přibírat tak jak má, nebude problém s kojením ( sestře stačilo, že malá nepřibírala a musela dojít na převážení, popřípadě by pak musela řešit jaké UM dát 🙂
dále nevíme jestli má její partner dostatek dovolené, aby s ní mohl jezdit nebo jestli si ona sama troufá jezdit sama s novorozencem hore dole
ale tak všechno toto se dá udělat pokud to zakladatelka bude chtít a jestli se jí to vlastně vůbec vyplatí a nebude pro ní lepší prostě zůstat v klidu v Čechách s partnerem, užívat si mimčo a nestresovat se 🙂
já jsem cizinka žijící na SK a můžu říct, že vybavovat si věci na úřadech ve dvou státech není zase tak jednoduché 🙂
@littleslovak v cz maju prispevok v hodnote 13tisic czk, nemozes mat vsak vyssi prijem ako 2,7nasobok zivotneho minima, co je cca.ta suma
Dakujem moc baby, moc ste mi pomohli, musim zvolit ju naj cestu, nahanat sa mi nechce, ale zase ani tomuto statu nechcem nechat nieco, ci mi "patri".
@littleslovak ano maju aj v CR porodne, ale nie pre kazdeho, zavisi od vysky prijmu oboch rodicov a dosiahne na neho len ten, kto nepracuje
dakujem za info tym ktore mi odpovedali. dobre vediet, ako to chodi.
@littleslovak a podobne je to s pridavkami. Napriklad my, ako 4-clenna rodina (2 dospeli a 2 deti) mozeme mat spolocny mesacny prijem max cca 22800 czk, co nie je ani 850 eur aby sme mali nárok na prídavky na deti 😒
@marcah, vidim ze Cesi su prisni. V rakusku je to teda milion krat lepsie. Pri narodeni dietata ti starosta da nepenazny dar (zlavove kupony alebo samotny nakup v podobe plienok a inych uzitocnych veci dennej potreby dietatka) a pridavky stupaju od 109 EUR do 150 EUR s vekom dietata. a nie je to nijak viazane na prijem. jedine materska moze byt, ale tam ti daju tu co ti vyjde lepsie, ak ti vyjde lepsie ten pausal mas ten ak z platu mas ju ratanu z platu, len si zvolis kolko mesiacov ti ju budu vyplacat.
@littleslovak my zijeme v Rakusku 🙂, a na zaklade pobytu poberame rakuske pridaky kedže z ciech nedostavame nic aj ked tam mame obidvaja pracovny pomer 😒 .
Ale mali sme obdobie, ked sa narodil prvy syn, ze sme nedostavali vobec nic - manzel zacal robit v CR, my sme sli s nim zit tam a nikde sme odrazu nemali nárok - vtedy bol manzel uplne rozcarovany ze ako je to mozne, ze on po 25 rokoch odrobenych v Rakusku odrazu nedostane od svojej krajiny na dieta ani cent.... takze uplne chapem ako sa citi zakladatelka temy ... (ale je pravda ze sme vtedy dostali aspon tie poukazky od starostu, kdeže prihlaseni k pobytu sme boli stále v Rakusku)
@1tanicka1 ak pracuješ na slovensku a budeš tu i mať nárok na materské tak budeš mať nárok na pôrodné - jednoducho rodiť si odišla do čiech /tvoja voľba/ a žiť budeš na striedačku tu i tam, resp. v ČR si na návšteve /povieš na úrade/.
Bydlisko je zo zákona charakterizované ako miesto, kde máš sústredené najdôležitejšie záujmy, medzi ktoré zárobková činnosť jednoznačne patrí. 😉
@1tanicka1 ano, ak zároveň budeš mať zamestnávateľa na slovensku- ak jeden z rodičov dieťaťa pracuje na slovensku a odvádza tu odvody, tak sa to posudzuje inak, ako ked sa zárobková činnosť sústredí mimo SR.
Ak ti to nepriznajú, určite sa odvolaj, uspeješ. Odvolávaj sa na ten tvoj zamestnanecký pomer ak bude trvať naďalej aj počas materskej či rodičovskej.
@fidorka7 centrum zivotnych zaujmov moze byt len jedno. Ak zarobkova cinnost druheho rodica je mimo SR tak potom ako to budu posudzovat?
My obidvaja s manzelom mame zarobkovu cinnost mimo krajiny nasho bydliska ... a tym padom krajina nasich zaujmov je mimo krajiny nasej zarobkovej cinnosti - a tak to posudzuju aj urady
@fidorka7 no my sme obaja mimo ale tj obaja mame ZC v inej krajine ako centrum zaujmov. No ale neberie sa rodina ako celok? pokial ma jeden ZC tu a ten druhy tam tak sa beru do uvahy dalsie kriteria. Lebo centrum zaujmov moze byt len jedno, nie? Ja sice s tym nerobim ale za poslednych 5 rokov sme sa 2krat stahovali v ramci 3 rozlicnych krajin a teda s dokladovanim uradom kvoli centru zaujmov mam uz skusenosti az viac nez by som chcela :D
@marcah ako myslíš, ja len píšem, že ona je v inej situácii ako je vaša a každá rodina sa posudzuje individuálne... ak teda podľa teba mám menej skúseností ako ty a pritom robím na úrade 25 rokov, nebudem sa s tebou hádať.
Len malá poznámka: koordinovateľné dávky /čo príspevok pri narodení nie je/, sú priamo viazané na výkon ZČ v tej ktorej krajine. Ona má tú ZČ na Slovensku a teda i odvody sú na Slovensku. Myslíš, že si ten príspevok nezaslúži viac, ako niekto, kto v SR nemá žiadne odvody?
@1tanicka1 ako som ti už napísala, požiadaj si o pôrodné a v prípade zamietnutia sa odvolaj. Videla som v praxi už nejedno rozhodnutie ústredia práce, kedy bol v rámci odvolacieho konania príspevok priznaný na základe zárobkovej činnosti jedného z rodičov na Slovensku.
"rady" neprajných prispievateliek si nevšímaj.
Týmto končím príspevky do tejto témy.
@fidorka7 ???? ja som vobec neutocila na tvoje skusenosti. Spominam len svoju skusenost a upozornila som na co vsetko sa na uradoch pytali nas ... ja neviem, kde byva a ci skonci na tom istom urade pri tej uradnicke, pri ktorej som bola ja, ale myslim ze je dobre aby vedela co vsetko mozu preverovat....nikde som nepisala ze nema podavat ziadost.
A napriklad by ma ozaj zaujimalo ako sa to riesi pokial su ZC v dvoch rozlicnych krajinach - lebo toto mna osobne onedlho caka kedze budem menit krajinu zamestnavatela. V niektorych diskusiach dokonca maminy spomiaju ze po nich chcu uz vypisy z uctu kde sleduju v ktorej krajine minaju viac penazi (to uz su take extremy o ktorych pochybujem o tom ci su vobec v sulade so zakonom)
Teraz to mozno zase vezmes osobne, ale v mojom pripade prave pani uradnicky, ktore na urade sedia uz roky nevedeli co s nami, poradili nieco co zas druha kolegyna vyvratila a nakoniec sa vyhovorili ze no viete: "to su vsetko novinky v zakonoch" ... az kym sme sa nedostali stale k nejakej ktora bola vyslovene vyskolena na EU koordinaciu.... A napriklad pred 5 rokmi pri starsom synovi boli vybavovacky celkovo jednoduchsie ako pred 3 rokmi pri mladsom.
A to ci si zasluzi... jasne ze si zasluzi, ale keby to vsetko bolo postavene na tomto principe tak vsetky tieto vybavovacky by boli omoho prijemejsie.

@marcah bol tu vyssie komentar kde bolo napisane :
ja nikoho nestrasim. Mala som prípad keď manžel pracoval v zahraničí a manželka mala trvalý pobyt tu na Slovensku aj pediatra dokonca na slovensku islo sa setrit pretože v takýchto prípadoch sa vždy chodieva a príspevok jej zamietli pretože nebola v mieste TP.
Dnes o 06:39 • čaká bábätko, termín má v januári 2017 (26. tt) • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •