Žijem v zahraničí a chcú mi zrušiť materskú na Slovensku

katarina1989
21. nov 2011

uz skoro rok zijem v zahranici a matersku aj rodine pridavky poberam na slovensku .... nedavno mi schvalili rodine pridavky v zahranici a tak som ich doma musela zrusit lenze teraz mi povedali ze mi zrusia aj matersku a ze ju budem musiet aj vratit ☹ ...... zevraj nezijem na slovensku a tak nemam narok ........ nevie niekto poradit???

oktavia
21. nov 2011

@katarina1989 no záleží od toho, či si poberala materskú aj v zahraničí , a hlavne od toho, kde máš trvalý pobyt

anjelicek26
21. nov 2011

@katarina1989 - vratit je hlupost, nesmies poberat dvojito. Treba jedno zrusit a prihlasit druhe. A nikde neprehlasovat, ze tam zijes uz dlho - ale ze ste sa prestahovali. Pokial si mala trvaly pobyt na slovensku, nic si neporusila. Co presne ti schvalili, ktora krajina?

zuzana581
21. nov 2011

Materskú predsa poberáš na základe zamestnania a teda je dôležité, v ktorom štáte je zamestnávatel, nie? Alebo to už tak nefunguje? Ja poberám prídavky aj rodičovský príspevok (materskú nemám lebo som nepracovala) v AT nakolko tam robí môj muž. Tu mi zamietli, lebo on má zamestnávatela tam.

zuzkap2
21. nov 2011

ano zrusia ti ju pretoze nezijes na Slovensku. Moj muz pracuje v UK a ked som sa bola opytat ako by to bolo z pridavkami,tak mi povedali, ze akonahle bude mat pracovnu zmluvu z UK tak mam prist a zrusia mi pridavky a ze ak by som sa aj s detmi odstahovala za nim tak mi zrusia aj rodicovsky, pretoze ten mozem dostavat len vtedy ak sa zdrziavam na SK. Moja sestra zije v CR, trvaly pobyt ma na Slovensku, ale rodicovsky jej nepriznali pretoze tu nebyva pobera rodicovsky z CR.
A presne ako radi anjelicek26,nikde neprehlasuj, ze tam zijes uz dlho,pretoze naozaj budu od teba ziadat vratenie rp

oktavia
21. nov 2011

to vrátenie budú od nej žiadať tak či tak, úrady si medzi sebou zistia, odkedy poberala dávky tam a od tej doby bude musieť vrátiť dávky. Len nechápem, ako jej mohli dať materskú u nás, keď ako píše žije v zahraničí. z čoho jej ju potom vyrátali?

zuzana581
21. nov 2011

@katarina1989 jáj, ja som si to nevšimla, že tvoja malá má už vyše roka, tak to je potom jasné. Už materskú nemáš, iba rodičovský príspevok a ten davajú na SK len tým, ktorí tu žijú. Ale keď si nepoberala aj v zahraničí, tak nemusíš podla mňa nič vracať, prečo aj? Ja som to zo začiatku mala tak, že mi dávali rodinné prídavky tu a v AT mi dorovnávali a potom sme to zrušili a nechali iba z AT. Rodičovský poberám od začiatku iba odtial.

oktavia
21. nov 2011

@zuzana581 rodičovský bude musieť isto vrátiť, to sa stalo aj kamarátke,čo žije v ČR. Musela ho vrátiť spätne, pretože vlastne dostávala neoprávnene príspevok. Keďže tu nežije,nemá naň nárok. Aspoň ona musela vrátiť za viac ako pol roka a najlepšie na tom je to, že oni to chcú vyplatiť naraz.

estterka
21. nov 2011

no vidite,hlavne,ze kolke sa so mnou hadali v podobnej teme,ze sa da poberat materska zo slovenska v zahranici..

darinkazv
21. nov 2011

@estterka no, len materská a rodičovský je rozdiel. 😉

oktavia
21. nov 2011

@estterka materská možno áno, ale tiež som si nie istá, nakoľko materskú ti vypláca soc. poisť. z príjmu od zamestnávateľa, ale rodičovský príspevok a prídavky vypláca úrad práce len tým, čo žijú na Slovensku.

zuzana581
21. nov 2011

@oktavia ja mám zasa kamošku čo žije v AT a má rodičák tu. Tam jej len dorovnávajú. Bola na SK predtým zamestnaná, ale tiež tam už žije vyše roka. Tak neviem, či to je iný prípad.

darinkazv
21. nov 2011

@oktavia materskú máš nárok z SK, nakoľko tu si platila odvody, tak tu máš nárok na materské. v zahraničí ti materské nevyplatia, keď si tam neplatila odvody. ale rodičák je už niečo iné.

oktavia
21. nov 2011

@darinkazv veď som písala, ze materskú môže poberať z Sk aj keď žije v zahraničí, ak tu predtým robila a má nárok, tak jej ju nik nevezme aj keď bude žiť v zahraničí, ale rodičovský je dávka vyplácaná občanom žijúcim na Slovensku

darinkazv
21. nov 2011

@oktavia 😉

maznacik007
21. nov 2011

@katarina1989 myslis asi rodicovsky a ano maju pravdu od maja 2010 plati nariadenie ze nie je mozne poberat davky soc. zabezpecenia v roznych statoch unie... teda ziadat pridavky v UK a RP poberat u nas

dolezite je datum kedy si ziadala o pridavky v zahranici... tak odvtedy maju narok od teba spatne ziadat vyplateny RP....

katarina1989
autor
21. nov 2011

@anjelicek26 trvaly pobyt mam stale na slovensku a rodine pridavky mi schvalili v irsku tak som tie doma zrusila

darinkazv
21. nov 2011

@katarina1989 tak by ti tým pádom aj rodičovský odtiaľ mali schváliť. lebo sa ozaj nedá poberať prídavky v írsku a rp na slovensku 😉

aliza
21. nov 2011

@darinkazv rodicovsky prispevok existuje iba u nas, zial, takze jej v Irsku nemaju co schvalit.

aliza
21. nov 2011

@katarina1989 je to pravda, nemozes poberat rodicovsky ak zijes mimo Sk a musis vratit aj spatne.

darinkazv
21. nov 2011

@aliza nemajú ani žiadne iné príspevky? niečo podobné ako RP?

aliza
21. nov 2011

@darinkazv neviem o tom

maryx
21. nov 2011

podelím sa s mojím prípadom:
od 99 som bola zamestnaná v Nemecku, v roku 2007 som porodila dcéru na SVK, poberala som tu od začiatku RP a z Nemecka mi ho dorovnávali do výšky ich Rodičovského... Trvalé bydlisko som mala jak na SVK tak v DE

Prídavky na deti, to je tých smiešnych 22 € som poberala tu ako aj v Nemecku, ale tam mi ich dorovnávali do ich výšky, ktorá je v súčasnosti cca 180 €... Nikdo odo mna nechcel vrátiť nič, a na každom úrade vedeli ako to je...že som zamestnaná v Nemecku s trvalým pobytom na svk...ako aj v Nemecku...
V nemecku som skončila až tento rok, a od vtedy nepoberám od nich nič viac...začnem až na dôchodku opäť 😀

aliza
21. nov 2011

@maryx ano, dorovnavalo sa, ale od maja 2010 je to zrusene, mozes poberat iba v jednej krajine EU a rodicovsky iba ak zijes na SK.

maryx
21. nov 2011

@aliza prestala som poberať teraz v roku 2011 a nikdy mi žiadna milá pani za okienkom ani v jednom štáte nič nepovedala, dokonca som musela v Nemecku poctivo vyplňať kvoli prídavkom na deti každé tri mesiace tlačivo v akej výške sú rodinné prídavky na svk...

aliza
21. nov 2011

@maryx tak to si mala stastie na milu pani neznalu zakona. Ak nezijes na uzemi SR, nemozes poberat rodicovsky prispevok. Zijem v zahranici, mam male dieta a mam trvaly pobyt na SK a moja mila pani uradnicka povedala, ze nemam narok. Overovala som si to a je to tak. V com je tvoj pripad iny, to netusim.

maryx
21. nov 2011

@aliza ale ja som žila na svk 🙂 a aj žijem... a bolo mi povedané, keďže manžel je tiež slovák a žijúci tu, tak je primárnou krajinou na vyplácanie SVK a DE je povinné, kedže som si tam tých pár rokov platila všetky odvody, doplácať mi rozdiel...

maryx
21. nov 2011

@aliza a čo sa týka znalosti zákona, tak by som to tak nedefinovala...skôr ide o to, že GB je v mnohých prípadoch iná a odlišná.. jednotlivé dohody medzi členskými štátmi sú odlišné a často práve GB má inak riešené mnohé veci ako ostatné členské krajiny.. možno by som videla chybu tam 😉

aliza
21. nov 2011

@maryx jaj, tak to je ina vec, preto mi to nesedelo, trochu som sa zamotala v tom, ze kde vlastne zijes 😎. Tak sa to da, to ano, ale zakladatelka zije v zahranici a vtedy sa to neda, preto jej rodicovsky chcu zobrat a ziadaju vyplatit spat.

maryx
21. nov 2011

@aliza ale ponechala si trvalý pobyt aj na svk...nie??? Pochybujem, že by sa odhlásila zo Slovenska ...

aliza
21. nov 2011

@maryx zakon je zakon a nema to nic spolocne s GB. Toto su nase pridavky a nase zakony a tie hovoria, co som vyssie pisala. Bavime sa stale o situacii, kedy zena-matka zije v zahranici, nie o navrate na Sk po rokoch prace v zahranici, to su dve diametralne odlisne veci.