Život vo Švajčiarsku a príspevky na dieťa
prestahovali sme sa do Svajciarska a planujeme rodinu..sme obaja slovaci..priatel ma pracu,ja nemam..
ake su tu podmienky..rodinne pridavky,materska..?
@sense od nas ziadali vypis za poslednych 6m, ked muz ziadal familiennachzug., nemusi byt rocny. plus vyplatne pasky - aj tie im stacia.
a podla mna je problem ta pracovna zmluva a hodinova sadzba... ked to vyrataju na mesiac, odrataju odvody, pridu takmer na minimum. takze im na tom nieco smrdi.
kamoska takto dostala L preto, ze robila len na 60% a hoci bola vydata, nebolo to zaregistrovane a brali ju ako samozivitelku s dietatom a na to to bolo malo. a tiez mala hodinovu mzdu. nakoniec musela doniest zmluvu na 100% - kde bolo jasne napisane, 100% uväzok, takato sadzba na h. potom jej dali B.
@bubelko my sme zatial nic nemuseli dokladovat kedze s muzom sme sa poznali tu a uz sme obaja mali povolenie , ale viemm ked sa mne pred rokmi povolenie vybavovalo, musela to byt zmluva min. na 80per. a aspon 3tis brutto, bolo to pred cca 8 rokmi a dostala som hned B, tiez si myslim ze problemom bude zmluva a hlavne co je v nej, lebo ak je tam napisane 40hod a hod. mzda 28chf, co by pri tych 100perc. az tak malo pre jedneho cloveka nebolo kedze ona je tu ako turista, ale kedze perc. uvedene nie su tak tam bude problem lebo nevedia kolko presne zarobi... co mne ale divne pride este viac je povolenie na 3 mes. ze ked uz L tak to sa dava zvycajne na rok pri praci...ale kazdy kanton ine pravidly a normy
@sense L sa dava na kratku dobu - od 3m az po 1rok 😉 Kamoska mala na 6m napriklad 🙂
ja som dosla ako familiennachzug - pred 13 rokmi, dokladovali sme vsetko. este aj suhlas od verwaltung sme museli mat, ze sa tam mozem nastahovat.
no je to 4480chf/brutto. odrataj 15-20% dole odvody a dostanes sa na hranu. a presne, zmluva je nejasne spisana, takze si to radsej poistia.
@bubelko tak mne je to jasne ale mas aj nizsie platy...a ludia vyziju ...rodina kde su deti asi nie ale da sa aj z toho vyzit pokial je niekto sam a zije skromnejsie, si pamatam ked som pred tymi rokmi prisla som mala asi 3500 brutto a este ssom aj usetrila, moj muz ako pomocny kuchar ma teraz 3600brutto a je rad aspon za to ...a ako pomocna sila na stavbe mal 4tis. brutto ked bol este slobodny bezdetny a este aj usetril
ale s ako vravim ako to je uplne presne s familiennachzug neviem to nebola naasa kapitola , ale je mi jasne ze take brutto na familiennachzug stacit nebude...
v kantone fribourg je napr. stanovena min. hod. mzda na 19chf na hodinu....takze tych 28 oproti minimu az tak malo nie je, kamaratka zaraba 23,50 na hod.v berne
Ahojte, skusim sa opytat aj tu, ci nemate niekto skusenost.... ak ste zaziadali o znizenie poistenia (resp. o navratenie istej casti), na zaklade nizsieho prijmu, nemali ste potom problem s predlzenim povolenia? Nas Steuerberater mi pripravil pre Gemeinde tlaciva, ale neviem, ci ich mam pouzit.... boli ste niekto v tejto situacii? Dakujem.
ahojte,potrebujem pomoct si najst pracu v okoli zürichu.Narodila sa mi dcerka co mame spolu so svajciarkou a chcem ostat pri mojej malej rodinke ale bez prace je to tazke.Pomozte mi niekto ako povybavujem vsetko co mi treba a zamestnam sa...blizsie info o mne sa mozeme cez moj e-mail kontaktovat : pitbullko257@gmail.com
Vopred dakujem
Ahojte
Prosim bol z vas niekto vlacikom na jungfraujoch?
Pozerala som listky a teda dost drahe, tak ci to stoji za to😊
ahojte ja som pracovala vo swjaci otehotnela som ale nepredlzili mz zmluvu normalne som skoncila a odisla na SK priatel stale pracuje vo swajci a ma povolenie B malu si priznal za savoju a sme spolu a chcel aby sme prisli do swajcu zanim ze ked sa zoberieme automaticky dostanem aj ja povolenie B ??? a ako to bude zo skolkou ?? keby tam idem aj nieco dostavam ked tam budem byvat ???
@ivusa8520 nie nedostanes automaticky B, moze poziadat o familiennachzug, a oni preveria ci zaraba dost na to aby vas uzivil a neboli ste odkazani na socialku, a takisto ci ma dostatocne velky byt resp moznosti kde budete byvat... keby aj budes vo sviss okrem rodinnych pridavkov nebudes dostavat nic, ale chlap bude musiet za vas platit zdravotne poistenie, co sa skolky tyka je povinna od 4 rokov v niekt. gemeinde od 5 rok. , ak by si chcela skor dat dieta napr do KITY tak tam sa plati bud 120chf na den ak su sukromne alebo ak suu subventionovane podla vysky platu rodicov
no parada tak sa my tam nai neopalti ist ,,,potom
prosim nevie niekto ako je to s dobrovolnymi hasicmi vo svajciarsku? Maju nejake vyhody?vdaka
Zienky, kolko su momentalne rodinne pridavky vo Svajciarsku? Manzel ma moznost tam pracovat, ale teraz v Luxembursku sme brali 265€ mesacne rodinne, tak ci sa nam to oplati...vdaka
Ahojte sme s priatelom vo Svajciarsku a čakáme bábätko...som zamestnaná ako čašníčka a pracujem na 100 percentný uvezok...som v 7 mesiaci...neviete mi povedať ako je to s materskou? Je tu nárok ísť na materskú mesiac skôr takže od 8 mesiaca? 🙂 dakujem
@veronikaswiss materska je az od porodu,ak nevladzes tak putaj pn od lekara
@sense ok ďakujem 🙂
Ahojte vie mi niekto poradiť čo vvšetko treba vybavovať pred narodením dieťaťa vo švajčiarsku? Krankenkasse uz mame, prihlásenie na urade a požiadanie o vydanie slovenského rodného listu a pasu na ambasade v Berne ..okrem toho kedze nie sme zosobaseny musi priatel uznať maleho za svojho aby dostal jeho meno ... Je eešte niečo?? Dakujem 🙂
@veronikaswiss krankenkasse je najdolezitejsia. Vsetko ostatne sa da vybavit aj po narodeni. Budete potrebovat oficialne prelozene vase rodne listy s apostilou, plus obycajne kopie pasov a auslanderausweisov. Mne prisiel list z matriky, co vsetko si mam priniest do porodnice za dokumenty.
Ďakujem pekne 🙂
ahojte 🙂 s priateľom nie sme zosobášený a čakáme bábätko. Neviete ako to funguje pri uznaní otcovstva ak sme o to požiadali, priniesli všetky dokumenty a nestihnú nám to schváliť do narodenia malého? Nie je s tým potom nejaký problém ?
@veronikaswiss aky problem myslis

divne je ze pri zmluve na dobu neurcitu dostal opatovne len L na tri mesiace, ziadost o povolenie si podaval on sam al. zamestnavatel...ak sam ziadal len o predlzenie al., o nove povolenie...,
ono zalezi aj od kantonu pamatam si pred par rokmi ked osm ziadala ja dostala som hned B a to bolo este v dobe ked to take jednoduche nebolo , a kamarat zijuci v inom kantone dostal tri roky po sebe len L a to robil stale u toho zamestnavatela a mal zmluvu na dobu neurcitu na 100perc.
co je este na zmluve zarazajuce je to ze pokial robi na 100perc. mal by bat mesacnu mzdu a nie hodinovu napisanu...mozno zo zmluvy nie je jasne na kolko percent bude robit a preto ma hodinovu mzdu...inak toto zamestnavatelia velmi radi zneuzivaju, napisu hodinovu mzdu nenapisu perc. a ked nemaju pracu tak ti zaplatia len tolko kolko si odrobila...
ak tam ma napisane len 40hod. tak urady nevedia ci tyzdenne al. mesacne...alebo ako
financnu usituaciu zistia podla vyplatnych pasok, al. rocneho vypisu z uctu kt. on nema zatial kedze je tam tri mesiace...