Zlomená noha - úraz počas rodičovskej dovolenky
Dobrý deň. Potrebovala by som poradiť aké sú možnosti. Momentálne som na rodičovskej dovolenke a starám so o dvojročného syna. Zlomila som si nohu a tak nebude možné, aby som varila, upratovala a starala sa. Manžel pracuje u súkromníka. Je možné, aby išiel manžel na marodku. Aby si nevyberal dovolenku, ktorej má už malo. Co je k tomu potrebné alebo či niekto má podobnú skúsenosť. Ďakujem.
Ja som mala počas rd zlomenu a operovanu ruku. Doktorka mi vtedy povedala, ze manzel si nemoze uplatnit ani ocr ani marodku, keďže ja som bola na rd.
Tusim sa to robi tak, ze ak chces, aby si muz bral OCR na dieta, tak matka, co je na rodicovskej, musi ist k svojmu obvodnemu, aby jej potvrdil, ze nie je schopna sa momentalne kvoli zdravotnej stranke starat o dieta
@katka119 na "maródku" - teda PN by ho musel vypísať jeho obvodný lekár s vymyslenou diagnózou, pričom by musel dodržovať aj liečebný režim, teda obmedzené vychádzky...
môže sa dať vypísať na očr - to pôjde za tvojim obvodným / ošetrujúcim lekárom, resp. môže si to uplatniť aj na dieťa z dôvodu osobnej a celodennej starostlivosti o zdravé dieťa do desiatich rokov jeho veku. Ale očr je max 10 kalendárnych dní.
Prípadne sa dohodnúť so zamestnávateľom na skrátenej prac. dobe... neviem ako veľmi to máš zlomené, ale väčšinou sa dá so zlomenou nohou po pár dňoch celkom obstojne fungovať doma...
@ingrid16 potom to bola lekarka, co skutocne nemala citu, a nechapem, lebo pravo na toto nema, je jendo , ze si na rd alebo MD, aj na RD ci MD mas narok byt PN . mas pravo ochoriet, ci mat operaciu, a vtzedy sa musi o dieta starat druhy rodic ( ocr nam vypisovali na muza vtedy nemocnica, kde som bola hospitalizovana, neskor synova obvodna ) .. a ako som vyssie pisala, ja som tiez na muza poberala ocr, no chodila som do prace, a potrebovala som byt pri nom doma . ak si na RD . ved na opcr si narokoval u teba muz, zo svojho zamestnania nie ty . takze nechapem postoj doktorky
Ja bývam s rodičmi ale mama je v Rakúsku. Otec často v práci a manžel pracuje v KE kde je celý týždeň. Tiež si myslím, že nárok na OCR by mala mať aj matka na MD a RD.
@katka119 Ked je matka na MD alebo RD tak jej SP nebude platit OCR-nema z coho. MD je prednostna davka z NP pred PN a OCR a ak chces byt na platenej PN pocas RD tak ti v prvom rade musi trvat PP a musis na nu nastúpiť do 7dni od skoncenia MD, to iste plati o OCR. Ak by si chcela PN alebo OCR neskor pocas RD tak sa musi obnovit NP.
@sissy27 noha je bud zlomena alebo nie je nemoze byt len trochu a poviem ti ja som si zlomila nohu v clenku dcera msla 5 mesiacov a trvalo mi zhruba 2 mesiace kym som vedela ako tak fungovat teraz som 3 roky po uraze v robote stojim cely den na nohach a veru vecer neviem kde strcit tu nohu a na lodicky mozem rovno zabudnut
ty musíš mať tlačivo od svojej lekárky,že si PN a na toto ti dajú očr na teba pre manžela...potom môže si manžel vybaviť očr na dieťa u pediatričky
@sabina1975 môžeš mať špirálovitú zlomeninu, otvorenú, viacnásobnú, niekomu treba zlomenú nohu zošróbovať, niekomu stačí sadra, je to naozaj rôzne... Kamoš tri dni odlyžoval so zlomenou nohou, veľmi som sa čudovala "ako sa to dá", kým som si ja nezlomila nohu a zistilo sa to po troch týždňoch, celý čas som fungovala "normálne" - s inou diagnózou, s bolesťami, ale fungovala... Kolegyňa si zlomila "len" palec na nohe a mala sadru až do polovice stehna... Takže naozaj je to rôzne a nie len "buď - alebo", už len tých pár prípadov, čo som mala okolo seba, bol každý iný.
@zafir01 prosím vás a keď ste si vzali na manzela OČR tak váš manžel bol zamestnaný? Lebo teraz na mna manžel berie OČR lebo mam tiež zlomenú nohu. A tiež som aj ja zamestnaná na dohodu na projekt ale samozrejme do roboty nechodím. Ak tak niečo z domu na počítači. A mam trochu obavu, či to nie je problém. Ďakujem.
@evina2 ty mas mat PN a nemozes pracovat a potom sinmuz moze vziat na teba ocr

Ano,ocerku si vyerie na teba u tvojho obvodneho dr.