icon

Zrušenie trojročnej materskej: Názory a dôsledky

Dnes o 08:57

Čisto čo zaujímavosti
Boli by ste za to aby sa zrušila možnosť byť 3 roky doma z dieťaťom? Poprípade 6-9 rokov podľa toho kto koľko má deti ale skôr mám namysli tu klasiku že máme nárok byť do troch rokov dieťaťa doma.

Ja by som bola za. Nikde inde vo svete to takto nemajú a ani matky nie sú také diskriminované zamestnávateľmi že určite bude sedieť doma 3-6 rokov na materskej, tak ju nezamestnam.
Mne sa páči ten model že materská pár mesiacov cca 6-9 mesiacov a potom do práce. Zamestnávatelia tak nediskriminuju ženy lebo vedia že nebudú roky sedieť doma. Jedine že by sa sami rozhodli ale to už asi musia počítať s tým, že zamestnávateľ nebude počítať s nimi + nie je to platené.

Problém je len to že u nás na SK tomu nie sú prispôsobené podmienky vo forme polovičného úväzku, dostatku jaslí atď

Strana
z3
anonym_2a2b23
Dnes o 08:59

Milá autorka, môžeš ísť do práce kedy chceš, prečo potrebuješ niečo riešiť iným matkám?

anonym_8f73cc
Dnes o 09:02

@anonym_autor a kde daju tie matky polrocnych deti svoje deti? Dopadne to ako vsade inde na svete, ked nie je rodina tak financne zabezpecena aby si mohla dovolit opatrovatelku alebo jasle, tak ostava matka doma bez prijmu. Tym netvrdim, ze taka dlha rodicovska je v poriadku, je to velka zataz na verejne financie, ale na druhej strane vieme, preco vznikla a lebo nie su podmienky na to aby sa o deti zamestnanych matiek mal kto postarat.

anonym_b28296
Dnes o 09:02

ja nie mne sa páčilo byť doma do 3 r kým syn nešiel do školky
bolo to obdobie kedy syn prechádzal tak nádherným vývojom každý deň niečo nové proste ten pokrok že naša snaha a ten čas čo synovi venujeme sa vyplatil
prečo by to mal robiť za mňa niekto iný
nemusiš sedieť doma daj dieťa do jaslí a chod do práce každá má na výber ako si to zariadi

ivka225
Dnes o 09:05

Byť 3 roky doma je možnosť,nie povinnosť.

anonym_2d4109
Dnes o 09:07

Kedy si nebola moznost pracovat popri rodicaku,bud si mala rodicak a bola riadne doma s dietatom alebo si sa vratila spät do prace bez naroku na rodicak.Dnes ale matky maju take vymozenosti ako vratit sa spät do prace a o rodicak neprist.
Vyuzila som obe moznosti,aj som bola doma s detmi ale aj vyuzila tu moznost ist do prace od roka a doniest domov 3000eur aj s rodicakom,pridavkami len ja.
Takze zeny sa mozu krasne same rozhodnut ako a co urobia.Taky je dnes a pred 17timi rokmi rozdiel.

anonym_2d4109
Dnes o 09:11

V cr bola moznost si rodicak rozdelit na 2r,3r,4r a podla toho zena dostavala vysku rodicaku ale aj tam platilo rovnako ako tu,bud praca alebo rodicak.

anonym_dd7df2
Dnes o 09:14

@anonym_autor nie je jedno či si zamestnávateľ nájde náhradu na 6, 9 mesiacov, alebo 3, 5... rokov?

anonym_19670b
Dnes o 09:16

@anonym_autor ale nikde nie je napísané, že žena musí byť doma 3 roky na rodičovskej, je to jej dobrá vôľa a s tým súvisia následky. Koľké ženy sú doma 3,6,9,12 rokov čo je neskutočná doba. Teraz sa známa vrátila po 15rokoch 😵 do práce a nedokáže sa zaradiť do pracovného života. Samozrejme ju prepustili, lebo ona bola naučená inak fungovať za tie roky. Už asi 7 robôt vystriedala za pol roka.
Dnes je toľko možností, kam dať dieťa - jasle, potom od 2. rokov dieťa do škôlky.

anonym_1eae59
Dnes o 09:16

@anonym_autor
Mne je to úplne ľahostajné, ale prečo potom každý týždeň mamičky na materskej vypisujú na MK, že nemôžu vyžiť a že ich po troch rokoch nikto nechce zamestnať, lebo doma „osprosteli“? Technológie a aplikácie sa menia šialeným tempom.

sisska96
Dnes o 09:19

@anonym_autor Môžeš ísť pracovať kedy chceš. Nie je nutné sedieť doma roky. Ja som bola doma rok, potom som pracovala normálne

melanta
Dnes o 09:22

Nie je možné zrušiť 3 ročnú materskú, pretože 3 ročná materská ani neexistuje. Keď už chceš diskutovať, tak aspoň pomenuj veci správne. Materská je u nás 34 týždňov, čo je asi 8 mesiacov. Následne je rodičovská, ktorá však ako už odznelo, povinná nie je. Žena môže ísť pracovať a napriek tomu poberať rodičovský. Rovnako tak žena nemusí byť doma s dieťaťom na každej OČR, môže sa striedať s mužom. Ak sa žena rozhodne byť doma niekoľko rokov, počas tých rokov na sebe nijak nepracovať, tak je to jej rozhodnutie znížiť si svoju hodnotu na trhu práce. Je množstvo žien, ktoré profesne nijak neutrpeli tým, že sa stali matkami. Je to rozhodnutie ženy a to často vychádza z mentality človeka.

Čo sa týka zaťaženia sociálneho systému dávkami, to je obšírna problematika. Na to, aby sa mohla znížiť doba vyplácania rodičovského, je potrebné zabezpečiť, aby rodičia mali možnosť deti niekam umiestniť. Dnes v niektorých lokalitách je problém nájsť súkromné zariadenie s voľnými kapacitami, nieto ešte štátne. Áno, ja som zástanca zrušenia rôznych dávok či zníženia obdobia, počas ktorých sa poberajú, ale musí to byť súčasť viacerých krokov.

estellas
Dnes o 09:28

@anonym_autor
To nie je povinnosť by tri roky na materskej. Ženy môžu byť aj menej. Ak to niekomu vyhovuje byť doma s dieťaťom a je finančne zabezpečený, tak prečo by sa to malo rušiť ?

kiki68
Dnes o 09:28

@anonym_autor nie, nie som za to, je to pre deti dose brutalne, chod robit do Viedne do jasli a uvidis sama. Dve osoby, tretia iba na dve hodiny na peak time a 18 babatiek. Je to take, ze ked to dieta reve, tak reve. Nikto nema kapacitu na to, ze to dieta hned riesi ako mama. Cize rodic to nevidi, he niekde v praci, ale to dieta vola rodica a ten tam nie je a ani nebude. Deti si zvyknu, ale naozaj to moze byt drsne. Aj napriek jemnej adaptacii. Cize ja by som tu 3 rocnu mozno nebrala a tiez moze ist aj teraz do prace, nikto nemusi 3 roky cakat. Cize kto chce, tak moze ist pracovat

beronsche
Dnes o 09:32

@anonym_autor nemôžeš jednu vec zrušiť a všetko ostatné nechať, ako to je..
Kým sa nevytvoria podmienky pre skorší návrat matiek do práce, je nesprávne rodičak rušiť.
Potrebujeme jasle a škôlky pre deti, potrebujeme polovičné úväzky (tie sú podľa mna kľúčové!!), potrebujeme prestať matky na trhu práce diskriminovať, potrebujeme, aby otcovia mali možnosť s dieťaťom ostať, potrebujeme xy veci vyriešiť pred tým, ako to jednoducho sekneme...

Ak prejdeme na štýl škandinávskych krajín, som s tým ok.
Len zrušiť rodičovskú, tak to som kategoricky proti.

o__o
Dnes o 09:36

Nezrusila by som nic. Ved to nie je povinnost, zostat doma 3 roky

bomba36
Dnes o 09:36

Myslím že by stačili dostupné polovičné/čiastočné úväzky a dostatok miest v škôlkach. Samozrejme, sú aj ženy čo hľadajú možnosti ako ostať doma vo najdlhšie na rôznych dávkach a nerobiť ideálne nikdy, vďaka čomu zamestnávatelia diskriminujú ženy už počas výberových konaní len na základe toho, že si dovolili mať deti. Pritom verím tomu, že viac je takých ktoré by naozaj rady pracovali ale nemajú možnosť vykryť tú starostlivosť.

anonym_29196b
Dnes o 09:47

Materská nie je 3 roky. Materska je 34 týždňov. To, o čom píšeš, je rodičovská. Žena si môže vybrať koľko na nej bude, nie je povinná, takže môže ísť pracovať. Len je otázka, kde s tak malým dieťaťom? Teraz je problém umiestniť 3 ročné do škôlky.
Ak by sa malo jednať o šetrenie verejných financií, tak ja by som zrušila poberanie - vyplácanie rodičovskej počas doby, keď sa už žena zamestná a dieťa nedosiahlo ešte 3 roky.

anonym_a6b13e
Dnes o 10:08
@anonym_29196b

Materská nie je 3 roky. Materska je 34 týždňov. To, o čom píšeš, je rodičovská. Žena si môže vybrať koľko na nej bude, nie je povinná, takže môže ísť pracovať. Len je otázka, kde s tak malým dieťaťom? Teraz je problém umiestniť 3 ročné do škôlky.
Ak by sa malo jednať o šetrenie verejných financií, tak ja by som zrušila poberanie - vyplácanie rodičovskej počas doby, keď sa už žena zamestná a dieťa nedosiahlo ešte 3 roky.

@anonym_29196b no, len taka poznamka k tomu poslednemu bodu, aby to este horsie nedopadlo. Ze zena radsej ostane doma, aby mala ten rodicak, cca 500 eur, ci kolko je teraz, akoby mala nastupit niekde za minimalku, alebo nejaky skrateny uvazok, to ma 730 v cistom cca (z minima v sucasnosti), daco precestuje, poplatky v jasliach, v skolke, caste OCR...no aby sa jej to este neoplatilo radsej doma ostat...🤔

bg92
Dnes o 10:08

Zase fejk diskusia na rozduchanie vasni?
Chod doprace hned po porode nech sa paci

anonym_4b77f8
Dnes o 10:13

@anonym_autor Presne ako pises, u nas na to absolutne nie su podmienky.
A nie, nebola by som za to.. Ja som bola stastna, ze som si mohla deti uzit.
Ved kto chce alebo musi, moze ist pracovat rovno po sestonedeli. Nemusi byt povinne doma. To je len moznost, nie povinnost.

anonym_f5ec5f
Dnes o 10:14

@anonym_autor problém je len to LEN 😂😂😂😂🙏.

anonym_2dda05
Dnes o 10:19

Autorka, kolko mas deti ? Predpokladam ze 0. Materska tvra 34 tyzdnov, pri dvojickach o par tyzdnov viac. Nasledne je mozne poberat rodicovsku.
Az budes mat deti, nech sa paci, kludne mozes ist po 3 dnoch po porode rovno z nemocnice do prace, nikto ta nedrzi.
Ja som vdacna za tuto moznost, poberat materske taku dobu a nasledne byt na rodicovskej a starat sa doma o dietata, byt pri jej prvych milnikoch, az do jej 3 rokov. Ak by bola materska cele tri roky bolo by to mozno este lepsie, ale zas by som asi otupela. Som rada ze je vlastne takuto dobu, a uz popri rodicaku ciastocne pracujem, aspon som z toho nevypadla. Mala som predtym pracu ktora umoznovala aj home office.
Toto by som viac prijala, keby bolo realne mozne, aby viac zien vedelo pracovat popri rodicovskej.

anonym_2d4109
Dnes o 10:22
@anonym_a6b13e

@anonym_29196b no, len taka poznamka k tomu poslednemu bodu, aby to este horsie nedopadlo. Ze zena radsej ostane doma, aby mala ten rodicak, cca 500 eur, ci kolko je teraz, akoby mala nastupit niekde za minimalku, alebo nejaky skrateny uvazok, to ma 730 v cistom cca (z minima v sucasnosti), daco precestuje, poplatky v jasliach, v skolke, caste OCR...no aby sa jej to este neoplatilo radsej doma ostat...🤔

@anonym_a6b13e vratili by sme sa spät o 17r zase.Toto je dobre nastavene teraz ako to je,lebo ak chcem idem a o rodicak zena nepride.Ak nechcem tak budem doma.Je to hlavne o moznosti vyberu.Vtedy zeny na vyber nemali,bud alebo.

anonym_c9506f
Dnes o 10:23

@anonym_autor ja som za, ani s jednym dietatom som nebola 3roky doma, pri kazdom som par tyzdnov od porodu robila HO, od roka jasle pride mi to chore ak dieta je zdrave aby som bola 3roky na RD. Ak dieta ma rozne poruchy/choroby tak k tomu sa vyjadrovat nebudem tam to treba osobitne posudit.

aperolcek
Dnes o 10:33
@melanta

Nie je možné zrušiť 3 ročnú materskú, pretože 3 ročná materská ani neexistuje. Keď už chceš diskutovať, tak aspoň pomenuj veci správne. Materská je u nás 34 týždňov, čo je asi 8 mesiacov. Následne je rodičovská, ktorá však ako už odznelo, povinná nie je. Žena môže ísť pracovať a napriek tomu poberať rodičovský. Rovnako tak žena nemusí byť doma s dieťaťom na každej OČR, môže sa striedať s mužom. Ak sa žena rozhodne byť doma niekoľko rokov, počas tých rokov na sebe nijak nepracovať, tak je to jej rozhodnutie znížiť si svoju hodnotu na trhu práce. Je množstvo žien, ktoré profesne nijak neutrpeli tým, že sa stali matkami. Je to rozhodnutie ženy a to často vychádza z mentality človeka.

Čo sa týka zaťaženia sociálneho systému dávkami, to je obšírna problematika. Na to, aby sa mohla znížiť doba vyplácania rodičovského, je potrebné zabezpečiť, aby rodičia mali možnosť deti niekam umiestniť. Dnes v niektorých lokalitách je problém nájsť súkromné zariadenie s voľnými kapacitami, nieto ešte štátne. Áno, ja som zástanca zrušenia rôznych dávok či zníženia obdobia, počas ktorých sa poberajú, ale musí to byť súčasť viacerých krokov.

@melanta možno od veci, ale všímam si už dlhšie tvoje príspevky a teda je vidno, že máš o veľa veciach prehľad (v dobrom závidím). Podľa mňa dosť zdvíhaš kultúru na MK svojím vecným a slušným prístupom.

anonym_29196b
Dnes o 10:48
@anonym_a6b13e

@anonym_a6b13e No veď nech ostane doma, pokiaľ jej to tak lepšie vyhovuje.
Ja som poukázala na SÚBEH poberania rodičovského príspevku a neobmedzeného zamestnania.

anonym_2d4109
Dnes o 10:53
@anonym_29196b

@anonym_a6b13e No veď nech ostane doma, pokiaľ jej to tak lepšie vyhovuje.
Ja som poukázala na SÚBEH poberania rodičovského príspevku a neobmedzeného zamestnania.

@anonym_29196b je to o tom vybere,moze ist pracovat a poberat rodicak,alebo byt len doma na rodicaku s dietatom.S tymto by sme sa akurat tak vratili spät o 17r.Pre zenu tento model dnesny je omnoho lepsi ako vtedy.Nehovoriac,ze dnes moze mat tpp aj niekolko,vtedy ani brigada nemohla byt.Dnes ma zena neskutocne moznosti ako si zarobit.

simca06022011
Dnes o 10:54

Ako je pisane, nie je take lahke to znizil len tak, k tomu treba velmi vela veci zabezpecit. Ja by som bola za, keby bolo vsetko zabezpecene, ako dostupne jasle, skolky, zariadenia, zamestanvatelia zien yb boli stotozneni s tym, ze ked dieta ochore, tak bohuzial mama musi byt doma (alebo otec) atd. Co sa mne nepacilo nikdy a nepaci, ze prilis vela deti v mojom okoli bolo doma do 6r.. lebo vraj choroba. Pritom proste mama nestihla vcas otehotniet a nechcela ist do prace. Nechcem sa tym nikoho dotknut, mne je jasne, ze su aj chore deticky, ale toto sa velmi zneuziva. Zaroven mozno vacsiu kontrolu v akom prostredi deti vyrastaju, ci to neprospieva prave tomu, ze su chore viac a viac...
Ak by sa podarilo splnit veci ako dostatok jasiel, som za vsetkymi 10timi za skratenie rodicovskej dovolenky. nechala by som moznost, ze dobrovolne bez financii mozu ostat zeny doma s detmi ak chcu, a ak si cce zena deti uzivat, tak to potiahne partner alebo bude mat rezervy vytvorene na to.
Subeh RD a prace je teraz velmi dobry, nakolko statu idu od matiek odvody, dane (ak vychadzaju), zena je aktivna a zaroven pobera to, na co ma narok, spravodlivo rovnkao ako tie mamy co sedia doma.

anonym_4f3197
Dnes o 10:55

@anonym_autor nikto ti nebráni do tej práce ísť.. kľudne aj hneď po šestonedelí

anonym_8d632a
Dnes o 10:55

@anonym_autor zamestnavatelia nemaju problem s MD/RD, tam vedia zobrať zástup. Väčší problém sú OČRky a prázdniny, kedy mamičky musia vymýšľať ako poriešiť decko keď dovolenka nestačí. Toto by som skresala, prázdniny každú chvíľu a už nielen v školách ale aj v škôlkach. To kto kedy videl že škôlka zavrie na tri týždne cez vianoce?

Strana
z3