Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
ani sa na mna nehnevajte, ale toto nie je debata o tom, kto ma aku situaciu....keby vlada mala pozerat na to, kto ma aku situaciu, tak nevyhovie nikomu.
toto mala byt tema o tom, co sa od prveho januara zmeni, resp. kolko korun dostaneme....nie o tom, ktora si co moze a nemoze dovolit preto lebo jej manzel, jej prva, jej druha dcera/dieta....
neda sa vyhoviet kazdemu jednotlivcovi, ale aj mna serie, to, co teraz porobili. ale pomozeme si???? nie 🙄
a tiez tu mozem vypisovat o tom, aku my mame financnu situaciu a o tom, ako som chodila do skoly, robila a padala dole hubou a co mi tento stat da??? velke h......
ale komu to pomoze ked sa budem stazovat? podstatne je, aby sme vedeli na co sme/budeme, na co sa mame pripravit...dieta bude pytat jest, ci bude RP vyssi alebo nizssi. nebude sa pytat, ci mu mame za co kupit....
@jasterica25 presne , štát nemôže pozerat na finančnú situáciu rodiny, dáva príspevok na deti a ostatné musia zabezpečit rodičia je to ich povinnosť vyživovat dieťa, nie povinnostou štátu .
Som pravicovo zmýšľajúci človek a jedine koho treba podla môjho názoru podporovať sú ľudia naozaj odkázaní na našu pomoc - chorí , starí , postihnutí
@maminuska úplný súhlas! Takto podobne som to chcela napísať aj ja, ale vzhľadom na to, že som očakávala vlnu nesúhlasu, som to napísala miernejšie. Živiť dieťa majú jeho rodičia, veď je to ich dieťa, nie dieťa štátu, štát len pomáha "príspevkom". Každý si je strojcom svojho šťastia, ako sa vraví, všetci závidia lekárom, právnikom, zubárom, daňovým poradcom a podnikateľom, ako sa majú dobre, ale nikto sa nikdy nezamyslí nad tým, čo pre to títo ľudia museli obetovať a stále obetujú. Každá práca je potrebná, ja nikoho neponižujem, ale dovolím si tvrdiť, že mnohé z vás si ani len neviete predstaviť, čo to všetko obnáša. To je obetovaný kus života. Mnohé matky tvrdo pracujú. Nie preto, že by nevyžili, finančne sa tieto rodiny majú oveľa lepšie ako priemerné, ale preto, že ak raz odídeš, všetci na teba zabudnú a už nikdy sa nebudeš môcť vrátiť tam, kde si bola predtým a všetko, čo si do materskej krvopotne budovala, jedným razom stratíš. Myslíte si, že tieto matky by neboli rady doma 3 roky len s dieťaťom a "vychutnávali" si to? Takže ak sa umožní matkám popri rodičovskom príspevku pracovať bude to veľké plus. Ale o tom tu skoro žiadna z vás nehovorí, všetci len meditujú, či je spravodlivé znížiť RP sociálne poisteným matkám a pridať nepoisteným matkám.
@jasterica25 suhlasim s tebou, ano dieťa bude pytať tak či onak, či bude prispievok vyšši alebo nišši, my tomu dieťatu nebudeme rozpravať že nemame za čo to kupiť, ono to nepochopi ale budeme sa snažiť dať mu všetko čo potrebuje aj ked z posledneho, či nie?
a nesuhlasim s tym jak jedna mamička napisala že prečo budeme dostavať rovnake prispievky či sme robili alebo nie, tak s tym razne nesuhlasim, lebo deti vychovavame rovnako, aj kupujeme take iste drahe plienky jak aj tie čo robili, aj take iste drahe oblečenie. tak kde je rozdiel? nie su naše deti take iste jak vaše, mila pani- mamička?
Je rozdiel medzi tymi čo nechcu robiť, tak to hej ale tie čo chcu robiť a nevedia si zohnať zamestnanie? tak to je ina vec.
Spravodlivé bude, ak sa umožní pracovať popri poberaní RP, aby matky neboli odkázané len na RP, ako je to doteraz. Potom sa uvidí, kto je ako schopný.
a este jedna vec...takisto by som mala podla tohto zakona narok na RP 256 eur. ale nebudem sa tu s ostatnymi mamickami hadat a argumentovat, preco ja by som mala ako pracujuca osoba dostat a tie co nerobili, preco by tie nemali dostat.....skuste sa na to pozret z oboch pohladov. tie deti nie su horsie, ani lepsie. mna zaujima, s cim mozem ratat, co dostanem a nie tuto niekoho zhadzovat. preto si myslim ze je zbytocne ked tu vsetky vypisujete aku mate situaciu. a myslite, ze ja nemam???? keby sa dalo popri prispevku 256 pracovat, tak to skusim. aspon nieco. nejaku brigadu. bohuzial, neda sa.
a ked sa bude dat, popri 180-190 pracovat, tak to treba vyuzit. treba vyuzit, to co sa ponuka, nie lamentovat nad tym, ako je zle. vy ste zodpovedne za to, ze je to dieta na svete, vy ste sa rozhodli ho porodit a vychovat, tak sa treba starat!!!!
a ked bude prispevok 180-190 a bude mozne robit, ja to uvitam...zamyslite sa nad tym a nehladajte stale dovody PRECO sa nieco NEDA. radsej rozmyslajte, ako sa to DA. 😉
@lara1705 bude potrebne sa nejako vynajst...ved mozme byt radi, ze aj to nam nezakazali... 😅
@lara1705 A prečo si nepracovala pred nástupom na materskú? Výhovorky typu v našom regióne nie je práca a pod. neberiem. Každý si pomáha, ako vie. Niekto dá dieťa mame, ak je ochotná pomôcť, niekto zarobí tak dobre, že si môže dovoliť zaplatiť opatrovateľku. Možností je viacero, len treba chcieť. A nemusíš pracovať 8 hodín, môžeš pracovať aj na polovičný úväzok. Podstatné je, aby sa pracovať umožnilo, nie zakázalo ako teraz, lebo potom také ako ty nebudú môcť nariekať.
tiez suhlasim s tym ze by sa dalo popri nizsom RP respektive keby ho zjednotili tak vsetky mamicky by mohli pracovat aspon na par hodin, ja by som mala kde dat malu a dost by nam to pomohlo aspon par euracikov alebo tiez nebolo zle kym sa dalo dieta do jasli a poberal sa cice RP ale isiel jasliam a zena mohla zarabat viac ale to je zase nieco ine a matka je s dietatkom uz malo
@jasterica25 absolutny suhlas.
A ešte mi nedá jedna vec, hoci sa to netýka priamo rodičovského príspevku, ale materskej. Mnohé mamičky ste tu akože "osamelé" matky a poberali ste materskú 37 týždňov a pritom žijete s chlapom v jednej domácnosti. To sa vám zdá spravodlivé takto oklamať štát, resp. sociálnu poisťovňu, že ste poberali materskú o 9 týždňov dlhšie ako vydaté matky? Toto je podľa mňa nespravodlivé, lebo ak je žena vydatá, automaticky nie je osamelá, ale ak je slobodná, tak to štát nemá ako overiť, musí sa spoliehať na jej čestné vyhlásenie. Tak to len na okraj.
@silvia_pp , opatrovateľku platíš len určitú dobu ale za udržanie miesta do budúcna to stojí za to.
@andzi aj ja patrím do skupiny lekárov, daňových poradcov, advokátov atd a po večeroch študujem , harabem sa v knihách , robím protokoly a ostatné.
A preto ma vie riadne naštvať keď mne niekto povie však tebe je hej , ty to nepotrebuješ.
Inak poviem Vám kým som zohnala opatrovateľku, dalo to riadne zabrať a pritom som zháňala medzi mamičkami v snahe im pomôcť si privyrobiť, myslíte že sa im chcelo? A nebolo to každý deň , asi 9 dni v mesiaci ktoré dopredu naplánujem , takže presne by vedeli kedy a na ako dlho.
@maminuska ja som opatrovala dietat kamoske ktora isla na brigadu si privyrobit a slubila mi za 10 dni za mesiac 50 eur...Maleho sme mali od piatej od rana do tretej poobede. Ja som mala svoje dieta na starost a bola som tehotna v 7.mesiaci. Musela som lietat kvoli 50 euram okolo jej syna, aby si niekde neublizil, lebo deti lahko pridu k urazu. Z tychh slubenych penazi som si planovala kupit cest. postielku pre moje dieta. Ked kamoske skoncila brigada, tak som tych 50 eur nevidela este po pol roku a uz to bude rok a stale ich nemam...Ale snaha si prilepsit bola...aj ked pre mna marna. Ona si prilepsila a mna oklamala...
ahojte ja sa tiež pripajam k pobúreným mamičkam ved toto co sa tu deje s tym prispevkom nie je normalne... Ja by som našmu novemu panovi ministrovi odniesla dieťa dala mu do ruky 180 eura nech mi ho vychova. A toto uz by bolo načase výjsť do ulíc maminky s detmi a povedali konecne dost. Ziadne znižovanie.
baby, tiez sa mi to nepaci, ale treba najprv pockat, ci tento navrh prejde alebo neprejde a ja dufam, ze neprejde 😉
@maminuska podľa príspevku som ťa odhladla, aj ja patrím do tejto skupiny, preto presne viem, o čom píšeš. Ale ako vidíš podľa reakcií, tu by sme museli mať založenú súkromnú tému, lebo s niektorými mamičkami sa tu diskutovať nedá, lebo dieťa nevezmú do škôlky, lebo súkromná škôlka je drahá, lebo nemajú komu nechať dieťa, lebo opatrovateľka je drahá, lebo lebo lebo....to, že sa im nechce a nemajú vzdelanie, si neprizná žiadna. Takže ja som svoj názor vyjadrila a viac sa k téme nebudem vyjadrovať.
@krasnulka prepáč, ale to, že ťa kamarátka oklamala, sem nepatrí, to si rieš s ňou, to nemá s témou nič spoločné.
@andzi tady islo o snahu si prilepsit...nie kazda je taka, ze sa jej nechce ist robit,ale nema vzdelanie...aj taka, ktora ma len ukoncene studium vyucnym listom by rada pracovala...ja napr. mam vyucny list a pracu mam slubenu v domove dochodov...mozem ist? Nemozem...tam zarobim 250 eur, z toho by som zaplatila 300 eur dcere jasle a syna by som dala varovat...o RP samozrejme pridem...takze by som na tom bola skodna...a ked som mala zaujem pomoct opatrit dieta,tak som na to doplatila...tak nas nehadz do jedneho vreca.
@andzi neviem ako si dovolíš urážť, kto aké má vzdelanie alebo sa mu nechce...do práce som sa vrátila,keď prvá dcéra mala rok,lebo by sme nevyžili,mala som šťastie,že som našla pani na dôchodku,ktorá sa mi o dcérku postarala a mohla som si takto pomôcť,ale nie každý má takú možnosť a keď nemáš fakt kde tie deti nechať,tak sa môžeš snažiť ako chceš...len ti prajem,aby si sa v život s ničím takým nestretla....
ved každa čaka čo sa bude diať si myslim..... ale aj ked ho znižia nikto s tym nič neurobi pretože na slovensku sa ludia nepostavia proti vlade... myslim žiadny štrajk nic ineho.....no ved čo len mamičky pojdeme pracovať aspon na 4 hodky ... len keby bolo kde.... myslim vychod...
konečne sa zvíšila porodnosť aj u bielych žien a biele deti aspon tuširoko daleko na okolí sa rodí viac detí, napr u nás za rok to bolo 4 max. 5 detí a tento rok to bolo 11detí a ked príspevok zrušia kto bude zase profitovať? niekto si nahrabe vrecká porodnosť bielych zase klesne kedže vela rodín rieši aj problémy s bývaním a zase budú rosdiť len čierny, hajtzlíci jedny ja som hned ako sa dosratal tá pizda za premierku vedela že s príspevkom pri narodení dieťaťa je koniec
@silvia_pp andzi neurážala. Je to o tom sa so životom sa treba popasovať, nenariekať. Dá sa všelijako.
A tým že máš vyššie vzdalnie máš väčšie možnosti , to bolo celé.
Ja som pri prvej dcére chodila vykladať tovar do obchodu v skorých ranných hodinách aj s nou v kočíku lebo inak sa nedalo , mala som ju počas výšky. Bola to moja nezodpovednosť, tak som sa starala ako som najviac vedela. Dokončila som výšku, urobila si nadstavbu na ňu , urobila si licencované skúšky a aj teraz študujem -robím si ďaľšiu nadstavbu na ďalšiu licenciu . Študujem a pracujem po nociach .

@maminuska mas pravdu, kto chce deti bude ich mat nech je RP akekolvek...len je smutne, ze je take male.