Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@dari3 viem o čom píšeš a chápem Ťa... kiež by bolo všetko inač a každá maminka by si mohla dovoliť byť so svojím dieťatkom doma čo najdlhšie...
Ja osobne dobré viem, čo je to mať finančné problémy... môj manžel bol nútený ísť robiť do zahraničia, pol roka sme boli bez neho, bola som sama s malým.. rodinku mám na druhej strane republiky, takže nemala som tu ani pomoc rodiny.... ale každopádne to sem nepatrí, každá máme svoje problémy... svoj príbeh..
Chcela som tým ale povedať, že som rada, že je manžel konečne doma a našiel si skvelú prácu, ale platovo na tom nie je bohužiaľ tak, že si môžem dovoliť zostať s malým do 3 rokov doma.... a je mi to strašne ľúto...
Budem ale rada, že sa bude môcť popri RP pracovať, keďže začiatkom roka nastúpim do práce i ja.. a taktiež som veľmi rada, že nemusím dať malého do jasiel ani cudzej opatrovateľke, ale s naším synčekom bude moja kamarátka, ktorá ma tiež dieťatko..
Sú maminy, ktoré by najradšej boli doma so svojimi deťmi, ale nemajú proste na výber... a ja bohužiaľ patrím medzi ne.
Čo sa týka toho príspevku do výšky 300 Eur...podľa mňa by malo byť veľa veci v tomto štáte postavených inač... to sa týka aj RP, rodinných prídavkov, príspevok na starostlivosť, materskej,... atď atď..
Štát chce od ľudí získať čo najviac peňazí... preto ten príspevok.... pracujúca matka predsa odvádza do štátnej kasy...
čiže je viac než jasné o čo tomuto štátu, tejto vláde ide...
ale tak ako som písala vyššie, niektoré maminy sú nútené ísť do práce, aj keď je to proti ich vôli.. a pokiaľ sa veľa veci v tomto štáte nezmení.. bude to tak i naďalej... práve týmto maminkám tento príspevok alebo poberanie RP popri práci veľmi pomôže....
Všetko ma bohužiaľ svoje pre a proti..
🙂 ahojte pripajam sa takže rodičovssky po 1.1 bude 190 ked mala ma 2.5 roka
Budeme potom čakať vaše pripomienky k návrhom,.verte,že sa ho snažia zostaviť čo najlepšie.
takze baby vsetko to rozhorcenie,zlu naladu,nespokojnost atd uz nepiste sem ale na osoby ktore o tom rozhoduju 😉
@ivka30 🙂
@ninny no, veď o tom to je. chcú z ľudí čo najviac peňazí. donútia matku odísť od malého dieťatka robiť, pretože príspevok je trápny. a čo robí tá maminka? odvádza prachy štátu, ktorý z tých peňazí platí príživníkov, ktorý štátne kasy len cucajú a neprispievajú. je to na zaplakanie. ja neodsudzujem maminy, ktoré musia odísť pracovať. mám kamarátky, čo proste museli. ani ja nekričím hop, dokým som nepreskočila. ale momentálne odkladáme čo najviac peňazí pre prípad núdze. aby som s dieťatkom mohla ostať doma. viem, že nie každému sa to dá. ja len hovorím za seba 😉
Co sa tyka mamiciek, ktore poberaju vyssi prispevok, podla prestudovania prislusneho zakona, ktory plati dnes, spadaju pod tento zakon nie len mamicky, ktore uz poberaju RP, alebo im bude priznany do konca decembra, ale aj mamicky, ktorym uz bola priznana materska! Cize aj tehotne, ktorym uz bola priznana materska a tie, ktore poberaju matersku a konci im materska niekedy zaciatkom roka. Tym padom by to vakum nevzniklo.
Ostatnych by sa mohlo tykat to, ze im bude predlzena materska, ak by to stihli schvalit.
A tie, co nepracovali, maju zvysene v ramci rovnakeho RP, tak v tomto pripade by boli spokojni vsetci.
"Zb. zákonov č. 571/2009
Suma rodičovského príspevku
1) RP je 164,22 eura mesačne.
2) RP je 256 eur mesačne do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom dieťa dovŕši dva roky veku, ak sa
oprávnenej osobe pred vznikom nároku na RP
a) vyplácalo z dôvodu riadnej starostlivosti o toto dieťa materské alebo obdobná dávka ako materské v členskom
štáte alebo
b) nevyplácalo materské alebo obdobná dávka ako materské v členskom štáte a bola v posledných dvoch rokoch
pred narodením tohto dieťaťa najmenej 270 dní nemocensky poistená: do obdobia 270 dní sa započítava aj
obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia, ktoré sa započítava na účely materského podľa
osobitného predpisu
@majulcek máš pravdu, včera to dávali v telke, nejaké tabuľky ich miezd a keď to zrátali,tak to vyšlo,že im znížia o 5%. A prečo im vždy naletíme? No lebo ešte stále dúfame,že sa niečo zmení. Ale začínam mať pociť,že je jedno,kto je vo vláde, všetci hrabú len pre seba a na obyčajných ľudí zabúdajú...
@zuzanabrrr Ahoj,
tak ak to dobre chápem, keďže na materskú nastupujem v novembri, mala by som potom poberať RP ešte zvýšený? Pred materskou som 12rokov pracovala....
@zuzanabrrr tak 164,22eur sa bude dostavat po january alebo 190
Mihálove rady pred:
http://ekonomika.sme.sk/c/5590898/mihalove-fint...
@abbey1 rozumné slová 😉 čakám na podrobné body - návrhy. som zvedavá ako budú vyzerať a či budú myslieť na všetky férovo.
dosť ťažko sa tu orientuje, keďže každý veľa prispieva. bojím sa, že si nestihnem všimnúť, keď to sem pridáte. nesedím stále pri PC. tak možno by bolo potom dobré založiť novú tému a túto trebárs nechať zamknúť.
čaute, pekný dník 🙂
@ivka30 ano
@trimity68 190, ak to stihnu schvalit
@zuzana39 mam na to taky isty nazor,, oni vidia len to co chcu,,, tu ide o deti,, a oni predsa zato nemozu,ako mam vysvetlit dietatu ze mu nemozem kupit taku hracku aku chce ono,ale lacnejsiu,, lebo si to nemozem dovolit
prave mi pisala kamaratka ako to je Rakusku :
Tu su tzv. osemtyzdnovky... 8tyz. pred a po porode dostane zena asi 900 eur...potom sa zacina materska a mozes si vybrat ci chces 12,15,20,alebo 30 mesacnu...Podla toho dostanes peniaze...pri 20 mesiacoch asi 25 eur na den plus rodinne asi 160 mesacne....
tak nejak by to mohlo byt aj tu 😅
@zuzanabrrr prepáč mam v tom teraz chaos.... 😒
@ivka30 nastúpi v novembri na MD a tu bude asi do apríla 2011 poberať ,potom by mala nabehnúť na RP a to bude 256 € ? Ja som myslela ,že ten kto nabehne naRp po 1.1.2011 tak to bude už len 190 €...mýlim sa ? 😕
@ninny to mi je jasne 😀
ale ten system sa mi paci 😎 ze cim si dlhsie doma tym menej budes dostavat mesacne 😉
ved to ja som zato je mam tiež deti ale je to svinstvo ale ved to je cele slovensko myslia si že listy padaju na jesen a asi peniaze tiez no možno na ministtersve ja to tak ale nam mamickam neda nikto navyšše

@abbey1 ja som vcera pred parlamentom nebola ☹ , ale aspon som na vás myslela 😉 . Nechapem preco sa nikde o tom nehovori, teda ani v radiu a v telke som to nepostrehla 😠