icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

daniela1902
14. okt 2010

@dai to jaky mas preboha plat ze toto pises: cize maximalne moze clovek dostat nejakych 700 euro momentalne, co u niektorych zien nie je ani 30% ich platu
Nechcem rypat, ale ta taky plat klobuk dole

tyli
14. okt 2010

@lawli
10:44 tvoj príspevok. správne si to napísala. mám na to presne ten istý názor.

a ešte k mamičkám, ktoré pred MD nepracovali. mamička, ktorá pred MD nepracovala a má napríklad 2 deti bude musieť do dôchodku odpracovať toľko, ako tá, ktorá má dve deti a pred MD pracovala. takže ak aj pred MD neprispievala, tak potom si to laicky povedané doplatí. nechápem, čo komu vadí, že by mala toľko, ako tá čo pracovala. mňa sa tento prípad netýka. ja som si odpracovala pred MD 10 rokov a mám pre toto pochopenie.

taktiež by som mohla vykrikovať prečo má máť tá, čo pracovala napríklad dva roky toľko ako ja, keďže som si pred MD odpracovala päť krát toľko.... dokonca ja som 256eur nikdy nevidela, mám 164eur a niektoré, ktoré splnili počet odpracovaných dní peniažky dostávajú.
to už by sme si mohli začať vytýkať kto koľko počas svojej práce odvádzal. ani to by sme potom nemohli mať rovnaké RP, každá z nás zarábala ináč. taktiež nemôžeme byť všetky inteligentné a zarábať veľa. ak by to tak bolo, kto by stál v obchodoch, varil a robil tie práce, čo sú tak slabo ohodnotené. a čo majú povedať učitelia? majú vysoké školy a zarábajú menej ako mnohí vysokoškoláci. kto by učil naše deti?
tak sa prestaňte deliť na pracujúce- nepracujúce. všetky sme mamičky.

výnimka sú tí- tie, ktoré dlhodobo nepracujú (nie sú to iba rómovia) . tak treba hľadať iné možnosti ako rozdielny RP.

daniela1902
14. okt 2010

@dai este jedna poznamka, aj studentky , ktore brigaduju odvadzaju dane takze prispievaju na RP tym padom.

dai
14. okt 2010

daniela,
nemozem tu pisat svoj plat kedze by som zase machrovala 🙄 - robim v strednom managmente medzinarodnej firmy v ba, co vysvetluje asi moj plat - patrim do skupiny o ktorej pisem - v nasej firme ma podobny plat vela dievcat - mamiciek - ani jedna tak nedostala tych 55%...
k odvodom este - ano je horny vymeriavaci zaklad - tento je ale momentalne niekde pri 2500 euro... cize ked to je cislo kde sa platia maximalne odvody, tak potom berme toto cislo aj ako maximalny zaklad pre vypocet materskej ( a nie 1300 euro cca. ako je to teraz...)
co sa tyka studientiek - boli jasne stanovene podmienky pre ziskanie vyssieho RP - kazda ( aj nezamestnana , aj studentka nebrigadujuca ) si mohla platit odvody aby dostala zvyseny RP.

- ked uz k tomu co sme dostali - ja som poberala na malu 157 euro do 3-och rokov, zvysenie ma obislo o par mesiacov ( tentokrat opacnym smerom, kedze ho priznali detom do 2-och rokov a moja mala prave vtedy 2 roky mala - cize moje zname s mladsimi detmi poberali uz ten vyssi prispevok ) - nestazujem sa...zakon to tak urcil, tak budis...

ollski
14. okt 2010

@dai ale o tom by tie studentky museli najskor vediet 😉 alebo aspon tusit...ja som brigadovala od svojich 15 tich, s vlastnymi peniazkami sa predsa zije kusok lepsie...posledne roky popri VS skole som robila takmer kazdy den, lenze na dohodu, pre firmy je vyhodnejsie mat ludi na dohodu ako s nimi uzatvarat pracovny pomer 😠 ...lenze to som bola v BA!! tam tak ako ja pracovali aj mamicky na MD, tu je to zial s pracou horsie, a to zilina este nie je na tom az tak zle, ako ine mesta...
aj nas vsetko obchadza...ale take su zakony, kdesi sa musi urcit hranica

lawli
14. okt 2010

@mucinka15 neviem či som ťa ja nepochopila,alebo ty mňa no píšeme o tom istom 😉 ...aj ja si myslím ,že sa teraz moc toho nevybojovalo a vláda aj tak schváli jednotný RP a teraz by sme už mali bojovať len zato aby bol vyšší napr.210 € a tiež za viacorčiatka... treba im predsa viac plienko ,mlieka oblečenia atď. tak prečo nie aj viac korunie... 🙂

lawli
14. okt 2010

@tyli som presne toho istého názoru ako aj ty....dokonca som aj taký prípad ako ty 😉 od ukončenia školy som pracovala a tesne pred tým ako som otehotnela som prišla k úrazu a následne o prácu 😒 tak teraz tiež poberám 164,22 € .

tyli
14. okt 2010

@dai
píšeš nestazujem sa...zakon to tak urcil, tak budis... sranda, že toto isté nehovoria mamičky, ktoré majú teraz 256eur a má sa im znížiť 😀
na rozdiel od teba ja som sa nikdy nezmierila s tým ako zákon (p. Tomanová a spol.) rozdelili matky.
som presne taký prípad ako ty.
nebolo to správne. nebolo správne že dali vyšší RP iba do dvoch rokov a nebolo správne zavádzať zásluhovosť.
ak sa tieto mamičky, ktorým chcú zobrať 256eur nevedia s tým zmieriť, prečo si sa s tým zmierila ty, keď ti po dvoch rokoch ponechali 167eur? asi preto, že ti peniažky nechýbajú (tvoja šikovnosť) . no sú aj také, ktorým chýbajú.
chyba bola, že sme sa vtedy nepostavili do ulíc my. keď minulá vláda niečo odklepla, tak to bolo za každú cenu O.K. a teraz zrazu aký problém.
áno štrajkujme a riešme nízky RP, no s rozumom.

tyli
14. okt 2010

@lawli 😉

dai
14. okt 2010

ollski,
preboha, to nemyslis vazne 😢 ako , kto mal tie studentky informovat ? - neexistuju ziadne skolenia pre pracujuce zeny, pre studentky a pod. kde by sa davali informacie o zakonoch...
neviem, mozno som divna, ale ja ked idem take vazne rozhodnutie prijat - ze chcem priviest na svet dietatko , tak sa informujem vsade mozne aj nemozne co to pre mna znamena 😒 ako, som tu jedina kto to robi? mne to pride ako najnormalnejsia vec na svete...( nerobim to len pri takychto dolezitych rozhodnutiach ale pri vacsine mojich rozhodnuti - zistim si fakty a rozhodujem...)
nemozes to, ze niekto nema informacie zhadzovat na stat ☹

s tvojou poslednou vetou ale suhlasim - jednoducho vyskakovat sa da len do vysky svojho prijmu - a to plati pre stat rovnako ako pre jednotlivcov... zakony sa snazia byt spravodlive ale vzdy bude skupina ludi, ktore budu na ne doplacat...v zakonoch su jasne stanovene podmienky a bud ich splnim alebo nie ( den, minuta to je jedno kolko - jednoducho som nesplnila podmienky tak si nato nenarokujem 😔)

taktiez suhlasim s tym aby sa prehodnotili prispevky pre viacorciata - toto mi pride naozaj nespravodlive, lebo tie vydavky su tam obrovske 😔

riamim
14. okt 2010

@dai Neviem, koľko zarábaš, ale pri tvojom plate by mi bolo asi šumafuk, koľko je materská a RP - našetrila by som si na to dopredu.
A strop musí byť - však soc. poisťovňa by skrachovala, keby niektorým ženám vyplácala materskú vo výške niekoľko tisíc eur...

prsky
14. okt 2010

@lawli no nesuhlasim s tym, aby mali viacorciatka vyssi RP (RP je /nizka/ nahrada za strateny prijem matky, nie socialna davka - tou je detsky pridavok)...ja budem mat 2 deticky do 3 rokov, tiez im treba obom oblecenie, plienky, jedlo atd atp (oblecenie vyuzijem ciastocne iba prve zo 3-4 mesiace, tiez musim dokupovat)...s cim suhlasim je, aby viacorciatka (do 3ks, kedze je zakon tak postaveny) dostali prispevok pri narodeni (tych cca 600€)- vsetky deticky, nie len jedno.

lawli
14. okt 2010

@prsky nerozumiem tvojmu zmýšľaniu...ty budeš mať dve detičky do troch rokov,no keďže je už jedno staršie a to druhé bude malé tak využiješ vecičky a to nielen oblečenie ,ale aj kočiarik atď. No keby si mala teraz dve a nie jedno tak po tom staršom nevyužiješ kočiarik ,ako by si chodila na prechádzky a k lekárovi ?Oblečenie potrebuješ dvakrát,čiže ho potrebuješ viac ako na jedno....pozri sa na to aj z tohto pohľadu

tyli
14. okt 2010

nuž, ja som sa napríklad bola informovať UPSVaR, aké doklady treba aby mi naďalej odchádzali peniažky do II piliera.
povedali mi tie kompetentné dámy za pultom, že netreba nič. bolo mi to divné, no budiž. potom, keď bolo neskoro, som zistila, že mi do II. pilierami neodchádza ani koruna a tie isté dámy za pultom na mňa púlili oči, že som mala odovzdať istý "papierik" aby o tom vedeli. doplatila som na to, že som sa informovala na úradoch 😒 ten zákon p. Fico schválil tesne pred tým, ako mne vznikla povinnosť toto oznámiť a nikto nebol dostatočne informovaný. toľko som dostala na vysvetlenie. nuž napraviť sa to už nedalo. poučila som sa a teraz žiadam všetko na papieri.
chcem tým len povedať, že mnohé sa aj idú informovať a nedostanú patričné informácie.
keď som si išla založiť DNP, dostávala som na UPSVsR rôzne informácie. a boli by ste prekvapené, že sa nezhodovali. máme na úradoch pracovníkov, ktorí mnohokrát nič nevedia a potom to takto vyzerá.

ollski
14. okt 2010

@prsky asi je tazke sa o tom bavit, kto nezazil nepochopi...ked sa ti narodi druhe babo, bude mat tvoja mala 2r a 4m...tj bude sama chodit, nebudes potrebovat surodenecky kocik...vecicky, ak budes mat tiez dievcatko, vyuzijes predsa tiez! ...no mamicky, co maju dvojicky maju naviac len tych 22€, co je vazne smet ;-P kedze za to kupis akurat, tak 2 baliky plienok aj to v akcii...😉 a predpokladam, ze vtedy uz bude toja kocka bez plienok, a to sa mamickam s dvojickami asi podari tazko dosiahnut, aby kupovala plienky len pre jedno ;)

tyli
14. okt 2010

@prsky @lawli
je pravda, že viacorčatá toho potrebujú viac a preto by mali mať vyšší RP.
no ak má mamička detičky narodené trebárs po 1 a 1/2 roku, tak má presne tie isté výdavky, pretože veci po prvom dieťati väčšinou nevyužije (veľkostne zimné budú na leto a letné na zimu...). taktiež ešte obe potrebujú plienky a mlieko..... takže takáto mamička má rovnaké výdavky ako mamička viecorčiat.
pri detičkách s rozdielom 2- 2 a 1/2roka má mamička tiež veľké výdavky. napríklad ak sa po chlapcovi narodí dievčatko, tak takmer všetko musí kúpiť nové. na staršie sú mnohokrát veci už vyššiej cen. kat. , ako na mladšie .....
máte obe pravdu 😉

lucta05
14. okt 2010

@daniela1902 a ake som mzdova a odvadzaju akurat tak do zdravotnej poistovne a nie tak ako normalne pracujuci clovek to ze im zamestnavatel zdani mzdu to je jeho sikovnost.

tyli
14. okt 2010

@ollski , mať detičky s ročným rozdielom je ešte ťažšie ako dvojičky. mám kamošku, ktorá má dvojičky a poznám mamičku, ktorá má deti po roku (stáva sa). ťažšie to má tá s deťmi po roku. taktiež potrebuje súrodenecký kočík a veci dvojmo, keďže má staršie dievča a maldšieho chlapčeka.... čo sa týka výchovy, každé dieťa má iný režim dňa. inokedy spí atď..... ja by som nepovedala, že mamičky s dvoma malými deťmi to majú ľahšie ako mamičky s dvojičkami.

mima595
14. okt 2010

@tyli -akože prepac - ale take zakladne veci na doma snad može nosit aj dievcatko po chlaapcekovi a opacne... to by si fakt vsetko kupovala???? to snad nie 😉

ninny
14. okt 2010

@tyli je tu ale jeden veľký rozdiel, dvojčatá si nedokážeš nenaplánovať, ale detičky po sebe áno!
@dai @mima595 zbytočne je tu s niektorými strácať čas - nepochopia, stále sa budú držať tej svojej "pravdy" a budú najmúdrejšie na svete 😀

dusika11
14. okt 2010

no kocky...ja cakam dvojicky..musim kupovat väsci kocik ten je aj drahsi co sa tyka oblecka kupujem vybavicku dvakrat nielen ze daco dokupujem... a verte mi ze posledne co ma trapi je ci som od dakych kamosiek dostala oblecko po dievcatku...postielky dvakrat...opatrovatelku v pripade skoreho nastupu do prace dvakrat..bublinky autosedacky dvakrat...tak tie co ste tu vyslovili nesuhlas..laskavo rozhodujte za seba este obciansky mam tak nerozhodujte o tom co ja potrebujem a co nie......tolko k tomu co sa tyka denneho rezimu skade tu kto nabral ze dvojcata su ako duplikat kazde ma svoj rezim uz teraz v brusku...moja cela rodina mala dvojcata..takze nieco o tom viem...to ked jdno zacne plakat a druhe spi to ho mam buchut po hlave a povedat mu si dvojca nemas pravo na inividualitu?

dai
14. okt 2010

riamim,
ja netvrdim ze strop nema byt - ale nech je teda na odvody taky isty ako pri vypocte materskej - nic ine nepisem 😉

preco by mi to malo byt sumafuk? neviem ako ty zijes, ale obycajne cim mas vyssi plat mas aj vyssie vydavky na zivot - vola sa to budovat si zivotny standart - preco by som sa ja mala hrat na charitu, odvadzat nenormalne odvody a pritom si sporit aby som mohla zostat na materskej? niekto tu spomenul slovko zasluhovost - to ti nic nehovori?

sporit si sporim, ale nie preto ze nato mam, ale preto lebo sa na matersku pripravujem - nie som totiz typ ktory ocakava od statu podporu, skor razim heslo ze si pomozem radsej sama...Na druhej strane si ale myslim, ze ked stat je taky sikovny ze mi dokaze brat nenormalne peniaze kazdy mesiac na odvody, tak by som aj ja mohla od neho nieco ocakavat... akonahle sa odvody zrusia, tak nebudem ocakavat ani korunu.

tyli,
no, s tymi vecami - myslim ze rozdiel medzi pol rocnymi detmi moze byt tak 2 cisla ( ked hovorymi o 1-rocnych a podobne ) - nikde nie je pisane ze deti musia byt oblecene podla poslednej mody a nemozu mat veci o cislo , dve vacsie... tu suhlasim s babami ktore chcu podporu pre viacorcata - je ine kupovat 2 kociky, vsetko dvojmo lebo musim a ine lebo chcem aby boli deti pekne poobliekane...

ked uz ides k tomu argumentu mlieko...hm, ja som kojila 4 mesiace, potom som stratila mlieko ( dovody tu nebudem rozpisovat ), fakt je, ze odvtedy som malej musela kupovat mliecko umele - kupujem ho doteraz... cize by som mohla uz argumentovat aj tak, ze ako k tomu ja pridem ze mne mlieko stat nepreplacal a ine mamy ho mali zadarmo - ved moje dieta tiez to mlieko pit muselo - ak ty si obe deti kojila, tak tvoje naklady boli omnoho nizsie pri 2 detoch ako moje pri jednom 🙂 - viem ze toto je uleteny argument, len tym chcem povedat ze toto sa porovnavat uz neda ( tie vydavky su rozne - kazda mamina ma ine priority a investuje do inych veci...)

mojmacik
14. okt 2010

@prsky nic ine ti neprajem len aby si mala trojicky a mozno aj dvojicky...velmi rychlo zmenis nazor. A ako to bolo povedane deti po sebe si mozes naplanovat ,dvojky trojky nie...ja som sice po IVF,no ratali sme s dvojickami a nie trojickami.

ollski
14. okt 2010

@tyli moji su po 15m 😵 a tiez chlapcek a dievcatko 🙂))...dr mi hovorila, zevraj je to tazsie ako s dvojickami...ale vsetko sa da, ked sa musi...aj stihat, aj vyzit z 1RP a mm platu... a pozdravujem kamosku!!
@mima595 moj syn nosil vela po setricke, no teraz je to uz cudne davat mu ruzove veci, lebo on sam sa stazuje, ze je to Simcine...naplanovat sa daju, to mas pravdu, no niekedy to vyjde inak ako si clovek naplanuje 😉

prsky
14. okt 2010

@lawli pisem, ze oblecenie moc nevyuzijem, kocik nemam, takze musim kupit, kebyze nepouzivam latkove plienky, tak jednorazovky by som asi tazko po prvej dcerke odlozila - to musim kupovat tiez, keby som nedojcila, tak tiez musim kupovat mliecko dvojmo, lebo do 3r. sa neodporuca prejst na kravske .. atd atp ...a keby aj nie, tak na tieto vydavky prave nesluzi RP, na kupu kocika, vybavicky sluzi pripevok pri narodeni dietata. RP je nahrada za prijem matky, socialnou davkou je detsky pridavok a tie dostavame na kazde dieta rovnaky

ollski
14. okt 2010

@mojmacik 😀 😀 drzim palceky 😵

ollski
14. okt 2010

@prsky napr ked som rodila ja , prispevok na druhe este nebol 😉 tak sa tes, ze aspon teraz je

mima595
14. okt 2010

@prsky - ano suhlas, RP je prispevok pre matku... tak ked budes mat 2 deti, tak mi daj vediet, kolko krat ti ich niekto postrazi... obe naraz... lebo jedno dieta ti kazdy postrazi s laskou, ale o dve sa až tak nebiju...
tak aby si mamy viacerciat mohli aspon na par hodin do mesiaca mohli zaplatit opatrovatelku 😉

tyli
14. okt 2010

@mima595 nie nekupovala by som všetko nové.
ja mám zatiaľ iba jedno dieťa a aj tak synovi kupujem viac menej nosené veci (okrem topánok).
mám však v mojom okolí mamičky s dvojičkami a aj mamičky s deťmi tesne po sebe. takže vidím ako to v skutočnosti je. nemám dojem, že by to mamička s dvojičkymi mala až tak ťažšie ako tá čo má deti po sebe.
aj dvojičky nemusia mať dvojnásobok tričiek, nohavíc, bodyčiek.... môžu mať napríklad veci, ktoré budú nosiť vzájomne. viem, že to tak mnohé dvojičkovské mamičky robia. pravdaže tie drahé veci ako zimné bundy a topánky dvojmo musia mať.
no z druhej strany, topánky sa nedajú dediť (napríklad ak staršie dieťa má problém s nožičkami ako plochá noha, PEC-ky... ) takže aj mamička s dvomi po sebe narodenými deťmi práve tieto drahé veci kupuje dvojmo a to sú iné sumy. čižmy 35-75eur, topánky a tenisky 20 a viac eur.... poznáme to všetky.

@ninny nesúď a neodsudzuj. prejem aby sa tebe nič také v živote nestalo. nikto z nás nie je neomylný a každému z nás sa občas stane niečo, čo sme si nenaplánovali. zabúdaš na tie, ktorým doktor povie, že ak chcú mať druhé dieťa, musí to byť čo najskôr, ináč môžu mať časom problém otehotnieť (napríklad baby ktoré pri prvom nevedeli otehotnieť, tie čo majú endometriozu....). poznám aj také.

prsky
14. okt 2010

@tyli mne ide o vyklad zakona, o tom, co je moralne/eticky/ludsky spravne je ina vec. podla mna by viacerciatka mali mat prispevok pri narodeni dietata na kazde dieta, pretoze na tento prispevok sa tvaria, ze je na "kocik". RP by bol narokovatelny vyssi iba v pripade, ze by sa zmenil na socialnu davku odvyjajuci sa od poctu deti.
ale inak viem, ze pri viacerciatkach su vydavky vyssie ako pri prvom dietati, ale pride mi smiesne, ked sa tvaria, ze na skor narodene dieta (napr. do 3 rokov, ked uz sa bavime o rodicaku) nie su vydavky - ak nie je odplienkovane, tiez musi mamina kupovat plienky, nehovoriac o tom, ze kazdu chvilu kupujeme topanky, bundy, overaly atd, ktore su uz drahsie ako pri novorodeniatku, zdetit take veci je uz obtiaznejsie, kedze pri chodiacich detoch sa rychlejsie opotrebovavaju...ale sak rozumieme si 😉 .