icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

daniela1902
Odpoveď bola odstránená
maritana
15. okt 2010

@elise obdivujem ta a moc ti drzim päste,aby to dusno v praci prestalo a nevyhodili ta....samozrejme som znechutena ako nas stale napadaju matky,kt. nevidia ziadne vysledky ☹ a som zvedava co dokaze "trogir" ,ked si mysli ake to je terno volat s premierkou...

dai
15. okt 2010

ahoj maritana,
myslim ze nikto peticny vybor nenapada - mne je to uplne jedno ze maminy bojuju za seba - ved maju nato pravo... ked idem strajkovat tak predsa hlavne za seba. Len sa treba pozriet realite do oci...
Co podla teba zatial peticny vybor dosiahol?
1. nic nie je zatial uzakonenne, poznajuc slovensku realitu co nie je na papieri , neexistuje
2. nic nove sa nedosiahlo , zakon ktory stat zamyslal presadit si aj presadil ( aj keby nechal ten prispevok maminam ktore ho mali mat do 2-och rokov dietata, necha ho len do 20-teho mesiaca a potom ho aj tymto zrusi a tym padom sa zrusi vsetko...)

Paci sa mi ako sa snazite peticnu iniciativu zmenit za boj za veci verejne a o ostatnych mamickach pisete ze oni sa o veci verejne nezaujimaju 🙂 Co ste spravili je, ze ste sa spojili lebo vam islo o peniaze - bud priamo alebo nepriamo - tak ako to robia odborary - sorry, ale toto nie je boj za veci verejne ale za prachy, tak z toho nerobte nejake svaete tazenie 😉
Ja sa napr. pravidelne zapajam do pripomienkovania zakonov, pisem do novin, chodim na verejne zhromazdenia kvoli vysadbe stromov, kultivacii parkov etc. ... tieto veci sa dotykaju vsetkych ludi a neide mi pritom o peniaze, mnohokrat skor o zivotne prostredie alebo o spravodlivost ako taku... Napriek tomu ani seba nestaviam do roviny svaetej bojovnicky 😎

takze klud - hajte si to co povazujete za spravne. Myslim ze nikto tu na stranke nema pravo vas za nieco osocovat v momente kedy presadzujete veci ktore stojja v peticii - ak ale presadzujete len svoje zaujmy a k tomu vyuzivate peticiu , potom to ok nie je.
Ja som peticiu nepodpisala, preto neviem k comu ste sa ako peticny vybor zaviazali - len popisujem fatky. A fakty su, ze zatial ja ziadnu zmenu oproti navrhu pre vacsinu mamiciek a mamiciek cakateliek nevidim ( zatial som postrehla par slubov, ale to je asi vsetko...)

adapo
15. okt 2010

ahojte, tak mne nedá zareagovať na diskusiu, lebo ma hnevá, ako sa tu rozdelili mamičky, ktoré by mali držať spolu. Každá má svoju pravdu a obhajuje svoje. Ja nie som ani na jednej, ani na druhej strane, áno patrím k tým mamičkám, ktoré poberajú vyšší RP a bola som tiež nahnevaná, ale prajem aj tým matkám, ktoré ho nemajú. OK, pracovala som, ale v mojom okolí sú matky, ktoré majú nižší RP a starajú sa príkladne o svoje deti. Ja si nemyslím, že matka, ktorá pracovala sa stará menej o svoje dieťa, ako matka, kt. chodila do práce. Celý systém je tak na ruby, niekto chcel, aby sa matky rozdelili na pracujúce a nepracujúce a vieme, kvôli komu. Nie som rasistka a ani nebudem. Ale hnevá ma, že jedny musia doplatiť na druhých. Ja podporujem všetky aktivity spojené s petíciou, pretože si myslím, že mamičky bojujú za naše deti, aj za tie nenarodené. Prajem všetkým mamičkám, ktoré sa fakt starajú o svoje deti s láskou, aby mohli žiť dôstojne a stráviť so svojimi deťmi čo najdlhší čas doma.
A nemyslím si, že bojovať je zbytočné, držím palce....

tyli
15. okt 2010

@dai
😉 🙂

abbey1
15. okt 2010

@dai Prosím objasni mi,ktoré veci za ktoré bojujeme sú len naše záujmy a sú v rozpore s petíciou?Ak chceš byť taká spravodlivá,nepíš zahmlene a pomenuj veci správnym menom.Ako vieš,že my sa nezapájeme aj do iných aktivít?Vždy ma veci verejné zaujímali vždy som sa snažila o zmenu k lepšiemu,kde som pomôcť mohla.Nebudem tu vypisovať konkrétne,nemám potrebu sa takto opeknovať.ale v prípade záujmu ti rada dám info do IP

abbey1
15. okt 2010

@adapo 🙂 Vďaka

babatko88
15. okt 2010

@dai keby si bola zbehlá v týchto veciach ako hovoríš, tak by si vedela ako to postupuje, ide to ešte len do druhého čítania, zákony sa neschvaľujú za deň ako si to ty myslíš...
nepodpísala? no vidíš, po prvé sa ťa to netýka a po druhé je ti to jedno, čo budú mať ostatné maminy
máš pravdu, zatiaľ sme nedosiahli nič, a píšeme to stále, musí sa čakať na rokovania parlamentu a potom na pozmeňovacie návrhy, potom sa to až môže schvalovať...
a dám ti zase za pravu, ide o peniaze, áno, ale peniaze pre naše deti, ja vyžijem aj zo 190e, ale poznám veľa takých mamín, čo by im tých 66e veľmi chýbalo, ale toto ty nepochopíš...

babatko88
15. okt 2010

@adapo ďakujeme, triezvy rozum vždy poteší 😉

tatrankamoja
15. okt 2010

@abbey1
@babatko88 ste super, aj elise aj katka69 - aspoň myslím...a máte fotku v plus 7 dní.....s premiérkou i malým Tomaskom...je krásny 😉 😉 😉

tatrankamoja
15. okt 2010

@tyli som ti minule nestihla odpovedať :
tyli @tatrankamoja ja viem prečo sa hneváš. tebe by ubrali. no povedz čo mám robiť ja? ja som 256eur ani nevidela.
prečo by som mala dopriať napríklad tebe, ak ty sa nezaoberáš mojou sytuáciou? žijeme v tom istom štáte. tak mi vysvetli, prečo by som mala mať menší RP ako ty? som ja, alebo meje dieťa menejcenné ako tvoje? čo sa hneváš na naše reakcie? skús byť trošku empatická a zober si to z mojej strany a nie iba z tej tvojej napríklad.

ja sa nehnevám, som rada, že tým, čo majú málo - 164 € idú zvyšovať, a tie čo mali rovnako 256 € idú nechať rovnako...aspoň do 20 mesiaca. tak stále neviem, o čo ti ide....dopriať by si mohla - keď nie mne, tak aspoň ostatným mamičkám, ktoré budú, alebo sú v očakávaní bábenka. Tvoje dieťa má skoro 3 roky, takže dobre vieš, že zvýšený RP sa vypláca iba teraz do 24 mes. a keď schvália, tak iba do 20 mes...tam už ty nespadáš. Tvoje dieťa nie je menejcenné, ale už toho potrebuje menej ako napr. 10 mesačné.

katka888
15. okt 2010

@dai
pokial si myslis, ze zena, ktora nepobera RP, nepobera matersku, nie je tehotna a predsa bojuje, ze bojuje za seba, tak mi prosim vysvetli, co z toho boja ma, resp, ake peniaze z toho ma, kedze na nic nema teraz narok, kedze nema a necaka dieta.....

dusika11
15. okt 2010

slovensko je uz take..ak clovek vytrci hlavu z radu tak po nej dostane...apropo niekto tu spominal odbory..ze im ide o peniaze...atd..no..som predsednicka odborov v istom podniku..a este som nikdy s toho nic nemala..ak som zastupovala inych...sef si potom pockal a zacal mi kazit profesionalny postup, alebo mi firma kladie prekazky v praci...takze si s kludom sadte stromceky..nic proti tomu...ale ja za odbory som vybavila kopec ludom ktorych mali vyhodit nahradne miesto sice s nizsim platom, dalej som pomohla vyjednat veci ako napr..praca v nadcase praca cez statny sviatok iba po dohode s odbormi...ale ja som za to dostala velakrat po hlave a od kolegov ranu do chrbata...tolko ku stromcekom a odborom...neporovnavajte neporovantelne..priliz vela ludi v odboroch si kazi svoje zivoty aby ostatnym bolo lepsie

tatrankamoja
15. okt 2010

@tyli ďaší tvoj dotaz :
tyli @tatrankamoja a čo ja? ja som robila 10rokov , až potom som išla na materskú a RD. prečo ja mám mať menej? preto, že má moje dieťa až 2 a pol roka? to je ako dôvod? ak RD trvá do troch rokov, tak prečo výnimky?

menej máš preto, lebo keď si išla na materskú a RD, platili iné zákony. presne ako ja s prvým dieťatkom...vtedy som dostala 3500 skk, čo je okolo 120 €....a čo som akože mala robiť ? nesťažovala som sa, bola som rada, že nejaké peniažky mám...Tvoje dieťa má 2 a pol roka, takže od nového roku dostane 190 €, takže budeš mať pridané. a nie si spokojná ??? Nechápem.

tatrankamoja
15. okt 2010

@tyli a ešte posledný tvoj dotaz...

tyli @tatrankamoja
neodpovedala si mi
prečo mám mať menej ako ty? popíš mi to prosím

menej máš preto, lebo tvoje dieťa má viac ako 2 roky, ja budem dostávať tak isto - keď moja dcéra dovŕši 20 mesiacov.

tatrankamoja
15. okt 2010

@katka888 nechaj tak, myslím že tyli a dai si môžu podať ruky....ešte musia prejsť dlhú cestu, aby pochopili o čom je celý tento boj, vrátane petície, štrajku a návštev premiérky a ministra.

katka888
15. okt 2010

@tyli

mam len dve otazky:
1. ked minula vlada schvalila dvojurovnovy RP, preco ste sa vtedy nevzburili?
2. preco sa burite teraz, ked Vam idu zvysovat na 190?

a basnicka otazka. kolko je vas, ktore ako ja stale omielam dookola , z objektivnych dovodov poberate nizsi P, kvoli tomu, ze ste neplanovane otehotneli ako studentky, resp prisli pred tehu o pracu?
Ak odratam od vsetkych 164 asocialov, mamicky, ktore sa dobrovolne vzdali 256 aby mohli pracovat a tie, ktoram narok na 256 uplynul, kedze dieta dosiahlo vek 24 mesiacov, tak aka skupina Vas ostane? Existuje na Slovensku nejaky zakon, ktory je dobry pre vsetkych? Kazdy sa raz dostane do skupiny, kde hold, ma smolu, ze spadol do istej kategorie, aj mne sa to mohlo a moze stat.

A co ak sa vratis do prace , ostanes neplanovane tehu a budes mat narok na to, co sa teraz vydobije? aj potom budes proti? alebo ak sa to stane niekomu tvojmu blizkemu? aj potom budes proti?

katka888
Odpoveď bola odstránená
dusika11
15. okt 2010

kocky vcera mi tu bolo vysvetlovane ze preco ako dvojickarke mi nestaci 190 ako ostatným...ked mne zdochne koza tak susedovi nech zdochnu dve.....taka je mentalita..porovnavanie zavist..bitka o kazdy zvanec...ja si myslim ze kazde prelomenie ladu je uspech..pise sa o tom ludia zacali uvazovat ze ano rp nie su koser... to ze sa v minulosti nebojovalo za nieco...no koho je to vina? len sklonenych hlav slovakov..ved je to aj tak dobre...cely tento boj bude na dlhe lakte..ale uz to ze vlada je ochotna uvazovat nad zmenami je uspech...

ninny
Odpoveď bola odstránená
ninny
Odpoveď bola odstránená
ninny
Odpoveď bola odstránená
tatrankamoja
Odpoveď bola odstránená
ninny
Odpoveď bola odstránená
tatrankamoja
15. okt 2010

@dusika11 úplne súhlasím...!!!! pekne si to napísala.

katka888
15. okt 2010

@tatrankamoja
ked ma 2,5 a pdla prispevkov som pochopila, ze mala narok na 256, tak uz nechapem o co jej ide.
ja sa budem musiet vratit do prace, bud ked mala bude mat rok a pol, alebo ak by teraz vyslo druhe, tak ked druhe bude mat rok. inac nam to nevyjde.
a ak ma dietatko zdr problem, to mi je naozaj uprimne luto, po starom by aj ta mala menej, takze tomuto uz vobec nechapem

8808
15. okt 2010

baby ja mam uz z toho hokej.. na facebooku som videla ze na Tv markiza noviny pisali ze maminky vybojovali pripevok 256e, ale mama mi vravela ze len pre tie ktore to stihnu do konca roka.. my mame termin 14.2, na matersku uz idem 31.12, aby mi aj to dobrovolne nezrusili.. mame uz jednu dceru ktora bude mat pri narodeni druheho 1 rok a 7mesiacov, takze zvysych 5 mesiacov co som "mohla" poberat 256e sa mi rusi, to je v pohode.. ale aby aj pri tom druhom zobrali to malo.. to je uz sila.. ked chcu tak velmi pomahat tym co nepracovali, tak preco to nedaju spravodlivo, kolko nam zobrali nech aj im nejako daju.. neze -66e a len + 25 to je sila.. to je tak na dva sunare.. uz ma to tu sere.. keby som vedela tak radsej budem volit Fica, lebo aspon nieco pre tie matky vybavil..kokos.. nervyyyyyyyy

suem
15. okt 2010

@katka888 To sa nesnaz pochopit, lebo to su veci nepochopitelne 😲 😝
Drzte sa, este vas caka dlhy boj.

katka888
15. okt 2010

@suem
ta ne? este aj to DNP nam chcu pomenit 😠 😠 😠 😠 😠 😠
podme asi nerodit ci co

suem
Odpoveď bola odstránená