icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

zuzkaoko
15. okt 2010

Zmeny v rodičovskom príspevku prešli do druhého čítania
dnes 11:42 - SITA - Názory čitateľov (2)

Od začiatku budúceho roka by mali úrady práce a sociálnych vecí vyplácať rodičovské príspevky v jednotnej sume 190,1 eura, namiesto súčasných dvoch súm 256 eur a 164,22 eura.Národná rada SR posunula do druhého čítania návrh novely zákona o rodičovskom príspevku. Od začiatku budúceho roka by mali úrady práce a sociálnych vecí vyplácať rodičovské príspevky v jednotnej sume 190,1 eura, namiesto súčasných dvoch súm 256 eur a 164,22 eura. Podľa ministerstva práce to pre dve tretiny poberateľov bude oproti súčasnosti znamenať zvýšenie rodičovského príspevku približne o 25 eur. Pre zvyšnú tretinu rodičov však príspevok klesne o 66 eur. "Odstraňujeme diskrimináciu napríklad náhradných rodín a rodín so zdravotne postihnutými deťmi,“ zdôraznil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál. Zvýšený príspevok budú dostávať po celú dobu rodičovskej dovolenky, čo je u rodín so zdravotne postihnutým dieťaťom až do veku šiestich rokov.

V súčasnosti dostávajú rodičia, ktorí sa rozhodli pre osobnú starostlivosť o dieťa do dvoch rokov veku, stratili pracovný príjem a spĺňajú podmienky nároku na materské, rodičovský príspevok v sume 256 eur a po prekročení dvoch rokov dieťaťa príspevok klesá na 164,22 eura. Ak rodič nesplnil podmienky nároku na materské, dostáva od narodenia dieťaťa až do jeho troch rokov príspevok v sume 164,22 eura.

Od začiatku budúceho roka budú môcť rodičia popri poberaní rodičovského príspevku vykonávať zárobkovú činnosť. Ministerstvo práce tiež navrhuje zvýšiť príspevok na starostlivosť o dieťa z maximálnej sumy 164,22 eura na 300 eur mesačne. Tento príspevok slúži na preplatenie preukázateľne vynaložených výdavkov na predškolské zariadenie, či na súkromné opatrovateľky. Zvýšenie hornej hranice príspevku umožní prístup k takýmto službám predovšetkým rodičom s nízkymi príjmami," uvádza ministerstvo. Zároveň sa ponecháva poskytovanie príspevku v sume 41,10 eura mesačne bez preukazovania výdavkov v tom prípade, ak starostlivosť o dieťa zabezpečí dospelá fyzická osoba bez živnostenského oprávnenia alebo zárobkovo činný rodič.

yanni
15. okt 2010

@mirka285 keby bolo na SK az tak zle, tak by ste nemali po 2,3,4 deti. Tu si "normalna" rodina 3 krat rozmysli ci bude mat 2 deti. Radsej dam jednemu viac ako pri dvoch ci troch vela skrtov robit.

No baby dobry pokec, ale musim uz ist. Ta 3metrova kopa na zehlenie sa zial sama nepozehli 😠 😠 😠 😠 😠 Uz mi teraz je zle ked sa na to pozriem.

yanni
15. okt 2010

@czechzuzanaba len je otazne ci to aj dosiahnes. ZIal na Slovensku je este stale velka tlacenka. NEtvrdim ze tu nie, tiez sa maju lepsie deticky doktorov, ci pravnikov, cestu uspechu maju vydlazdenu, len treba na 5tky vystudovat a oako ta v kancli ci ordinacii zamestna.

Ale ked ukazes ja taky obycajny clovek ako som ja a este k tomu vtedy cudzinec, ze neico vies a vies sa obracat a musis mat aj velku hubu a ostre lakte, tak ti sancu daju. A aj bez penazi. J sm prisla do DE s 4000 DM=ca.2000 euro, kroresm su predtym v DE ako studenta z SK na letnej brigade zarobila. Z tychto penazi som zila ROK!!!!! kedze rok som nemohla robit. POtom mi dali povolenie. NA SK ta najskor zderu a potom ked padnes mrtva ti povedia ze keby si este pol roka vydrzala tak by ta aj povysili. Totacske myslenie, presne ako u mojeje mamy v kancli 😒

yanni
15. okt 2010

@zuzkaoko v tm poslednom odseku, to akoze, ak to prejde, ked budem robit a budem musiet platit za trebars sukromne jasle 250 € tak mi ich stat zapalti? To tak to nie je zle. TO by som brala. Hm to by mohlo prejst. Super pre mamicky co im aj ich zamestnanie nieco znamena. Ja by som nikdy neostala doma 3 roky, By ma svihlo. Len ak by bolo dietatko nejak chore alebo podobne. To je samozrejme ine.

mirka285
15. okt 2010

@yanni ono to neni take jednoduche ako to vypada...som zvedava ci bude mozne vobec dieta do niakych jasli umiestnit,resp. ci niake budu volne ☹

katka888
15. okt 2010

@yanni
nie je vela 3 ci 4 clennych rodin, a ak, tak ak sa narodili dvojicky, trojicky... ja mam v okoli kopec rodin, ktore maju dve a dost. a poniektori rozmyslaju len o jednom, niet z coho uzivit...
viac deti ma len komunita, ktorej je t jedno, hlavna vec, ze stat dava peniaze na deti a oni maju na cigarety a alkohol.
cest vinimkam, ktore naozaj sa rozhodnu pre viac deti. aj ja chcem aspon tri , sice na to nemame, ale pre mna je dolezitejsie dat im lasku, starostlivost a zazenie, aj keby to znamenalo dovolenku na chate u znamych, jedno starsie auto , oblecenia z vypredajov..

cicimon
15. okt 2010

@mirka285 presne,lebo pan minister sa vyjadruje, akoby boli jasle a skolky na kazdom rohu a sup mamicky chodte robit....jasli malo,deti vela....tak nech nejake otvori a nebude problem...
lebo aj keby mamicky chceli ist robit, kde daju deti? ked uz budu mat za co??

katka888
15. okt 2010

@cicimon
moj nazor je ten, ze takouto formou chcu podporit zamestnanost, maju pocit, ze teraz budu rast jasle a skolky ako huby po dazdi, aby ten prispevok vyuzili.... tak si ludia "najdu" pracu, mamicky sa zaradia skor do prac procesu, vlada usetri a zarobi na ich odvodoch a bude ju to stat len peniaze z eurofondov, tzn nic.
cisty ekonomicky tah

cicimon
15. okt 2010

@katka888 ano, suhlasim

mirka285
15. okt 2010

@cicimon
@katka888 veru ja som tiez velmi zvedava ako to bude vyzerat v reale....lebo ono to vobec nebude take jednoduche ako sa to teraz zda alebo panovi ministrovi hovori...ja si nebudem moct len tak zabezpecit niaku studentku nech mi strazi dieta,ta mi predsa nevystavi ziadnu fakturu s ktorou potom niekam pojdem aby mi ju preplatili ☹

nella1
15. okt 2010

@zuzkaoko pockaj takze mamicky si strajkom nic nevydupali? 😒

kkiki
15. okt 2010

@mirka285 slusny prepocet ejha a kedze ja mam 3 deti (teda coskoro) tak by som v nemecku dostala v tom najlepsom pripade na ich zivot od statu 112 500 eur .... takto dostanu 13 500 ajajaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj a teda tie tri roky v mojom pripade 1. dieta dostavala som 3 roky nejakych 2600 skk , druhe materska 250 - 6m a rodicak 8m 256 ... tretie materska este neviem aku mi vypocitaju , platim si 50 eur aby som dostala nieco viac a potom uz len 190eur ... plus 60eur na vsetky tri ... myslim si ze je to absolutne neporovnatelne ...

kkiki
15. okt 2010

@yanni ao rodia sa tu deti, snazime si pomahat, ale sama si napisala ze v nemecku mate bud 1 dieta alebo radsej nic ... len potom to dopadne tak , ze za 15r nemecko bude turecka a neviem aka rodina a kto bude robit na vase dochodky ? a to nie je otazka len nemecka, ale myslim, ze celej europy ... doteraz sme my na nich doplacali, pokial tieklo tak sa im platilo, ale je po krize a neni penazi a ani deti ( teraz nikoho nechcem urazit ) s bielou pletou sa rodi naozaj velmi malo ... a radsej si fakt zacnem odkladat doma do trezoru ... pocitat stym, ze o 34 rokov tu bude nejaky system a dostanem dochodok je pre mna nerealne ...

ingrid16
15. okt 2010

@yanni no, neviem , ktora rodina ma 4 deti taku hadam asi ani nepoznam. ( teda okrem tej nasej mensiny).po 3 mozno niektore , ale momentalne dost ludi ma 1 dieta a rozmysla , ci by uzivili este jedno. takze taka normalna rodina na slovensku ma 1-2 deti. vidim, ze mas dost zly prehlad.

mirka285
15. okt 2010

@kkiki presne tak,dobre si to vystihla...

majamat
16. okt 2010

@yanni trochu porovnavam podmienky u nas a u vas. aby si mala prehlad, ze to nie je az take ruzove ako sa zda.
aby si mala predstavu. nemozes sa porovnavat s niekym, kto ma celkom slusny plat. u nas je strasne vela ludi, ktory zarabaju minmum, co je 270-300€.
bezny clovek u nas zarobi tak mozno 450-500€.u vas je to 800-100€ a bezne 1200-1500€.

pre porovnanie,ako si pisala, strava stoji zhruba rovnako.

nehnutelnosti su mozno drahe, ale za kuchynu aj ja mozem vyhodit 6-10000€, ale nemam na to, tak si zabezpecim nieco lacnejsie.
my sme zariadili 2-izb. byt za 5000€ a to bez kuchyne a sporaku. kupovali sme to najlacnejsie (pred rokom) a uz sa to rozpada.
je to len otazka vyberu nabytku.my sme nakupovali aj v Ikei a u vas je tiez a za rovnake ceny, takze nemusis zariadovt byt za 50000€.

auta netusim, nemam prehlad, ale my na nove nemame, takze je to tazke porovnavat.

u vas je materska rok. u nas je RP do 3r., ale keby sa to zmenilo,aby sme mali s vami porovnatelne podmienky,
tak u vas si mamicka z min. platu+pridavky-984€ zaplati jasle a este jej zostane 384€. u nas si z minima 290€ nezaplati ani tie jasle za 300€. nie je na vyber, jednoducho RP do 3r. potrebujeme.

poistka mame aj my, ale su nizsie, teda aspon za auto. to je fakt.

nohavice si nedavam skracovat, vyhrniem si ich, alebo skratim sama. topanky opravit - tie smejdy co kupujeme na trzniciach sa ani opravit nedaju.
zda sa mi vela dat 1/2 min. mzdy za nove topanky,ktore tiez mozno dlho nevydrzia.
u nas su aj v drahych obchodoch smejdy, okrem par vynimiek. k nam sa vozi odpad do obchodov.vela ludi si vozi z Nemecka napr. prasok na pranie, lebo ta ista znacka,ma u nas uplne inu kvalitu.

ten 1-izboy byt stoji okolo 250€, takze si ho tiez z RP nemozes dovolit.
vacsina mamiciek pobera 160+20€ a tych 250 malo len par a aj to asi len rok - bude sa rusit. pred rokom sa robila zmena. teraz to bude o 30€ viac.
u vas ma mamicka pobera spolu 484€ co tiez nema na byt. to je zhruba rovnake.a navyse sa u vas stale bavime o minimalnej materskej.
pri dobrom plate to moze byt o dost viac. u nas maximalne 600+20€ prvych 6m, potom tych 190+20 po novom. neviem ako u vas.
porodne je super a tiez to je len asi 2r.a to uz chceli zas rusit. nevieme do kedy to zostane, ale u nas si mamicka z min. mzdy nekupi
ani lacny kocik(3-komb.) v Polsku a u vas si z minima moze kupit aj lepsi kocik.

co sa tyka stipendia, nemam prehlad. ja som musela robit, lebo nasi namali na to aby mi platili skolu. uz som sa do skoly nevratila, ale pravdepodobne ma to este caka a internat nema kazdy. vela studentov si musi hladat podnajom a hlavne v Ba, co nie je mala ciastka.

my cakame prve dieta a je otazne ci sa este pre druhe rozhodneme. zalezi od financii. mam kamosky, ktore maju 3 deti, ale ich mm robia v zahranici, aby uzivili rodinu. vacsina rodin ma 1-2
deti a viac nechcu.
este mi napadlo, ta hypoteka. 200€ na 20r. to bolo tak pred 10r. teraz na 3-izb. byt 400€ na 30r, co si z beznej mzdy ani nemozes pomaly dovolit, nehovoriac o minimalnej.

zuzkaoko
16. okt 2010

@nella1
tak asi fakt nič, lebo všade to takto píšu.

nella1
16. okt 2010

@zuzkaoko 😠 😠 nejde mi to do hlavy zeby verejne zavadzali ludiii to co ma znamenat 😠

majamat
16. okt 2010

@zuzkaoko
@nella1 pokial viem, este nic nie je rozhodnute. uvidime co bude dalej.

ziza55
16. okt 2010

@nella1 vydupali pre seba a pre tie ktore uz poberaju rp...alebo ktore ho zacnu poberat tento rok...na ostatne samozrejme sra... 🙄

majamat
16. okt 2010

@ziza55 ja a ty asi tiez spadame do tej kategorie, ze RP buduci rok, takze znizeny a materska tento rok, takze bude mozno postarom. po novom ju maju zvysit o 5% a predlzit o mesiac. uvidime, ci na nas nezabudnu aspon s materskou.

ziza55
16. okt 2010

@majamat vies co je to svinstvo...ja budem brat matersku len do februara..takze ani to zvysenie sa ma nebude tykat...ale stale dufam....ze tam budu spadat aj vsetky mamicky ktore zacali poberat matersku v r.2010

majamat
16. okt 2010

@ziza55 ja tiez dufam, len teraz sa to vsetko tak rychlo meni, ze fakt neviem na com som.

8808
16. okt 2010

@suem ako vies ze to urobil on, co ak si dalsi potrebuju nahrabat, co? ja mu len davam plus za to ze nam zabezpecil materske lepsie.. keby sa terajsia vlada pozrela nato ze to ze nam zoberu a inym matkam pridaju tych 25e tak to polepsi sice 2/3 zien ale z tej casti je velka cast len ciganov.. preco nezacnu aj od svojich penazeniek ked chcu brat nam..

majamat
16. okt 2010

@8808 podla toho co som citala, tak to vobec nie su 2/3, ale menej. trochu vacsia polovica.

kakajka
16. okt 2010

este na porovnanie: na slovensku moze mamicka dostat matersku max do vysky 600 eur a to len na 5 mesiacov.. v nemecku je to max 1200 eur na 12 mesiacov... takze tiez trosku rozdiel, nie?

maritana
16. okt 2010

ja vas nechapem,preco sa rozculujete vopred....ved nieje nic este schvalene predsa...

8808
16. okt 2010

@majamat dve tretiny vraveli v telke.. tak ja posla toho.. no ale nechajme tak..

8808
16. okt 2010

@kakajka mne sa ratalo ako bolo v novinach - rada Mihala ako prestat stat na materskej tym pripoistenim.,.. bla bla.. ved to je riesenie na pol roka, a dalej?? to som vedela aj bez neho.. keby to maximum dali aspon na tych 12 mesiacov.. s nemeckom sa dlho este nebudeme moct porovnavat... skoddaaa

dusika11
16. okt 2010

@yanni viem o tureckom probleme..ale to je na dlhu diskusiu...ale mozno keby sa urobili lepsie podmienky pre mamicky aj v nemecku aj v rakusku tak by europa tak rapidne nezostarla..ja osobne nie som za to aby si slovensko bralo priklad z tychto karjin..skor holandsky a svedsky model je prijatelnejsi...a presne u nas je to tak ze si ludia myslia ze pecene holuby padaju do ust ..preto mam tento nazor aky mam poznam matky co enormne tazko sa pretlkaju medzitym si robia vysku a maju dve deti a pracuju..tak preto ma rozculuje niekto kto na sebe nerobi vobec nic...lebo viem od mamky..ktora je v rakusku...co nas asi caka...a system sociaalnosti ze ja co robim cely zivot ako kon mam doplacat na niekoho kto je lenivy sedi doma a stazuje sa...to uz proste nie je...to tu nevedia niektore pochopit..neustale zvysovanie kvalifikacie neustale investovanie do vedomosti, poctiva praca..bohuzial musia to robit aj mamicky s malymi detmi ak chcu pracu...chceli sme emancipaciu..tak nech sa paci..a argument ze som studovala a preto som nepracovala lebo treba mat beztarostnu mladost...tak to nie je argument u mna..