icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

monci78
26. okt 2010

bohužial, nie že by ste stáli pri sebe, v takejto ťažkej chvíli, vy sa hádate, kto chcel alebo nechcel dieťa. Suhlasim s nazorom že pracujuce matky mali viac ako nepracujuce. Vecne z mojej vyplaty platia take zeny a muzov, co nepracovali, ked ja tie peniaze potrebujem späť pre svoje dieta a pre mna tak mi ich zoberu zasa len kvôli takym co nepracovali, hamba celemu štátu, hamba pani Radičovej, keby som toto bola tusila nejdem volit!! A uz v zivote ani nepôjdem. Skoncila som. Toto chceli, aby sme sa hadali medzi sebou, a vyslo im to a zatial si robia potichu co chcu...!!!!!!!!!! 😢

beruska.zuzanka
26. okt 2010

@olifcek nieeee, ja nevravím, že sa navážaš/te... neprečítala som celú diskusiu, len poslednú stranu, lebo nemám na to čas... napísala som len môj pohľad na vec... a teda nesúhlasím s tým, že neplánovane otehu je nezodpovednosť, pretože sama seba za nezodpovednú nepovažujem, práve preto, že zodpovedná som si ja sama uťahujem opasok, aby sa moje dieťa malo dobre 😉 aspoň koľko sa dá a myslím, že sa mi darí, ale to je o prioritách 🙂

dobrú noc všetkým 😉

myli by ste si ísť maminky oddýchnuť, decká vás zajtra potrebujú usmiate a oddýchnuté 😉

molnitko
26. okt 2010

@olifcek nie, nemenila by som. len keby sa to zlyhanie neopakovalo 😠 . pri prvom som bola študentka, ale tešili sme sa, druhé sme chceli a teraz som v 15 tt a teda veľmi ťažko som predýchala, že som zasa to 1 %

olifcek
26. okt 2010

@monci78 mas uplnu pravdu

olifcek
26. okt 2010

@molnitko ach jo...to uz ale nebude nahoda x;o) tie deticky budu zazracne, uvidis x;o) vlastne to prve sa uz isto prejavilo, ved si pisla, ze po 20rokoch, ze? x;o)
@beruska.zuzanka njn...som sklamana z ucasti na protestnom zhromazdeni, a uz ma nebavi tocit dookola, ze je nesprvodlive, aby tie, co neodvadzali, mali to, co tie, ktore odvadzali, tak som uz takto pisala... 😉

vypinam uz na dnes pocitac, lebo nie a nie ist haji x;o)

reportaz na jojke bola super x;o) na markize kuknem zajra v archive 😉

olifcek
26. okt 2010

@monci78 teda..nevieme, co presne robia, ale uz vieme, ze sa vdaka ohlasu predlzi a zvysi MD, bude sa mysliet na dvojicky, trojicky, osvojene deticky...vsetko su to uspechy 😉 😉 aaaapokracuje sa dalej x;o)

beruska.zuzanka
26. okt 2010

@olifcek hej, aj podľa mňa je nespravodlivé toto a hlavne to, že budeme asi dostávať rovnaký príspevok, ako mamička niekde z Luníka, ak je to dávka, ktorá má byť náhradou mojej mzdy, tak nech to tak aj je... ale to politikom ťažko vysvetlíš, vždy sa šetrí na tých najzraniteľnejších a tých, ktorí sa najťažšie ubránia... 😔

abbey1
26. okt 2010

Ono je smutné,že keď tu osočujú baby ,ktoré sa ozvali,tak sa to berie ako diskusia.keď v rovnakom duchu odpovie,už som zlá a navážam sa.Tu nejde o to,že potrebujem pľuvanec od štátú.66eur si zarobím za dva dni.ide o to,poukázať a vysvetliť politikom,že nemôžu prijímať zákony každý deň ako sa im zachce.každý nový zákon má byť postavený tak ,aby ho nemenili každú chvíľočku podľa nálady,aby mysleli na občanov.a hlavne začať v štáte šetriť od mamičiek mi príde úplne zvrhlé.

abbey1
26. okt 2010

Hlavne je smutné,že sa tu musíme obhajovať tie,ktoré neberú nikomu nič čo už má.Keď berú nám,a ozývame sa tak sme zlé.
@beruska.zuzanka O akej náhrade mzdy hovoria u týchto mamičiek?To mi je záhada.Nikdy žiadnu mzdu nemali a ani mať nebudú.A my z našich miezd sa im poskladáme.Tieto mamy sú na RP polovicu svojho života,a ja letím čo najskôr do práce a pritom sa snažím byť super mama,ale aj zabezpečiť deťom čo najlepšiu budúcnosť.A to bohužiaľ bez peňazí nejde.

olifcek
26. okt 2010

@molnitko jaj, to ina pisala o 20rokoch, pardon
@abbey1 pekne napisane... Ja uz v posteli a cumim sem z mobilu, hehe...ja od zajtra do tejto temy opat pisat nebudem x;o)

alienka73
26. okt 2010

Ja neviem stale sa tu bavite len o tych co pracovali a tych co nepracovali. Ja som pracovala a aj tak som nemala teraz tych 256 eur lebo moje dieta uz malo 2roky 😠 . A doteraz som nepochopila preco stat neprispel na nho rovnako ako na rocne dieta, ked materska" dovolenka" je do 3rokov. 😲 Teraz mame dvojicky a som velmi zvedava ako bude vyzerat ten nas rodicovsky prispevok a co z toho kupime.

mimikuku
27. okt 2010

@ivetkab. tak je mi to luto ale mne maleho nema kto postrazit priatel pracuje do 5 tej a ide este po starsieho do skolky...jedny babkovci su v snine a druhy cize moja mama a ocko pracuju....ja nemam komu supnut deti, no co uz

katarina104
27. okt 2010

Chcem sa poďakovať všetkým mamičkám ktoré včera štrajkovali, aj za nás budúce mamičky, ĎAKUJEM 🙂 🙂 🙂

ollski
27. okt 2010

...ale ved to to je stale o tom istom 😒 pracovali/nepracovali, planovali/neplanovali...zodpovedne/nezodpovedne...
myslim, ze ked niekto dietatko chce, po nom tuzi, tak ho proste mat bude!!! ci bude mat 164€ alebo 256€...ja som neni veriaca, otehotnela som NEPLANOVANE!! ale urcie nie som nezodpovedna matka, preto ze som si ho nechala....pracovat chcem a budem, urcite je takych viac, co nepoberali materske atd...je to presne tak, ze ked ste pracovali a planovali, setrili...mate to odzrkadlene v materskom, to ze uz mate vyssie naroky a zivotny standard je uz o niecom inom!!...RP je statna davka, vsetky deticky su si rovne, stale sa neriesia mamicky, co mali deticky po sebe, aj to je nezodpovedne, ked chcem pre svoje dieta to najlepsie-surodenca??? nemame nejako vysoky, prijem, deticky ale maju vsetko potrebne na ukor nas-rodicov, nemusia mat znackove veci...ja som rada, ze ich mam! a im je fuk, v com behaju v skolke...financne najnarocnejsieto asi bolo ked sa narodil maly, novy kocik, 2x plienky, mladsieho som nastastie kojila...ale mliecko pre starsiu...
sama som zvedava, co sa podari, Mihal podla mna zrusi, co sa da....spravodlivost 😅 ?? ta nie nie..vzdy sa bude niekto citit ukrivdeny...je pochopitelne, ze sa ozyvaju tie, ktorym sa ma brat...opat nespravodlive...ale bolo to podla vas spravodlivo nastavene???

anib
27. okt 2010

uplný suhlas s ooski 🙂

ivetkab.
27. okt 2010

@ollski ja len pre inforáciu. Tých 256 nedostávame na bábatko ani na jeho potreby. To je rodičovský. A teda je to pre Teba ako maminku. Na dieťatko dostávame všetky rovnako...

mirinda10
27. okt 2010

som jedna z Vas a chapem, ze 256 alebo 166 Eur je malo ale mozeme byt radi, ze dostavame aspon nieco, ked je malo v statnej kase, tak sa neda z coho rozdavat, stat za nas plati aj zdravotne poistenie aj za nase deti a nikomu sa nepaci, ze pojde hore DPH, ze nam mozu zvysit dan z prijmu a opat budeme mat menej ale kasa sa naplni a mozu viac rozdat, dochodci chcu viac, len na dlh sa stale neda zit ☹
ja mam kolegyne v Polsku a tam je materska 6 mesiacov je pravda, ze maju 90% z platu ale potom nic ani fuka ak chces byt doma s dietatom je to tvoj problem nie statu
v Cechach sa matka rozhodne kolko chce byt doma a podla toho ma rodicovske, maju balik penazi na kazdu matku a tu prerozdelia ak chce byt 1,2 alebo 3 roky a podla toho dostava mesacne
nechcem nas porovnat so zvyskom Europy, tam je materska strasne kratka a ani nepoznaju nieco take ako rodicovske
je pravda, ak matka chce dieta, tak ho ma za kazdych podmienok ci ma vela alebo malo penazi, da mu lasku a ci ma oblecnie luxuxne alebo nie to mu je uplne jedno
toto je moj osobny nazor ale som rada aj za to malo co dostavam od statu nakolko mi nemusi dat nic, som rada, ze zijem na Slovensku kde este pretrvava tato tradicia byt 3 roky na rodicovskej dovolenke a je slobodna vola matky ci tak aj ucini alebo nie

ollski
27. okt 2010

@ivetkab. ano ja viem 😉 sak prave to by sa malo nejako poriesit...nie sa natahovat o RP, ale pridavky na dieta su zalostne nizske...ja som len chcela povedat, ze predminuly rok to nebolo ani tych 164€ a vyzili sme s dvoma detickami....dajme tomu, ze mne ako matke by tych 190€ na "SEBA" bohate stacilo, som naozaj rada, ze ako matka, kt nema odpracovane dostavam aspon nieco a som stastna, ze mozem byt s nimi doma a venovat sa im aspon tie prve 3 rocky...no dieta z 22€ neuzivi asi ziadna z nas, iba maminky z osad, aj tak stale nechapem ako to robia...!!??

mirinda10
27. okt 2010

@ollski to je pravda, ak by sme mali ist protestovat, tak za detske pridavky na ukazku moja svokra mi povedala, ze pred 45 rokmi dostavala 74Kcs na dieta a teraz to porovnajte co beriem, to je zalostne malo
presne RP je kompenzacia matky, ze nepracuje a nie na dieta

paula80
27. okt 2010

@mirinda10
@ollski
@ivetkab. súhlasím s vami

ivetkab.
27. okt 2010

@ollski Asi by sme sa mali zorganizovať a navštíviť nejakú "osadu" aby sme sa inšpirovali našimi spoluobčanmi a možno ak by sme aj my takto začali vychovávať naše ratolesti, tak až potom by sa niečo zmenilo. Mám taký pocit, že naším politikom ide o to, aby nás rozoštvali ako určitú skupinu ľudi medzi sebou. Tak čo, ideme ??? 😀

mirinda10
27. okt 2010

@ivetkab. mam kamaratku co ma 4 deti, penazi nemaju vela ale tu lasku v rodine citis ked prides k nim do malehoho 3 izboveho bytu, neviem ako tam dokazu zit ale dokazu a kazdy mesiac musi asi carovat aby vyzili ale nejak to dokazu ale chcela byt aj s poslednym 3 roky na RD, tak ziju z jedneho platu ale nikdy som ju nepocula sa stazovat a rodicov maju na vychode, takze je odkazana iba na seba a manzela

ivetkab.
27. okt 2010

@mirinda10 my s manželom tiež plánujeme veľkú rodinku. Chceme aspoň 3 alebo 4 deťúrky. Uvidíme ako budeme zvládať. je to tak ako vravíš. Nie stále je všetko o peniazoch, ale o tom, čo dávaš dieťatku navyše. Tiež mám jednu kámošku, ktorá má 4 deti. Žijú v Blave a pracuje len jej manžel. Nerozumiem ako fungujú, ale fungujú vo 4 izbovom byte. Možno sa musia v niektorých veciach uskromniť, ale ako rodina sú úplne super...

mirinda10
27. okt 2010

@ivetkab. tak o tej kamoske co som pisala je z BA ako ja. Nechapem ako niektore maminy podmienuju, ze budu mat deti iba ak stat zvysi pausal na RD to je pre mna vydieranie, ked chces deti, tak ich mas a nekladies si podmienky

ivetkab.
27. okt 2010

@mirinda10 Tak ako vravíš. Určite nie tých mojích 66Eur rozhodne či budeme mať ďalšie bábo alebo nie. Veď teraz ani nemôžem povedať, že mám nejaké veľké výdavky na Jakubka. Podľa mňa výdavky ešte len prídu a to už dávno nebudeme poberať rodičovské. Aj mne sa tuzdá, že sa tu zbytočne utvorili nejaké skupinky "za" a "proti". V každom prípade petícia hovorí o niečom inom ako mať či nemať deti. Ale to asi len niekto hľadá dôvod ... ja hľadám spôsob ... Inak ... máme podobne staré teda mladé bábatka ...

dusika11
27. okt 2010

ahojte ja som velmi chcela prist ale ..uz v osmom mesiaci s dvojickami len lezim nie je to vyhovorka..musim donosit drobcov a akosi su privelkí...samu ma hneva ze uz neviem dojst ani do blizkeho obchodu..chcela som aby isiel so mnou moj...ale ten sa nevedel dostat z prace.lebo som vas kosicanky chcela velmi osobne spoznat..isla by som aj v takom pocasi mne to nevadi, len keby som bola pri plnej sile...aj sa na seba hnevam ze nie som telesne silnejsia....ak by bol moj so mnou tak by som hadam dako do centra dosla s jeho doprovodom ..to aby som sa neposmykla a mala sa na koho zavesit..bez opory som skoro spadla pred tyzdnom ked som isla k lekarke...velmi mi je luto lebo ste fajn baby a chcela som poklabosit s vami...a podporit vsetky co tam prisli

dusika11
27. okt 2010

@elise dakujem ti velmi pekne..za vsetko co robis...velmi som chcela prist v kosiciach na stretko ale osmy mesiac s dvojickami je hold osmy mesiac..som priklincovana k posteli co ma aj dost hneva...

paula80
28. okt 2010
paula80
28. okt 2010

Vláda sa rozhodla pre jednotnú sumu 190,10 eura mesačne, ktorá znamená, že niektorí rodičia prídu až o 66 eur. Ide o ďalšiu zmenu, s ktorou kabinet Ivety Radičovej vyrukoval zo dňa na deň.

Koalícia sa na zjednotení príspevku dohodla po tom, čo kresťanskí demokrati nesúhlasili s jeho odstupňovanou výškou. Podľa koalície je diskriminačné, aby osoby, ktoré sa v rovnakom čase ocitli v rovnakej, zákonom definovanej, sociálnej situácii, dostávali príspevok v rôznej výške.

Rodičia, ktorí majú prísť o peniaze, však nadšení nie sú. Kristína Pfeilerová je v šiestom mesiaci tehotenstva, porodiť má začiatkom februára. Netají, že zámer zjednotiť rodičovský príspevok ju nahneval. "Keď sme sa s manželom rozhodovali, že chceme mať dieťa, rátali sme s nárokom na vyššiu sadzbu, keďže od skončenia školy tri roky nepretržite pracujem. Splácame hypotéku a už aj tak nám to vychádzalo veľmi tesne, aby sme zvládali všetko platiť. Teraz to bude ešte zložitejšie. Podľa mňa by mali mať ľudia, ktorí pracovali a platili si odvody nejaké zvýhodnenie," myslí si 28-ročná budúca mamička.

Opačný názor zastáva 21-ročná vysokoškoláčka Lucia Nováková, ktorá s ročným dieťaťom poberá nižšiu mesačnú dávku. "Tých 164 eur je všetko, čo na malého dostávam. Teším sa, že to čoskoro bude viac. Hoci aj nie o veľa, v našom prípade sa ráta každé euro. Plienky či mlieko sú pre náš rodinný rozpočet príliš drahé," hovorí.

Minister práce Jozef Mihál tvrdí, že až dve tretiny rodičov poberajú nižšiu sadzbu príspevku, čiže schválením zákona si polepšia o necelých 26 eur. Takisto rodičia zdravotne postihnutých detí, ktorým príspevok náleží až do šiesteho roku veku dieťaťa, dostanú úhrnom omnoho viac peňazí.

Novela, ktorú by mal ešte v tomto roku prerokovať parlament, umožní rodičom popri poberaní rodičovského príspevku aj bez obmedzenia sa zamestnať. Ak to urobili doteraz, nárok na príspevok im zanikol.

Štát okrem toho zvýši príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý dostávajú rodičia v prípade, ak sa rozhodnú zveriť svoje malé dieťa do opatery inej osobe, prípadne ho umiestnia v jasliach alebo inom príbuznom zariadení. Kým v súčasnosti sa výška príspevku, ktorá sa odvíja od vykázaných skutočných nákladov na opateru dieťaťa, vyplácala najviac do výšky 164 eur, po novom môže vzrásť až na 300 eur. "Za túto sumu sa už dá starostlivosť reálne uhradiť," zdôvodňuje Mihál.

Dvojstupňový rodičovský príspevok zaviedla bývalá vláda s cieľom zvýhodniť matky, ktoré pred pôrodom pracovali a odvádzali poistné do sociálneho systému. Toto opatrenie však analytici hodnotili ako nesystémové, pretože príspevok sa vypláca zo štátneho rozpočtu, nie zo Sociálnej poisťovne.

O zámere zjednotiť rodičovský príspevok na sumu "180 až 190 eur" hovoril Mihál už začiatkom augusta. Jeho ideou však vtedy bolo, že nižšiu z dvoch sadzieb zvýši rozpočítaním príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa na mesačné dávky, pričom tento v súčasnosti jednorazovo vyplácaný príplatok vo výške 678,49 eura chcel zrušiť.

Po negatívnom ohlase verejnosti Mihálove vtedajšie "úvahy" napokon dementovala premiérka Iveta Radičová. Minister sa následne vyslovil za zachovanie dvojstupňového príspevku. Argumentoval, že "ako matematikovi" je mu jasné, že celková zmena systému je mimoriadne zložitá. A pripomenul že pri prepočtoch treba brať do úvahy napríklad aj fakt, že dĺžka poberania príspevku je u každého rodiča rôzna a dôležité je tiež rozhodnúť, ako sa zmeny dotknú tých, ktorí príspevok už poberajú.

O novej jednotnej sadzbe príspevku sa nehovorilo ani na pondelkovej tripatrite. V stredu však vláda nečakane rozhodla o jej výške 190,10 eura.

Zmeny v zákone o rodičovskom príspevku

* V súčasnosti vyplácaný v sumách 256 a 164,22 eura sa zjednotí na 190,10 eura

* Popri jeho poberaní sa rodič môže bez obmedzenia zamestnať

* Ak rodič zverí dieťa do opatery inej osobe či jasliam, získa nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa až do výšky 300 eur, dnes maximálne 164 eur

Len som sem chcela vložiť tento starší článok, že čo všetko sa o tom rodičovskom popíše a čo teda nakoniec bude ??? 🙂

sirinka
28. okt 2010

@paula80 toto je ako starsi clanok?