Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
ale uz vieme aky bude rp po novom roku, ci nie?
ahojte chcem sa spýtať vie mi niekto poradiť? Mám synčeka má dva roky, od januára pôjde do škôlky. AK pôjde do škôlky a ja budem na živnosti budeme dostávať do jeho troch rokov rodičovský príspevok? Dosť súrne to potrebujem zistiť - ďakujem.
@yvett14 to som veru zvedavá ako to bude. Zajtra nastupujem na materskú, TP mám v polke decembra, no o RP budem žiadať až v roku 2011, tak som fakt zvedavá čo a ako. No pri mojom "šťastí" to bude tak,. že vyšší RP nedostanem a ani predĺženú materskú. No uvidíme ako to najkoniec všetko schvália, ako ktorá mamička na tom bude.
A kedy to majú definitívne schváliť?
@marcelkatt pre pana jana snad daju na tuto nasu situaciu nejake prechodne ustanovenie... ved to by bol riadny odrb
@bamarama82 ja viem moja, ale po pravde, tie naše zákony sú tiež na hlavu často postavené.. ☹
@marcelkatt mna asi porazi uz z toho, keby aspon jedno lebo druhe... ale aby nas osuskali aj s MD aj RP tak to by ma dorazilo...
@bamarama82 veď to. Akurát sa o tom bavíme s manželom, že keby aspoň jedno nám dali.
@marcelkatt lebo ked si to tak vezmete vela mamičiek boli odrbkané ked prišli o príplatok k prispevku pri narodeni / máš nárok žiadať do pol roka/ a nikoho to neštvalo že aj mamičky ktoré boli už na rp nedostali zvýšený ked ho už raz mali určený, vela mamičiek bolo už raz v takom vákuu čo nedostali ani jedno ani druhe. ja som len zvedavá ale potom čo už narobime, bud budu taky ohladuplný a budu na to pozerat a ked nie tak mávnu nad nami / lebo nás je takých málo/ a my budeme musieť sa len rozčulovat. ale ja už mám malinkú na svete tak sa tešíme s nej tak už len si počkám ako to dopadne.
chcem sa vas opytat dcerka mi v oktobri mala rok a chcem otvorit zivnost a musim sa evidovat na urade prace tri mesiace pocas tych troch mesiacov mi nepatri matersky prispevok a potom ked uz budem mat otvorenu zivnost tak mi patri materska do troch rokov dakujem 😎
@yvett14 presne máš úplnú pravdu
@lucia121 ved ty si sama protirecis, pretoze nemas skusenosti s tym co obnasaju dvojicky, ja osobne tiez nie ale mam susedu, ktorej chodim pomahat a to ze mozem met dvojicky hrozi aj mne, tak ma to tiez zaujima! Takze: vies maloktora zena, co ma dvojicky ma aj dost mlieka, tak si skus zratat, kolko stoji len mlieko a plienky na mesiac a si jasna, tak a ked uz pises o tej naspravodlivosti, ty si mala to 1 dieta este v case, kde nebolo vsetko tak drahe! a co si tym myslela, ze tie dvojicky nikdy nevyrastu a stale budu mat do 3 rokov? ved aj oni pojdu raz do skoly a aj oni budu potam mat väcsie naroky na financie, tak to co ty davas teraz na 1 oni budu muset dat az na 2, tak rataj kto je na tom lepsie?
ty si mozes nejake veci odlozit po svojom 1 dietati pre to 2 a co oni? maju obliekat a dat najes len 1 ci co?
ja neviem preco sme take ved by sme mali drzat vsetky spolu a nie si vykrikat kto kolko ma!!!!!!!!!!!
skesme sa pozret na to aj z opacnej strany a nielen zo svojej, lebo kazda minca ma 2 strany, no nie?
ved tie peniaze su pre drobcov, tak preco si to mame zavidet?
mna skor hneva to, ze niektorí...........ved vieme o koho ide zneuzivaju system a s tym sa nic nerobi, to by sa malo riesit a nie toto, ved to je na zamyslenie, vlastne tak ako vsetko v tomto state!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Presne tak dvojičky, je všetko kupovať dvojnásobok a naraz. Je to finančne omnoho náročnejšie a aj časovo.
@bamarama82
@marcelkatt ja tiez cakam na to ako to dopadne. asi ma porazi, ak nas obide aj predlzena MD a aj vyssi RP. ja idem na MD v decembri.
@hencidlo cista pravda. nemozme cakat od statu, ze sa nam bude starat, myslim financne aj o napr. 12r. dieta. su mamicky, ktore maju deti kratko po sebe, ale rozhodli sa tak a je to fakt, ze mozu pouzit veci po prvom dietatiu. zimne a letne dieta je sice rozdiel, ale to dokupenie par veci nestoji ani tolko, kolko da mamicka pri prvom dietati na vybavu mimo porodneho. nehovoriac este o dvojickach. pri prvom zaplatis za vybavu napr. ako ja 1200€ a keby sme chceli druhe, uz mozn o len 300€ (to asi aj celkom dost prehanam), spolu 1500€ a dostanem 1660€. pri dvojickach je to dvojnasobok- 2400€. je to pekny rozdiel. citala som tu niekde aj taky nazor, ze dievcatko a chlapec nemozu nosit veci po sebe. to je problem kazdej mamicky, ked kupuje same ruzove, alebo modre veci. ked chcem este jedno dieta, tak sa snazim kupovat neutral.
@majamat no konecne niekto, kto ma podobny nazor........xixixixi, ako si napisala je to v mamickach, keby boli vo financnej tiesni, tak by nerozmyslali nad tym ci ma mat dievcatko ruzovu alebo chlapcek modru, mam kopec kamaratiek co to vobec neriesia, jednoducho co je to mu oblece, hlavne ze je oblecenoe, no nie???????
ved kde to je napisane, ze ruzova je dievcenska a modra chlapcenska?
@majamat ja zajtra nastupujem na MD s druhým. Prvý syn bude mať tri roky 8.11. Ešteže mi jedna zlatá osôbka poradila, aby mi dr zmenil TP o deň neskor, tým pádom mám nárok za november na RP za prvého ešte ale už aj na MD za druhé od zajtra. Takže v decembry by mi mali vyplatiť aj RP aj materské za november.
ešte niečo k dvojíčkamn, v maďarsaku majú mamičky s dvojíčkami takú výhodu, že príspevok na dieťa dostávajú do konca toho roka keď budu deti školopovinné, t.j. do 6 alebo 7 roka
@marcelkatt
@majamat
no snad aj za nas bojuju tie peticne mamicky. .nielen za to aby ostal vyssi RP tym co ho doteraz brali... aby sme nezostali v tom vakuu. oni sa vam k tomu nevyjadrili???
potom pojdeme do dalsieho strajku 😝
@bamarama82 Veď sa tu vyjadrujem stále.Ja som na tom rovnako.tiež idem na Rp až v januári.
@bamarama82 nanarazila som na vyjadrenie. to bolo tak, ze do straju sa slo koli RP. o MP nebola rec, lenze mam taky pocit, ze chcu to RP dat na tych 190€ a aby boli mamicky, ktore pracovali zvyhodnene, MP sa zvysi a predlzi. problem je v tom, ze sa to bude robit postupne. bolo by super, mat matersku rok 100% z platu.
@abbey1 ty si z peticaku ???
@majamat ja nemusim mat matersku 100% aj keby to bolo super nakolko mam velmi dobru matersku, ale nerada by som ostala v tom vakuu, bud nech sa nas tyka vyssi rp alebo dlhsia materska, ale nie ze nic z toho
@bamarama82 no vidis, ja som tiez posielala peticne harky s viac ako 200 podpismi a mne to asi aj tak nic neprinesie, lebo ak raz budem tehu, tak to v tomto state bude este horsie ako je to teraz, lebo mi slovaci sme strasne hlupi narod, nam je aj tak vsetko jedno a nechame si po sebe orat, ved no a co nech si oru!!!!! lebo mi nevieme ist do ostreho strajku, len budeme o tom kecat ako je vsetko na h.... a nic pre to urobit!
ved sa uz zobudme konecne a nezime v rozpravkovejj krajinke, nik a nic nam nepomoze POKIAL SI TO MI SAMI NEVYBOJUJEME, ked to slo v 1989, tak preco nie teraz?????????????
@bamarama82 neviem, ja nemožem ísť ani na protestné akcie, nič žiaľ som na rizikovom a nesmiem behať moc, lebo mám problémy s placentou. Jedine čo som urobila som podpísala petíciu.
@bamarama82 Hej.Nikto ešte nevie ako ošetria túto skupinu mamičiek a budúcich mamičiek.Ale nie je žiadny problém ako na to.Sú rôzne možnosti,a vôbec nie zložité:1.Ak je už priznaná materská,je jasné že matka má nárok na zvýšený RP,a kľudne by ho mohla poberať po novom do 20mesiaca veku dieťaťa. 2.Kto má priznanú materskú a bude čerpať i po novom roku,je jednoduché mu pridať 5% a predĺžiť o 6týždňov. Ak nepriznajú ani jednu čiastku,je jasné,že ide už len o čisté ignoranstvo z ich strany. Skutočne by nemalo byť nič zložité ošetriť to.Len to chce chcieť.A preto aj nie sme úplne ticho.Ďalej sa postupne konajú tie protesty a píšu listy kompetentným osobám.Treba im pripomínať,že majú myslieť na všetky mamičky a keď už sa pustili do zmien ,nech sú čo najviac spravodlivé a zasa nikoho neobchádzajú.
@bamarama82 mam rovnaky nazor.
@marcelkatt ja som tiez podpisala peticiu, lebo som na PN a von mozem ist len 2x2 hod. som rada, ze stiham vobec nieco vybavit.
@majamat presne. Ja mám navyše ešte aj dieťa

@yvett14 ja som podobny pripad. na matersku idem na zaciatku decembra. dufam ´, ze ma neobide aj predlzena materska a aj vyssi RP. to cakanie ako to bude, je nanic.