icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

cicimon
3. nov 2010

@bamarama82 hej 🙂

majamat
3. nov 2010

@dusika11 pravnik by s tym dokazal nieco urobit, len ak je to niekde definovane ako nahrada mzdy. ak je to len pod nazvom rodicovsky prispevok, tak s tym nic neurobi. su to len slova, ktore pustaju do eteru nasi politici. nemam az taky prehlad o zakonoch.

damiana
4. nov 2010

@cicimon , dakujem . Tak ak som to dobre pochopila, da sa ukoncit po uplinuti 14 tyzdnov 😉
""Materská dovolenka v súvislosti s pôrodom nesmie byť kratšia ako 14 týždňov a nemôže sa skončiť ani prerušiť pred uplynutím šiestich týždňov odo dňa pôrodu. ""

tina_ba
4. nov 2010

caute, mali by sme s tym nieco spravit. ja pracujem vyse 6 rokov, odvadzam pravidelne dane tomuto statu a som teraz na rovnakej startovacej ciare so zenami, ktore tomuto statu neodviedli ani cent. niekde som pocula, ze deti este narodene v roku 2010 - na tie by sa to nemalo vztahovat, ale nie som si ista. ja mam datum porodu na december, rodicovsky prispevok dostanem az v roku 2011. cize ani zvysena materska o ktorej tak velmi hovoria a zaroven znizeny rodicovsky prispevok. fakt spravodlive...

sirinka
4. nov 2010

@tina_ba tisice zien su a boli na tom rovnako desatrocia....teraz fico urobil antisocialny krok a zrazu sa vsetky citite ukrivdene...ked sa to ma vratit do starych kolaji.
navyse nie ste na rovnakej startovacej ciare, ty mas na rozdiel od "tych" nepracujucich narok na matersku.

dajte si ruku na srdce...pred ficom, kolke ste polutovali svoje kamaratky, sestry a zname, ze dostavaju rovnaky RP ako cely zvysok slovenska? kolke vas napadlo, ze by to malo byt inak?
dovtedy sa vsetci burili iba proti vyske RP...
teraz strajkujete a peticie a ja neviem co, bojujete za urcitu cast matiek...preco radsej nevynalozite silu na zvysenie detskych pridavkov, to by malo podla mna ovela vacsi zmysel aj pre vas...

norcima
4. nov 2010

@sirinka pred ficom, za ficom... nazrela som tu len teraz...ale fico? 😖

majamat
4. nov 2010

@damiana ja som tiez citala, ze by ti mali doplacat do vysky RP. ak je to tak, tak nemusis nic rusit.

simusska
4. nov 2010

a holky prosim vas neviete mi niektora poradit ako to je vlastne s tym rp? kolko vlastne dostanem od noveho roka ked som porodila tohto roku v marci a otehotnela som hned po skonceni skoly takze som ten rok nepracovala...bude to vyssie cie mi ostane tych 164??? prosim napiste mi niekto lebo mam v tom zmätok....vopred diky

edusik
4. nov 2010

Ahojte, jedna mamina mi včera písala, že ak pri predčasnom nástupe do práce vezmem do konca roka jednorázový príspevok pre rodiča čo je tých 25%, tak že od januára 2011 mi budú ponižovať o tých 25% sumu,ktorú mi budú uhrádzať za jasle (preukázané náklady). Je to tak? už som pár týždňov p. Mihála nesledovala, takže som už úplne mimo info. Ale predtým bolo vravené, že o tých 25% sa zníži len RP ak by som sa chcela na neho opäť vrátiť, nič sa nehovorilo o preplatení preukázaných nákladov. Tak ako je to ? Resp. už je schválený zákon a je podpísaný už aj prezidentom? ďakujem

alias313
4. nov 2010

simusska ak sa zakon schvali bude jednotny rp 190 eur. Takže tým čo mali 164 sa automaticky zvýši na 190.

trogir
4. nov 2010

@abbey1 , pisala si, ze by som tiez kricala , keby mi siahli na prispevok. No siahli, mala som ten najmensi a nekricala som, az ked som pocula plno kriku z druhej strany, tak som si dovolila to okomentovat a aha, aka arogancia z tvojej strany!!! A este si sa pytala , ako som mohla neplanovane otehotniet? Vidim, ze sa v tom perfektne vyznas. No asi tak, ze som prekonala taky silny zapal vajecnikov, ze som skoro zomrela, po dvoch tyzdnoch na infuziach mi zachranili vajecniky a povedali mi, ze deti uz bohuzial nebudem mat nikdy. Tak clovek neuziva antikoncepciu , ked ma takuto diagnozu. Takze takto som neplanovane priviedla na svet prekrasne dieta. Ja len dufam, ze tie mamicky, ktore chodia protestovat aby sa im neznizil rodicovsky prispevok su seriozne, nie plne arogancie a drzosti a aspon sympatizuju s nami, ktore mame najmenej. Vsetko dobre abbey

abbey1
4. nov 2010

@trogir Ak je drzé a arogantné spýtať sa prečo si si neplatila,tak som drzá.Ak sme drzé,že chceme mať konečne osoh z platenia daní a odvodov,tak budižPýtala som sa prečo ste sa neozvali vtedy,keď schvalovali dvojstupňový RP..A sloboda prejavu platí skutočne pre každého.Neviem prečo sú ženy,ktoré si nechcú nechať všetko páčiť od našich zákonodárcov zlé.Stále platí to naše slovenské:"Ja mám len povinnosti a práva žiadne" len pre určitú skupinu?Čo je zlé na tom,že sa konečne urobí krok vpred aj v materskej?Ale kľudne si kritizujte.Len keď niekto odpovie na vaše neustále sa navážanie,tak ho nenazývajte drzým a arogantným.Som presvedčená,že sa bojuje za správnu vec,a je mi už skutočne jedno,čo si myslíte.Ale na druhú stranu sa nemusíme nechať napádať a urážať.

trogir
5. nov 2010

abbey1
uz som sa raz vyjadrila, ze som si platila odvody poctivo 20 rokov, akurat posledne dva roky, ked som sa pustila do podnikania a ratala kazdu korunu som odvody nezaplatila, a akurat toto obdobie zohladonovala pani "spravodliva a socialna" Tomanova. Tomuto statu som nikdy nebola nic dlzna a spatne by som si vsetko vyplatila, no vdaka tehu nebolo kedy dalej pracovat. Mna osobne velmi rozhodilo vyjadrenie pani Lelovicovej, ze tie zeny, co si neplatili odvody nech nedostanu. Ako matka to nechapem, pretoze kazda, ktora ma dieta si podla mna zasluzi snad rovnako! To si potom nezasluzia ani deti matiek, ktore sa uchadzali o pracu a vdaka krize nemali sancu sa zamestnat? Alebo deti matiek, ktore studovali a nestihli platit odvody predpisanu dobu? Bohuzial tento diskriminacny postoj byvalej lavicovej vlady rozdelil matky ako stado na dva tabory a nemyslim, ze sa ja a ostatne s nizsim RP mame citit ako handicapovane.

ollski
5. nov 2010

@trogir mas pravdu..ja sa uz citim ako nejaka menejcenna mama...nezodpovedna a co ja viem co este...stale sa bojuje len za skuinu mamiciek, kt. mali a maju narok na materske a nasledne na vyssi RP...
ja som ako brigadnicka (vyse 2roky) tiez platita dane, ale nie DPN (nevedela som o tom)...taktiez som odvadzala dane, platila zdravotne poistenie, ale nebola som po skole zamestnana 270dni...iba 7m...co uz...taktiez chapem, ze dvojickove mamicky to maju tazke, ci uz po stranke financnej, aj po stranke fyzickej...zvladat dve male babetka je tazke, ale neviem, preco nechapu aj maminy napr s detickami po sebe..nie vsetko sa da totiz zuzitkovat po 1.dietatku...mne sa obsolutne velkostne obchadzaju :/ ...a dcerka je napr vo veku, kedy chlapcekovske veci nechce, syncek zase vie ze ruzove nie je jeho....myslim, ze sa vacsina z nas snazi dat svojim detom to najlepsie, tak by sme mali mat rovnake podmienky a fin. ohodnotenie od statu...myslim, ze tie co stihli vyuzit 256 mozu byt radi, ze to stihli....bolo to nespravodlive

bmmz
5. nov 2010

babeny a dost.... dlho som tu nebola a citam len par prispevkov a je mi smutno ... peniaze su strasne dolezite ale ovela dolezitejsie je byt super maminami ... a to ste vsetky .... carpe diem 😲

deny3
5. nov 2010

občas si to tu prečítam, doposiaľ som nereagovala, ale:
@ollski to čo si napísala na záver svojho posledného príspevku je maximálne sprosté. Sprosté je od teba takto osočovať všetky maminy, ktorých sa zvýšený RP týka. To akože sme cca rok dopredu vedeli, že od januára 2010 bude RP "až" 256€, tak sme si dali urobiť dieťa, aby sme to podľa teba "využili" a dokonca mám byť za to rada, že som to využila. Je mi jasné, že nevieš prehltnúť, že niekto má o niečo viac ako ty a má takú drzosť, že si dovoľuje za to, čo má rozhodnutím od štátu na papieri, bojovať.

ollski
5. nov 2010

@deny3 sa ospravedlnujem, ak ste to takto pochopili- urcite si nik nerobi dieta na to, aby na nom zarobil!!! ale preto, ze ho chce a po nom tuzi 😉 ja vam drzim palce, ale neviem preco my, co sme nepracovali mame byt neustale oznacovane za matky, kt tento ta cely zivot len vyciciavali!! viem, ze sa neda porovnavat neporovnatelne...takze prepac, ak som sa ta dotkla...

deny3
5. nov 2010

@ollski a kto ťa označuje za vyciciavačku štátu? padli tu narážky na to, že prečo majú rovnako dostať tie, čo pracovali x rokov a rovnako dostanú aj tie, čo nikdy nepracovali a predovšetkým isto ani nikdy pracovať nebudú. Ja viem, že ten nižší RP dostali aj študentky, aj tie maminy, čo nestihli predpísanú dobu odrobiť, ale takto to vymyslel niekto iný. Prečo už vtedy sa nikto nebúril, nikto nerobil petície, že prečo sa idú deliť mamičky na dve skupiny? Priznám sa, až tak veľmi to všetko nesledujem, aktívne sa nezúčastňujem, ale bola by som rada, keby mi ten RP do dvoch rokov malého ostal. Našťastie, pokiaľ sa u nás v rodine nič nezmení/klop klop/, svet sa mi nezrúti, ak nakoniec predsa len bude tých 190€ pre všetkých. Nehovorím, že mi tie penieaze nebudú chýbať, ale prežijeme nejak.
Nikdy som sa o tieto veci nezaujímala, neštudovala som to, ale asi by sa malo viacej bojovať za razantné zvýšenie detských prídavkov, A zárovveň nájsť nástroj, ako odsledovať, myslím tým určitú skupinu, aby tieto peniaze neboli zneužité na iné účely.

tatrankamoja
5. nov 2010

@deny3 súhlasím s tvojim názorom. máš vo všetkom pravdu....
@ollski ty sa už konečne zobuď, a doteraz nerozumiem, čo riešiš....tvoje dieťa má viac ako dva roky a pokiaľ viem, zvýšený RP sa plánuje vyplácať iba do 20 mesiacov...tak neviem, ako sa to týka teba
@trogir ty čo riešiš ??? sama si napísala, že si neplatila odvody a nebola nemocensky poistená. tak potom o čo ide ? máš dostať rovnako ako mamičky, ktoré si to poctivo platili - resp. rovno im to bolo strhnuté z výplaty - nikto sa nepýta, či to platiť chceš, alebo nie ..... nikdy by som sa nespoliehala na názory lekárov - vy už nebudete mať dieťa....pretože zázraky sa stále dejú - snažilky by vedeli rozprávať....

snezka11
5. nov 2010

ahojte, ja sa chcem opytat ci je pravda, že ak po 1.1.2011 budem pracovat na TPP tak nebudem môct poberat aj RP?

marcelkatt
5. nov 2010

Ahojte, nechápem niektoré maminky, ktoré sa tu hádajú a hnevajú. Ja som rada, že aspoň niektorým mamičkám sa buď polepší, alebo ostanú na vyššom RP. Nedá sa predsa vyhovieť úplne každej maminke. Ja netuším, či sa ma bude týkať vyšší RP, alebo aspoň predĺžená MD ak sa to schváli, no za to sa tu nebudem hnevať na tie, ktoré budú mať to šťastie.Možno pre mňa nebude ani jedno, ani druhé. Samozrejme by to aj mne pomohlo, čo by nie, mať vyšší RP, no ak to nevyjde čo už narobím. Mám iba manželov plat biedny a RP, starší synček ide do škôlky a narodí sa nám druhé. Bude to ťažké, no nejak prežijeme. Obe detičky sme si plánovali, o prvého sme sa snažili vyše troch rokov a nedarilo sa nám. Pri druhom som si začala platiť dnp, nech mám aspoň nárok na md. Som rada, že mám zdravéhio syna a pevne verím, že aj druhý sa narodí zdravý.
Baby hádkami medzi sebou nič nevyriešime predsa.

baby2310
6. nov 2010

@marcelkatt úplný súhlas... načo sa tu rozdelujeme na dva tábory... každá do tohto štátu niečo dáme, či už pred tehotenstvom, alebo vtedy, kedy vy si budete užívať materské dovolenky, ved to je jedno, kedy 😉
ja mám veľa kamarátok slobodných matiek, ktorým jednoducho ten zvýšený zobrať nemôže, aj z toho ledva vyžívajú, ja mám, chvalabohu, manžela.... žijeme ako sa dá 😅 😅 😅
A Marcelka, aj ja som sa narodila 13.decembra a vtedy sa rodia super detičky 😀 😝 😀 , tak nech je chlapček zdravučký a dobručký 😵 😵 😵

marcelkatt
6. nov 2010

@baby2310 ďakujeme 😉

duracelko
7. nov 2010

neviem čo sa tu rieši, tam "hore" si to naši poslanci tak rozhodli tak bude. no niektorá bude mať menej, niektorá viac. ja si myslím že aj tých 190 eur je dost. poznám mamičky čo im skončila MD, su nezamestnané majú detičky ako my a nedostávajú od štátu vôbec nič ☹ ☹

neviete náhodom či platí ešte tzv. reťazová MD, a či sa počíta príjem čo som mala pred nástupom terajšej MD??

dm1
7. nov 2010

@tatrankamoja neda mi nereagovat na tvoju odpoved @trogir. Asi si si dobre neprecitala ona si platila predtym 20 rokov len posledne 2 roky nie takze pravdepodobne celkovo platila ovela dlhsie ako ty statu nejake peniaze zo svojej vyplaty 😉 . Ono je to prave cele postavene na tom ze platit trebalo to obdobie predtym a co bolo v minulosti sa nerata. Len tu mi to v tvojom prispevku presne ukazalo ze moze byt mamicka ako trogir ktora odrobila 20 rokov a nejaka ina mamicka ktora mozno ani v zivote nerobila len si platila DNP presny cas sa tu bije do prs ze co ona vlastne chce ma byt ticho a drzat hubu a krok ved ona nema narok nepracovala! nenarazam na teba teraz samozrejme s tou poslednou vetou. Mna sa tiez tyka znizenie prispevku a tiez ma to stve ale tento postoj niektorych mamiciek ma vytaca.

stella231
7. nov 2010

@sirinka @duracelko konečne jedna z mala ktora to vidí trochu inak .... ked si to tak prepočitame trosku viac dozadu je to stale viac ako bolo kym ten ročik to nebolo 256 eur pre niektore ! Je to o hubu ale bolo aj horsie ... budeme sa trapit dalej a presne mali by zdvihnut pridavky na deti ! Takemu 14 ročnemu decku ani cestovne na strednu z toho nezaplatiš ! Novorodenec stojí peniazky... netvrdim sama čakam babatko a netlieskam ručičkami ako si tu matersku uzijem ! a tiez som na to sama.... ale hlavne nech je zdrave... my sme len bedač aj tak nič nezmozeme !
a otázka ako je to teda s tym prispevkom pri narodení prveho druheho a tretieho dietata isty čas sa schvalovalo ...bolo to okolo 20tis. aj pri druhom a tretom babatku či nie ??? mylim sa ???

brisilda
7. nov 2010

@stella231 ano prispevok bol schvaleny aj k 2 a 3 babu ale ako to bude od januara netusim kolovali reci ze to chcu " zrusit " 😠

brisilda
7. nov 2010

@sirinka plne suhlasim s tvojim nazorom 😉 rp ma byt rovnaky a matersku nech maju tie co si to zasluzia 🙂

stella231
7. nov 2010

@brisilda no bomba !!! mohla by som to stihnut !!! boze keby som to tak stihla 🙂))) 😀 to by bolo super..mame sa vyrodit v januari 🙂) na konci.... no nič ideme dufat ze to nezrusia !