Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@lensam no prepac preco mna maju zaujimat studentky...co s tymi studentkami ja mam,,,,vysku som robila popri zamestnani...a druhu strednu skolu takisto..., lebo som mala gymko a to mi bolo na nic......a poznam baby co vysku si robia popri materskej....to je tej dotycnej rozhodnutie...ma moznost aj popri vyske pracovat...to ma fakt vytaca ze s tudovala....a co ja mam s tym...mala pracovat alebo ked nie potom nech sa nedivi ze mam menej ako pracujuca.......to je moj nazor
@dusika11 trebars moju vysku by si popri zamestnani nevystudovala...a tvoj pristup sa mi nepaci...si predstav, ze sa vsetci budeme k tebe pristupovat ako ty k nepracujucim studentkam a povieme si, ze co nas je do toho, ze tebe sa narodili dvojicky a v krajnom pripade ti niekto poradi, ze ved si si ich mala dat zobrat, ked si sa to dozvedela...to co som napisala nie je absolutne moj nazor, takze sa na mna nehnevaj....ja by som urcite mamicke s dvojickami zvysila davku...a nevyjadrila si sa k tomu navrhu co som dala ja
@lensam
my sme sa na druhé dieťa rozhodli po 8 rokoch a mám odrobených 12 rokov,skončila som školu a hneď som išla pracovať....prvú materskú som si vychutnala a tak isto si chcem aj túto.Moja mama aj svokrovci žijú 350km od nás,aj keby som bola pri nich určite by som svoje dieťa vychovávať nedala nikomu pretože pre mňa osobne boli okamihy ako prvý zúbok,prvé kroky a slová neopakovateľnými a nezabudnuteľnými..a o to sa nechcem pripraviť ani teraz.Viem že sa budeme musieť uskromniť.Možno tých 66 eur pre niekoho neznamená tak veľa,pre mňa je to dosť či už na plienky alebo napríklad na vakcíny ktoré nie sú hradené poisťovňou.Každá z nás chce pre svoje deti to najlepšie a to čo sama uzná za vhodné a podľa mňa je to práve to že matka s tým dieťaťom strávi jeho prvé roky života...
dosť ma hnevá že ide štát veselo rozdávať príspevok na jasle z fondov EÚ,pretože ja som si poctivo platila do štátnej pokladne celé tie roky..a dnes? môj syn potrebuje strojček na zuby (150 Eur) ja k zubárovi radšej ani nejdem,lebo si to v konečnom dôsledku nemôžem dovoliť ...kam sme dospeli? kde sú všetky peniaze ktoré som do štátu odviedla? Dajú mi ich na dôchodku? Pri takomto systéme sa dôchodku ani nedožijeme.....a to dokonca naše dieťa ani nechodí do štátnej školy ...je mi z toho všetkého do plaču,čo sa to tu deje ale od môjho syna do práce utekať napriek všetkému nebudem.
Apropo ja som na teba ničím neútočila len som vyjadrila svoj názor
@dusika11 asi si to nedocitala do konca... ved som napisala, ze to nie je tvoj nazor...len som ta chcela upozornit na to, ze si netolerantna a vsetci co to nerobia ako ty su zli a iba ty si zasluzis zvyseny prispevok
ale ako chces, tiez je toto moj posledny prispevok na tvoju adresu
@lensam myslim sukromne sporenie. Podla mna je dost rozdiel, ked niekto pochadza z rodiny, kde obaja rodicia pracuju a dievca studuje a otehotnie a rodinou, kde nikto nepraciuje a len sa plodia deti. Ja som sice studovala obidve VS popri zamestnani a pracujem od 21, ale nie som za rozdelovanie sa na pracujucich a studujucich. Som skor za prenesenie vacsej zodpovednosti za vlastny zivot na obcana a nie na stat.
@lensam suhlasim...RP je od statu...tj malo by byt jednotny, ale nie x-krat po sebe....
@dusika11 cele som roky brigadovala, nie popri kazdej VS sa da pracovat na norm prac pomer alebo byt na materskej....brigadovala som celych 5r v BA, tiez mam gympel...robila som kazducke prazdniny aj ked som bola na strednej, lenze kedze som robila na dohodu z toho sa DPN neodvadza, vobec som o tom nevedela/viem, ze neznalost neospravedlnuje/...musela som si platit aj zdravotne poistenie, kedze som zarobila viac ako bolo "dolovene dohodarom", no neboli to nejake silane prachy...po skonceni som tiez 7m kym som sla na PN pracovala, ale to bolo kratko...neodpracovala som 270dni
ked teba nezaujimaju studentky, preco by studentky mali zaujimat tvoje dvojicky?? a to si osobne myslim, ze by to malo byt nejako rozlisene, ci si doma s jednym alebo s dvomi..dokonca s trojickami...
nic v zlom, ale znova opakujem ze sa studovat da aj popri zamestnani......ak nepracujem nemozem mat take benefity ako ta co pracuje..da sa vzdy planovat tehotenstvo.... a to ze mne sa narodia dvojicky....znova opakujem na jedno aj druhe dieta po sebe by som poberala najprv matersku a potom rodicak takto tento stat ma naraz za jeden rodicak a jednu matersku dvoch buducich poplatanikov.. nehovoriac kolko usetrim na odvodoch...nechcem nic co mi nepatri, len s toho co usetrim statu daku pomoc, lebo ja mam naraz z dvoma rovnako starymi detmi trocha ine vydavky..
suhlasim s dusika11 - lensam jeden markantny rozdiel si nepostrehla - ze mamicka ktora dieta planuje, odpracuje si co podla zakona na zvyseny prispevok potrebuje si obycajne nevybera ci bude mat dvojicky alebo nie... Vsetko ostatne si ty ako dospela zena vies rozmysliet - chcem otehotniet ako studentka? nemam nic proti, ale potom nes nasledky svojho rozhodnutia a nestazuj sa ze mas menej ako zena ktora uz statu co to odviedla... Chcem mat 2 deti po sebe? pre mna tiez ok - ale opaet tieto maminky si nemaju co narokovat rovnake veci ako mamicky dvojiciek...
ja mam tiez rodinu daleko a na nic take ako opatrovanie od rodiny som sa spoliehat nemohla - cize som musela zvazit ci chcem dieta alebo nie - pricom k faktu ze chcem dieta som sa dopracovala v 23 rokoch, k faktu ze som pripravena mat dieta aj po financnej stranke a nebyt zavisla od statu v 28 rokoch...
sharlotta, ci bude clovek prinosny pre stat ked studuje sa ukaze az ked dostuduje ( vela schopnych odchadza z krajiny kde dostali bezplatne skolstvo vacsinou - na ktore im tiez prispievali ti pracujuci, do zahranicia, kde su potom prinosni, vela neschopnych sedi doma na podpore...) cize to ci bude alebo nebude prinosni je velmi otazne...
inak jedinu skolu ktoru si predstavujem ze sa da velmi tazko popri praci vystudovat je medicina - ale aj taky pripad uz poznam 😉 ina skola ma nenapada ( polovicka mojich kolegov bez VS si ju robi - a robia si naozaj velmi rozne odbory, cast studuje podla individualneho planu dokonca v zahranici a da sa 😉 )
@dusika11
ja som teraz druhacka na vs, popri skole aj robim, ale je mi to prd platne, pretoze kedze chodim na vs, vsetky odvody robi stat a nie zamestnavatel, takze aj napriek tomu ze teraz robim som zaradena do kategorie "studentka" a teda nerata sa ze mam odpracovane 2 roky... ale vseobecne si myslim ze by mali nieco vymysliet proti "spoluobciankam", ktore cely zivot len beru od tohto statu a nie sestrit na mamickach co robili, alebo su na vs a budu robit a odvadzat statu...
@ollski ja nehovorim ze studentky nemaju nic dostavat....ale inac ako pracujuce...to je rozdiel...dalej ja na jedno dieta nedostavam nic..to je asi take ako keby som ti povedala ze druhe dieta vychovas s uspor....bez materskej bez rodicaku...to je asi take ze by som povedala ze mna nezaujima ze ma zena druhe dieta nech zostane doma zadarmo...to su vase extremy na tejto stranke...treba si rozmysliet co hovorim
ollski, stat nevyraba peniaze - cize RP nie je od statu - stat ti dava nieco co zobral inym ludom na daniach...
inak z brigad sa vacsinou dane neplatia - peniazky idu len tebe 😉
nie neda sa kazda skola studovat popri zamestnani 😉 ...da sa popri len brigadovat, bez pevneho prac casu
my sme napr robili so silnymi mutagenmi a karcinogenmi, takze ani tehotenstvo a meterska popri by nebola to prave orechove, ale to sa vlastne RP nijak netyka....nikdy som nezavidala prac mamickam MD, som to chapala, som neodrobila tak nemam....mala som dost rokov na to aby som mala dieta, koncila som prave skolu....chystam sa pracovat po 4r a 3m....myslim, ze nie som jedina
sharlotta,
mas tam ale malu logicku chybu - ked rozmyslas ze davat vsetkym rovnako a to navyse si prisporit - tak podme teda do toho ze vsetci ludia budu rovnako odvadzat ( je jedno kolko zarobis, alebo ci nezarobis nic ) - potom mozes mat aj rovnako vysoke prispevky... potom odhliadnuc od vynimiek tvoriacich solidarne pripady ( postihnuti, chori etc. ) s tvojim napadom suhlasim 😉
ja som otehotnela rok po skole, kde ten rok som pracovala v Anglicku....cize nic som statu nedla a dostala som taku smiednu matersku ze hruza keby nie rodicov tak neviem neviem...no od materskej som drela jak kon vo firme a nieco som vybudovala , statu davam DPH kedze tri mesiace...a teraz ked konecne mozem nieco dostat ..tak so mnou stat vybabre..mna len strasne stve ze niekto kto nastupi tyzden predomnou na RD dostane 256....ked uz to zmenili ze ma to byt rovne tak ma to byt pre vsetky rovnako...aj pre tie co uz su davno na RD 😝 😝 😝 😝 😝
ollski,
takze si vlastne napisala to co ja - ze kazda skola sa da vystudovat popri zamestaniu ale nie pri kazdej skole sa da mat deti 🙂
menuj mi jednu skolu ktora sa neda vystudovat popri zamestnaniu - pricom nepisem ze je to lahke - je to samozrejme omnoho narocnejsie... ale dat sa to da
@dai ani technicke odbory sa podla mna nedaju studovat popri zamestnani a napr. ani psychologia sa neda dialkovo studovat, co som ja chcela...a je vela dalsich odborov.
A co sa studujucich tyka, na to je dost dobre stipendium od statu, ktore zacnes splacat po skonceni VS, ked zacnes pracovat, ak ti to tvoji rodicia nezaplatia. Tak, ako je to na zapade. Tym padom by nebol problem s tym, ze my sa niekomu poskladame na skolu a ten pojde do zahranicia. Ja som si napr. obidve VS platila a od statu som nedostala nic.
Tento stat je ale neskutocny bordel. 😖
michaela80 - suhlasim s tebou ze je to neferove... nesuhlasim ale s jednotnym prispevkom, mala by si dostat viac ako maminky ktore neodviedli nic...
@dai medicina sa neda..ani popri zamestnani a vobec popri detoch..jedine ze budu v opatere babicky... 😀 😀

@dusika11 a ako k tomu dojdu zeny co otehotneju hned po skole...su na materskej dajme tomu 5 rokov s dvoma detmi? tie statu zatial neodviedli nic, ale za cely zivot po rodicovskej mozu zarabat velke prachy a iba preto, ze predtym nepracovali by boli znevyhodnene...to tiez nie je fer...podla tvojho systemu by sa najviac oplatilo ist na matersku dochodkyni 🙂 co je samozrejme nezmysel...jedine, ze by kazdej davali rovnako vela a po skonceni rodicovskej by podla odvodov, ktore by odchadzali statu nas zatriedili do urcitych skupin a tie co odvadzaju malo, tym by sa percento odvodov zvysilo na dobu tak isto dlhu ako boli na materskej...proste nech to splatia...tie co su nezamestnane po materskej, tym by sa kratila podpora a vztahovalo by sa to najviac na dve deti za sebou, aby si z toho niekto neurobil celozivotny prijem a vychovaval tomuto statu sebe podobnych, ktori nikdy nebudu pracovat. Po druhom dietati treba ist do prace a ukazat statu co si schopna zarobit. ak si schopna zostat iba na podpore, tak na dalsie by ti stat nedal ani euro. a tym co su schopne sa zamestnat by vypocitali pomernu davku z platu. co vy na to?