icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

inkn
28. nov 2010

@vieraj samozrejme radovych zamestnancov som neratala, to mi je jasne, ze na tych peniaze neostanu, uvadzam z clanku : !!!!!!!!!!!!!!!!!Najvyššiu odmenu, vo výške celého platu, zinkasuje štátna tajomníčka Lucia Nicholsonová (SaS). Jej základný plat sa pohybuje na úrovni 2 009 eur. O pridelení vianočných odmien ostatným štátnym zamestnancom ministerstva práce budú rozhodovať ich priami nadriadení. Každý z nich tak môže dostať do 400 eur. Sekretárky či vodiči môžu získať 200 eur!!!!!!!!!!!!!!!!

vieraj
28. nov 2010

@inkn keby aj matkam dali... 😠

inkn
28. nov 2010

@vieraj vsak o to ide, daju len tym co maju najviac, akoze chuderka statna tajomnicka pobera 2009 € zakladny plat, popritom zabudli spomenut ze dostava mesacne dalsich 1000 € odmeny.

vivika2
28. nov 2010

slovensko ma peniaze iba naco chce....si myslia ze ked sa clovek rozhodne mat babo tak nato maju tolko financii ze nepotrebuju vobec ten vyssi rodicak....ako to mozu urobit nechapem....niektore rodiny to maju uz s tymi peniazmi vyratane ale ich nesere ze nam len tak zoberu 60 eur....ved co to je pre nich.....ten kto dal aj taky navrh nech sa ma dobre.....ked chybaju statu peniaze tak ich hladaju tam kde ich neni vobec treba zobrat detom je take ubohe ze strach....

bamarama82
28. nov 2010

baby, uz sa nieco schvalilo ci este nie???

zuziq8
28. nov 2010

@bamarama82 30.11. sa to ma schvalovat

jvo
29. nov 2010

Ahojte chcela by som sa opytat, som na rodicovskej, mala ma 1,5 roka teraz od decembra mi ponukli z prace robit na polovicny uvazok z domu takze by som sa o malu stale starala ja ako by to bolo s RP zoberu mi ho? Viem ze od 01.01.2011 sa to ma menit ale ak by som zacala robit uz v 12/2010? Dakujem pekne za odpoved

gapa
29. nov 2010

@jvo ak poberáš zvýšený RP, tj.podla zákona účinného od 1.1.2010 a pracuješ na PRACOVNý pomer od 1.12.2010 z domu, tj. o dieťa sa staráš nadalej ty osobne, tak
- nemáš nárok na RP za 12/2010 (lebo si celý kalend. mesiac zárobk.činná)
- nemôžeš byť dôch.poistená od 1.12.2010, (lebo si dôch.poistená ako zamestnanec.)
treba nahlásiť na UPSVaR začiatok vykonávania práce.

Ak by si pracovala na dohodu, tak dôch.poistená štátom môžeš byť, ale nárok na RP nemáš, ak začala 1.12.2010

Ak dohoda začala alebo PP si začala vykonávať od 2.12.2010 resp. neskôr, tak nárok na RP za 12/2010 máš vdaka tomu jednému resp. viacerým dnom.

Tj. ak robíš len na dohodu od 2.12. resp. neskôr a pracuješ doma popri starostlivosti o dieťa, tak dôch.poistená v SP podla TERAZ účinného zákona môžeš byť a aj nárok na RP za 12/2010 máš.
K dalšiemu roku sa nevyjadrujem, nepoznám nové znenie zákonov, tam záleží na slovíčkach a popredu sa mi to študovať všetkko nechce, to by trvalo kopec času a nakoniec schvália aj tak nejaké zmeny predpokadám.

ivulienka22
29. nov 2010

babulky ahojko,
prosím vás o radu 😒 dnes mi volal šéf že musím nastúpiť 01.12.2010 do práce. Malý má 2,5 roka, od januára pôjde do škôlky. nemá ho kto varovať, preto musí ísť manžel na rodičovský na december, lebo môj šéf nemôže ten 1 mesiac počkať 😠 ak by sa zmenil ten zákon a malý by išiel od januára do škôlky môže manžel poberať aj rodičovský alebo ak je dieťa v škôlke nebude mať naň nárok?? ako ten zákon znie? môže popri rodičovskom aj pracovať, ale môže dieťa navštevovať škôlku alebo sa to týka len takých ktorých detičky sa varujú u babky atď.???? Dnes som bola na úrade a tam na mňa pozerala akoby som padla z marsu že čo ja od nich chcem????
ĎAKUJEM za každé info!!!

lensam
29. nov 2010

@ivulienka22 kde by to ti na uradoch vedeli...ved este ani minister nevie co mu prejde 🙂 je to uplne na hlavu, oni este neschvalili zakon, ktory ma byt o mesiac platny. Vobec sa necudujem, ze uradnici divne pozeraju na mamicky, ktore otravuju s otazkami...a urcite tak budu pozerat aj mesiac po novom roku, nez si zakon osvoja 🙂

akzuzs
29. nov 2010

Čaute ségra mi dnes poslala toto:
http://www.cas.sk/clanok/186130/od-noveho-roka-...
Aj tomu chápem ale nie tejto časti :

5. Príspevok na starostlivosť o dieťa 300 eur

Pokrytie výdavkov na jasle či opatrovateľku by malo byť jednoduchšie. Doteraz mamičky dostávali 164,22 eur, od januára môžu rodičia do troch rokov dieťaťa dostať až 300 eur. Tieto náklady pokryje Európsky sociálny fond. Ale pozor! Tu si budete musieť vybrať. Ak sa rozhodnete ísť do práce, buď si ponecháte 190 eur vo forme rodičovského príspevku, alebo požiadate o príspevok na starostlivosť.
To ako čo?

Ja som teraz na rodičovskom príspevku, ale tesne pred tým ako mi bude končiť by sa nám malo narodiť začiatkom Januára druhé dieťa. Som stále zamestnaná a mala som nárok aj na MD a teraz tiež . Tej MD po novom chápem ale to ostatné nie a neviem či mi aj u nás na úrade poradia ked tu máme také "šikovné" úradničky ako nič
Ďakujem

dusika11
29. nov 2010

@zuziq8 no drzim palce ja som to zdedila po babke...dvojicky sa dedia vacsinou...obgeneracne..tp znammena babka mala..mama a jej surodenci nie....no teraz moja generacia mame.....to znamena vnucky ale aj vnuci...sesternice a bratranci....

dusika11
29. nov 2010

@akzuzs no to je ten hacik...ja som chcela ist iba na minimlny cas od deti...trocha privyrobit...na dohodu..a to sa mam kvoli 170 eu vzdat 190? ved celych 300 bude poberat opatrovatelka, ja si nemozem nechat nic lebo je potrebna zmluva medzi opatrovatelkou a mnou,,,nie kazda mamka chce ist rovno na cely uvezok...toto podla mna nie je doriesene

ela2710
29. nov 2010

@ivulienka22 ak das dieta do skolky na rodicovsky prispevok mat narok nebudes, ja som bola na urade prace sa pytat, a tam mi povedali, ze rodicovsky prispevok mozes poberat len ak robis na dohodu a o dieta sa staras ty, alebo manzel, alebo rodinny prislusnik, ktory ma nad 18 rokov alebo ina osoba - len nemoze mat zivnostensky list - nemoze byt opatrovatelka a nemoze prijimat za starostilvost peniaze

ela2710
29. nov 2010

@zuzlina1 ahoj rozhodne s tebou suhlasim, keby fico neodrbal stat o hory penazi, nam by nikto nic nebral...co uz ma teraz radicova robit? keby ludia neboli sprosti a nevolili by fica ani dan by sa od noveho roku nezvysovala

ela2710
29. nov 2010

@dusika11 a este nieco, vam co ste uz poberali vyssi rp - vam ho nechaju az do 20.mesiaca zivotu baba....nonsens je ze moj priatel robi ako otrok, ranne, poobedne a este aj cez vikend a ma plat 379 eur - a to ratam uz aj premie, ja dostavam 164 eur, a zijeme...myslim ze nam ani malemu nic nechyba, len ma mrzi, ze sa nadrie ako kon a v podstate za smiesnu sumu =( tu v zh sa tazko hlada praca platena vobec nad 300 eur

zuzlina1
29. nov 2010

ach, moj ma 500 a som rada ked ho vidim doma, za dva roky a nieco si nasiel cas ist s detmi von raz uplne sam. sicesi zobral len jedneho🙂 ale asponm nieco. pochybujem ze sa v tomto state nieco zmeni.

bobocka
29. nov 2010

@ela2710 co sa tyka toho trapneho hranola (fico),tak s tebou uuuplne suhlasim.narozdaval aj z toho co nemal ,a teraz sa nova vlada moze aj na hlavu postavit,aby ten statny deficit znizila.narobia poriadky,ponavysuju nejak co sa bude dat a tym sa statny rozpocet trosku navysi,fico bude teraz cele 4 roky kritizovat,ze on bol stedrejsi a ze tato vlada berie obcanom,po 4 rokoch ludia zas zvolia hranola a jeho zdieracov a to co tato vlada horko tazko nasetri ,oni zas potom narozdavaju a ... bludny kruh ☹

ela2710
29. nov 2010

@bobocka presne tak, ja som s vladou spokojna, teraz sice musia trosku ubrat vsetkym peniazky, ale ked sa statny rozpocet ako tak urovna, urcite nam vratia vsetko späť, proste fico si nakupil vsetko co chcel - a tie mp3 co si pokupili len aby minuly peniaze, co im boli dane - tak to je uz trapne, ked si fico rozdaval a rozdaval na same nepotrebne veci...ved co zistili, ze tie vladne pc fico kupil 4-krat drahsie, nez ich mohol, a tie dialnice taktiez, radicova uzavrela zmluvu s inou firmou o polovicu lacnejsie, ale kazdy si obhajuje ficina - a na tuto vladu kazdy kyda...no mali by si uvedomit, ze prave fico rozgajdakal peniaze, co sme mohli mat teraz mi...a tych 164 eur co dostavam ja, tiez neni vyhra, hlavne teraz ked kupujem aj bebu pro 1 - malemu materske nestaci, nielenze kojim ale este aj prikrmujem

ela2710
29. nov 2010

@zuzlina1 presne tak, moj len pride z prace a hned spi od unavy, s malym neni skoro vobec...je to smutne ale je to tak

bobocka
29. nov 2010

@ela2710 hranol je hnusny zdierac,ja by som si dala radsej ruky odtat,nez volit jeho pomarancakov 😠 ja som jedna z maminiek co pobera 256 a ani jeden mesiac nie sme schopni vyzit.moj muz zarobi akurat na uver a vydavky na byt a z toho ostatku sa neda dostojne zit,ked chcem aby mal maly dobru stravu,kupovat zeleninu a ovocie je fakt nehorazne drahe teraz.ja s muzom zijeme na granadire a fazulovici,ale aj tak nevychadzame 😢.nebyt mojej dobrej svokry,tak sa uz musime stahovat do mensieho.a aj napriek tomuto som v pohode so znizenim rp,teda s jeho zjednotenim.to,ze to bude taka mini suma,je uz druha vec,ale to zjednotenie mi az tak nevadi.no maminky co robili a odvadzali dane ...by mali byt zvyhodnene aspon trochu(napr moznost si porpi rp rivyrobit a nemusiet preukazovat,ze kolko hodin denne robi,ci je to plnyci polovicny uvazok...).aby to sprvodlive bolo.ale je fakt vela maminiek co sa do tej vyssej rp nedostali,lebo prisli o pracu a kratko na to otehotneli,ci otehotneli skoro po skole...je vela vynimiek,nie kazda maminka co pobera 164 je ta,co ma deti doma desat a behaju jej bose po vonku-vieme koho myslim.zakon mal byt upraveny tak,ze na prve a druhe dieta by mala matka poberat jednotne 230euro.na tretie a stvrte dieta 190 euro na piate 100 euro(to je vsak uz take ,ze 5 deti dnes je fakt luxus a kto ich chce mat,tak ich musi vediet aj uzivit) a na 6 a vyssie uz nic.ak sa niekto v dnesnej dobe rozhodne mat viac ako 5 deti,musi ratat s tym,ze ich musi vediet aj uzivit.tak by sa obmedzilo aspon trochu vyuzivanie rp tymi superplodnymi maminkami ☹.a hlavne by sa malo poberat prispevok na dieta a nie na porod-tym myslim,ak ma zena dvojicky ci trojicky,tak rp ma byt zdvojeny ci strojeny.vsak taka domacnost ma predsa aj vydavky zdvojene a strojene a pritom rp len jeden? to je riadna hlupost 😢

zuzlina1
29. nov 2010

ani mi nehovor, od narodenia mal bebu a plienky k tomu a ked sa do roka narodil druhy, obaja frcali na mlieku, vtedy bola rodicovska 150 a len na tieto dve veci pre dve deturence vsetko odislo. hned ako sa nam narodil druhy, starsieho sice mal len 12 mes, okamzite skrtli. keby to vtedy nezodvihli asi by nam bolo dost zle. inak co robi tvoj manzel ak sa mozem opytat? mozno ked sa dozviem nieco dobre ohladom prace, dam ti vediet. manzel ma rpacu v NZ ale nemusi tam chodit, tak ak by niekde nieco, aspon budem vediet.zuzana

ela2710
29. nov 2010

@bobocka suhlasim pri tych dvoch ci troch detoch, priatel ma 379 ja mam 164 a najom nas stoji 280 😢 ale snazime sa, maly ma vsetko, celych 826 eur som minula vylucne nanho, samozrejme postielku, pultik a kocik sme mali vdaka mojej mamine. a vam ho vraj ponechaju, ked mas ty tych 256 tak ti ho nechaju kym dieta nebude mat 20 mesiacov, ci tvoje ma uz viac? a ano podla mna by sa uz od stvrteho dietata peniaze davat nemali, alebo ked uz tak menej, totiz jedna skupina obyvatelstva si robi deti len preto, aby mali tych 164 eur, a nema jedno, dve ale aj dvanast, len aby nemusela cely zivot robit, muz na podpore ona na prispevku - priatel si nevedel rok zohnat pracu, a nemal narok ani na nezamestnanecke,lebo nemal odrobene 3 roky, kedze len vysiel skolu, ale romom sa rozdava...a ze oni su diskriminovany....

ela2710
29. nov 2010

@zuzlina1 ako nemusi tam chodit? moj robi na spedicii v sloveskej poste, a teraz robi nielen to, ale aj dorucovatela, lebo tri vyhodili...a teraz vsetci poodchadzali dovolenkovat a stahuju ludi, takze robi do piatej rana do jedenstej spediciu a od 11-00 - 17:00 dorucovanie a zajtra to mas zas naopak od 5:00-15:00 dorucovanie, od 15:00-22:00 spediciu, takze cely den bude v praci a ja na babo sama. A to som uz vlastne kazdy den tak...mojmu malemu odsavam materske -cca. 120 gramov, no on je velky jedak, v jednom prsniku sa mi tvori malo mlieka - cca 20-30g, lebo maly ho nechcel, tahal len z jedneho, v tom mam mlieka dost vzdy okolo 100-120 g, ale musim ho dokrmovat bebou pro 1, lebo by asi od placu zosalel, on je velky papkac, ma 52 dni a 5480 g

ela2710
29. nov 2010

@bobocka my byvame bohuzial v najme - 280 eur za malinky bytik...uz len cakame kedy sa zacnu stavat socialne byty pre rodiny s detmi, lebo ja by som chcela aspon trojizbovy, a hlavne nezije tam ta vrstva obyvatelov..

dusika11
29. nov 2010

@ela2710 sa ukludni ja som nic nepoberala..rodim dvojcata v januari a budem mat 190 na dve deti a robila som tiez ako kon...dlhe roky...to sa tu uz riesilo ze im ostava 260......a moj priatel ma firmu v krachu...tj...nema plat uz par mesiacov..a isli sme do minusu aby mali na plat zamestnanci....tak neviem co sa rozculujes...

ela2710
29. nov 2010

@dusika11 ja sa nerozculujem, len si myslim, ze to nie je ferove, a nevyskakuj fajn? ja si tiez myslim, ze je nefer, ze ty nebudes mat peniazky na obe, ale aj jedno da zabrat...a hovorim o skupine obyvatelstva typu lunik 9 a nie o slusnych ludoch

ela2710
29. nov 2010

@dusika11 ale poznam tisic takych co si robia deticky len pre prachy

dusika11
29. nov 2010

@ela2710 ja nevyskakujem ty sa tu divne rozpravas utocis a podobne,,,vsetky sme na tom zle.......bud slusna daj si daco na ukludnenie..ja ak sa vratim do zamestnania tak musim platit opatrovatelku dvakrat...vsetko dvakrat....ty si zacala skakat ze vy co poberate vysie ...ja som ti len odpovedala ze ja nic nepoberam a budem na tom dost mizerne...a ze sa to tu vsetko davno tu preberalo.......neviem kde si bola do teraz

dusika11
29. nov 2010

@ela2710 to ma byt co? jak pre prachy ? na com ficis.............