icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

tulina77
2. dec 2010

@cicus13 ja som bola tiez zamestnana v poslednej praci tak dlho ako ty, ale tvoju istotu o tom ze sa tam mozem vratit a urcite ma zoberu, teda nemam 😉 jednak sa ku mne spravali uplne inak odkedy som bola tehotna a jednak za rok, dva, tri sa tam mozu zmenit ludia, situacia v organizacii, ich rozpocet, plne ma nahradi niekto iny....

tulina77
2. dec 2010

@ela2710 na stranke nrsr, link http://www.nrsr.sk/Default.aspx?sid=schodze/sch... su uz body 11 a 12 (zakon o soc poisteni a zakon o rodicovskom prispevku) oznacene ako prerokovane, takze snad o nich uz dnes hlasovali....

ela2710
2. dec 2010

@tulina77 dakujem, hned kuknem

pink_lady
2. dec 2010

takze, skutek, utek...

marcelkatt
2. dec 2010

@zuzla2 a tá predlžená md sa týka aj mamičiek, kt nastúpili na md naprílad pred 1.1.2010? Ja som na md od 2.11.2010 a tak teraz neviem, či ja budem len 28, alebo teda 34 týždnov poberať materské.

pink_lady
2. dec 2010

@marcelkatt budes 34...

marcelkatt
2. dec 2010

@pink_lady tak super, ďakujem za info

teodorka
2. dec 2010

teraz som nasla ze musim byt nemocensky poistena 31 dni aby som mala narok na matersku zo zamestnanania a teraz neviem ce 31 dni pracovnych alebo kalendarnych tzn ze ak sa zajtra zamestnam a 17 .1 nastupujem na matersku ci mam narok na matersku zo zamestania....neviete niekto ?270 dni splnam

teress
2. dec 2010

ten príplatok pri narodení dietata ostal?

denne73
2. dec 2010

dievky ja už som z toho všetkého jelen. 😝 . Ja nastupujem na MD 18.12 viete mi povedať dokedy budem poberať MD?? No a kolko??Teda 50 ? alebo 60 ? percent platu. je mi jasne len jedno že RD budem dostavať 190eur. ďakovam

yvett14
2. dec 2010

@denne73 kedže nastupuješ na MD 18.12 tak budeš mať 34 týždnov teda približne do 13.8 matersku 60 % a pak 190 po dobu 3 rokov RP

denne73
2. dec 2010

@yvett14 ďakujem 😉 😉 😉

yvett14
2. dec 2010

@teress zatiaľ zostal 151eury približne porodné a potom príplatok k porodnému tých 20 000 sk. všetky papiere ti dajú na socialke.

yvett14
2. dec 2010

@marcelkatt no nieje to Boh vie čo lebo potom spadáš na 190 eury a ked máš materskú len 230 eury tak nie je s čoho vyskakovať.
Ja som sa tiež chcela spýtať či nevie niektorá ako je to teraz s DPN lebo no ja to už moc nevyužijem len mám kolegynu tehotnu, či to nejak obmedzili ked s toho bolo velké halloooo!! diky moc pa

solinkarka
2. dec 2010

@yvett14 mozem sa spytat tych 20 000sk to je to kocikovne? nebolo to viac? tiez som z toho jelen 🙂

yvett14
2. dec 2010

@yvett14 ešte niečo- vypočítaju ti denný zárobok tak s toho ti ide tých 60%. len ked som išla ja tak mi žena na učtárni povedala že sa mi do ročného priemeru nerátaju peniaze zo socialneho fondu a iné príjmy čo nám zamestnávateľ dával. tak mi to potom vyšlo velmi málo.

lucy24
2. dec 2010

ahojte, neviete niekto, či predĺžili aj ochrannú lehotu zo 6 na 8 mesiacov?...tak ako plánovali? 🙂

yvett14
2. dec 2010

@solinkarka no ja som porodila 25.10 a mm vybavoval papiere, ked sme ich doniesli do 3 dna v mesiaci tak som ich už teraz v novembri mala ale len tých 151 eury. včera som bola vybavovat tých 20tisíc lebo sa to vybavuje po 28 dnoch ako sa dieťa dožije. no tak som tam išla a potrebovala som k tomu doklad o výpočte materskej- ten denný vypočet. dala som tam žiadosť na RP a tiež na tých 20 000. ten doklad je doležitý lebo tá žienka na socialke mi povedala že asi mi materská nevyjde 256 tak mi budu niečo doplácať. ale nebola si istá denným výmerom tak preto treba to rozhodnutie doniesť. ale oni to všetko pomožu- aspon mne pomohli.
a pýtala som sa na tento nový zákon a oni mi povedali že to zvýšenie a predlženie materskej budu robiť automaticky ale mám si pre istotu zavolať v januáry.

yvett14
2. dec 2010

@solinkarka kočíkovné je tých 151 eury tých 20 000 je istitné!! haha lebo sa vybavuje až po 28 dnoch, ak by sa nedaj Boh dieťa nedožilo 28 dní tak ti to nedajú a tiež sa skracuje potom materská. ale ja hned klopem aby som neuriekla klop klop

marcelkatt
2. dec 2010

@yvett14 no mne materskú schválili z DNP od 2.novembra. Ja som si začala platiť začiatkom roka 2010. Tak som to ešte stihla. Len som bola zvedavá, či sa ma týka 28 týždňov, alebo 34 týždňov a pinklady mi napísala, že 34 tak som rada, aspoň niečo na prilepšenie no. Potom jasné sa ma týka jednotný RP 190,10€, nebude to výhra,a le tak čo narobíme, aspoň niekde sa polepší no.

solinkarka
2. dec 2010

@yvett14 a ked ja som nezamestnana a nebudem splnat tych 270 odrobenych dni nebudem mat narok na matersku ale rodicovsky prispevok tych 190e?

yvett14
2. dec 2010

@lucy24 ak je ochranná lehota materská tak ano na 34 týždnov pri jednom dieťati pri dvojičkach na 43 ak dobre rátam

yvett14
2. dec 2010

@marcelkatt no čo už narobíme, hlavne nech máme detičky spokojné a zdravé!!

teodorka
2. dec 2010

@lucy24 ako dobre viem tak predlzili

yvett14
2. dec 2010

@solinkarka hej automaticky pojdeš na RP myslím ale to na socialke ti povedia. a do troch rokov dieťaťa

maznacik007
2. dec 2010

@solinkarka ano presne tak... plus dostanes pridavok na dieta a to je cca 21 EUR a porodne to je ale jednorazova davka...

odo mesiaca porodu spetne budes poberat tych 190 EUR mesacne

solinkarka
2. dec 2010

@yvett14 a aj ked nie som na urade prace ale zdravotku si platim sa? musi sa aj socialka? 😲